Априлски бебчета 2022 - тема 2

• 38 355
  • 725
  •   1
Отговори
# 165
Буболина, аз лично бих направила направо амнио. Така или иначе ако излезе нещо на генетичния тест пак ще се прави амнио. Риска е съвсем малък, така че според мен не се притеснявай. Не се притеснявай предварително, на една приятелка наскоро и излезе много висок риск, направи го отново и всичко е нормално.
Относно ходенето до тоалетна от няколко дни се родих. Започнах да ям всеки ден мюсли с кисело мляко, мед и нарязана синя слива вътре и от тогава не съм пропускала, а положението беше трагично и веднъж на 3-4-5 дни 😤

# 166
  • Sofia
Мами аз съм в ступор.Днес ми излезна резултата от кръвния тест на БХС и е 1 към 120 ,препоръчват ми да правя неинвазивен кръвен тест,преди евентуална амниоцинтеза.
Не ми е за 1300 лв дето е тоя тест ,но истината е че не знам какво да правя.
Имам прекрасен 3 годишен син с който не съм правила такива изследвания-да с него бях на 28 ,сега съм на 31-32 при раждането ще съм. Дайте ми съвет или не знам и аз ...просто от одеве го мисля,да търся ли втоло мнение,макар че то за втори БХС няма как ,вече е късно ...
bubolina17, БХС е статистика. 1:120 означава, че от 120 жени с твоите показатели (измервания на бебето, съотношение на хормони и т.н.) една ще е с бебе на Даун. При предишната ми бременност и моят резултат от БХС беше точно 1:120. Насочиха ме за амниоцентеза. Направих по спешност 3 фетални морфологии при 3ма различни специалисти. На ехографа не се виждаше нищо притеснително, но все пак БХС беше 1:120! Направих неинвазивен пренатален тест - бебето нямаше Даун!

Всичко е въпрос доколко този риск 1:120 е приемлив за теб (когато няма ехографски находки обаче). Ти ще прецениш дали риск 1 Даун от 120 жени е приемлив за теб. Ако е приемлив, продължаваш напред и се осланяш само на резултатите от ехографското изследване и не се вторачваш в БХС, който да не забравяме е само статистика.

Ако този риск не е приемлив за теб, плащаш за пренатален тест. Като при положителен резултат за Даун, пак ще трябва да минеш през инвазивна процедура като амниоцентезата. Защото само инвазивните процедури са диагностични. Но пък ако резултатът от неинвазивния пренатален тест е отрицателен, си спестяваш една инвазивна процедура, което не е малко.

Ако не искаш да даваш пари за нещо, което НЕ Е диагностично, тогава единствената ти възможност е инвазивна процедура. Има три вида, но нас ни интересуват най-вече два:
1вата е Хорионбиопсията - ако не си изпуснала срока (обикновено до около 14гс) това ти дава възможност да се изследваш веднага и да не чакаш амниоцентезата. Минусът е, че хорионбиопсията е една идея по-рискова (риск от аборт).
2рата е амниоцентезата. Това е ако вече си изпуснала срока за хорионбиопсията. Тук ще трябва да изчакаш 16гс, защото тя не се прави преди това.

Това за жалост е лично решение и ще трябва сами да си го вземете.
Стискам палци! При мен беше просто фалшива тревога, надявам се и при теб да е така.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 20:39 от Brin de muguet

# 167
Нас директно ни пита дали искаме да знаем защото се виждало.Не съм обърнала внимание дали в документите пише.
При миналата бременност имаше във фейс групата една жена на 43 г. тогава и при БХС и излезе риск 1:5 за Даун.Твърдо отказа да прави амнио или пренатест и си роди прекрасно и здраво момиченце.За мен това е само статистика,моито също още не са излезли при баткото бяха 1:750.

# 168
Буболина, наистина решението е твое. При мен рисковете бяха ниски, но въпреки това ме изплашиха (вече разказах) и за мое собствено спокойствие реших да направя пренатален тест. Аз правих Нифти про. Него ми бяха препоръчали от медицинската генетика. Покрива около 85 показателя (доста обширни изследвания). Днес дадох кръв и ще си чакам резултатите до 10тина дни.

# 169
Благодаря на всички за отговорите,
За тези които ме питаха от Пловдив съм.Насочиха ме към Медлайн,там да правя пренатест само за Даун.Утре ще звънна да запазя час и дано наистина всичко е само фалшива тревога

# 170
Мами аз съм в ступор.Днес ми излезна резултата от кръвния тест на БХС и е 1 към 120 ,препоръчват ми да правя неинвазивен кръвен тест,преди евентуална амниоцинтеза.
Не ми е за 1300 лв дето е тоя тест ,но истината е че не знам какво да правя.
Имам прекрасен 3 годишен син с който не съм правила такива изследвания-да с него бях на 28 ,сега съм на 31-32 при раждането ще съм. Дайте ми съвет или не знам и аз ...просто от одеве го мисля,да търся ли втоло мнение,макар че то за втори БХС няма как ,вече е късно ...
Буболина, при наличието на неинвазивни тестове, които дават точност 99%, изобщо не го мисли. Пусни си един и се радвай на спокойна бременност докрая.  БХС-то, за съжаление е просто една статистика, която в много случаи дава фалшиво завишен риск. С 1-та ми бременност се случи именно това. Подложих се на амниоцентеза, която не е приятна манипулация. За щастие бебето се оказа здраво, но рискът от загуба на плода след манипулацията е 1:250 и не е за подценяване. С тази бременност дори не съм мислила какъв тест да направя, директно си пуснах Пренатест, защото възрастовия ми риск за Даун  е 1:42. Нямаше и да пусна БХС, ако АГ не беше настояла и то само заради изчисления риск за прееклампсия.

# 171
Благодаря на всички за отговорите,
За тези които ме питаха от Пловдив съм.Насочиха ме към Медлайн,там да правя пренатест само за Даун.Утре ще звънна да запазя час и дано наистина всичко е само фалшива тревога

Стискам палци утре всичко да е наред и наистина да е фалшива тревога.

Аз утре съм на фетална морфология и БХС и малко се притеснявам, но за пръв път ми е и си казвам, че е нормално.

# 172
И аз очаквам завишен риск заради възрастта ми. Ще видя и ултразвукът какво ще покаже, и ще пусна неинвазивен тест.
Успех, Буболина. Всичко ще е наред.

# 173
Имаше въпрос за гастритс по-назад. При мен се регулира изцяло с хранене - не ям пържено, пакетирани храни,сурови ябълки, кис мляко с мюсли ме дразни, а също така и зелените салати. Наблягам на супички и чайове. По-течна храна. Не бях имала проблем от седмици и се отпуснах нещо и снощи страдах жестоко от едно китайско, което ядох за вечеря. Тааа, домашно приготвена храна му е майката без боклуци.

Буболина, стискам ти палци вс да е наред! 1:120 не е толкова голям риск, така че вярвам вс ще приключи добре.

# 174
  • Sofia
По принцип всеки риск, който е по-висок от 1:250 "се води" висок. Но това число е определено чисто статистически спрямо риска след амниоцентезата (т. е. ако в дадения случай рискът от Даун надвишава, този от аборт след амниоцентезата).
Но дали един риск е висок или не, е по-скоро лична преценка. За някои 1:100 не е висок риск, за други 1:1000 е висок.

Аз затова не го обичам този БХС, вкарва те в такива филми, че не е истина. И естествено никой лекар, нито ти дава гаранция за нещо, нито поема отговорност и не ти дава готово решение.

# 175
И аз се съмнявам в този БХС. С дъщеря ми щях да го пропусна, тогава бях на 26г. и изобщо не ми пукаше и не го възприемах сериозно. Докторката ме хвана в последния момент и почти ме накара насила да го направя, поне ми казаха пола. Сега като съм над 30 и наближава ми е свито сърцето, точно защото знам, че може да те вкара в страшни филми за нищо и да си скъсаш нервите.

# 176
Аз и сега не исках да го правя именно поради факта ,че знам че е филм.НО този път съпругът ми ме нави и сега и него го е яд .
Не е толкова този риск 1 към 120 ,а още при прегледа казаха че нухалната транслусенсия не съм сигурна правилно ли го написах,но тя е завишена и от там идвал риска при мен ...

# 177
Нухалната транслуценция също може да намалее още в следващите дни, може и да не е измерена правилно. Защо не отидеш на второ мнение да видиш там какво ще ти кажат.

# 178
Запазих си час за пренатален тест,този петък и дано всичко наистина да е само фалшива тревога.

# 179
Здравейте бъдещи мами,
В петък съм на БХС и ще ходя за кръв в четвъртък в Щерев! Има ли значение дали кръвта е дадена на гладно или не, тъй като мисля да пускам едни изследвания, назначени  от  ендокринолог.  Аз в момента съм без лекар, тъй като репродуктивния ми специалист ме гледа в 10 седмица и каза, че е последната ни среща, ако все пак имам въпроси да се обръщам към нея, но не мога да се свържа с нея по никакъв начин. Тя също ми беше назначила изследвания и за коментар пак не я открих. А следващия ми час е за 13.10..

Общи условия

Активация на акаунт