Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 440
  • 939
  •   1
Отговори
# 585
Ами аз намерих няколко, но домоуправителя ми каза, че "рекетирам съседите". Всъщност повечето подобни фирми не са никак евтини, заети са за месеци напред и не всеки има опита със скатни покриви, битум/хидроизолации и работа във височина. През годините са събирани минимални суми и натрупаните пари за ФРО клонят към 0.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 08:16 от Пух

# 586
Коментирайте на събрание със съседите, офертите, сумата, всичко. Не с управителя...той е само изпълнител на решенията на ОС, нищо повече, че да искаш позволение от него. Неговият глас тежи точно толкова, колкото и гласът на съседа Х и твоя...

# 587
Какви тарифи и на кои мобилни оператори ползвате за сим картите за асансьора? Нашата е 18лв на Виваком и ми се вижда много висока. Гледах по сайтовете на моб оператори, но не намирам по-евтини тарифи. Дайте идея как да намаля този разход, понеже нещо сме на минус с касата и преди да направя събрание за увеличение на таксите искам да намаля до минимум всички разходи

# 588
18 лв., ама на месец ли? Ние плащаме 84 лв. еднократно за година директно на фирмата, която ни поддържа асансьора, нямам идея към кой оператор сме, отскоро съм домоуправител, трябва да разгледам старите документи.

# 589
За младият домоуправител - по писмено искане на 25% ид. ч. трябва да свика събрание (слагате си и дневен ред). Оферти събирате поне 3 броя на читави фирми, не  бригадата на бай 'Асан. Те ги дават подробно кое -колко. Там се вижда защо са тия пари аджеба. Имате пълното право да искате избор на нов домоуправител пак на същото събрание. Годишен отчет на касата също.
П.П. Читав профи няма. Най-читаво е някой заинтересован от входа. Делово и с усмивка и ЗУЕС под мишница.

# 590
Не мисля, че ще съберем 25%, а и списъка с % общи части е в домоуправителя. Освен това, за да се вземе легитимно решение доколкото знам трябва да има кворум / присъстващи и вероятно решението да се залепи на таблото и/или внесе в общината.  Поправете ме, ако греша.

# 591
Без общината.
Ама вие имате ли съгласие така... на повечето съседи за този ремонт?
Щото ако имате, съцирате само парите и избирате фирмата.
Ама ако само ти си за ремонта, ще е тегаво.
ЗУЕС се чете, всички отговори на въпросите ви са вътре Simple Smile

# 592
Баш в Общината може да си вземете разпределение на площите и идеалните части на сградата. На мен ми искаха копие от НА на апартамента и питаха за какво ми е Simple Smile. Не съм била в качеството на домоуправител.

# 593
Събирате ли такса за кучета? Имаме три надземни гаража и 6 подземни паркоместа. Те трябва ли да плащат някакъв разход за фонд ремонт примерно или друго?

# 594
Събираме за кучета, но доколкото съм чела темата, не го правим както трябва при нас.

# 595
Без общината.
Ама вие имате ли съгласие така... на повечето съседи за този ремонт?
Щото ако имате, съцирате само парите и избирате фирмата.
Ама ако само ти си за ремонта, ще е тегаво.
ЗУЕС се чете, всички отговори на въпросите ви са вътре Simple Smile

Тези под покрива сме за ремонта, но на останалите не им тече и си нямат идея от ЗУЕС / задълженията по подръжка на общите части на сградата. Със събирането на парите ще е тегаво предполагам. Чудя се дали да си направя сам авариен ремонт и да представя сметката на домоуправителя или да търся варианта със свикване на общо събрание. Не искам да се караме и съдим, ама не е работа и да се облагодетелстват за моя сметка.

# 596
Събирате ли такса за кучета? Имаме три надземни гаража и 6 подземни паркоместа. Те трябва ли да плащат някакъв разход за фонд ремонт примерно или друго?
За кучета цяла такса като за човек. За гаражите и паркоместата гледате как са описаните % ид.ч., които приетжават, т.е. ид.ч. са част от цялата сграда, само от подземното ниво и т.н. и на базата на това плащат някаква сума.

# 597
Това с гаражите и мен ме интересува. Ако са описани подземни гаражи, че имат Ид. ч. от маневреното хале и съответно от сградата в тази й част каква такса дължат? Според мен си делят общия ток с останалите. Дали обаче трябва да се включат за чистачка и асансьор, който има спирка в подземната част?! Ако не го ползват, не дължат според мен.
Казуса е само за собственост на гараж без апартамент в сградата.

# 598
Те ако са собственици в сградата за чистачка и ток си плащат така или иначе или двойна такса мислите, че са длъжни да плащат? Какво като не слизат на Кота 0, а на кота -2,85 м. Вие ако сте на 7 етаж, ползвате асансьор за 6 етажа, а Пешо от 3-ия етаж слиза в гаража, т.е. ползва ток за 3 етажа надолу, ми то Вие трябва да плащате повече от него, защото повече ток харчите Simple Smile
Подземният етаж и самите гаражи си имат отделен електромер. Тока си се плаща от същите тези хора с имотите в сутерена. Фонд ремонт дължат обектите в сутерена само за неговата поддръжка, т.е. хората с подземни гаражи нямат ид.ч. от надземното ниво описани в НА на гаражите и НЕ дължат за ремонти на покрив и стълбище да речем, обаче те поддържат рампата към гаражите, общите части долу, гаражната врата и т.н. заедно със съседите, които имат складове. Това е в случая на такова разделение на сградата и при така описани вещни права!

Ако собствениците на гаражи са външни хора, то защо ги изключвате от тока? Те ток  нали ползват? Плащат за ток според електромера на техния гараж общ ток според електромера на подземното ниво! Вие нямате ли отделен? Ако сутерена се почиства въобще от чистачка, което ме съмнява, но все пак, то цената за почистването трябва да е отделна и да се събира само от собственици на обекти в сутерена.

# 599
Simple Smile Аз съм в отбора на Гаражите (нова сграда, ще е готова до края на годината). Логиката ми е точно същата, че подземното ниво си е отделно. За да ми е мирна главата ше си открия отделна партида, по принцип не е предвидено за останалите. Но аз реших, че за минимум конфликти ще го направя. Другите разходи ще си ги разпределяме и ще участваме разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт