Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 46 577
  • 939
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Уред с дистанционно отчитане не означава ежемесечно отчитане.
Отчитат дистанционно веднъж годишно след края на сезона и изготвят изравнителна сметка. На няколко места сме така.

# 871
  • София
Не знаех. Благодаря. Мислех, че целта на упражнението е имено реално и навременно отчитане и съответно - плащане.

# 872
  • София
Има и такава възможност, но май всички трябва да са с такива уреди, да се заяви, да се плаща и т.н. Не съм проучвала подробностите.

# 873
  • София
Има и такава възможност, но май всички трябва да са с такива уреди, да се заяви, да се плаща и т.н. Не съм проучвала подробностите.
И освен това всички водомери във входа да са с дистанционно отчитане.
Иначе не може!

# 874
Ежемесечните сметки за топло, ако цялата ЕС не е на ежемесечен отчет, са прогнозни и върху тях не се дължи лихва. Аз съм с един топломор, линейни щрангове и един път годишно на отчет. Плащам през “фактура” или 4 фактури на отоплителен сезон до изравнителната, но си следя потреблението и досега не се е налагало да доплащам. Тоест винаги имат да ми връщат, но си следя. Лесно ми е, защото виждам колко МВ съм потребила, умножавам по актуалната цена и добавям сумата от предходното годишно потребление на топла вода. Същото може да се прави с единиците на онези джаджи на радиаторите, защото в изравнителната пише, колко е струвала единицата. Вероятната грешка е по-голяма, но е ориентир.

Единственото неудобство е, че ми звънят от топлофикация за просрочени задължения🤣🤦♀, след дискусия на бон тон, че не плащам за прогноза, а за реално потрбление и ако съм в просрочие ще си платя лихвата, отсрешната страна ми се нацупва и затваря. Това го играя всяка година

# 875
Това за лихвите е вписано в ОУ само на топлофикация София. Съответно за останалите градове е под въпрос..нека е ясно да не се объркват хората. В момента чакам отговор от КЕВР по този въпрос, споделях в темата за парното.

За наемател е добре да плаща всички прогнозни, не да чакате изравнителната, защото ще е голяма сума и ако не плати, ще увиснете....и ако депозитът е малък може да не стигне за да покриете цялата сметка. Съответно ще сте на загуба. Обмислете го добре...

Или нека да плати първите 4 прогнозни  а да остави последните две....така поне ще сведете до минимум евент.загуби за вас, в случай че не плати накрая...

Може освен в темата за парното  да прочетете и в темата за наемите.

# 876
Здравейте,
Домоуправител съм в нашата сграда по неволя от половин година (сам се предложих, де, понеже фирмата, която уж се грижеше беше пълна трагедия - Домсъвет ООД - бягайте далеч).
Покрай обсъжданите промени в ЗУЕС се зачудих кой точно е ангажиран да следи разпоредбите там. Коя институция е отговорна да следи и налага санкции при неизпълнение на ЗУЕС?
Имам някаква идея в главата и затова питам Simple Smile Как по-лесно да бъде координацията между ангажираните институции по този въпрос, понеже не е никак маловажно.

# 877
Никоя конкретно..тоест няма специализиран за това контрол.
Разпръснато е...глоби-кмета, нарушение на обществетия ред-полиция, и т.н.и т.н.

Важното е вие да се разбирате за да вървят нещата...

# 878
Това е кофти.. Не че имаме проблеми в сградата, но би било много добре да има съответно изграден орган, който да съдейства при проблеми..

# 879
Не знаех. Благодаря. Мислех, че целта на упражнението е имено реално и навременно отчитане и съответно - плащане.
За да има реален отчет всеки месец, трябва всички абонати към абонатната станция да са с дистанционни уреди, включително и водомерите за топла вода. Един да няма и не става.

# 880
Това за лихвите е вписано в ОУ само на топлофикация София. Съответно за останалите градове е под въпрос..нека е ясно да не се объркват хората. В момента чакам отговор от КЕВР по този въпрос, споделях в темата за парното.

За наемател е добре да плаща всички прогнозни, не да чакате изравнителната, защото ще е голяма сума и ако не плати, ще увиснете....и ако депозитът е малък може да не стигне за да покриете цялата сметка. Съответно ще сте на загуба. Обмислете го добре...

Или нека да плати първите 4 прогнозни  а да остави последните две....така поне ще сведете до минимум евент.загуби за вас, в случай че не плати накрая...

Може освен в темата за парното  да прочетете и в темата за наемите.

То няма как законово да се дължат лихви за просрочие на сметка за прогнозно потребление. Лихва се дължи за забавяне, забавяне на плащането може да има след като отчетат и докажат, колко точно е потребено. Но благодаря за уточнението

# 881
На това се позовах и аз в жалбата си.
Обаче има разлика в ОУ на отделните топлофикации, като само в ОУ на Топлофикация София е описано по-различно. ОУ са видни на сайта на КЕВР.
На мен ми бяха начислили лихви върху прогнозните неплатени сметки. Платих изравнителната на 5.09, лелката троснато рече че не знаела що така, аз седнах и нащраках жалба до КЕВР, КЗП И Теца и я пуснах по мейлите им.
От теца върнаха писмо че било техн.грешка, видиш ли, и ще ги върнат от първата сметка.
От кевр чакам още отговор, за сега пратиха до теца за становище.

# 882
Никой нищо не следи, няма институция в България, която да контролира професионалните домоуправители и затова си правят каквото поискат .Този закон е писан на коляно и е пълен с недомислици. Всичко е оставено на решението на собствениците, а те ако не се разбират и са тъпи ,нищо не се получава

# 883
Граждански е договорът между профито и ЕС. Там намесата на държавата е как да кажа, минимална. Съдът е органът, който следи, но чрез искова молба, не автоматично.
Като не са доволни от профито, ЕС прекратява договора с него. В темата имаме такъв случай, успяха да се отърват.
Още по-добре никога пък да не сключват такъв договор, винаги съм го казвала и тук, така мисля, убедена съм дори.

По-добре нищо да не събирате, отколкото да пълните джобовете на тези външни търгаши. И в двата случая няма да има подобрения по общите части, но във втория случай поне няма да обеднявате, а насреща да нямате пак нищо Simple Smile

# 884
Моля за съвет!
Двете години са минали отдавна,нов договор не е преподписван.При това положение този договор има ли стойност? Нищо никъде не пише,че се преподновява автоматично или че ще е месец за месец.

Утре имаме събрание на ЕС,на което Профито няма да дойде и си насрочи свое за понеделник.Каза,че нашето нямало да е лигитимно.Подготвила съм подписка за прекъсвяне на отношения с тях.Всички ще ми се разпишат.И пълномощни ще ми разпишат да представлявам, който не може да дойде и за двете събрания.

Може би всичко да е с по две копия и да накарам Представителя на Фирмата да ги разпише "Вярно с оригинала",вх.номер или друго,за да съм сигурна че в 30 дневен срок ще приключи всичко.Моля за съвет!

Общи условия

Активация на акаунт