Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 323
  • 939
  •   1
Отговори
# 765
  • Сф
9 етажа, панел. Около 7000 преди няколко месеца. Пълна подмяна на мотор и тн. Реши се всички по равно и след 2 ри етаж. Дву, три, 4етири стайни. Имаше и някой лев в касата и по около 200 лв на апартамент . Не се е спирал асансьора. Да има един, двама не дали . Като цяло, решиха се нещата. Честно, нечестно все тая. В крайна сметка, 200 лв всеки дава за колата си, нали? Бедни няма от входа.
елате да видите майка как се мъчи да събере пари за отходната тръба между входа и улицата..че е на   1 ви етаж и връща ....стара кооперация, център, от 10 апартамента 6 празни...безхаберие...и един общински...видяла се е в чудо! През ден е  в общината  за съдействие..дано издържи , 4е  е на години..нямат асансьор..по 5 лв им се свидят за чистене да дават..по едно време и миеше входа. Трагедия.

# 766
ако не дадат само от 1 и 2 етаж се счита за постижение вече..
сигурно  същите не дават и за покрив понеже е далеч от тях..
мила родна картинка
иначе не били бедни, ами това е ясно, ама са идиоти и няма да се оправи положението и по 5к евро да взима всеки и след още 50 години
но пък всеки втори е с 2-3 броя, малко като с колите.
Всеки втори мъж има 2, отделно жената, дори бизнесмена с многото пари от съседната тема, с 10 имота имал сега 3, а в чужбина е имал само една,  сам каза.

това е някаква болест, да не дават 5 или 20 лв или много трудно, много отдавана поне 95% могат да дават всичко, ама на, не дават защото така искат и могат
манталитет и възгледи

# 767
Не е болест, скапан манталитет и липса на елементарно възпитание бих го нарекла.

# 768
  • Сф
Постижение е изобщо , когато вървят нещата по някакъв безпроблемен начин в един вход. Хем да не се изпокараш със съседите, хем да успяваш да се занимаваш. Защото нямате представа колко занимавка си е. Отделно ,не всеки е длъжен да знае закони, да изчислява ,да прави отчети, събрания и подобни. Ако говорим да се движим по закона.  Нито пък всеки е способен. Виждате с професионалните домоуправители дори какво става. Хем се плаща. Дали имат 10% успеваемост дори? За Сф пиша. Тета като е юрист, та какво? И у техния вход проблеми. Късане на нерви е това. На събрания всеки дава акъл и иска нещо, ама не и ако трябва да го върши..ей го е зима иде. Да направя график за снега за чистене ,да не слезнат да рият? Едни и същи и това е. И за всичко е така. Само като опре яйцето до собственото "д". Ами ако се стигне до съд, кой ще се разхожда за сметка на входа ?
Ще дам пример с пандемията. Спуснаха от общината изискване да се пръска с точно определен препарат . Айде на другия край да го купим в работно време. Мм пръска всяка сутрин преди работа. Закача листа...минаваха на проверки и глоби моля ви се. Че беше и скъп. После запазихме шишето...със спирт. Ей така и с тия закон. Хубава работа ,ама няма кой да плаща. И искат обикновения човек ей така да се занимава за лудо. Глупости на квадрат. Та, нищо не очаквам да се подобри какъвто и да е закона.Няма воля от никого. Трябва нещо като едно време. ОФ Тата да се случи. Няма не искам и бой с пръчката ако откажеш 😂
За всичко в държавата важи.

# 769
Вече роман мога да напиша ..., но на хубаво всеки се радва - не пазят обаче вече направеното. Но и тези дето се стараем не искаме да тънем в мизерия и мръсотия. И няма да спрем  да поддържаме.
Давам пример - ММ и още 1-2 съседи изчистиха гълъбарника от курешки, замрежиха и пръскаха срещу хлебарки - трудоемко, със съответните предпазни средства.
Свалиха до метал боята на асансьорните врати, пребоядисаха - 3 г. по-късно никой освен същите хора не маха замърсявания и не хваща четката да отстрани  щетите на другите.
За стълбището пребоядисано изцяло също не го пазят.
Общи средства са събирани само за материали - за труд на никой не е плащано. А мъжете се трудеха месеци наред в почивните си дни или след работа.
Един съсед плати нова врата за входа сам - така реши. Надраха я на 2-та седмица.
И за капак един кибик дето все: "що не се обадихте по-рано, щях да помогна" и си отминава - повечето хора се включват спонтанно при желание. Тези, които наистина могат - без пенсионери и други в невъзможност.
Но в името на общия мир нямаме взаимни претенции.
Съответно за почистване  на листа есента, сняг през зимата или друго подобно, пак същите хора действат. Другите им се радват Simple Smile

# 770
Няма да забравя една зима.Сняг до колене, аз,сама жена, рина пред блока.Идва комшия, поглежда ме, спира и пита силно учуден:
- Ма какво правиш, бе комши?
Толкова по темата.🤷🏻♀

# 771
  • Сф
Моят мъж обаче работи тежка физическа работа, че и мен гледа и хич не му е до допълнителни активности, и пак се опитва да направи нещо. Гледам ги млади, здрави , няма да се наведат хартийка да вдигнат. Мъжете съвсем 🤣
И сестра ми рине сняг за сметка на други мъже! Обаче при тях са го измислили - 10 лв беше в касата, който не рине . И понеже е в Ман Ли и имиджа е важен, няма недоволни. Един рине, друг си плаща да му ринат . Важното е, че се рине 🤣
Безплатно обаче грандиозни неща да се правят не е ок, накрая се чувстваш като глупак и ти писва. Не сме в кибуц все пак, а и там всички се включват. А и манталитета го няма хич

# 772
Във връзка с предстоящата зима да попитам. Как определяте колко дни да се пада на апартамент за почистване на сняг. При нас чистят 2-3 семейства, останалите пасуват. Миналата година през деня чистех аз, иначе не можех да изляза с количката. Паднах веднъж, падна и съседката, обаче мъжа и хич и не си помисли да излезе да рине сняг. Та сега обмислям, понеже аз съм домоуправител, да предложа график за зимните месеци. Не мога да реша обаче как да го направя - всеки апартамент по седмица или по друг начин. Дайте идеи моля.

# 773
Първо да се разбере кой ще се включи. После се разбирате на кой как му е удобно и чакате снежинките във въздуха Simple Smile
По седмици не е добра идея - на някои ще им се падат без сняг.
При нас един рине пътека, друг паркинг. Накрая има един мъж с джип и лопата дето минава в района в междублоковите пространства - предполагам живее наоколо и му е писнало.
Иначе имахме идея да си купим малък роторен снегорин - сами трябва да се изкопаем до улицата, а живеем в централна градска част.

# 774
Като стана дума за риненене на сняг:  имаме и гараж и парко място в двора. Една зима преди няколко години беше понавалял повечко сняг. Слязла съм долу, изринах пред входа, изринах и парко мястото. Да се поразкърша дет' се вика. Колата ми беше в гаража. Мъжът ми го няма. Стъмнило се е, а аз с една дружка от съседния вход пием винце у нас и тя какво се загледа през прозореца и ми казва" еййй, тоя тарикат гаден, нахедндри ти се на мястото". Гадният тарикат е един прокурор, който го мързи да гледа. И хоп, що да си рине неговото място като моето е чисто?! Поизчкахме двечките, па като слязохме, прехвърлихме всичкия сняг пред колата му, позатъпкахме и още домъкнахме! И на другата сутрин рине ли рине завалията, а аз си пия кафето и си го гледкам ...
Мърлячите са навсякъде. Никаква прошка за тях Simple Smile

# 775
  • Пловдив
Като ви чета се радвам, че живеем в Пловдив. Тук сняг почти няма. Един дерт по-малко.

Навсякъде има хора мераклии да им е хубаво и хора-тарикати. Но идеята с таксата, за тези, които не се включват, е добра.

# 776
  • София
И на мен ми хареса такса, ако не ринеш сняг. Аз направих график - всеки етаж отговаря за определен ден от седмицата. Видях, че домоуправителят има задължение да направи график. А пък общината да следи кой го спазва Simple Smile Колкото следи и кой не плаща!
За мен най-необходимите промени в ЗУЕС са точно относно хората, които не плащат и не изпълняват решенията или правилника. Това, че може да се заведе съдебен иск ми се струва ужасно бавно и се съмнявам, че ще проработи. Докато една глоба от общината ми се струва бързо и лесно.

# 777
нашата кооперация не е в центъра, но снегът пред входа и в двора разбира се пречи на живущите. Обаче от над 20 апартамента никой не желае да рине сняг. Наемателите не се чувстват длъжни. Няколко апартамента сме жени без мъж - мен примерно в какъвто и да е график да ме включат, с няколко хернии и полиартроза за нищо на света няма да изляза, няколкото мъже в добро здраве и възраст излизат към 7.30 за работа и не виждам как някой ще ги принуди. Радвам се, че съм с високопроходима кола и дворът не ми е проблем, пред входа ходя в дирите, ако има такива и толкова

# 778
Вариант е да платите на някой външен да ви изрине.

# 779
Здравейте! Търся съвет и предложение за фирма, за освежаване на вход от 4 етажа.

Общи условия

Активация на акаунт