За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 681
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 4 949
Някой правил ли е крем супа от пъщърнак и картофи? Става ли? В какво съотношение би било най-добре?
Правила съм крем супа от картоф, морков, пащърнак, целина,червена чушка, сметана и прясно мляко... Става уникална

# 406
  • София
  • Мнения: 3 358
Vanja77, при правенето на Кейк *Ангелска храна*,може ли да се пропусне крем тартар?

Може. На негово място се добавя 1/2 ч.л. бакпулвер, но най-добре е с малко винен оцет.
А колко е това малко?Имам бял винен,ще стане ли?
И ако сложа оцет дане слагам бакпулвер,нали?

# 407
  • Мнения: 17 116
Момичета, купих си чашки за крем карамел. И два пъти вече правя, ноооо... Карамелът се втвърдява, т.е. половината става течен, другото става камък и си стои на дъното на чашката.
Може би слагаш твърде много. Може би не изчакваш след печене. Може би не печеш на водна баня. ¯\_(ツ)_/¯ Най-вероятно първото.

# 408
  • Мнения: X
Скрит текст:
Ориза и бултура за сгъстяване ли са? Щом и морков си отива ще сложа.

Така я обичаме в къщи, с ориз и булгур. Могат да се пропуснат, но намали количеството вода /бульон/.
В крайна сметка всичко на око сложих- картофи, моркови и 2 пъщърнака, лук и зелен лук, сметана. Много ми хареса, мъжът ми каза, че била повече картофена, губел се вкуса на пъщърнака.

# 409
  • Мнения: 7 954
Натуся, кремотартар е известен в готварството и като винена киселина. Способства за хубавото разбиване на белтъците. Спокойно можеш да го пропуснеш или да го замениш с няколко капки лимонов сок , щипка лимонтозу или щипка сол.

# 410
  • Мнения: X
Още един въпрос- заглеждам отдавна оцет от малини с 5% киселинност. Представям си го някак екзотично..или е просто кисело? Също и от нар гледах. Струва ли си да имам в кухнята такова? Правим основно салата от краставици, домати, айсберг.

# 411
  • Мнения: 17 116
Оцет от малини обожавам, но купувам само от едно място, не знам дали качеството и вкусът варира при различни производители. На мен ми харесва и върху плодова салата, има доста сладост да балансира киселото в него, като вкусът на ягода е. На пъпеш върви. И ако правиш разни по-екзотични салати със сирена и орехи, и особено ако марулята е мешана с плодове, и там става. Ако ползваш балсамико ще намериш употреба и на плодовия оцет. На домати и краставици не си го  представям и не съм слагала.

# 412
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 244
Добро утро, имам пилешки гърди и йенска купа с капак (нз как се нарича точно, но капака си е за нея и си прилепват едно към друго). Как да сложа пилешкото в нея, с какво да подправя, за да стане вкусно. Не искам да запечатвам/задушавам месото, а и вече (нали напредвам:)) си мисля че няма нужда за пилешкото. Гарнитура имам за вечеря - свежа салата. Т. Е. Имам нужда от помощ само за подправянето на месото и как да го пъхна във фурната?
Благодаря предварително!

# 413
  • Мнения: 7 978
В йенски съд едно време правех често "пилешките фантазии на Лео"
https://m.bg-mamma.com/?topic=161145
https://m.bg-mamma.com/?topic=136240

# 414
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 244
Благодаря denyil! Забравих да поясня, че не искам нищо сметанено и тежко, а само  поправено.... Всъщност, нз дали е възможно в този съд, но си представях нещо, като пиле с масло и подправки, пъхнато в съда и след 1 час да го извадя и да е вкусно месо, не изсушено от печене.

# 415
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
Добро утро, имам пилешки гърди и йенска купа с капак (нз как се нарича точно, но капака си е за нея и си прилепват едно към друго). Как да сложа пилешкото в нея, с какво да подправя, за да стане вкусно. Не искам да запечатвам/задушавам месото, а и вече (нали напредвам:)) си мисля че няма нужда за пилешкото. Гарнитура имам за вечеря - свежа салата. Т. Е. Имам нужда от помощ само за подправянето на месото и как да го пъхна във фурната?
Благодаря предварително!
Според мен и само сол и п-р му стигат... относно слагането във фурната - загрей я, но без решетката, на която ще е йената. И не чакай съвсем да загрее - слагай решетката и веднга йената.
   Идеално си е с масло и както там си го представяш. Simple Smile

# 416
  • Русе
  • Мнения: 6 137
Скрит текст:
Добро утро, имам пилешки гърди и йенска купа с капак (нз как се нарича точно, но капака си е за нея и си прилепват едно към друго). Как да сложа пилешкото в нея, с какво да подправя, за да стане вкусно. Не искам да запечатвам/задушавам месото, а и вече (нали напредвам:)) си мисля че няма нужда за пилешкото. Гарнитура имам за вечеря - свежа салата. Т. Е. Имам нужда от помощ само за подправянето на месото и как да го пъхна във фурната?
Благодаря предварително!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_6.html

# 417
  • Мнения: 43 402
За пилешкото филе бих действала без стъкления съд. Само малка тавичка + хартия за печене са достатъчни. Филето(за желост или не) ще си пусне доста течност. Единствено бих го мариновала от сега, за да се овкуси още по- добре преди печенето му за вечеря. Много често правя така и се получава много добре, а и си спестяваш миненето на йената. Simple Smile

# 418
  • Мнения: 7 978
Skk007, аз само като идеи посочих "фантазиите". Може и само със сол и пипер, а ако харесваш "подправка за пиле"( от Л.примерно) или мащерка-ползвай тях. Когато съда е с капак, се получава задушаване, пуска си течност месото и ако искаш "коричка"-отваряш накрая капака или настърган кашкавал/моцарела. Друг вариант( ако не ти е тежко-мариновай месото с подправки, кис.мляко, горчица или с майонеза).

# 419
  • Мнения: 476
Добро утро.Правя мляко с ориз Heart Eyes Но ме мъчи едно въпросче - минах вече фазата където ориза абсорбира цялата вода, добавих литър мляко но не знам с капак ли вече трябва да го варя с млякото или без /ако е със не може да се бърка, а бъркането предполагам е за да не загори/? А ако е без капак млякото като че ли му се изпарява част от водата така и ориза няма да му поеме влагата.Дайте мнения.Аз така предполагам защото нали идеята е оризът да поеме влагата и четох, че било грешка да се вари без капак точно заради изпаренията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт