Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

 • 3 064
 • 99
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 579
Откъде да знае, че никой не е живял там и няма намерение до края на годината да живее, боб ли да хвърля? Едва ли минава всяка вечер на проверка кой си е вкъщи. Нашата касиерка по цяло лято я няма, има съседи, които само тогава се прибират от чужбина и са си вкъщи. Като няма да ползва апартамента, да предупреди - досега вероятно си е вадила касиерката от джоба пари заради нея, сега всички съседи ще трябва да дават допълнително. Ами не е приятно да имаш такъв съсед.

# 46
 • Мнения: 52 912
Нещо не разбрах...защо някой ще плаща вместо друг?
Аз също съм касиер. Наясно съм кой живее и кой е в Англия. Съседите също знаят. Малък блок сме..може и за това.

Пак да попитам...този касиер не води ли сметките ежемесечно, приход, разход? Ако да, значи знае че не е плащано там, съответно лицето го няма.
Ако не води ежемесечни сметки като мен, а един път годишно, тогава за какви преизчесления се говори?

Най-елементарното обяснение - ако минава всеки месец, значи всеки месец никой не й отваря, как сега ще е изненадана, че никой не живее??
Ми то е близко до акъла.... Grinning

Не било приянно да имаш такъв съсед..айде бе. Който отива на крака да си плати каквото дължи?

Ми приятно е сигурно да живее там, и да не дава пари..че това е по-често срещано.

За мен това е издребняване. Не била съобщила. Не гледате едрото, че иска да си плати.
Ми да издребни и тя- не е длъжна да уведоми!  Ex lege е освободена от режийни.

# 47
 • Мнения: 41 463
А за мен не е. Ако няма да се обитава, да уведоми. В неин интерес е.

  # 48
  • Мнения: 52 912
  Ами не е. Да се убие сега ли? Въпросът беше какво да прави оттук нататък.

  А що за управа е, която не знае какво става във входа? Не минава редовно касиер...не се знае кой накъде е....?

  # 49
  • Мнения: 41 463
  Нищо де, нашите коментари поне й помагат да се подготви за "съпротивата" Simple Smile
  Ами а де, всякакви има. Ето, за сградата, за която писах аз, сега тепърва има домоуправител:) досега нямаше ни вноски, ни домоуправител, а една живуща от добро сърце е плащала тока за стълбите. Дали живееш или не, вноски няма

  # 50
  • Мнения: 530
  Устно знаеше, че няма да се обитава още тогава. Днес като плащах и таксите за ремонт и дадох и писмено уведомление, че апартамента е необитаем от началото на годината. Стана малко врява, че други празни апартаменти плащали и такса вход ( тези 7 лева допълнително) казах, че си е тяхна работа, аз съм се интересувала какъв е закона и това гласи. Опита се да ми вмени, че ще ги търсят по съдебен път , казах ок, щом смятат така. После ме уведоми, че долу на входа били залепили отрезка от държавен вестник, че и празните апартаменти трябвало да плащат. Както виждате от прикачената снимка, отрезката е от вестник Уикенд.

  # 51
  • Пловдив
  • Мнения: 451
  О, Боже! Изрезка от вестник! 😂😂😂
  При нас има две семейства възрастни хора, които си живеят на село, но си идват за по няколко дни в месеца. Приели сме да плащат за 1 човек + фонд ремонт.
  Имаме и абсолютно необитаеми апартаменти. Там се плаща само "фонд ремонт"

  # 52
  • Мнения: 52 912
  2010г пише на изрезката...

  Както се вижда, зорът не е че не са уведомени предварително. Зорът им е че искат вноска режийни и за необитаем. Та и да беше ги уведомила преди година...пак щяха да я пратят долу до изрезката. Просто те не струват и те не са коректните. Wink

  Може да се лепне извадка от ЗУЕС до първата изрезка...ама едва ли ще вникнат и тогава.

  # 53
  • Мнения: 1 579
  При нас касиерката е възрастна жена, на друг не му се занимава. И не е седнала да търси и чете закони.При нас сме се разбрали кой колко да дава когато решихме да наемем чистачка. Ако в края на годината няколко човека решат, че пари не искат да дават, касиерката (която плаща от джоба си, с идеята, че рано или късно ще се сетят да ѝ ги дадат) ще трябва да ги преразпредели тези пари на останалите. А има и пенсионери, за които са много неочаквани десетина лева отгоре в началото на отоплителния сезон.  Ако питащата беше уведомила навреме, че няма да дава, и се беше аргументирала какво пише в закона, съседите можеше и да преценят, че не могат да си позволят чистачка и да не ги дават сега тези пари. За някои не е зор, за други е.

  # 54
  • Мнения: 4 695
  Здравейте! Пиша с един казус - оказва се, че общия ни водомер е разпределен към индивудуалните. Разбрах го този месец, но плащаме сериозни кубици - 3, 4, 9 (разгледах старите фактури). В същото време мивката долу беше даже спряна за няколко месеца. Съответно проверих водомера долу - 3,5 кубика, а всъщност сме платили 123. Имам теория, че не е изваден отделен абонатен номер и плащаме водата на едното ателие на партера.
  Не знам с кое ВиК дружество е сагата, но аз на ВиК- Бургас изобщо не мълчах преди мисля три години. Колкото потребление, толкова от разпределение. Прехвърляха ме от вътрешен номер на друг, но не се отказах. Накрая открих правилния, предизвикаха повторно отчитане и докато не се влезе във всички обекти не си тръгна жената. Общата излезе до литър.
  Аз след юли- август когато са си тук всички на почивка, следя асансьора и водата. Все забравят да им сложат такси...
  Сега се чудя коя институция да търся навън пред заведението са започнали едно грозни дървени конструкции, пожарна ми, община ли? И във площите на нашия вход навлизат, разрешение нямат...трябва да прочета по темата.

  # 55
  • Мнения: 37
  Здравейте,

  Някой имал ли е подобен на нашия случай?
  От фирмата строител са подали данни към агенцията по картографиране и кадастър, че в нашата сграда има 3 обособени етажни собствености  - апартаменти, наземни гаражи с магазини заедно, и подземни гаражи - всяка от тези трите има изчислени проценти общи части, сумарно даващи 3* 100%.
  За първи път попадам на подобен случай, но по информация от познати, тази фирма практикува така с свички свои сгради. Споделете Вие какво знаете по темата, моля.

  # 56
  • Мнения: 52 912
  А в АГКК вашата сграда като обект с един идентификатор ли е, или с три отделни - гледахте ли там как е отразено? Като една, или като три сгради са нанесени?
  И сградата с едно разрешение за сроеж ли е строена, или?
  Дайте повече подробности...

  # 57
  • Мнения: 37
  Да, в АГКК  е един идендификатора, като в документа, подпечатан от тях, са описани трите отделни разпределения на общите части. Документите не са пред мен в момента, но по спомен е едно разрешително за строеж.

  # 58
  • Мнения: 52 912
  Не те разбирам много, но ако е една сградата в АГКК, с един идентификатор, не разбирам за какви три етажни собствености говорите.

  # 59
  • Мнения: 37
  Ами, това ни обясниха от фирмата, която е строила блока.
  Идеята и била, че общите части следва да се разделят, понеже някой можело да си купи само подземен гараж, без апартамент и по този начин да няма конфликт между собствениците.
  От фирмата - домоуправител ни говорят, че това било незаконно, но с оглед на това, че има издаден такъв документ с разпределение на общите части, не разбирам кое е незаконното.

  Общи условия

  Активация на акаунт