Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 094
  • 939
  •   1
Отговори
# 240
Действайте по всички направления. Кажете им, че ще подадете сигнали до всички възможни органи и пак си направете ревизия. Не може от фонд ремонт да пипат и да взимат за тяхната такса.

# 241
Ами.. то и това е проблем (сега се сещам).
По тяхна идея и предложение, гласувахме да събираме по-голяма сума за ФРО, а за касата съвсем малко и подусловие, ако не достига касата, да се плаща от ФРО. Доста глупаво звучи сега, но се подведахме по техния акъл...

# 242
  • Пловдив
Недопустимо е парите от касата да не стигат за текущите разходи.
Не знам колко апартамента сте, но ако плащат 5 собственика, а 15 не плащат, тогава може касата да е на минус.
Забелязала съм, че проф. домоупр. имат ниска събираемост. И при нас беше така.
Когато взехме властта, касата се напълни за отрицателно време. А колко работа се свърши...
Фирмата за две години нищо не направи.

# 243
И ние го разбрахме.. но късно. Т.е. минала  е половин година само, но все пак.. Блока ни е нов и вече покрай проблемите с тази фирма се сплотихме и се радвам, че действаме заедно.

Силно се надявам да успеем максимално бързо да преустановим всякакви отношения с тях. Затова се допитвам и тук за съвет. Явно сме попаднали на едни от наглите в тази област (не не са вход меринджеите  Simple Smile  ).. да им казваме, че не искаме да ни предоставят услуга, за която им плащаме, а те нагло да се хилят и да се опитват да ни втълпят, че бъркаме като искаме да си вършат качествено работата.

# 244
И ние го разбрахме.. но късно. Т.е. минала  е половин година само, но все пак.. Блока ни е нов и вече покрай проблемите с тази фирма се сплотихме и се радвам, че действаме заедно.

Силно се надявам да успеем максимално бързо да преустановим всякакви отношения с тях. Затова се допитвам и тук за съвет. Явно сме попаднали на едни от наглите в тази област (не не са вход меринджеите  Simple Smile  ).. да им казваме, че не искаме да ни предоставят услуга, за която им плащаме, а те нагло да се хилят и да се опитват да ни втълпят, че бъркаме като искаме да си вършат качествено работата.
Сподели все пак - коя е тази фирма, да не се набутват и други хора.

# 245

Сподели все пак - коя е тази фирма, да не се набутват и други хора.

В договора ни пише, че трябва да не опетняваме името им дори след края на взаимноотношенията ни...
Вече меринджеите се опитаха да ме съдят заради това, че си исках парите, които ми дължат, затова ще се въздържа от конкретика в момента, но да кажем, че името им е  като соц наименованието на домоуправител Simple Smile
Офисът им е в Студентски град. Оранжево лого

# 246
  • гр.София
А този договор има ли срок? Няма ли възможност за прекратяване с предизвестие от ваша страна като всеки нормален договор?

# 247
  • София
Как сте подписвали такъв договор Rolling Eyes
Радвам се че (засега) разубеждавам успешно съседите да наемем Пр.Д...

# 248
А този договор има ли срок? Няма ли възможност за прекратяване с предизвестие от ваша страна като всеки нормален договор?

"* Всяка от страните има право да развали договора, ако насрещната страна виновно не изпълнява задълженията си по него.
* Прекратяване на договора настъпва след изтичане на срока му или по взаимно съгласие на страните с двумесечно предизвестие"

Единствено тези точки са посочени в договора. От фирмата отказват да приемат предложението ни по взаимно съгласие, тъй като смятат, че причините са ни несъществени... наглост пълна.. да не иска вече някой да му вършиш работа, да му казваш, че не я върши качествено, а ти да упорстваш.. откога клиента не е прав?

Знам, че сме в кофти суация, договора е идиотски.. ако бях аз, нямаше да го разпиша, дори целия блок да е недоволен към онзи момент. Но наш съсед е направил това и не го мисли много, много

# 249
  • гр.София
Такъв договор не бях срещала... Излиза, че трябва да изчакате да изтече срока на договора. За една година ли е сключен?

# 250
Такъв договор не бях срещала... Излиза, че трябва да изчакате да изтече срока на договора. За една година ли е сключен?

за две... остава година и половина. Управителя на събранието се опита да ни намекне, че трябва да платим месечните такси към тях до края на годината ако искаме да го прекратим предсрочно Grinning явно се мисли за мобилен оператор от преди 20 години.. това в КЗП веднага би паднало..

# 251
Защо не питаш адвокат? Първо, не съм сигурна, че КЗП / ЗЗП касаят точно вашия случай. И второ, в самия договор се описва как се прекратява и какво е обезщетението.  Ако е заложено да е една година, толкова ще е.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 11:38 от Черна станция

# 252
И аз съм да съберете малко парички и да се консултирате с адвокат. Еднократно, просто да ви каже опциите.

Иначе, разваляне на договор означава да се възстанови положението към момента на сключването му, всяка страни връща на другата каквото е дала и т.н...тоест това не ви е опция, а и за там основанията са други.

Прекратяването на договор прекратява взаимоотношенията за в бъдеще.

Това, че в договора са вписаните само тези двете нека-с два реда, за прекратяването и за развалянето, не значи, че ЗЗД спира да се прилага. Напротив - тук си важи с пълна сила този закон. И без това в договорите обикновено се преписват текстове от закона, касаещи съответният вид договорни отношение.

Понеже се мъчите отдавна, но пък си имате единодушие, сплотени сте, сигурни сте всички, че искате да ги махнете, ми се струва добра идея за 50-60 лева да си направите една консултация с адвокат. Носете договора задължително.

Неустойката - мисля писах и преди, се дължи само, ако е изрично договорена в договора!!! Само тогава.
Обезщетение за претърпени вреди от предсрочно прекратяване на договор, е съвсем друга опция, тя се прилага по силата на закона, без да е нужно да е уговорена и вписана в договора, и по това се различава от неустойката!!! Обезщетението не се дължи и дава автоматично, а само, когато и ако, другата страна, реши да си го иска, и предприеме съответните действия в тази насока. Иначе не.
Евентуално може да заведат дело да си искат обезщетение за вреди, но неустойка категорично не могат да искат - може да ги апострофирате да ви покажат къде, в коя точка от договора ви, е вписана тази неустойка.

Но понеже така от разстояние говоря само принципни неща, конкретно за вашия договор, си мисля че ще е ок да направите консулт с адвокат.

Че вземат и мен да ме ядостват тези господа Simple Smile

# 253
На първо време може да направите ОС и на него да отмените това, което преди сте приели, разходите за управление и поддръжка да се погасяват от фонд ремонт и обновление. По ЗУЕС това са две различни пера и ясно е разграничено как се използват. Ако средствата за управление и поддръжка не стигат, то тогава преразглеждане събираните суми и променяте размера им.

# 254
Благодаря на последните, включили се в темата! Консултация с адвокат ще бъде направена през следващата седмица. Получихме вчера протокола от събранието, което в дневния ред беше само 1 точка - дали да прекратим договора с тях. И след 100% гласуване ЗА - пишат, че исканията ни за прекратяване не са достатъчни и според ЗУЕС няма да го прекратяват и остават те  Grinning голям майтап.. най-вероятно, ще им връчим едномесечно предизвестие.
След събранието, съсед включи по телефона на високоговорител адвокат, който ни посъветва така, но официална среща ще има скоро за да действаме вече по-целенасочено след като дори след общо събрание не пускат кокала..

Общи условия

Активация на акаунт