Гестационен диабет - тема 4

• 53 658
  • 846
  •   1
Отговори
# 270
  • София
*Lorena*, аз се чудя, ако крайната цел е контрол на кръвната захар, не е ли КЗП в някои случаи достатъчно, ако дори не се доближаваме до гранични стойности при ежедневното хранене. Така или иначе, дори и обременяването да посочи завишени стойности, после пак с глюкомер ще се контролират нещата ...
Въпросът е, че КЗП може лесно да те подведе, че всичко е супер при захарта, а ситуацията изобщо да не е такава. Възможно е човек, който обикновено се храни разумно, здравословно, балансирано, в хода на бременността да го избие на шоколад и тестени и неосъзнавайки, че е с ГД (защото КЗП не го е показал при разумно хранене), та този човек в общия случай нито ще се следи с глюкомер, нито ще внимава достатъчно какво яде. По-добре да лъсне проблемът и да знаеш, че трябва да внимаваш и да се следиш, вместо да лежиш на кълката, че при КЗП нещата са били под контрол - може да са под контрол, защото си ял малко и разумно в конкретния ден и си се движил много между замерванията на отиване и на връщане от лабораторията. При ОГТТ, тъй като дозата глюкоза е стандартизирана, ясно се вижда има ли проблем или не.

# 271
Така е, да, аз изхождам от частния ми случай, понеже съм на режим от началото и си меря захарта с глюкомер, и АГ не ме праща на ОГТТ. Чудя се и дали има смисъл, предвид че дори като прегреша с нещо глюкомерът не показва повече от 6,5 на първи час, а на гладно захарта ми е около 4,1. Вече съм в 28 седмица. Разбира се, не съм яла торти или други големи количества въглехидрати, само от пържен картоф видях в началото че се качва до 8 и не съм вкусвала повече. Може би ако си направя ОГТТ на първи втори час ще има проблем след глюкоза, ама решението пак ще е да спазвам диета

# 272
  • София
Така е, да, аз изхождам от частния ми случай, понеже съм на режим от началото и си меря захарта с глюкомер, и АГ не ме праща на ОГТТ. Чудя се и дали има смисъл, предвид че дори като прегреша с нещо глюкомерът не показва повече от 6,5 на първи час, а на гладно захарта ми е около 4,1. Вече съм в 28 седмица. Разбира се, не съм яла торти или други големи количества въглехидрати, само от пържен картоф видях в началото че се качва до 8 и не съм вкусвала повече. Може би ако си направя ОГТТ на първи втори час ще има проблем след глюкоза, ама решението пак ще е да спазвам диета
Резултатите ти са чудесни - щом се държиш все едно си с ГД, внимаваш какво ядеш, следиш редовно стойностите с глюкомер, според мен нямаш нужда нито от ОГТТ, нито от кръвно-захарен профил. Дори да си с ГД, щом той е добре контролиран, шансът да доведе до проблеми е минимален. Хубаво е да тестваш периодично, примерно веднъж на 2-3 месеца, как съответстват стойностите на глюкомера на стойностите от вземане на венозна кръв в лаборатория (след като ти вземат кръв за кръвна захар в лабораторията, веднага, без да ставаш от стола, дупчиш и пръста), за да имаш горе-долу идея с колко се разминават и в каква посока показанията на глюкомера и тези от вена (да знаеш като измериш 5 с глюкомера, дали това отговаря примерно на 4,9 при венозна кръв или на 5,3). Стискам палци да продължаваш да държиш такива добри стойности до финала!

# 273
По време на първата ми бременност/ преди 9 години/ правих няколко пъти кръвно- захарен профил. Резултатите бяха добри. Бяха ми казали да внимавам с храната. Но аз повръщах до последния ден и така или иначе не ядях кой знае какво.

# 274
  • София
А как се следите с глюкомера? Мерите сутрин на гладно, после след закуска веднага ли мерите или след 1 или след 2 часа? И после предполагам пак след обяд и след вечеря.

# 275
Здравейте момичета, редактирам се с вече готови резултати. Според  реф. стойности за лаборатрията, на 120 мин съм с нарушен глюкозен толеранс а на 60 съм близо до горната също. Някой би ли ми препоръчал добър специалист за онлайн консултация / на място,който може да реагира през следващата седмица, защото всички добри лекари за които се сещам имат часове за след месец два, а не знам  как би се отразило на бебочето  и как да процедирам.

Благодаря

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 18:29 от mexicana___

# 276
  • София
А на какво лечение са мамите с гестационен диабет? Само на диета ли? При мен май се заформя таЗи диагноза като си гледам изследвнаията от днес Sad завишена захар на 120-та минута + завишен холестерол + триглицериди

# 277
За онлайн консултация препоръчвам Явор Асьов, разбира повече от диабетни заболявания. За преглед на живо се чака месеци, но в Хийли отговаря до 2 дни. ,
А на какво лечение са мамите с гестационен диабет? Само на диета ли? При мен май се заформя таЗи диагноза като си гледам изследвнаията от днес Sad завишена захар на 120-та минута + завишен холестерол + триглицериди

# 278
  • София
До колко целите да поддържате кръвната захар 1 час след храна с глюкомер?

# 279
До колко целите да поддържате кръвната захар 1 час след храна с глюкомер?

Моята ендо искаше до 7, но повечето искат < 7.8

# 280
Имам съмнения, че моят глюкомер мери по-ниска КЗ, отколкото действително е. Ям разни въглехидрати и винаги кръвната захар е по-ниска, отколкото очаквам... За обяд ядох пилешко с гъби и лук с гарнитура картофено пюре. Току-що мина един час оттогава и отивам да меря.

Редакция: 5.4.... С това картофено пюре, нереално ниска ми се струва. Не съм се и движила. Приспах детето и легнах с него, че съм с главоболие

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 13:58 от Барбалена

# 281
Имам съмнения, че моят глюкомер мери по-ниска КЗ, отколкото действително е. Ям разни въглехидрати и винаги кръвната захар е по-ниска, отколкото очаквам... За обяд ядох пилешко с гъби и лук с гарнитура картофено пюре. Току-що мина един час оттогава и отивам да меря.

Редакция: 5.4.... С това картофено пюре, нереално ниска ми се струва. Не съм се и движила. Приспах детето и легнах с него, че съм с главоболие

Не е задължително, белтъкът от пилешкото балансира нещата, а и може инсулинът да се качва повече и да сваля бързо захарта. Аз също рядко качвам над 6.

# 282
Ти обаче май беше писала, че още от началото внимаваш какво ядеш и май ти бяха орязани много въглехидратите? Може и да се бъркам с друг потребител, но бях много впечатлена, защото на мен ми е много трудно с ограниченията Unamused

Може да ида идните дни за КЗП. Ще ми се да включа и инсулин, но нали при бременност уж не се следи и не знам дали искам да дам допълнително 30-40 лв Smirk

# 283
Аз се отказах да меря инсулина, вече 2ма ендокринолози ми казаха, че не е показателен особено след 14-15 г.с.

# 284
Здравейте, момичета. Днес си направих обременяване защото на контролните изследвания ми излезна к.з 5.2. Резултатите от днес са следнит. В 24 седмица съм. Ще се консултирам тези с ендо.

Общи условия

Активация на акаунт