Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 21 415
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 3 657
Търся някаква лесна идея за сос за спагети, да не е Болонезе.
Имам доста спагети и лук.

# 721
  • Sofia
  • Мнения: 17 216
Търся някаква лесна идея за сос за спагети, да не е Болонезе.
Имам доста спагети и лук.
Малко по-назад има два маслени - с лук и само с масло.
Може  и сметанов.
Иначе ето паста идеи от мен - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0

# 722
  • София
  • Мнения: 7 630
Търся някаква лесна идея за сос за спагети, да не е Болонезе.
Имам доста спагети и лук.

Паста с доматен сос и зеленчуци

Паста с тиквички и бекон

# 723
  • Мнения: 408

Изненадващо и неочаквано първото ми крем карамелче се получи Blush След като очаквах че нещо се е прецакало тъй като при печенето сменях водата в която се пече с по студена няколко пъти а май не трябва и тъй като карамелизирането на захарта като махнах от котлона след няколко мин така яко залепна и се втвърди че нямаше никакъв начин да я махна от съда освен да я разтворя във вода която да загрея на котлона и така и направих.. но пък я оставих на високата температура и така направих сироп който изчаках да се сгъсти хубаво.Попаднах на една рецепта в която беше обяснено, че и това е вариант и се получавало по същия начин като класическия.И май наистина се получи Blush Напразно съм се притеснявала за печенето та периодично на всеки 30 мин сменях водата от тавата с нова ледено студена , но май това е излишно при положение че беше на 150 градуса Grinning
Още не съм го опитвала на вкус но визуално като го гледам, като го бодна с вилица и излиза отгоре сиропчето май така трябва да е.
Единствено не знам защо тая захар ми залепна така, вероятно по навреме е трябвало да я махна от котлона,или е загоряла въпреки че на вкус много трудно мога да преценя, имам спомен че загорели карамели съм яла и не са гадни, пак са си сладки и приятни.Не знам и аз къде сбърках.
Но се радвам че се случват грешки от които да се поуча вие поне сте имали живи роднини баби прабаби от които да взимате рецепти имало е кой да ви научи да ви покаже наживо което си е съвсем друго благодаря на всички за търпението и напътствията живи и здрави да сте Hug
Получи ми се и една къпана баница кой я обича хах и  до колко време ги консумирате и  съхранявате на стайна все пак съдържат яйца такива кексчета и банички.

# 724
  • Мнения: 2 525
Видя ли много отговори в темата, разбирам, Анабел отново готви нещо 🙃.
Карамела като стане, веднага изсипваш в съдовете, в които ще правиш карамела. Съвсем нормално е да стегне до минута 😉
Баницата в торбичка или покрита с фолио и в хладилника.

Аз с въпрос влизам, че ме е яд на себе си 😒.
Ровейки из фризера намерих пакетче скариди, които кой знае как съм забравила....от преди година. Фризера лятото стои на -25, зимата на -20....та според вас ако ги сготвя ще се натръшкахме ли Сите ядящи скариди ? Да ги мятам ли в кофата? Или да ги пръжна?

# 725
  • Мнения: 1 060
Аз бих си ги хапнала, честно казано Joy Но аз обожавам скариди Simple Smile
Принципно над година не е ок да се държи месо, защото започва да си променя текстурата и вкуса, промъква се frost bite и т.н. а морските работи са по-нежни принципно. Ако са вакуумирани издържат повечко Simple Smile Не би трябвало да имате проблем със стомахчетата после, но аз бих ги сготвила доста добре Simple Smile Никакво алангле Joy

Анабел, защо не си направиш блог? Като гледам имаш мерак и да пишеш, и да готвиш Simple Smile
Скрит текст:
Аз обмислях кулинарен блог за не-готвещи, където да споделям техники като топене на лъжица масло със сешоар и как се справя лаик като мен, за да стигне от не можене да направи едни бъркани яйца (още не мога, винаги ги преготвям) до баклава чийзкейк с 4 компонента и 3 страници рецепта Grinning

# 726
  • Мнения: 408
Нещо  интересно съм изпуснала хах кой го е писал този текст точно като за мен хихих Blush И да не е за вярване  каква ми е мечтата сега и за къде си давам зор да прогресирам точно където навремето и едни яйца нямах желание да се науча да варя Joy

# 727
# 728
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 3 127
Ровейки из фризера намерих пакетче скариди, които кой знае как съм забравила....от преди година.
Мисля че могат да се ядат, но вкусът им ще е изветрял. Вероятно стават за манджа тип ризото, където ще има и други аромати.

Търся някаква лесна идея за сос за спагети, да не е Болонезе. Имам доста спагети и лук.
Скрит текст:
Сваряваш спагетите и оставяш настрани. В тиган загряваш към 5мм олио, запържваш нарязания на ситно лук, добавяш сол, дафинов лист, ако имаш и малко кайма, не е нужно много. Отцеждаш спагетите и ги хвърляш в горещото олио при лука, разбъркваш веднага да се омешат добре, и сваляш от огъня. Добавяш много черен пипер,  чесън нарязан много наситно ако ядете такива неща, малко лимонов сок, сух магданоз ако имаш или някакви подобни подправки, най-добре италиянски микс, не е задължително. И маслини може да се добавят, цели или нарязани. Омешваш всичко добре, сервираш в чинии и отгоре настъргваш на ситно ренде много кашкавал. Аз добавям и пресни домати нарязани на ситно.

# 729
  • под тепетата
  • Мнения: 6 021
Някой ползва ли сироп от фурми - за сладкиши, овкусяване на кисело мляко да речем? Поръчах и сега се чудя дали  не прибързах. Няма да го хвърля, разбира се.

# 730
  • Sofia
  • Мнения: 17 216
...
Търся някаква лесна идея за сос за спагети, да не е Болонезе. Имам доста спагети и лук.
Скрит текст:
Сваряваш спагетите и оставяш настрани. В тиган загряваш към 5мм олио, запържваш нарязания на ситно лук, добавяш сол, дафинов лист, ако имаш и малко кайма, не е нужно много. Отцеждаш спагетите и ги хвърляш в горещото олио при лука, разбъркваш веднага да се омешат добре, и сваляш от огъня. Добавяш много черен пипер,  чесън нарязан много наситно ако ядете такива неща, малко лимонов сок, сух магданоз ако имаш или някакви подобни подправки, най-добре италиянски микс, не е задължително. И маслини може да се добавят, цели или нарязани. Омешваш всичко добре, сервираш в чинии и отгоре настъргваш на ситно ренде много кашкавал. Аз добавям и пресни домати нарязани на ситно.
Това в скрития текст  пак е с лук и кайма като Болонезето, което не иска.


Биляна, не съм, но бих ползвала (по примера на соса от нар) за салати и мюсли с кисело мляко или да подслаждам кис. мляко за някой десерт...

# 731
  • Габрово
  • Мнения: 5 152
Някой ползва ли сироп от фурми - за сладкиши, овкусяване на кисело мляко да речем? Поръчах и сега се чудя дали  не прибързах. Няма да го хвърля, разбира се.
Не си падам по сладкото и само предполагам на какво бих го сложила ако трябва да го употребя (ако има и кой да ги яде тия неща де, аз няма да съм Grinning ). Така де, ако е това дето си мисля, да не би да е съвсем различен продукт и хич да не е сироп нещото.
Някаква плодова салата ако има нужда от подслаждане, според мен би си подхождало. Както ги правят с мед понякога.
Като топинг на сладолед също би трябвало да върви. Или както сервират цедено кисело мляко с орехи и мед - вместо меда с такъв сироп би трябвало да стане добре, хем даже по-ефектно ще е на вид.
Ако върви като заливка на сладолед и прочие, би трябвало и на палачинки да подхожда, а защо не и някакви бухтички/понички щом трябва да се пробута.
Печена тиква ако по принцип я подслаждате с мед, с това също би трябвало да е хубава. Тя поне е в сезон, за разлика от сладоледите. Печени ябълки също си ги представям и в това положение, ако бихте ги подсладили изобщо с нещо.
Май и в разни рецепти за сладки и сладкиши съм срещала, явно има и такива специално с такъв сироп.

Скрит текст:
Вие поне сте си го поръчала сама, а на мен чат-пат ми подаряват някаква такава щуротия дето не ми се вмества в готвенето и храненето, та да се чудя какво да я правя Grinning Последното беше точно малка бутилка сос от нар, а това нещо за салати ми беше прекалено сладко и докато успея да го пробутам почти му замина срокът на годност...

# 732
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 3 127
Някой ползва ли сироп от фурми - за сладкиши, овкусяване на кисело мляко да речем?
Може да го ползваш за подстладител вместо захар в кексове и чизкейк, примерно в кекс с моркови много върви, или шоколадов кекс, придава допълнителен интересен аромат, малко на ванилия го дава и по-лепкаво стои. Става и да направиш плънка за "охлюви" от тесто, заедно с фурми и орехи се забърква плънката. И за смути става, с банан и ябълка.
Ей добре че ме подсети да потърся следващия път като пазарувам Cake  А и тамън се чудех за нещо интересно коледно, беше ми изхвръкнало от главата.

# 733
  • под тепетата
  • Мнения: 6 021
Благодаря ви за идеите!
Ефибуш, прочете ми мислите Smiley Поръчала съм освен за мен и за сестра ми. Тя е вегатарианка и реших за Коледа освен кутия с чайове да и сложа и сос от фурми, паста от фурми.
Натка, аз пък харесах соса от нар - и за салати, и за марината на месо. Но вкусове разни , на мен ми киселее.

# 734
  • Мнения: 6 132

Аз с въпрос влизам, че ме е яд на себе си 😒.
Ровейки из фризера намерих пакетче скариди, които кой знае как съм забравила....от преди година. Фризера лятото стои на -25, зимата на -20....та според вас ако ги сготвя ще се натръшкахме ли Сите ядящи скариди ? Да ги мятам ли в кофата? Или да ги пръжна?

нищо им няма, точно същото ми се случи това лято - открих едно пакетче, забравено от миналото лято /носим си пресни скариди от Гърция/. хапнахме си ги по обичайния начин и си бяха екстра.

Общи условия

Активация на акаунт