Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 229
  • 939
  •   1
Отговори
# 345
Аз уведомих фирмата писмено още началото на януари, че повече от година никой не живее там и сега вместо 7 лева, колкото е на човек, ако живее там, плащам 6 - 4 лева уж за домоуправител и 2 лева, които били решили на общо събрание, но не ми казаха за какво са. Не могат адекватно да ми обяснят па телефона за домоуправител ли плащам, за Фонд Ремонт ли плащам, допълнителен ремонт ли има, на имейл не отговарят. Щяло да има и увеличение на месечната сметка - 7 ли е в момента, 8 ли е - никаква информация на сайта. Направих си регистрация в сайта им да видя писмено за какво и по колко реално плащам - объркани таблици, защото имали проблем със системата... Мисля за последно вече да говоря с тях, но не съм сигурна какви са ми правата - доколкото разбрах не трябва да плащам за домоуправител, а едивствено за Фонд Ремонт и, ако има допълнителни разходи за ремонт, решени на събрание - за каквито би трябвало да има някакво известие на входа, нали правилна съм разбрала? Извинявайте за дългия пост!

# 346
Защо да не плащате за домоуправител? Живеете или не там, вие сте собственик на имот в ЕС и домоуправителят управлява тази ЕС.

# 347
Правилно сте разбрала. Но ви мотат.
За домоуправител не плаща, защото нег.възнаграждение, по закон, е към режийните - справка в допълнителните разпоредби на ЗУЕС, най-накрая на закона са.

Няма така да разберете - искайте протоколите от събранията!!  Питайте някой от съседите какво са решили за вноските - опитайте се да  разберете.

На профито му пишете пак, това:
1. Цитираш че не обитаваш. Цитираш му и чл 51 ли беше, в който се казва че си освободена от всички режийни разходи!
Виж точния член и алинея в закона.

2. Пишеш му, че вноска фонд ремонт ще плащаш, след като те уведоми тя колко лв.месечно е, и с кое решение на ОС е гласувана? Да ти прати този протокол!

3.Спираш да плащаш докато не ти се изясни точка 2.

4. Пращаш му имейл и искаш на него да те информира кога е насрочено събрание. Ходиш , питаш, слушаш, гласуваш лично.

За това се сещам за момента.

# 348
Здравейте,
Нужна ми е помощ за изчисляване на % идеални части. В информацията (документа) от строителя - имаме % идеални части, но те са само за жилищната част (над партер). Всички обекти на партер са с друг % общи части, които сумарно също правят 100%.
За подземния гараж пак е така.

Как действам аз : събирам площта на всички обекти - апартаменти, подземни гаражи и тези на партера ( чиста жилищна площ, която не включва общи части). След това площта на всеки обект разделям на общата квадратура и умножавам по 100 за да получа процента.
Правилни ли са ми сметките?

# 349
Защо ги смесвате? Всеки си плаща според това, което е записано. За покрив от нашите гаражи под кота нула не се събират пари. Те ще си събират пари да си слагат светлоотразители, да си оправят шлайфания бетон, гаражна врата и т.н. спрямо своите идеални части.

# 350
Защо ги смесвате? Всеки си плаща според това, което е записано. За покрив от нашите гаражи под кота нула не се събират пари. Те ще си събират пари да си слагат светлоотразители, да си оправят шлайфания бетон, гаражна врата и т.н. спрямо своите идеални части.

Не е вярно! Фундамента (първа плоча), покрива и фасадните стени са общи за всички обекти в сградата.  Следователно от тях се събират заедно ФРО.
Сумите за ток, вода, почистване и др. се събират само от апартаментите.
Но за да се направи общо събрание, следва да се сметне кворума. Именно затова трябва да се изчисли този процент.

# 351

Не е вярно! Фундамента (първа плоча), покрива и фасадните стени са общи за всички обекти в сградата.  Следователно от тях се събират заедно ФРО.
Но за да се направи общо събрание, следва да се сметне кворума. Именно затова трябва да се изчисли този процент.
По-напред в темата имаше същия казус. И там гаражите и жилищните етажи бяха по отделно с по 100%.
Върнете се назад в темата и прочетете. Явно е възможно... (при ново строителство).

# 352
Предполагам, че говорите за моите коментари по темата Grinning
По-рано пак бях питал. Иначе да, за ново строителство става дума.

# 353
В гугъл потърси, имаше писания по твоя казус.

# 354
на различни места, различно пише.. това е много странно,
Това, което почнах да правя е горе-долу най-често срещаното като сметки

# 355

Сори, ама фасадните стени над земята какво касателство имат с тези под земята? При нас - никакво! Ще падне мазилката по етажите и ще плащат тези под земята (закопаните), нещо ми се губи логиката. Ми то и за стълбищна дограма да им събирате, щото те прозорците са част от фасадата?
Реално покрив им е първата плоча - пода на партера. В "старата" ни сграда подземните гаражи нямаха отново нищо общо с нея.

На Вас адвоката какво Ви каза и как Ви каза да ги изчислите тези общи част, че пак тук питате?

Обаче, гаражите над земята бяха включени към общите части на надземната жилищна част и правеха с тях 100%.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 13:47 от drago_2008

# 356
Извинете, но никъде не съм споменал, че подземните гаражи ще плащат ФРО, което да се ползва за покриване на нужди на общите части на апартаментите. Това са отделни каси ФРО.
По отношение на адвоката - точно това, което първоначално съм написал. Но е хубаво да събера и още мнения, нали така Wink

# 357
А надземните гаражи на кота нула плащат фонд ремонт? Ние не сме ги предвидили, дали пък да не повдигна въпроса на следващото събрание?

# 358
Е как да не го казахте? Сумирате всички и делите на 100%. Нали това написахте? А я сега ми кажете къде аз споменавам думата апартамент, като говоря за мазилка по фасадата и прозорци на стълбището? Вие писахте, че стените са общи, да ама част от тези стени са на апартаментите, част на стълбищните площадки и там имате прозорци, парапети и т.н. Ми то и стълбището е обща част!

Вие сам написахте в отговор към мен това, след като казах, че при нас не се включват в събирането на разходите по поддръжка на тези общи части: "Фундамента (първа плоча), покрива и фасадните стени са общи за всички обекти в сградата.  Следователно от тях се събират заедно ФРО."

Вие тази фасада я делите на "апартаментна" и обща ли? Такава формулировка в закона НЯМА!

Ето нещо полезно ·       Сумата от идеалните части за всички подобекти в сградата (жилища, ателиета, офиси, складови помещения, надземни гаражи) е 100 %. Когато в сутерена на сградата има подземни гаражи на едно или повече нива, сумата от идеалните части на всички подземни гаражи (рампа, маневренно хале) също е 100 %. Когато строителната фирма продава недвижим имот, стойността, на която се предлага имотът се формира от стойността за 1 кв.м., умножена по площта на имота (застроената площ и припадащата се идеална част от общите части на сградата).

Тези хора долу притежават идеална част само от това подземно ниво. Ако сградата погине, те имат право само на тази си малка част. Та защо трябва да плащат за това над земята, от което те реално идеални части НЕ притежават, за разлика от собствениците на гаражи на кота 0, които се намират в самата сграда? Нали там РЗП-то е друго (на тази надземна част)?!
Вие ще им позволите ли редом с вас да си построят апартамент?!

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 23:51 от drago_2008

# 359
вижте, пак казвам - фро за апартаменти и гаражи са си на отделни каси, просто се събират от един и същи човек. Въпросът  е да  се сметнат правилно % общите части за да се попълни протокола правилно и да се входира в общината (ще имаме избор на нов домоуправител)

Общи условия

Активация на акаунт