За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 620
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 476
Започнах да я варя във вода но не знам правилно ли прецених съотношението.Гледах колкото да закрие цялата тиква, ама май трябваше по малко?Две чашки на 500 грама

# 526
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Аз ползвам цигулка и за готвене, и за десерти.
Ето крем с тиква  (поръсен е с шоколадова пръст)



и  сладка (десертна) тиквена супа (с шоколадови крутони и  поръсена с бял шоколад)

# 527
  • Русе
  • Мнения: 6 133
И аз като Morena използвам тиква сорт "Цигулка" за направата на кремове.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_29.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/2.html

# 528
  • Мнения: 43 360
Анабел, тиква може да свариш на пара. Става по- добре. Отделно, ако я изпечеш(само парчета тиква и вода) пак става за десерти и кремчета.

# 529
  • Мнения: 1 308
Привет дружина, може ли съвет дали трябва да сиропирам готови блатове и с какво, като ще правя крем от сметана, маскарпоне и нутела?

Благодаря за вниманието!

# 530
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Привет дружина, може ли съвет дали трябва да сиропирам готови блатове и с какво, като ще правя крем от сметана, маскарпоне и нутела?

Благодаря за вниманието!
В случая не е до "трябва", а въпрос на предпочитание. От маскарпонето ще поемат блатовете, но ако искате по мокри...
За напояването им предлагам пр.мляко, защото нутелата е много сладка, но ако за вас не е така, може със захарен сироп или с някакъв сок - например портокалов, бананов или ментов, които биха си отивали на шоколада.

# 531
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Здравейте, търся изпитана рецепта за бисквитки с овесени ядки. Благодаря предварително Simple Smile

# 532
  • Мнения: 476
Някой да е правел на фурна печена тиква с кората,голяма мъка ми беше да я отстраня цялата така че да не изхвърля значително количество месеста част и накрая се отказах и я сложих  с кората и яйчената смес, пък четох в някои рецепти, че някои хора и без да я белят от кората я правят с разликата че е по хрупкава.

# 533
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Грешка е според мен.
На тиква с кора ѝ трябва повече време ,а яйчената смес по-бързо ще е готова.
Крем карамел в тиква ли правите?

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 19:59 от Doli

# 534
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Някой да е правел на фурна печена тиква с кората,...
https://morrennaa.blogspot.com/2020/02/blog-post_47.html

# 535
  • Мнения: 43 360
Тиквата се бели много лесно с нож за белене на картофи.

# 536
  • софия
  • Мнения: 30 223
Пека с кората, когато е само тиква. Най-успешната рецепта за мен е в хитринки. С яйчената смес винаги е избелена.
Моят начин за лесно белене е да я нарежа на парчета, слагам парчето изправено с кората перпендикулярно на дъска и дялкам към нея кората.

# 537
  • Мнения: 24 535
Пека с кората, когато е само тиква. Най-успешната рецепта за мен е в хитринки. С яйчената смес винаги е избелена.
Моят начин за лесно белене е да я нарежа на парчета, слагам парчето изправено с кората перпендикулярно на дъска и дялкам към нея кората.
Така правя и аз, много ме мъчи обелването на тия по-твърдите тикви и по-лесен начин не съм намерила. Освен да го делегирам на някого, само че не винаги има на кого Grinning
То и от това произтича печенето на тиква с все кората, като е само печена тиква си ми е вкусна и така. Вложена в нещо трябва да се обели, няма как.

# 538
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Аз често купувах обелена тиква на парчета (страхотно удобство) в кварталния ни супер, който стана ЦБА и не знам те дали предлагат.

# 539
  • Мнения: 24 535
Много добре звучат и двете неща - хем обелена, хем само парче да можеш да вземеш. Не съм виждала тук да продават така.
Доста пъти големината на тиквата ме спира да си купя - като знам че после трябва и да я изям сама, освен че е и тежка за носене. И накрая все купувам по някоя малка цигулка че да не се чудя какво да я правя и колко неща подред да направя от нея. А харесвам и другите видове, просто те са големи за един или двама души.

Общи условия

Активация на акаунт