За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 600
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
По- вкусен е с жълтъци.
Мдааа... и с масло... и със сметана... Simple Smile  Само мляко и брашно/нишесте - тц.

# 631
  • Мнения: 1 464
ММ донесе телешки котлети, които ги овкусихме с подпраВки.
Утре ще ги направя  в плик за готвене.
Вътре каква течност да сложа- бира, червено вино? И колко?
За колко време ще бъдат готови?
Каква  гарнитура е подходяща?

# 632
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Каквото и да сложиш - няма да сгрешиш. Максимум 1ч.ч., че и месото ще си пусне течност. Даже може и половината.  Гарнитура - на пеп-4о кореноплодните в плик, но аз съм пристрастена към подобни. Даже и сега дъвча макарони с разни добавки+нейното мариновано цвекло с яйца Yum
https://pep-4o.blogspot.com/2014/02/blog-post.html

# 633
  • Мнения: 5 590
Бърз въпрос.Днес купихме с детето форма за 3Д елха. Намерих лесна рецепта за кекс и се надявам, че ще ми се получи. Имам сладкарска боя, течна. Искам да направя кекса зелен, за да прилича повече на елха, а пудрата захар на сняг. Къде да сложа боята и колко. В сухата или мократа смес?
Това е форматаМалка е.
И рецептата

# 634
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
А защо на ползваш спанак за зелен цвят... от спаначената торта. Simple Smile

# 635
  • Мнения: 2 815
И аз бих направила спаначена смес, но все пак - за печене ползвам суха боя ( от тези които имам налични, сухата е по-устойчива на печене и не и се губи цвета), разтварям я в много малко вода и я обърквам с разбитата смес

# 636
  • Мнения: 43 354
Сухата боя я минавам през ситото със сухите подправки, а течната прибавям към течните съставки. Т.е. действаш според наличната боя.

# 637
  • Мнения: 5 590
Благодаря, дами. Пече се вече. Не успях да дочакам отговорите. Стана млечно зелен цвета.
Спаначен аз бих го яла, но детето ми е много капризно.

# 638
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 237
Благодаря ви! За пореден път сготвих те вечерята вкъщи!!! Свинското стана страшно вкусно, крехко и сочно!!!

# 639
  • Мнения: 15 044
Спанакът не се усеща въобще в блата. Само "готвачът" знае за него.

П.П. С тази торта имам мил спомен. Когато преди години я направих за пръв път и сервирам на децата, те ме питат защо е зелена? Казвам, че съм сложила боя. Големият започва да яде, а малкият я оглежда недоверчиво. И внезапно съглежда листа на който съм изпринтила рецептата, а отгоре с големи букви се мъдри: "торта със спанак". И малкият ужасено се обръща към брат си: "бате, бате, не яж, това е спанак"! Joy

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 22:03 от Dara888

# 640
  • Мнения: 8 395
Взех гърди от шилешко които искам да ги направя на супа.
Има ли смисъл да се готви в тенджера под налягане или се готви бързо и в обикновенно?
Аз бих сварила в тенджера под налягане, за да стане по-бързо, че не се знае дали е шилешко или малко по-старо животното.

# 641
  • Мнения: 3 860
Помощ! Защо ми се утаяват съставките и отгоре остава вода на лещата?
Слагаш ли достатъчно мазнина /олио, зехтин/ и в кой момент? На боба и лещата мазнината се слага от самото начало на готвенето. Дори да правиш накрая някаква запръжка, в началото пак се слага олио.
На мен често ми се налага да готвя боб или леща без олио /по определени причини/ и чорбата става точно така - утаява се и отгоре изплува водата, независимо какво е количеството на лещата и колко добре е сварена. Но, ако бульонът е вкусен, няма никакъв проблем, че се е утаил. Всички супи се разбъркват преди сервиране.

# 642
  • Мнения: 292
Привет, кулинари!
Да си призная като последна надежда влизам при вас, издирвайки една рецепта и много се надявам някой да успее да ми помогне.
Лятото посетихме сравнително известно заведение по нашето черноморие (в с.Варвара) - "Старци разбойници" и там опитах най-вкусната содена питка изобщо някога. Рядко се впечатлявам толкова от хлебно изделие, но това наистина беше много вкусно, буквално всички нападнахме питката, че поръчахме и втора. Ще съм много благодарна, ако някой е хапвал там и може да налучка или пък знае рецептата за содената им питка.
Прилагам и една снимка на въпросната питка. Според мен е микс от два вида брашно поне - типово/ръжено и бяло,  имаше и парченца маслини в нея и със сигурност беше обилно намазана с масло (може би и вътре в самото тесто имаше масло също). Коричката й беше безумно вкусна и хрупкава - предполагам от маслото... Ако някой е ял подобна и може да съдейства поне с рецепта за питка, която би се получила близка до тази - ще съм му много признателна също.
Скрит текст:
Вече пробвах 2 рецепти от нета, но те бяха с бяло брашно и определено не е това, което търся...

# 643
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Вътре беше ли с шупли?
Не ми прилича на содена,а на квасена 🤔

# 644
  • Мнения: 292
Содена беше, така беше посочено в менюто им, а и си миришеше на сода самото хлебче.
Намерих още една снимкa на вече разчупената питка, на снимката може би не е ясно, но беше тъкмо изпечена - самото тесто стоеше по-мокро(сбито) във вътрешноста.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт