Борба с рака- духовно оцеляване, физическо преодоляване-73

• 55 445
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
От болницата, освен епикриза и хистология, ще ви дадат и решение на онкокомитет, в което има становище, какво лечение следва( поне в Пловдивския КОЦ е така). Да, можете да направите консултации и с други лекари, но е добре да оставите майка Ви да прецени кой ѝ вдъхва най- много доверие( важно е тя да се чувства спокойна и уверена, че прави най- доброто за себе си). Можете да си изискате и блокчетата с материала от патологията и да ги изпратите за второ мнение( то това, всъщност е добре да се направи преди консултациите с онколозите, чисто времево, за да има яснота за вида на тумора). Преценете и чисто логистично, къде ще е най- удобно да се лекува( ако е по-надалеч, ще трябва да има кой да я придружава или поне да има кой да я  закара и върне, след терапиите...а те може да са доста на брой). Преценете и финансовите параметри- в държавните онкологии лечението е  напълно безплатно, в частните болници има доплащане, в Турция си е изцяло платено.
Желая ви кураж, да се излекуват майка Ви и бъдете здрава!

# 196
Здравейте, мили дами!

Скрит текст:
Първо да ви благодаря, че ви има и споделяте всяка частичка от това приключение. Желая ви толкова усмивки, че да ви се схваща лицето :*!

Аз имам нужда да ви чета и ще имам нужда да ви питам понякога, тъй като майка ми, а и ние (сестра ми, баща ми и аз) ни предстои да преминем през тази пътечка с препядствия. Знам, че има група за близки на хора с подобни диагнози, но тук открих отговори на много въпроси, а и борбата е една и съща. Надявам се да нямате против да ви досаждам от време на време.

Мама е на 53, много здрава и психически, и физически, но... изненада, страшничкият гостенин реши да я посети, явно с причина. Да обърне внимание на себе си и поне малко да е егоистична към света около нея. Въпросният господин е дуктален инвазивен карцином, 6 см, в лява гърда, вече отстранена - мастектомия. Хормонално положителен, но все още нямаме пълните изследвания. Извадени са 13 лимфни възли, на прегледа преди операцията казаха, че няма подуване в тази област и не виждали нищо в лимфните възли. Тук възниква въпрос 1. Днес ще вземем епикризата и уж всички изследвания - ехомамография, кръвни, туморен маркер и хистология.

Нещата се случиха много бързо, тъй като в болницата, в която майка ми реши, че ще се чувства добре лекарите са ни много близки. Препоръчват и обаче все пак да отиде на второ мнение в Надежда и в Дървеница, аз държа да отидем и до д-р Желязко Арабаджиев в Сити Клиник. (Въпрос 2) Ще направим консултация и за турски клиники (Въпрос 3). Следващата седмица започваме с маратона, не знам дали е правилно да търсим всички възможности или да се съсредоточим и да имаме пълно доверие някъде на някой, например в Дървеница или Надежда.

Накратко - ние със сестра ми и баща ми сме се активирали максимално да търсим, докато мама сякаш не бърза, изглежда прекалено спокойна, чак плашещо. Не мога да определя дали се е отказала или просто чака нещата да се случат по естествен път. Ние сме в абсолютен ужас, но не позволяваме да усеща, все пак ние сме нейните опори. Междувременно, баща ни е с БАР( биполярно афективно разстройство) , но успяваме да го овладяваме в моментите на мания.

Въпрос 1 - Защо са извадени лимфни възли, при положение, че при тях не са видели нищо?

Въпрос 2 - Къде сте се лекували, имате ли мнение за д-р Желязко Арабаджиев (не успях да намеря никъде информация за него).

Въпрос 3 - Някой лекувал ли се е в Турция или Израел?

Въпрос 4 - След операцията какво следва? При какъв специалист да се насочим?

Благодаря ви, който е успял и издържал да изчете всичко. Благодаря на всеки, който успее да отговори. Усмихвайте се! Знам, че светлината е в нас самите, само трябва да се сещаме, че я имаме!

Привет,

1.В България се махат  лимфни възли от първи и втори ред, това е задължително по протокол. По принцип това са два големи лъмфни възли с множество по-малки около тях. В хистологията обикновено описват броя на всички, затова при различните пациенти бройката варира. Аз също съм с 13 премахнати. Идеята е, от една страна да се проследи, дали са "заразени", т.е. дали в тях има наличие на ракови клетки, които евентуално са се разпространили по други органи, както и с цел предпазване, тъй като при рецидив в същия орган вече е отрязан пътя на раковите клетки към останалите органи.
2.Аз се лекувах и продължавам да се  лекувам в Надежда. Правила съм консулти и с проф.Тимчева през платформата супердок.бг. Лекарите са отзивчиви, внимателни.
3.Нямам лични впечатления от Турция и Израел, но мой много близък с рак на лимфните възли се лекува в Дървеница и ходи до Турция за второ мнение. Казаха му, че в България са спазили абсолютно точно стандартите за лечение и са предложили абсолютно същото, каквото и в Дървеница. Тук има момичета, които се легуват в чужбина и доколкото схващам лечението им като алгоритъм и медикаменти не се различава съществено от това в България.
4.След операцията се взимат документите от хистологията. Заедно с тях най-вероятно ще ви дадат и решение на Онко Комитет в което е описано какви други форми на лечение са наложителни за вашия казус. При различните типове рак има нюанси. Най-общо се препоръчва химиотерапия и лъчетерапия. Таргетна терапия се препоръчва ако ракът е ХЕР 2+. Хормонална терапия се препоръчва ако рака е хормонозависим от естроген и прогестерон. Първата стъпка след получаването на въпросното решение от Онко Комитет е да се потърси онколог, който да определи самата терапия като медикаменти.

В общи линии това е алгоритъма.
Желая ви много сили и смелост.

# 197
Благодаря за отговорите! The Iron Lady  и Ели_дечкин Heart Вие как се чувствате, вижда ли му се края и колко време продължи вашия маратон?

Вчера през деня през платформата на Acibadem City Clinic / МБАЛ Токуда запазих час при Арабаджиев и следобяда се обадиха за потвърждение на час и дата, та успях да запазя. На 23 пък ще отидем в Хасково, сестра ми е уговорила среща с турски хирург онколог. Не съм питала за името му все още. Мисля да не пропускаме Дървеница и Надежда. Не знам дали една седмица е от огромно значение, но искам да не избързваме и в паниката да попаднем на неподходящо място. Смятам, че за седмица, две ще успеем да изберем подходящото място.

Мило момиче, аз ще пиша за друго. Писахте, че майка ви е на 52 години и приема всичко спокойно. Съпругът ми се разболя и той на 52. Аз бях шашната, а той запази спокойствие.
Друго е важно. Вие и сестра ви пазете силите си. Да болестта е коварна, но съм сигурна, че майка ви иска и вие да сте добре. Ако имате ваши семейства не ги забравяте, ако учите се старайте учението да върви.
Всички родители искаме преди всичко децата ни да са добре. И майка ви ще се чувства така по спокойна.
Стягайте се /от това което сте писали, виждам, че е така/ , пълна мобилизация и започвате борбата.
Прегръщам ви и желая да се наредят успешно нещата при вас.
Много  съжалявам, че вие, нашите скъпи деца, трябва да преминете пре всичко това.

# 198
За турския лекар мога да кажа, че е само онколог не е хирург. Аз се консултирам с него два пъти съм била при него тук в Бг безплатно и два пъти е Турция (платено). Всеки път като имам някакви дискове ги пращам в болницата в Турция и там ми ги разчитат повторно и той си два мнението как да продължа. В тези случаи плащам само разчитането на диска.

# 199
Във фейсбук ми излезе реклама,датите са 23 и 24,имаше телефон,но не пишеше къде ще преглежда.Аз съм от Хасково и искам да знам с кого от нашите е комбина,да мога да преценя струва ли си.

# 200
Тези, които сте ходили в Панагюрище, само със собствен транспорт ли ходихте или с автобус ?
Аз съм ходила в Панагюрище само с личен транспорт.

# 201
Да мина да дам отчет.
След като миналата седмица преливаха кръв на майка, в четвъртък ще й е следващата химия. Утре ще я водя до поликлиниката за следващия болничен. Четвъртък я поема сестра ми. Добре е, че сме 3 и има на кого да разчитам за помощ.
Мъжа ми е дневна и няма да има, кой да я вземе след терапиите, ако я заведа аз.
Аз днес успях да свърша всичко, което бях планувала. Успях да си подам документите за ТЕЛК. Чак имах време да отида до университета да си платя семестъра😂
Заместника на моята ЛЛ е мноУ смотън.
Като дава направления без да си отваря устата е 6 точки. Ама иначе....
Чаках 1 час да прегледа 3 души. 1 час... то големи приказки. Идва моя ред и като разбра, че направление за телк искам му стана лошо.
Вика ама то отнема време.
Седнах си най-демонстративно и викам започвай да не бавим хората 😂
Аз 1 ч съм чакала, той иска да ходя пак.
Не е познал!
Псува по тези от ТЕЛК, че ме викат всяка година. Викам и аз до преди малко псувах, давай да не бавим хората😂
Та накрая милия вика.
Ти представи си болните хора, как чакат горките и ги разхождат😂
МноУ бързо се усети, че и аз съм една от тях и вика , абе имах впредвид инвалидите...
😂 Милия се усети, че и аз така се водя. Абе вика разбра ме. Викам разбрах те, давай нататък 😂😂😂
Човека явно като чуе за ТЕЛК и си представя хора на носилка 🙄

# 202
Момичета, днес много ме избива на рев. Всички са ми черни, егоистични и своенравни. Едва се овладях, пийнах бира. Държа фронта без успокоителни, но не знам до кога... 😭😭😭

# 203
Сега кака да те открехне на нещУ. Казва се Деанксит. Едни малки розови хапченца. Пиеш ги и спират да те нервят всички дишащи гадове.
Маха ти това статичното, странично напрежение. Майка отказа да ги пие. Викам не ми е нерви около мен, разваляш ми резултата от моите 😂
Та работата става Омммм....
Слаби са, но спираш да се нервиш за всяко нещу😁

# 204
А аз си мислех че мога без тях да мина, но явно ще се възползвам, наближава ми границата 😁

# 205
Изобщо не ги спирам, че зверовете следобед ще си го отнесат 😂😂😂

# 206
    хепинес,
Д-р Арабаджиев в Токуда е на светлинни години пред Надежда(след като проф. Тимчева се премести), а Дървеница са мега зле.
Близкият с рак на лимфни възли се лекува в националната Хематология, ДО Дървеница, отделна, добра болница. Те поемат лимфоми и левкемии.
Та, ако Арабаджиев ви вземе, при него! Прави невероятна премедикация при химиотерапия, даже гадене не съм имала, и на работа ходех по време на химиото. Базата също е супер.
Успех! Heart

# 207
Solace, честити сиси,  кака! 🤪 Със здраве да си ги носиш, а мъжът ти да ги ползва 🤣

ДЗ, не знам как издържат издържат цялото това разкарване напред-назад...

В Панагюрище всички бяха любезни, но толкова болни чакаха във видимо тежко състояние..

Иначе happiness, този тип рак има много лечение, не се тревожи. Не е леко, но се минава. И разкарайте всички, които се отнасят със съжаление и я гледат все едно е обречена. Всичко ще е наред.

Розови хапчета не пия, но майка ми пие дианксит от години.. Веднъж беше много прекалила. Ксанаксът е по-добре.

Аз съм ок. В изолация сме 10 дена. Готвя и пека като побъркана, ама не за себе си.

Много ми се поду кракът от херцептина.  Тая сестра за две минути ми го вкара. И такава болка, чак се ракрещях.
Това обяснява болката в левия ми крак. Сега имам такава и в десния 🤣
Не мога много да стоя права, защото отичат и направо ше се пръснат.

Още не съм оправили багажите.
България много ми липсва. Всеки път все повече, а хората тук ми се чудят.

Хули да се отчете.

# 208
Benetоw, това е от антихoрмоналните таблетки, ако пиеш. Понякога имам чувството, че изкуквам:blush:

# 209
Здравей happiness, момичетата са ти отговорили на въпросите, а аз искам да ти кажа, че аз също съм в темата, заради моята майка и момичетата тук са наистина страхотни. На няколко пъти влизах във фази на паника (аз съм с тревожност по принцип) и дамите ме "приземиха" така да го кажа. Покрай темата тук получих доста подкрепа на лични съобщения, а и тук. Всички тук са страхотни и помагат и отговарят по всякакви върпоси. Аз също се опитвам да бъда полезна когато мога.
Не изпадайте в паника до колкото това е възможно. Лечението вече е започнало, така че лека полека ще минете през процедурите и се надявам всичко при вас да е наред и да забравите за това.

Въпрос от мен към дамите: Може ли да се постави ваксината за ковид по време на лъчетерапия?

Общи условия

Активация на акаунт