Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 46 579
  • 939
  •   1
Отговори
# 855
Всички апартаменти са с различни идеални части, но разликата е в стотинки,  и закръгляте до 0.50  или 1 лв., примерно. При нас за гарсониери се пада по 7,10, закръглихме на 7, за двустайни по 10, 30 или 10,90, съответно го закръглихме на 10 и 11лв., при нас примерно пък последните етажи имат доста разлика, затова на тях намалихме с 50 ст., и така.

Ако трябва да бъдем честни, и по квадратура излизат почти същите сметки, но все пак последните етажи и северните апартаменти имат разлика от 50 ст., по малко, което не е кой знае каква сума, но все пак като се натрупва с годините, не е редно.

Сметнете си по идеални части, закръгляте ако искате, ако не искате събирате си точно до стотинката, и това е.

Разликата е 9 лв между големите и  малките апартаменти и не ги изчисляваме ние, а професионалният домоуправител, на който му е по-лесно да смята по квадратура

# 856
Здравейте,
Съвсем новобранец съм в нещата,но от някъде трябва да се започне,за да се подобрят нещата и да се решат проблемите на входа ни.Имаме Проф.домоуправител,който от много време искаме да махнем,защото видимо ни лъжат и положението е зле.
Наех се по разни организационни въпроси,
имам подкрепата на повечето съседи към момента.
Няколко питанки имам като за начало.Ще съм задължена ако ми дадете насоки!
- магазини в партер,с отделен вход от входа ни (единия е в заден двор,който за да стигнеш до него преминаваш през тунел на кооперацията).
Заплащат към момента по 12лв . месечно (такса към фирмата +още нещо),мислим да им искаме такса Фонд Ремонт само,която да е 10лв.

- Имаме и клон на банка,част от която се намира в партерния етаж.Тях никой никога не ги е закачал за нищо, а те дефакто са част от блока. Имате ли представа как се процедира в такива случаи?

- съвет относно събирането на месечните такси - откриване на обща сметката (или друг онлайн начин) или плащане на ръка!?

# 857
Аз смятах за нашите ид.части - 6% са за малките и 7%за големите.
5бр.малки и 10 бр.големи сме..оцщо 15 апартамента.
6×5=30%
7×10=70%
Общо 1 или 100%.

Ако събираме 150 лв както сега, ще се разпределят по 9лв малки и 10.50 големи..тоест разлика  от 1.50 лв.

Ако сэбираме 200 месечно са 12 и 14 лв или 2 лв разлика.

Не е много.

# 858
Плащането на ръка (или досадното обикаляне по вратите) е единствения начин реално да се наблюдава колко хора живечт в дадено жилище.Доколкото режийните се събират на база живущи в апартамент. Масово особено наематели, студенти и прочие , обявяват че живее един човек ,а живеят по няколко ...

# 859
  • София
Собствениците на апартаментите трябва да декларират колко човека живеят. Управителят не е полицай, за да проверява колко живеят или кой къде спи Wink Някой като излъже (и се е подписал), това е.

# 860
Декларира че живее един,  а живеят петима.
Дали не се скатава.
А управителя да мижа ли....

Ако се остави на тях да декларират, ще ощетят останалите.

Знае се много добре колко човека обитават дадено жилище, поне при нас.

# 861
  • София
И какво да направи управителят като знае?

# 862
Ще събира за режийните според броя обитатели.

# 863
  • София
не може решението да е на управителя. Или УС, или ОС. Т.е. аз какво си мисля, кой къде живее, няма значение.

# 864
Е управителят казва на ОС колко човека живеят там и се взема решението. После се събира според решението и броя обитатели. Мислех че е ясно....

Въпреки че винаги се знае къде колко човека живеят. Аз мога поименно да изброя за нашия блок. Всеки ден поне  два пъти минавам отивайки нса работа и връщайки се, та се вижда. Отделно като ми отварят за вноската - също.

# 865
МВР следи за коректната временна адресна регистрация - към тях може да се подава сигнал за нерегистрирани. И към кварталния полицай става.

# 866
Аз смятах за нашите ид.части - 6% са за малките и 7%за големите.
5бр.малки и 10 бр.големи сме..оцщо 15 апартамента.
6×5=30%
7×10=70%
Общо 1 или 100%.

Ако събираме 150 лв както сега, ще се разпределят по 9лв малки и 10.50 големи..тоест разлика  от 1.50 лв.

Ако сэбираме 200 месечно са 12 и 14 лв или 2 лв разлика.

Не е много.

Ние събираме 480 лв на месец само каса, отделно по 5 лв такса за фирмата и накрая за месечни разходи/ток, чистачка, асансьор/. Плащаме все едно живеем в затворен комплекс

# 867
  • In the land of Never Never
Знаете ли за какво служат тези измервателни уреди на радиаторите?
Пита ме наемателката, дали не може да иска от топлофикация да засекат стойността преди началото на отоплителния сезон, и да плаща според потреблението. Тази година всички са наплашени от очакваното поскъпване на парното, което и до сега си беше скъпо.
Блокът е от средата на 70-те години, те са два съседни блока с обща абонаментна станция, която е в другия блок, и има загуби на топлина, а отделно има някои пенсионери със свалени радиатори, нямат пари да плащат, и при изравнителните сметки вероятно всичко това се разхвърля на тези, които ползват и плащат. Или ако някой възразява, му намаляват, а намаленото го натоварват на останалите, които са приели да платят без възражение.
Не знам за тези уреди на парното, доколко това може да се използват за да се плаща по тях, едва ли. Те се засичат  края на сезона, и стойността им вече трябва да е записана, така че ако топлофикация искаше да се плаща по реално потребление, нямаше да има проблем.
Практиката на топлофикация е да се плаща по миналогодишното потребление, и да се прави изравнителна сметка, когато има отклонение от преди. Но обещах на наемателката да попитам, все пак, ако някой има някаква идея за това как да се плаща по реално потребление.

# 868
Няма как по реално, защото това не са топломери, а вид изпарители или от другия вид.

Вариант е да заяви на 12 равни вноски...така сумата ще е по -поносима.
Но все трябва да се плати.

Ела в темата за парното Simple Smile

# 869
  • София
Нали сега задължиха да се слагат само дистанционно отчиташи топломери? Доколкото знам, точно това е идеята - да плащаш, каквото си потребил за месеца. Само за водата ще има някакво изравняване, ако се промени потреблението. Ааа и за сградната инсталация сигурно ще има корекции.

Общи условия

Активация на акаунт