Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 071
  • 690
  •   1
Отговори
# 435
Винаги започват със запушен нос и след два дни буквално не може да диша. Обаче това е първият път дето има повишена температура, а и най-вече спрените лекарства….
Треперим и за бъбреците.
donau_janine2, съжалявам. Епилепсията е много коварно нещо. Може би има смисъл да потърсите специализиран център по детска епилепсия, където да го следят. Спирането на лекарствата по принцип се прави след години с чисти ЕЕГ и без видими пристъпи, при вас явно е било прекалено рано. В тези центрове се следят много деца с множество диагнози, така че невролозите имат много повече опит,  а и контакти с други специалисти. За да следите едновременно и дробове, и бъбреци, и епилепсията.

# 436
Катта, ти ми беше препоръчала такъв център в Германия. Обаче като го обмислихме у дома, решихме че не е възможно всеки път да пътуваме до Германия.
Във Виена има център за епилепсия към университетската клиника, предполагам, че са добри, три пъти се опитвах да измоля термин, отрязваха ме.

ПП. Колко дълго трае действието на диазепама? Дадох му го сутринта в 7, но десет часа по-късно ми изглежда, че движенията са леко некоординирани.

# 437
Катта, ти ми беше препоръчала такъв център в Германия. Обаче като го обмислихме у дома, решихме че не е възможно всеки път да пътуваме до Германия.
Във Виена има център за епилепсия към университетската клиника, предполагам, че са добри, три пъти се опитвах да измоля термин, отрязваха ме.
Има разлика между център по детска епилепсия и приемен кабинет към университетска болница. Най-добре е да намерите "вашия " невролог, който ще е насреща и ще ви насочи към по-тесен специалист преди още да сте усетилли, че има нужда. Което, разбира се, е фантастика, както за България, така и за чужбина.

# 438
Давахте ли някакви инструкции на персонала при постъпване на децата ви на ясла и на градина.

# 439
И в градината, и в училището оставих Диазепам, придружен с амбулаторен лист, в който е описана диагнозата, лечението, както и дозата на Диазепам при евентуален гърч. В градината Диазпемът беше на свещички, а в училището оставих ампула.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 21:42 от Forest rain

# 440
Преди години в яслата ме викаха да обясня какво да правят ако получи генерализиран пристъп. В едната градина също казах тогава на учителките.
В училище съм казала също на двете госпожи. Имат и документи за заболяването. Диазепам не съм оставяла, защото нямам. Предипредих ги обаче при пристъп да звънят първо на бърза помощ, след това на мен.

# 441
Преди години в яслата ме викаха да обясня какво да правят ако получи генерализиран пристъп. В едната градина също казах тогава на учителките.
 Диазепам не съм оставяла, защото нямам. Предипредих ги обаче при пристъп да звънят първо на бърза помощ, след това на мен.
Не са ли ти изписали диазепам?
Аз също извиках бърза помощ, държаха ме на телефона, докато линейката пристигне. Трябваше да им казвам всеки път, когато гръдния кош се повдигне, предполагам така са следили честотата на дишането. Сатурацията му беше паднала на 88, казаха, че е нормално след пристъп, но ни закараха в спешното.
Сега се чудя, при всеки пристъп ли трябва да се вика линейка? Има деца, които получават по няколко на ден…

Направихме планираното отпреди спирането на лекарствата ЕЕГ, на 5тия дне след пристъпа. Техниците казаха, че оптималното е 24 след.

# 442
Аз бих говорила с една учителка (която ми се вижда най- подходяща). Подробно бих обяснила какви видове пристъпи получава, как протичат, какво следва след това. Ако има нужда от диазепам, как се поставя. И в кои случаи да викат линейка- ако пристъпът не спре до х минути, ако дишането спре (посиняване на устните). Ако в момента сменяте лекарството, може да предупредите и да поискате да ви се обаждат и на вас при всеки пристъп. Няма универсално правило и няма гаранция, че човекът насреща ще се съгласи, макар че уж всички са карали курс по първа помощ.

# 443
Не знам кой какво е карал, но малко хора знаят как да реагират при пристъп.
Преди години ми се случи детето да направо пристъп точно пред поликлиниката в града ни. Буквално ѝ се подсякоха краката и легна на земята. От всички минаващи се спря само една жена да пита имам ли нужда от помощ, и то спря защото тя самата е с епилепсия. Другите просто си подминаваха.

# 444
Не знам кой какво е карал, но малко хора знаят как да реагират при пристъп.
Преди години ми се случи детето да направо пристъп точно пред поликлиниката в града ни. Буквално ѝ се подсякоха краката и легна на земята. От всички минаващи се спря само една жена да пита имам ли нужда от помощ, и то спря защото тя самата е с епилепсия. Другите просто си подминаваха.
Доколкото знам, това им влиза в длъжностната характеристика. Затова казвам, че много зависи. И аз мисля, че само хора, които са се сблъсквали с тази диагноза, се наемат нещо да направят. И да разпознаят пристъп, и да повикат бърза помощ, пак е нещо. По-добре от това, да ти откажат прием в детска градина, защото детето е с диагноза.
Аз също говоря от опит, случвало се е учител да разпознае пристъп, който на друг ще прилича на обикновена разсеяност. Има толкова деца със заболявания, сърдечни, бъбречни, диабет и т.н. Ако ние не обясним за какво точно става въпрос, няма кой.

# 445
Мислех си някакви писменни инструкции да оставя, как се реагира при гърч.Знам,че е страшно за всички, когато дете получи голям гърч, но поне да му не навредят в паниката си. Последния беше 20мин.Изписаха ни конвулекс и може и да не получи повече гърч,ама си се притесняваме.

# 446
При моя син пристъпите започваха буквално невидимо. Аз съм ги предусещала винаги, дори и преди 2 години, когато направи гърч след повече от 3- год. пауза. Даже от спешното искаха да върнат мъжа ми, докато гърчът не се разгърна, и не се убедиха, че е това. Ако имате видеоклипове на децата си, докато правят гърч, можете да ги покажете на мед. сестри и на учителките. Особено ако протичат по специфичен начин, както е при моето дете. И да, винаги първо на Бърза помощ, а после на родителите се звъни.
Дано на никой не му се налага да тича за детето си. Аз съм малко на тръни, откакто е в училище, защото сам ходи да си купува ядене, както и до тоалетна и т.н. Дано Бог да го пази, само на това се надявам, нищо че се счита, че епилепсията му е овладяна.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 18:07 от Forest rain

# 447
Здравейте! Попаднах на вашата тема след ровене в интернет за информация .. от известно време има моменти в които детето се заглежда за около 10тина може и по-малко секунди в една точка, мислехме че просто се замисля нещо и така гледа, но след всичко изчетено доста се притесних, детенцето е на 3г, има ли нещо друго за което да наблюдавам да ми прави впечатление? .. не спирам да чета, какво да правим

# 448
Има 4 сиропа Конвулекс в София. По погрешка са там. Ако някой има нужда да ми пише на ЛС, за да дам координати на човека, в когото са.

# 449
Здравейте! Попаднах на вашата тема след ровене в интернет за информация .. от известно време има моменти в които детето се заглежда за около 10тина може и по-малко секунди в една точка, мислехме че просто се замисля нещо и така гледа, но след всичко изчетено доста се притесних, детенцето е на 3г, има ли нещо друго за което да наблюдавам да ми прави впечатление? .. не спирам да чета, какво да правим
Щом ви прави впечатление, значи има нещо, което не е наред. Майката познава детето си най-добре. Пробвайте по време на такъв епизод да заговорите детето. Ако наистина не реагира, не чува у не поглежда, може и да е пристъп. Направете клипче и запазете час при невролог, най-добре питайте в групите за някой, който работи с деца на такава възраст и си разбира от работата, за да не губите време с грешни диагнози. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт