Епилепсия - ТЕМА 27

• 69 568
  • 690
  •   1
Отговори
# 675
Скоро ми бяха  изписали Лирика заради постоянни изтръпвания и болки в гърба. Не ми се отрази добре и се отказах да го пия. Бях много замаяна, но аз пия и Топилекс и е възможно съчетанието на двете да ми дошло в повече.

# 676
Здравейте! Извинявам се, че нахълтвам така в темата, но ми трябва добър невролог за епилепсия. Човекът, с който живея има, приема таблетки, с тях пристъпи няма, иначе има нощем само, такъв тип е неговата епилепсия. Искаме да мамерим най-добрият лекар, тъй като сме от малък град и ни ттябва по-добър лекар от този, при който ходи той, както и да се консултираме за самата му терапия, та😊 питането ми е - кой е най-добрият невролог в София? Благодаря!

# 677
Здравейте! Има ли родители с абсанси? Детето ми е със съмнение за такива, предстои ни преглед при невролог. Медикаментите задължителни ли са? Има ли родители на деца, които вече са ги израснали и на каква възраст се е случило това? След стартиране на лечение, лекарствата спират ли се след определен период за да се види дали вече детето е излекувано или се пият поне до пубертета?

# 678
  • Варна
Здравейте, Hermi, прочетете темата,там ще намерите много отговори 🌸Това е тема 27, има и още 26 преди нея, ще ви е много полезно.

# 679
Здравейте! Има ли родители с абсанси? Детето ми е със съмнение за такива, предстои ни преглед при невролог. Медикаментите задължителни ли са? Има ли родители на деца, които вече са ги израснали и на каква възраст се е случило това? След стартиране на лечение, лекарствата спират ли се след определен период за да се види дали вече детето е излекувано или се пият поне до пубертета?
Ако четете на английски, ето една също много добра група:
https://m.facebook.com/groups/79602785017/

# 680
Здравейте, момичета, имате ли опит в приложението на диета за намаляване броя на пристъпите?
Става въпрос за момче на почти 17 г., епилепсията се прояви за първи път преди 1 г. и 8 мес. Приема максималната доза от два медикамента, от единия - даже над максималната. Четох много за кето диетата, въобще за хранене с ниски въглехидрати и ефекта от него, но според лекарите, които го следят, не би имало полза от диетата. Той приема много въглехидрати - като на всеки тийн, това са любимите му храни - много тестени изделия, картофки, сладкиши. Много е съвестен и дисциплиниран обаче и ако му бъде представена надеждна информация, със сигурност ще иска да опита. Целта ни е да намерим начин за намаляване дозата на лекарствата, чиито странични действия много му пречат.
Ще съм изключително благодарна да споделите опит, наблюдения, впечатления Hug

# 681
Vetrena, на мен към момента това е единственото което към момента ми помага. Изпробвала съм го мнгократно. Не съм на строго кето защото съм на Топилекс, а съчетанието е противопоказано. Само съм намалила въглехидратите. Не следя и не меря. Просто ям по-малко въглехидрати.
Веднъж го засичах, че не трябва превишавам 100 на ден.

Например миналата седмица включих сладолед, картофи и хляб всеки ден и имаше влошаване.

Бях попадала на едни полски проучвания,обясняваха, че не само кето храненето, но и нисковъглехидратното също помагало за редуциране на пристъпите.

# 682
Sollsoll, много ти благодаря!
Момъкът е на Еслибон и Депакин. Много зле му влияят тези максимални дози, сънлив и отпуснат е, особено в следобедните часове задължително трябва да поспи, за да се съвземе. Това се отразява на ученето му, а е ученолюбив и амбициозен. За съжаление неговите лекари са много категорични, че няма смисъл да опитва режим, което го обезкуражава да опита. Виждам как все повече се затваря в себе си. Да не говорим, че и в училище много "приятели" се отдръпнаха от него след лошия късмет да получи пристъп в час...
Искам да намерим лекар, който би го стимулирал да опита. Той цени авторитетите, мисля, че ще се повлияе.

# 683
Здравейте.
Има ли някое дете на комбинация леветирацетам като активкс съставка, без значение наименованието на лекарството, и етосуксимид (петинимид)? Интересува ме оказва ли влияние на поведението, някакви неврни изблици или подобни, и на ученето?
И друго - може ли горещините да предизвикат пристъпи?

# 684
Sollsoll, много ти благодаря!
Момъкът е на Еслибон и Депакин. Много зле му влияят тези максимални дози, сънлив и отпуснат е, особено в следобедните часове задължително трябва да поспи, за да се съвземе. Това се отразява на ученето му, а е ученолюбив и амбициозен. За съжаление неговите лекари са много категорични, че няма смисъл да опитва режим, което го обезкуражава да опита. Виждам как все повече се затваря в себе си. Да не говорим, че и в училище много "приятели" се отдръпнаха от него след лошия късмет да получи пристъп в час...
Искам да намерим лекар, който би го стимулирал да опита. Той цени авторитетите, мисля, че ще се повлияе.

Здравейте, каква е причината за пристъпите на детето ви? При кои лекари се следите? На база на какво те са преценили, че кето диетата няма да помогне при вас? Наистина диетата повлиява много добре някои епилепсии, при други няма ефект. Докато не пробвате, няма как да знаете. Дори лекарите правят проба-грешка при трудноовладяеми пристъпи затова тази категоричност ми е странна. Моят съвет е да последвате интуицията си и да опитате всичко, което би помогнало. А ако кето диетата не подейства, най-лесното е да се спре.

# 685
Здравейте, каква е причината за пристъпите на детето ви? При кои лекари се следите? На база на какво те са преценили, че кето диетата няма да помогне при вас? Наистина диетата повлиява много добре някои епилепсии, при други няма ефект. Докато не пробвате, няма как да знаете. Дори лекарите правят проба-грешка при трудноовладяеми пристъпи затова тази категоричност ми е странна. Моят съвет е да последвате интуицията си и да опитате всичко, което би помогнало. А ако кето диетата не подейства, най-лесното е да се спре.

Здравейте!
Детето не е мое биологично, на съпруга ми е, но го обичам като свое и това не е клише. В много отношения, особено с присъщата му сериозност, любов към правилата, дисциплина с уклон към стоицизъм е много по-близък до моето светоусещане, отколкото до това на своите родители  Blush
Понеже отговорът се получи дълъг, го слагам в скрит текст:

Скрит текст:
И сега сериозно: Причината за пристъпите според лекарите е голямо и дълбоко разположено "огнище" на активност. Лекарите са проф. Красимир Минкин и доц. Петя Димова. Казват, че е в групата на най-сериозните случаи в практиката им.
За 1 г. и 8 м., откакто се отключи епилепсията, му направиха много изследвания, вкл. стереотактична ЕЕГ, която е абсолютен петдневен ад. Тогава бе проведена и дълбока мозъчна стимулация с надежда да повлияе на активността, но без резултат.
Твърдото мнение на лекарите е, че само и единствено хирургия може да помогне. Оттук вероятно идва тяхната категоричност, че всякакви режими биха били безполезни. Майката и таткото изрично са питали.  За момента те отказват хирургия и с право - трябва да се оперира на голямо поле и дълбоко в мозъка. Със сигурност ще има среднотежки необратими последствия. Няма да ги описвам сега. Освен това няма гаранция, че пристъпите ще спрат, т.е. може да си остане с тях плюс последствията от операцията. Затова, ако ще се взема решение за хирургия, трябва момъкът да има основната дума, а до пълнолетие му остава само година.

Лошото е, че тези високи дози на лекарствата му действат наистина много, много зле.
В тази ситуация търсим други решения. Майката е много уплашена, което е повече от обяснимо, но за съжаление предава и на него своята паника и отчаяние. Сигурно затова той често търси моята компания за разговори. С него имаме общо хоби - спорт и здравословен начин на живот. Говорихме доста за кето режима. Не искам да настоявам - колкото и да сме близки, аз не съм родната му майка. Затова мисля, че най-добре може да помогне лекар, който да му даде кураж - и на него, и на майка му -  и всички заедно да положим усилия и да опитаме. Ако това би помогнало да намали дозите на лекарствата, няма да има по-щастливи от нас.

# 686
Здравейте.
Как се прилага ЯМР при подаване на документи за ТЕЛК? Само разчитането ли или трябва да копирам и диска и да приложа и него?

# 687
Аз съм давала само разчитането.Обикновено невролога издава етапна епикриза, в която е описано всичко

# 688
Здравейте.
Как се прилага ЯМР при подаване на документи за ТЕЛК? Само разчитането ли или трябва да копирам и диска и да приложа и него?
По съвет на неврохирург, прилагаш разчитането и разпечатваш части от диска, по твоя преценка кои. Дискове не приемат и не ги разглеждат, та като приложиш картинка ще имат възможност да видят.

# 689
Здравейте, спешно търся Сабрил, може ли да ме насочите? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт