Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 330
  • 939
  •   1
Отговори
# 780
Защо фирма чак?
При нас боядиса един човек/майстор бояджия, преди десетина години..латекс, и цокъла с блажна боя. Добре стана. Платихме му.

# 781
Никой не очаква хора с медицински проблеми или възрастни да ринат сняг или да направят нещо друго, което би ги затруднило.
Както и teta посочи може да се плати на някой (от малцинствата зимата обикалят с лопати на рамо дори), за боядисване също срещу заплащане става. Т.е или човек се включва където и колкото може или се наема срещу заплащане външен.
При нас самоучастието беше ключово за някои неща, защото просто нямаше пари в касата и заради ремонт на покрив и асансьор в едно тримесечие
 беше немислимо да събираме още.
Тази пролет в друга ЕС предложиха пребоядисване, ама да дадем на някой 2 500 лв. за труд (на съсед). Няколко човека казаха, че ще боядисат сами за без пари само домоуправител да купи боята от касата. Ами още не е купил боя - срока беше за целия юни да приключи всичко, ама тц. И организация трябва.

# 782
  • София
При нас почти никой не чисти, а не е като да няма кой.
Аз ръся с морска сол пътеката пред входа и малко от тротоара. Върши работа да не се пребиеш.

# 783
Здравейте!
Нахлувам в темата ви със спешен въпрос...
Живеем в кооперация 6 млади семейства.
От месец насам у дома започнаха да прелитат малки дребни мушици. Направих основно чистене на целия апартамент и таванско помещение, пръсках с препарати, като мислех, че са от някакви от плодове или зеленчуци. Да,ама не...оказа се, че комшийката на долния етаж гледа някакви гъби  в гаража и апартамента си. Мушиците идват от торта на която растат гъбите...В момента цялата кооперация е обхваната от тези мушици, станаха много и са навсякъде. В дрехите, храната, водата, мебели, тавани...страшно е.
Никой не смее гък да й каже на тази жена понеже формално ни се води домоуправител.
Какво можем да направим и към кого да се обърнем ?
Няма как да продължаваме да живеем с тези мушици, те се множат. Днес ако са стотици, утре ще са хиляди.

# 784
  • София
Е, защо не говорите първо с нея? Какво като е домоуправител?
После...начини много да приключите с гъбите.

# 785
Защото не отваря вратата, не вдига телефона, крие се,  почти не излиза. Няма съпруг за да говорим с него, има деца, сина й е полицай а дъщерята не е от тази планета.

А, и още нещо...
Тя за тази цел е прекарала вода в гаража но имам съмнения, че няма водомер. Как мога да разбера дали е сложила водомер?
Ако питам жената която ни засича водата, дали ще ми каже?

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 07:36 от Andji_1

# 786
Пуснете си писмена жалба първо до общината за вик отклонението. Да дойдат на проверка, на тях ще отвори.

Какви точно гъби отглежда? Печурки ли...
Споменете в жалбата и за тях - че гаража се ползва не по предназначение - не като гараж, а като помещение за отглеждане на гъби, споменете чл.178 от ЗУТ за това.

# 787
Не знам какъв сорт са гъбите, дали са печурки или кладница. Лично аз не съм ги видяла, видяла ги е друга комшийка и тя не знае какъв сорт са.
Сега погледнах в Гугъл, ами че то много хора си ги гледат най-нормално по мазета и тавани, че и пари вадят от тях. 🤔

# 788
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а спорите се разнасят навсякъде и докарват алергии на всички наоколо...
Sad апартаментите са за живеене, гаражите за коли - не за стопанска дейност.

от ВиК няма да ти дадат информация, домоуправителя може да я изиска в качеството си на орган на ОС.
от ВИК, не от общината. тя няма задължения за контрол на потреблението разпределянето, връзките и отклоненията.
колко вода имате за разпределяне от общия водомер?
можете от там да тръгнете за да се разплете разхода в гаража.

аз лично бих проверила как стои въпроса с гъбите и ХЕИ. юа също и с данъчните, ако ги отглежда за продажба.
в общината само с потвърден факт, че помещенията се използват за стопански цели без разрешение от съседите.

# 789
И без потвърден факт може...ще проверят и отговорят. Гаражът си е за кола, не за развъждане на гъбки...общината не я касае стоп.дейност ли е, какае я дали обекта се ползва с придназначението, с което е въведен в експлоатация, тоест като гараж.

Вода от къде е прекарана...от нейните си вик тръби след водомера ли?  Или как?

# 790
когато общината, без заповед от съда, тръгне да им отваря гаража/апартамента, ми се обади.
Simple Smile ще си купя билет и ще дойда да гледам, защото това до сега не ми се е случвало и втори път със сигурност няма да ми се случи.

# 791
Това не е вярно. Имат правомощия по чл.223 от ЗУТ. Вкл.да викнат полиция за съдействие. Освен общинските служители по чл.223, също и органите на ДНСК.

Също чл.194 ЗУТ.

# 792
давай, давай с членовете и алинеите...
викни ме когато застанат на вратата.
Sad Sad Sad

# 793
Какво да те викам. Достатъчно е да поискат от полицията да им го доведе в районното, и много бързо и подписват актове, и почват да съдействат.

Тя да пусне жалба, изобщо не е сигурно че няма да отвори на проверяващите.

Или защото ти си имала негативен опит, да не прави нищо...

# 794
Вода от къде е прекарана...от нейните си вик тръби след водомера ли?  Или как?
[/quote]

Тръбите за водата на кооперацията минават през нейния гараж. 🙃
1ви етаж има живущи, там има цели гнезда от мушички. Тя живее на 2 етаж, ние сме на 3 етаж.
По някакъв начин е прекарала вода и най-вероятно ще ни ощети, не случайно се крие...

Благодаря на всички за включването и за съветите. Май само две семейства ще се разправяме с нея, останалите просто не смеят да предприемат нищо. Ще ви държа в течение какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт