Априлски бебчета 2022 - тема 2

• 35 118
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
Аз с предната бременност само на дясно можех да спя последните месеци. На ляво изобщо не ми беше удобно. АГ каза, че няма проблем. Единствено с големия корем не е препоръчително по гръб, но то и в един момент наистина няма как. Тонове като ми мериха едва издържах 15-20мин да лежа по гръб - задъхване, чак свят ми се виеше. Засега нямам още такива усещания и си лежа по гръб като чета книга или гледам нещо.

# 526
И аз понякога се събуждам по гръб, иначе редувам ляво и дясно, защото се схващам. Babyboo споко не си сама, и аз спя с възглавница между гърдите и една между краката. И като тръгна да се обръщам голямо търкаляне и прехвърляне на възглавници пада..

# 527
Тази вечер е тежка. Аз съм от кукуващите. Май започвам и аз да се разболявам. Зверски ме боли главата, очните орбити и гърлото. ММ вдигна вчера и днес висока Т, та се моля да се справим леко. Явно няма да ни се размине. Взела съм парацетамол, но се надявам да не стигам до там.

# 528
Оф, хора, и мен ме удари това с настинките.

Брутални сополи, запушено ухо, главата ме разцепва (очевидно запушването е навсякъде). Температура нямам, нито ме тресе, обаче вече и гърлото усещам как тръгва да наболва - като не мога да дишам и да духам през носа, гледам да изкарвам през гърлото. За да не отиват нещата надолу. И то, милото, държа, държа до един момент и се предаде. Вече на преглъщане също ме боли.  Пия чайове, мажа със загряващи кремове с билки, днес ще правя инхалации с лайка и като цяло още не ми се преминава на друго. Проблемът е носоглътката, ама ако още ме затормози, мисля да отида на лекар. Принцпино такава ситуация друг път не би ме бутанала дори за момент, ама сега, като има и още едно човече с мен, ми е малко филм и притеснено.

Ponytail, разбирам те напълно. Будувам и аз постоянно до 1-2-3, ама тоя път си казах, че ще пиша на сутринта.

Мъжът ми и той днес няма да ходи на работа - аз реално на него му помагах два дена да се вдигне от същото, че и по-зле беше. Сега сме двамата в това. 🙈🤪 Дано за бебчето не е опасно, за себе си - нямам притеснения.

# 529
Ох момичета, свържете се с личните си лекари и АГ-тата да ви кажат нещо леко като лекарство, което може да се приема. Много е кофти, че сега е баш сезона на настинките...
Иначе и аз започнах много да се въртя през нощта. По гръб много обичах да спя, но вече не мога, започва да ме боли корема като се заседя по гръб и трябва поне да си свия краката, явно се получава някакво притискане. Гледам да съм все на ляво обърната, но понякога се схващам и се обръщам малко на дясно. За сега гушкам обикновена възглавница, но се оглеждам и за такава за бременни.

# 530
Здравейте бъдещи мами,записвам се и аз тук с термин 17Април.
Вече съм в 14г.с. бременността първите три месеца беше меко казана ужасна ,сега ме мъчи болката в кръста,но е поносимо ,първа бременност ми е Simple Smile)

# 531
Точно мислих скоро да подхвана темата със спането, че ми е голям проблем и на мен.. 🙄😁
Опитвам се да спя на ляво, но вечер се събуждам от много силна болка в лявата тазобедрена става и място не мога да си намеря. Чудя се каква възглавница за бременни да си поръчам.

П.с Забравих да кажа, че на 14.10 бях на фетална и БХС, доктора каза, че всичко изглежда нормално, даде предположение за пол - девойка, но след 1 месец живот и здраве ще се вижда повече.
След 10 дена чакам резултатите и от БХС, дано и при тях всичко да е наред 🙏🏻🍀

# 532
И аз се присъединявам към групата с проблемния сън…въртене на 360 градуса и няма заспиване.

Иначе в събота за първи път бяхме на обиколка по бебешките магазини:bowtie: И май се спряхме  на марката Mutsy за количка. Но може да направим пол във фейсбук групата ако искате, за да съберем мнения.
Имах намерение да не купувам нищо, обаче като видях колко неща трябват и си мисля след нова година да започна. За съжаление нямам много приятелки с деца, а и тези които имат чакат второ:grinning: така че всичко ще трябва да се купува.

# 533
Момичета аз се плаша, отсега проблеми със спането и неудобните позиции за сън, не знам накрая какво ще правим. Добре че е групата да си помрънкаме, че вече ми става неудобно от моя мъж. Три месеца му мрънках, че ми се гади, сега че не мога да спя, че ми е неудобно, като лигла се чувствам, а тепърва тежкото предстои.
И аз се опитвам повече на лявата страна, но съм си пумпал и обичам да се въртя, гледам да не се обсебвам и с това. Иначе и аз съм с възглавници, завивки и какво ли не опакована и като тръгна да се въртя на другата страна, голямо подреждане и премятане става.
С какво се обличате в това време? Всичките ми панталони и дънки вече ме стискат в корема, вчера бях да си търся някакви панталони с връзки, нищо не намерих. Само един плетен рипсен панталон си взех и се родих, разтеглив, мекичък, на коремчето е супер.

# 534
Ъпдейт: личната ми препоръча Авирон Рапид (плюс чайовете и тн), ако не се оправи положението, но сега се чувствам доста по-добре. Днес си оставам в нас и мисля ударно да натисна на всякакви неща и до довечера да съм по-добре.

Иначе ме прати и пср да правя и сега се връщам от лабораторията. Понеже мислех, че много бързо ще минем, не хапнах нищо (лабораторията е на 2 минути от нас). Пък то имаше сто хиляди души пред нас и като дойде моят ред накрая за теста, ми причерня и бях на косъм да падна (жега, хора, гъчкания, притеснение, неядене). Беше ужасно. Добре че мъжът ми беше там, веднага ми дадоха вода и захар и се свестих. Обаче беше голям шок. И емоциите, като са по сто, представяте си. 🙈

Медицинските сестри реагираха много адекватно, чак ми дадоха да вдишам амоняк, от чиято миризма ме тресна жестоко. Е, поне ми казаха, че според тях със сигурност не е ковид. 😁🤞

Сега, нахранена, изпила кафе и дишаща, лягам с книга да почивам. На която страна дойде - лява, дясна, редувам. А иначе по гръб много обичам да спя, но вече усещам как хич не ми е удобно.

Късмет на всички мами в борбата с досадните хрема и тн. И да живее форумното мръкане, което спасява мъжете ни от същото. 🤣 ❤

# 535
Момичета, не мога да ви смогна на писането 😄 в това време е трудно може да избягаш от вирусите, особено с малко дете. Бързо оздравяване!
 Гледам, че клубът на цокльовците е повдигнал доста теми за обсъждане. Да се изкажа и аз с мнение:
Първо да кажа на всички, които са имали проблеми в миналото и на тези, които ще имат такива вбъдеще - вие сте страхотни майки, но и нормални хора, като всички останали и е нормално да изпитвате всякакви чувства, от които не бива да се притеснявате, страхувате или да се депресират е. Ако имате някакви проблеми не е нужно да се опитвате да се справяте сами с тях, намерете някой, който ще ви подкрепи, дори това да не е човек от семейството, някой профисионашист - консултант по кърмене, консултант по детски сън, психолог... Много често най-близките ни вместо да ни помагат, ни карат да се чувстваме по-потиснати, а непознатият общува с нас без да ни съди.
По отношение на кърменето като цяло, а всичко свързано с отглеждането на детето, аз винаги се замислям първо за това кое е най-естественото, т.е. как го е измислила природата? Какво са правели преди 200-300 години и назад? Кое е естествено в природата и сега? В този ред на мисли по-естествено от кърменето няма. Бозайниците случат до не малка възраст, приравнена с тази на човека и денем и нощем, дори и след като вече се хранят с друга храна, но кариеси нямат.
Всеки е свободен да избира най-правилното, според своя мироглед, разбира се и всеки има право да изкаже мнението си по въпроса.  Аз смятам, че кърменето нощем е най-малкият виновник за кариесите на млечни зъби. Това твърдение винаги ми е било много странно, защо според мен е много трудно доказуемо. И Терес и ми е днапрочета официални резултати от проведени изследване, макар че и такива могат да бъдат много изопачавани, като не се включват важни фактори. Та защо педиатри и зъболекари не обръщат повече внимание именно на оралната хигиена? Защо не обясняват на родителите, че всъщност кариесогенните бактерии не са част от естествените обитатели на бебешката устна кухина, а се внасят там, най-вече при захранването, когато почти всички родители облизват лъжчките на децата и после пак им дават да ядат с тях или пък като облизват биберона за да го "почистят"? А сокчета, с които все още масово се препоръчва д азапочне захранването? А всичката захар, която много родители не се притесняват да дават още в най-рано детска възраст? Защо най-често се хвърля вината върху нощното кърмене като, даже наскоро четох статия на зъболекар, която в никакъв случай не е научна, но в нея тя твърди, че даже напротив - най-новите проучвания сочат, че в кърмата има вещества, които предпазват емайла?
По отношение на инфантилното гълтане, пък по-голямо значение им захранването - колкото по-дълго детето яде само пасирани храни, а не се стимулира да се учи да дъвче и преглъща правилно, това води именно до такъв тип проблеми. Моята дъщеря, например яде пасирана храна ( крем супа) за първи път на 9 месеца, много след като можеше да дъвче и преглъща.
Първите ѝ изникнаха в началото на 7ми месец и от тогава започнах да ѝ ги четкам със сили Конов накрайник и паста Ненедент. Когато изникнаха и 4те горни резеца, започна много да ме хапе и пробвах с тези на Нук от снимката, публикувана в предните коментари, а също и подобен комплект на канпол, но гумените реснички са много по-рвърди от тези на напръстника и реално не може нищо да се измие с тях, затова малко преди годината започнах направо с четка с косъмчета. В началото само я хапеше , а косъмчетата бяха ужасно дълги и беше много неудобно. Взех на аквафреш и беше много по-добре. Тя обаче започна да отказва, може би я дразнеше венеца и така 2-3 месеца нищо не можех да измия. Чак сега вече ми дава и си четкам хубаво поне 2 пъти на ден 15те ѝ зъба 😁
И пак казвам, всеки има право да избира кой източник на информация да приеме за достоверен и да решава кое за него е най-правилно. Да не го приемете като конфронтация 🙏

За спането наляво - и аз преди бях много стриктна. Взех си С- образна възглавница за кърмене. Бяха ги пуснали на Кауфланд. Слагах я под корема, така че да минава между краката ми и да ми подпира гърба. Така можех леко да се обръщам леко надясно, все едно съм леко по гръб легнала. Сега нямам много избор, защото когато малкото дойде в нашето легло се обръщам надясно към нея и така откарвам почти цялата нощ. Преди, като ходех на тонове при моят АГ, винаги ме слагаха да легна на лявата страна. В болницата ме слагаха по гръб и чак ме болеше кръста.

ПП:
Sunshine55 добре дошла!
waterviolet преди 3 седмици приятелката, на която си бях дала всички бременни дрехи ми ги върна и аз ги подкарах, защото аз вървя с 1 месец напред по размери на корема 😢 бях открила в LC Waikiki плътни клинове с ластик, който може да се стегне или отпусне според големината на корема и само те ме падат.
treloni много неприятно, уж дистанция, мерки, а на тези места винаги е гъчканица. Бързо оздравяване. И аз като бях болна пих авирон Рапид, преди месец и на малката давах. Не Нам до колко помогна, но поне е нещо, което може да Асен пие без притеснение.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 12:19 от SweeT DeViL

# 536
Момичета, бях на ФМ и БХС на 13.10. Всичко е нормално, резултатите от БХС също са супер. Не казаха нищо за пола, предполагам, защото е рано. Бебето вече прилича на малко човече, много ми беше приятен прегледа ФМ, защото през цялото време гледах бебето на екран пред мен. Един съвет от мен за тези, на които им предстои тепърва ФМ - хапнете преди това и пишкайте непосредствено преди прегледа, защото има вероятност лекарят да натиска по корема, за да се обърне бебето в подходяща за преглед поза. Аз от форума прочетох това и добре, че го приложих, защото иначе не знам как щях да издържа. Относно спането, сигурно само аз съм така, спя непробудно и без проблем на лявата страна, даже си лягам твърде рано за мен самата - около 21 или 21:30. Но сутрин се събуждам с доста силна болка в кръста понякога. Аз вече не мрънкам на никой, защото имам чувството, че си мислят, че се преструвам и им омръзва да ме слушат. Както и да е. Тук поне мога да споделя, знам, че ще бъда разбрана. Усмихнат ден! ❤️

# 537
По отношение на кърменето като цяло, а всичко свързано с отглеждането на детето, аз винаги се замислям първо за това кое е най-естественото, т.е. как го е измислила природата? Какво са правели преди 200-300 години и назад? Кое е естествено в природата и сега? В този ред на мисли по-естествено от кърменето няма. Бозайниците случат до не малка възраст, приравнена с тази на човека и денем и нощем, дори и след като вече се хранят с друга храна, но кариеси нямат.
Всеки е свободен да избира най-правилното, според своя мироглед, разбира се и всеки има право да изкаже мнението си по въпроса.  Аз смятам, че кърменето нощем е най-малкият виновник за кариесите на млечни зъби. Това твърдение винаги ми е било много странно, защо според мен е много трудно доказуемо. И Терес и ми е днапрочета официални резултати от проведени изследване, макар че и такива могат да бъдат много изопачавани, като не се включват важни фактори. Та защо педиатри и зъболекари не обръщат повече внимание именно на оралната хигиена? Защо не обясняват на родителите, че всъщност кариесогенните бактерии не са част от естествените обитатели на бебешката устна кухина, а се внасят там, най-вече при захранването, когато почти всички родители облизват лъжчките на децата и после пак им дават да ядат с тях или пък като облизват биберона за да го "почистят"? А сокчета, с които все още масово се препоръчва д азапочне захранването? А всичката захар, която много родители не се притесняват да дават още в най-рано детска възраст? Защо най-често се хвърля вината върху нощното кърмене като, даже наскоро четох статия на зъболекар, която в никакъв случай не е научна, но в нея тя твърди, че даже напротив - най-новите проучвания сочат, че в кърмата има вещества, които предпазват емайла?
По отношение на инфантилното гълтане, пък по-голямо значение им захранването - колкото по-дълго детето яде само пасирани храни, а не се стимулира да се учи да дъвче и преглъща правилно, това води именно до такъв тип проблеми. Моята дъщеря, например яде пасирана храна ( крем супа) за първи път на 9 месеца, много след като можеше да дъвче и преглъща.

Много се радвам, че сте се заинтересували по темата, но има неща, които не разбирате и си вадите неправилно мнение. Ще ги опиша за заинтересованите 😊
1. В устата на бебето влизат патогенните микроорганизми още преди да има зъби. Навлизането става след като родителите целуват бебето по ръцете, които то след това лапа, или по бузите и устата. Всеки, който целуне бебето му предава своите бактерии. - затова дори когато няма зъби се препоръчва измиване чрез обтриване на лигавицата с мокра стерилна марля. Така, че дори да не облизвате приборите/биберона в устната кухина на вашето бебе ще има същите микроорганизми, които имат хората, които го целуват!
2. Слюнката при бебета започва да се секретира на много по-късен естап, в много по-малки количества и честота и е с много по-слаби кариес протективни качества. Освен това малките слюнчени жлези по устните не секретират слюнка и горни и долни зъби от страната на устните остават сухи.
3. Вечер няма обмяна на слюнката. Зъбите остават обляни в мляко. Поради липсата на обливане от слюнка те не се почистват, също така слюнката омокря зъбите (хидратире ги). Вечер те се дехидратират особенно предни горни. Така стават още по-лесни като мишена..
Затова казвам, че кариеса е мултифакторно заболяване. Няма как да се причини само от ЕДНО нещо. Затова никъде няма да пише, че кариес се причинява само от мляко или само от патогенен микроорганизъм. За да се появи кариес трябва да действат едновременно няколко фактора. За съжаление сами може да видите колко лесно е да се съберат няколко такива фактора.
Всички си целуват децата затова няма как да опазите бебето от микроорганизмите. Кърменето вечер води до застояване на мляко в устната кухина. Липсата на обмяна на слюнка е следващото неизбежно последствие, дехидратацията... Единствената профилактика на кариеса е да се спазва много добра орална хигиена след всяко хранене, да не се използва храненето за приспиване поради процесите, които обясних и своевременно отбиване.
 За инфантилното гълтане при сученето детето напряга едни мускули при храненето с лъжичка съвсем други, а консистенцията на храната не е от толкова голямо значение защото процеса на стриване на храната няма нищо общо с процеса не преглъщане (гълтане). Каквато и храна да яде детето то я преглъща когато тя е достатъчно добре смляна за да започне преглъщането. Сученето стимулира развитието на долната челюст (знаете, че бебетата се раждат с по-назад разположена долна челюст-сученето я стимулира да се развие) и е много благоприятен процес, но до един момент. Много е важно и пиенето от чаша за възрастни (без приспособления за бебчета) точно заради тези движения на долната челюст и приучаването на езика да заема правилна позиция (зад горни предни зъби) при преглъщане нещо, което при сучене е невъзможно.
Моето мнение е, че когато има зъби си трябва стриктна хигиена, ако ще се кърми по-дълго задължително да се комбинира с хранене с лъжица и пиене на вода от чашка. За захарите бих ги избягвала пине до 4-5г когато детето свикне да почиства устата. Аз мисля да направя и флуорна профилактика на бъдещото ни дете ама до там да стигнем 😁, че е още много рано!
за спането - аз имам много лек дискомфорт ако се задържа в която и да е поза, но сама се завъртам и си спя без пробуждания.. Ако ставам е до тоалетна към 5ч и после си заспивам.
За вените, които се притискат. Истина е, още 2-ри курс на всички момичета ни ги показаха за да знаем какво точно се случва като сме бременни. Това с притискането по-скоро сами ще го усетите като дискомфорт в по-напреднала бременност. Аз съм в 14г.с.и още не го усещам. Не съм започнала да се "приучавам" да спя на някоя страна, вярвам, че организма ми сам ще усети кога не може да се спи по - гръб. Най-малкото докато сте будни ще се задухате, ще усетите замайване, може да ви заглъхне едното ухо... Такива неща. Но смятам за излишно да се измъчвам сега докато ми е удобно във всяка поза да си създавам някакъв навик само на една страна. А и няма как послендите 3 месеца да искарам само на лява страна, това е абсурдно.. Ще ги редувам. Така си го представям, може да си взема от тези възглавници за бременност..
Офф стан амного дълго ама като пишете по теми дето ме влечат 😁.... Дано ме прочетете все пак, че ми се схванаха пръстите 🤣

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 15:13 от Моли

# 538
Добър вечеррр и от мен, следя ви изкъсо какво пишете, но с тази работа немога да смогна да пиша.
Имам един доста странен въпрос, някоя мама може да ме нападне друга не, ама аз да си попитам... имахме два повода иии съм пила не повече от 25мл. Бяло вино разредено с мноооого лед... тук там по глътка, две от бирата на мъжа, но все пак нищо особено...Тааа утре имам рд и на бащата виното е готово (и ракията, ама уви на другия рд живот и здраве отлежала ще я пия) 😁😁😁, червено вино не пия,но нещо така ми се допива, като ги гледам другите. Та въпроса ми е има ли някоя мама която си е позволила по 1 чаша на повод?!

# 539
Много лекари позволяват по половин или цяла чаша вино, като повечето казват, че е по-добре да е домашно. Аз никога не съм била пияч и сега никак не ми липсва. Веднъж само мнооооооого ми се допи бира и си близнах Simple Smile
Въпрос на личен избор е. Аз не обичам крайностите. Виждала съм бременни да пият и по бутилка вино, да си пушат през цялата бременност...не го намирам за нормално, но и не се намесвам. Аз не пуша от години, не пия редовно, само с повод и по малко. Откакто съм бременна не съм имала никакво желание да пия (освен биричката), но ако много ми се допие, може би бих си позволила 50 мл. вино с много лед за цяла вечер.

Добър вечеррр и от мен, следя ви изкъсо какво пишете, но с тази работа немога да смогна да пиша.
Имам един доста странен въпрос, някоя мама може да ме нападне друга не, ама аз да си попитам... имахме два повода иии съм пила не повече от 25мл. Бяло вино разредено с мноооого лед... тук там по глътка, две от бирата на мъжа, но все пак нищо особено...Тааа утре имам рд и на бащата виното е готово (и ракията, ама уви на другия рд живот и здраве отлежала ще я пия) 😁😁😁, червено вино не пия,но нещо така ми се допива, като ги гледам другите. Та въпроса ми е има ли някоя мама която си е позволила по 1 чаша на повод?!

Общи условия

Активация на акаунт