Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 328
  • 939
  •   1
Отговори
# 750
Плаща се за животно, което се извежда..така пише в закона.
То цапа, за това се плаща и за него.
Детето до 6г също цапа, вървейки по стълбите..тяма логика да не плаща, но то е освободено по закон, и никой не е атакувал тази алинея.

Таксите по б.сметка към кои разходи ще е, си мисля...

# 751
Ъм, явно сме в разрез със ЗУЕС, ама ние само за кучета събираме. И не колкото за човек, а по-малко, което знам, че също не е правилно.

# 752
Е, за хамстер не се плаща..той не се извежда, респективно не цапа по стълбите Simple Smile

А за виещото куче ми се ще 2 такси да дават, че шумово много замърсява...атмосферата в блока Satisfied

# 753
  • In the land of Never Never
А, ще влезе...няма да е скоро то...ако изобщо стане...
...........
По проект де, не е прието още, да уточня.
От много години този закон трябва да бъде коренно променен, четох някъде че бюджетът губи от това няколко стотин милиона годишно, ставаше дума за ваканционните имоти, където кашата е пълна.
Собствениците отказват да плащат, особено чужденци, на хора които вземат едни пари и не си изпълняват задълженията. Хората искат да знаят какво плащат като плащат на някакви домоуправители, които не правят нищо. Имам ваканционен апартамент, и наистина, няма управИя.
Основното във всеки закон е контрола за изпълнението му. Като нямаме държава на място, т.е. администрация, която да следи изпълнението, не знам дали нещо ще се промени, даже и на книга да е написано правилно.
Фактът, че толкова време парламентът не е приел този закон, от което държавата губи, показва колко тези хора там се интересуват от случващото се. Те са избрани, за да удовлетворят нечии интереси, и да получат своята лепта за това, като приемат съответните закони. Обикновено се кърпят старите закони, на парче, понякога противоречащи на други закони, и всичко става пълна каша.
Не виждам на кой парламент и кога този закон ще бъде приоритет, както вървят нещата, те едвам успяват бюджетите да съставят.

# 754
Детето до 6г също цапа, вървейки по стълбите..тяма логика да не плаща, но то е освободено по закон, и никой не е атакувал тази алинея.

В нашия вход не плащат за кучета, а някои имат по 2. Професионалният домоуправител каза, че така било решено на ОС и край

# 755
Професионалният да го пратите ... нали се сещате къде Wink
Истината е, че където има желание поне у накои с нерви, упоритост и собствени усилия нещата се случват. Винаги има недоволни, неучастващи и мрънкащи. Но има и благодарни, помагащи и оценяващи.
За сметката - таксите ще се вземат от парите по нея. Ние няма да събираме още пари за таксите - болшинството не са съгласни. Предстои ходенето до ДСК.
За ЗУЕС - предстои нива програма да се приберат едни пари, за това е напъна с промените предполагам Simple Smile

# 756

В нашия вход не плащат за кучета, а някои имат по 2. Професионалният домоуправител каза, че така било решено на ОС и край

Имаше ли събрание с такава точка в дневния ред, която да гласувахте?

Иначи и нашите двама не плащат за куче, но и ние не събираме отделно режийни.

Ако имахме профи обаче, бих искала той да прилага ЗУЕС. Иначе за какво да му плащам...

# 757

Имаше ли събрание с такава точка в дневния ред, която да гласувахте?

Иначи и нашите двама не плащат за куче, но и ние не събираме отделно режийни.

Ако имахме профи обаче, бих искала той да прилага ЗУЕС. Иначе за какво да му плащам...

Събранията никога не се провеждат с кворум, някои минават и само се разписват, без да присъстват. Пълна апатия. Никой не се интересува къде отиват парите му. Повечето апартаменти са с наематели и затова собствениците нехаят, защото таксите се плащат от наемателите. Фирмата е с протеже във входа. Роднина на съседка работеше там. Никой не смее да се обади. Само двама, трима, но те пролет не правят. За 2 години се събраха 11 хил лв и пари в касата няма, но никой не се интересува, защо касата е празна и за какво са използвани парите.

# 758
А, ще влезе...няма да е скоро то...ако изобщо стане...
...........
По проект де, не е прието още, да уточня.
От много години този закон трябва да бъде коренно променен, четох някъде че бюджетът губи от това няколко стотин милиона годишно, ставаше дума за ваканционните имоти. ...
Какво губи бюджета?

# 759
Асоциациите на строителите на имоти настояват за тези промени в закона. Казва се, че държавата губи от 60 до 100 млн. от данъци, поради неконтролируемото използване, даване под наем, лоша поддръжка, намаляване на интереса от чужденците, и подобни.
https://www.mediapool.bg/haos-sas-stopanisvaneto-na-vakantsionni … o-news313476.html
 Аз имам ваканционно жилище на морето, плащам си чинно по 5 евро на кв.м. годишно, за апартамент 62 квадрата, три години моля домоуправителя да оправи сенсорното осветление в коридора пред моята врата, вече се повредиха и други места, но няма резултат. Двама собственици на апартаменти спряха да плащат, защото услугите му не съответстват на тази цена.
Той с още един съдружник бяха инвеститори на строежа, оставиха си доста голяма част от апартаментите, единият е в чужбина, този е тук и се занимава с настаняването в техните апартаменти през сезона.
Аз познавам само няколко от хората, които имат апартаменти, той не е правил общо събрание никога, и няма и  да направи.
Водомерът ми не е регистриран, той иска да му плащаме на него, но не издава документ, а и няма основание да му давам пари на ръка за вода. Аз не съм му давала.
Във ВиК ходих няколко пъти, вдигат рамене, казват - направете си събрание. Няма как да стане това без него по закона, и така затворен кръг. Хаос е наистина.

# 760
Чудя се защо не са го направили досега този закон както си трябва. Ако са толкова неграмотни то да вземат и да препишат някой такъв закон от друга държава, по-добре, от колкото да се упражняват на наш гръб. Според мен това се прави 100% умишлено. Както в цялата държава. Брутален хаос, малоумни закони и правила, никакъв контрол и никакъв ред. Щото в мътни води нали най-голямата риба се лови. И иначе нямаше да се излапат едни много големи пари покрай санирането. И сега пак предстои голямото лапане. Гледах клип как са лепили изолация върху мокра основа на жилищен блок и после изолацията от цялата стена пада. Същата ситуация със сметоизвозването. Уж големи приказки, разделно събиране и пр, а реално кочини. Също и с почистването на улиците. И околоблоковите пространства. И там едни големи пари, едни фирми, едни кръгове... Покрай 8те джуджета четох, че предстои смяна на всички асансьори в БГ с ЕС пари. Тогава ще стане още по-интересно...

# 761
Чудя се защо не са го направили досега този закон както си трябва. Ако са толкова неграмотни то да вземат и да препишат някой такъв закон от друга държава, по-добре, от колкото да се упражняват на наш гръб. Според мен това се прави 100% умишлено. Както в цялата държава. Брутален хаос, малоумни закони и правила, никакъв контрол и никакъв ред. Щото в мътни води нали най-голямата риба се лови. И иначе нямаше да се излапат едни много големи пари покрай санирането. И сега пак предстои голямото лапане. Гледах клип как са лепили изолация върху мокра основа на жилищен блок и после изолацията от цялата стена пада. Същата ситуация със сметоизвозването. Уж големи приказки, разделно събиране и пр, а реално кочини. Също и с почистването на улиците. И околоблоковите пространства. И там едни големи пари, едни фирми, едни кръгове... Покрай 8те джуджета четох, че предстои смяна на всички асансьори в БГ с ЕС пари. Тогава ще стане още по-интересно...
Напълно съм съгласна, само ако има далавера и възможност да се краде, властите се активират. Нуждата на хората и интересът на държавата не ги интересуват.
ЗУЕС наистина плаче за приемането на изцяло нов закон, вместо това целият е в изменения на парче, които не решават основните проблеми. За това и в етажната собственост няма ред. Кочината е навсякъде.
Да, гледах това за асансьорите в Осемте джуджета наистина, но те са толкова скъпи, при тази нарастваща бедност не знам как ще го направят, даже и да поемат голяма част от цената. Пък и повечето не са в лошо състояние, по-скоро проблемът е че старите нямат втора вътрешна врата и са опасни особено за деца.
Иначе преди десетина години ходих на гости в един блок в центъра, на Раковски, и асансьора беше Шиндлер, от началото на миналия век, с решетеста врата тип хармоника, и си вървеше перфектно.

# 762
Друг проблем на асансьорите е липсата на резервни части. Правят се някакви, но издържат малко - не се ползват същите материали и сплави.
Такъв стар с решетка наскоро ползвах в Букурещ - не се чуваше, че върви.

# 763
Друг проблем на асансьорите е липсата на резервни части. Правят се някакви, но издържат малко - не се ползват същите материали и сплави.
Такъв стар с решетка наскоро ползвах в Букурещ - не се чуваше, че върви.
Ох, не ми говори, мислех че при нас беше частен случай.
Блокът е от 2003 година, асансьорът се повреди преди 4 години, оказа се, че вече не съществува този производител, и за да сменят повредено табло и направят ремонта взеха към 3900 лева, а година преди това за друга повреда ремонта беше 350. Блокът има 20 апартамента, така че е доста. И не е ясно какви още повреди могат да се появят. Отделно, че нямаше асансьор повече от месец, моят апартамент е на шести етаж.

# 764
Simple Smile Асансьор от 1981 г. - 18 апартамента, 2 месеца без асансьор, ремонт за 2 400 лв. Това по Коледа и Нова година 2019/2020. Също съм на 6 - ти последен етаж. Тогава нова машина струваше около 3 500 - 4 000 лв.

Общи условия

Активация на акаунт