Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 563
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
Невена, помня, че няколко пъти си казвала, че не ядеш карфиол като си на кето. Може ли да споделиш какво му има на карфиола, мислех, че е подходящ?
Лахезис, много пъти тук е коментирано, че кз над 6 уврежда кръвоносните съдове. Има значение и колко е била преди хранене. Ако е била 6 и е станала 6.4 не е ненормално, но ако е била 4.5 и е станала 6.4, при това при изядените от теб неща, не е ок, разликата е голяма. Ако беше яла купешка баница и торта, то тогава би било по-малко притеснително.

# 196
Alcarin, как ги ядеш суровите тиквички?
На салата? С какво подправяш?
Не съм яла.

# 197
Невена, помня, че няколко пъти си казвала, че не ядеш карфиол като си на кето. Може ли да споделиш какво му има на карфиола, мислех, че е подходящ?
Лахезис, много пъти тук е коментирано, че кз над 6 уврежда кръвоносните съдове. Има значение и колко е била преди хранене. Ако е била 6 и е станала 6.4 не е ненормално, но ако е била 4.5 и е станала 6.4, при това при изядените от теб неща, не е ок, разликата е голяма. Ако беше яла купешка баница и торта, то тогава би било по-малко притеснително.

Благодаря за напомнянето, не се сетих да се боцна преди вечеря. Днес ще го направя и ще видя какво е положението. За храната смятам, че организмът някак си инстинктивно ни напомня какво е полезно за него и можем да съдим в какво състояние е. На мен не ми се яде много сладко, но си ме дърпа към салати. Без салата не сядам. Понякога ми се яде много зелева салата, понякога ми се яде зелена салата, напоследък не ми се яде много шопска, не знам защо. Яде ми се патладжан, та си правя патладжанени салати, Баба Гануш, кьополо, запечени с извара и домати. Тиквички обичам пълнени с извара, чесънче, копър и яйце и запечени. Следвам нагона, така да се каже. Мисля си, че хората, на които им се яде много сладко, има причина. Може да е депресия, може да е нещо свързано с нивото на инсулин или кръвна захар. Във всички случаи трябва да разберат защо е това. Проблемът е, че депресиите са състояния, свързани с някакви лични преживявания и като приседнат пред кофата със сладолед, както е във филмите, винаги има някакви сърдечни разочарования...

# 198
Елора, със спирализатор ги правя тиквичките. Имаше скоро един доста прост в лидл за 5 лв. Тези, които са като острилка.
Обикновено с капки зехтин и оцет, но може и с някой сос, последно правих сос маскарпоне и ядково мляко от шам и с доста малко сос станаха много добре.

# 199
Ти може и на ренде тогава.
Белиш ли ги?

# 200
Елора, някои правят салата от сурови тиквички като ги нарежат на много тънки ленти - с белачка примерно, просто обелваш тънки слоеве. Аз си взех белачка дето от едната страна бели нормално, а от другата има и напречни едни малки остриета и сваля направо тънки жулиени като спагети. Ха познай обаче дали не се наиграх за нула време Grinning Иначе пробвах и аз спагети от зеленчуци де, човек трябва всичко да пробва все пак.

# 201
Беля всичко от магазина, само градинските тиквички не беля, защото знам, че не са пръскани. Може и на ренде да, аз взех спирализатор за да ядем спагети заедно с любимия Simple Smile В р-т Годзила има едни мариновани краставици със сусам - направени както natka пише - на тънки ленти (някакво фитнес меню имат с посочени грамове въглехидрат), но все забравям да потърся онлайн как да мариновам и аз и краставица и тиквичка.

# 202
  • София
Аз имам ренде Бьорнер. С него режа зеле за салата, краставици за таратор и сурови тиквички за салата.
Тиквичките обелени, нарязани, овкусени със сол, зехтин и оцет или лимонов сок. Много пресен копър. Малко счукан чесън или нарязан пресен.

# 203
  • Paris, France
natka, карфиолът ми вдигна КЗ веднъж и повече не го вкусих на кето. Ям го на корем като ям WFPBD и тогава КЗ си е стабилна. От броколи моята КЗ не се вдига. Чела съм за КЗ, вдигната от кисело зеле. Ето хора, които споделят стойности на КЗ след карфиол:

https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/broccoli-and-cauliflowe … ar-rocket.164097/

snow angel , всички сме различни. Трябва да си намериш твоето. Някакви листа е добре да ядеш, като малко магданоз, спанак, примерно. Някои хора усвояват по-добре готвени зеленчуци, а от сурови ги боли корем. При други е обратното. Салата от зеле не ям. Зелето го ям само сготвено. Същото с броколи и карфиол. Сурови пречат на усвояването на йод. Ферментирали храни почти не ям, а кисело зеле само в БГ ям и по Коледа, защото само мъжът ми и аз го ядем, а децата си стискат носовете.

След като те боли корем, вероятно има проблем с чревна флора. Пробиотици може да помогнат, но аз отдавна не пия и не съм ги проучвала особено. Факт е, че като пиех, нивата на вит Д седяха по-високи с по-ниска дневна доза.

След като имаш неразположения от нещо е добре да го спреш.

Може да пробваш само готвени зеленчуци и да видиш как се чувстваш от тях. Верно им изфирясват витамините, но са по-лесно усвояеми.

# 204
Скрит текст:
Долче, а тези 75 гр глюкоза дали мога да ги заменя с 300 гр тиква 🤪

Не, не може. Ако можеше, в лабораторията щяха да ни дават тиква, ябълки или даже повечко обикновена захар, която е 50% глюкоза. Причината е, че стомасите на човечето хора се празнят в сходен момент след изпиване на дадено количество течност, но това не се получава когато се яде твърда храна. Протеини, фибри забавят опразването на стомаха и няма как да разберем кога и как се усвоява глюкозата. Фруктозата също качва инсулин и КЗ. Ако искаш тиква, яж тиква, ама без да се оправдаваш с ОГТТ-та 🤩.

За сутрешната ти КЗ - по принцип капилярната (от пръста) е винаги малко по-висока от венозната. Пусках линк, не ми се търси сега, но е с около 0.5 до 0.8 ммол/л чо-висока. Не ти е много лоша КЗ като за след сливи на кето. Важно е да си размърдаш ръцете и да ги изплакнеш с топла вода ако са студени, защото липсата на бързо кръвообращение дава по-висока КЗ.

За сливите - давай адреса да идвам с точилката да ти оправя кръвообращението! Честно. В момента си дълго време на режим и ИР ти е много по-висока отколкото преди режима. Като не ядеш ВХ това няма значение, но ако хапнеш и не идеш да ги гориш директно - лошо, по-лоши от преди режима.
Скрит текст:
Това много хора не го осъзнават. Подобрените ОГТТ-та след кетогенна режими идват от сваленото тегло и това, че в кръвта циркулират по-малко мазнини, отколкото преди отслабването. Ако няма отслабване, подобрение при ОГТТ няма. Ниско ВХ режим е добър за държане на КЗ ниска, но само ако няма прегрешения.

Докато КЗ е висока, имаш кила за сваляне е супер важно да не ядеш ВХ или да го ядеш преди бързо ходене и не повече от 40-50 грама. Изяждаш ги и тръгваш, така че да си леко задъхана. Ходиш до нормална КЗ + още 30 минути. Ходиш и 30 минути преди лягане. Това, обаче не го препоръчвам преди махане на излишните коремни мазнини. Причината е, че ще ти трябва много ходене. Същото е при дефицит на витамини и магнезий.
Приоритет ти е храненето в момента до достигане на КЗ под 5 във всеки един момент, включая сутрин.

Скрит текст:
dolce miele, ще ти се карам и на тебе с дюнерите и пиците. Намерила си какво да ядеш! И при тебе някой трябва да намине с точилката. В Италия пиците са с много тънка кора, с грис, от дурум брашно с повече протеин и зехтин, а в България са като кексове дебели и с олио. Обръщат ми се червата като те чета за дюнера. Да знаеш, че всяко такова прегрешение те връща с месеци назад, а имаш кила, но и КЗ да поправяш. Кротвай се вече и спирай с глупавите експерименти.

Неве, слушам и изпълнявам , шефче Flowers Tulip
Идвай и с точилка, но и с един леген със  зеленилките, да те видя как ги хрупаш.
Сега сериозно. Абсолютно си права, знам, че белята е голяма, но има такива случаи, в които като че ли дяволът го дърпа за опашката, ей ме и мен. И понеже съм на принципа "всяко зло за добро",  развитието при мен се получи. Злото е ясно 6, 1 след сливи, но доброто е, че днес сутринта си ми беше 5, 3. Моите пръсти са си винаги студени, Мерси, че ми обърна внимание и на това.
Благодаря ти, че не се уморяваш да намилаш, и ти , и другите момичета.
Който разбира, тук се спира. Който не разбира, значи му се умира.

# 205
  • Paris, France
tays, извинявай за началническия тон. 💐 Просто понякога е нужен, заедно с точилката. А най-добрия началник е глюкомера. Като видиш какво ти правят сливите и крушите ще ги забравиш набързо.

Браво за днешната КЗ 💐. Без сливи о тиква ще стане още по-добра. 😻

Легените със зеления са образно казани. Ядях ги когато можех, но честно казано не е всеки ден, а и напоследък първото ми ядене е след 14-15ч, но не гоня отслабване, напротив.

От вечерта нарязвам маруля или магданоз и омазвам хубаво в зехтин, така че водата да не се изпарява. Около 200-300 грама маруля, примерно или 2 връзки магданоз. Сутринта добавям сол, лимон и започвам с вилицата докато вадя, чупя и пържа яйцата и гъбите. Обикновено съм изяла половината салата докато станат. Пържа само белтъците, в тиган, намазан със зехтин. Жълтъците ги поставям сурови над опържения белтък. Ръся сол и лют червен пипер и с лъжичка смесвам със жълтъците и хапвам. Салата, жълтък. Като свършат, прегъвам белтъците на 2 и ям с вилица. Като свърши салатата обирам соса с лъжица. Това преди го правех с хляб.

Ако излизам нося 4 измити, цели, зелени чушки и 2 измити моркова, 6 сварени, обелени и оваляни в сол яйца и някакви ядки в плик. Като огладнея изяждам 2 чушки, моркова и 3 яйца. Ако съм много гладна навън, а яйцата са свършили, нападаме ядките с дъщеря ми. Като съм сама, удържам положението.

Ако съм у дома слагам в плоска чиния чушките и морковите и като ида в кухнята ръфам.

Ако до обед съм у дома правя месо или риба в тигана и ориз в оризоварката (За домочадието). Може и месо във фурната. Ако съм закусвала, към 2 ядем и ям чушките и морков с магданоз, домати от салатата на домашните и месото.

За вечеря дояждам месото с още салата.

Когато се събудя през нощта, което за мене е всяка нощ по поне веднъж и ида в кухнята да храня котарака, хапвам ядки или някакво сирене ако съм гладна. Ако иска да излиза на балкона, го пускам и правя малко HIIT с ръцете. Пускам го обратно (само зимата, лятото си излиза и влиза сам) и си лягаме двамата, мяу 🐈.

Ако не обичаш салати и не ти е добре от тях, виж богатите на К1 листа, като спанак, магданоз, копър и яж по малко от тях, даже сготвени в супата!

А ако дойда със зелениите, ще са в 2 легена - един за мене, един за тебе 👍🥵

При 3 хранения гледам да ям по поне 3 порции зеленчук на хранене, при 2 хранения да са 5. Едната салата ми е само листа, другата е зелена чушка, половин краставица (тук са дебели), малък до среден домат, половин връзка магданоз и половин зелен лук, зехтин, сол, лимон. За глезотия понякога слагам бяло сирене и не слагам лимон.

Ако ще съм навън цял ден, ям повечко зеления за да не ми се ходи до кенефа. В къщи - както мога.

Стискаме палци за КЗ под 5.

# 206
Който разбира, тук се спира. Който не разбира, значи му се умира.
Това ми хареса. 😃😃😃
Невена, благодаря, че обърна внимание за ръцете. Моите не съм забелязала да са чак студени сутрин, обаче понякога ги чувствам леко изтръпнали (не точно, но сигурно е добра идея първо да ги раздвижа или да ги мия с малко по-топла вода- а аз си карам със студената струя от чешмата...). 🙂 Ще видя дали ще има разлика в отчетеното от глюкомера.

# 207
Момичета, ендокриноложката ме посъветва да не съм на кето за регулиране на кз и инсулин.

Аз обаче си мисля, че по - лесно ще ми бъде с кетото. Та искам съвет от вас, защото сте минали по този път.

Каза ми да увелича въглехидратите до 60%, което никога не бих направила.

Отхвърли фастовете, а аз не закусвам и имам 16,18,20 часа на ден.

Мазнините ми ги забрани изцяло.

Невена, какво би ме посъветвала?

# 208
Не бих взела насериозно съвет да ям 60% въглехидрати...😆 Бих препоръчала ВМ-НВХ. Като може и мазнините да не са чак толкова, но в никакъв случай не бих ги изключила максимално. Доста трудно ми се вижда мазнините да са ти "изцяло забранени", нещо не ми се вижда реалистично, нито пък здравословно...🙂

# 209
Е хубава работа... как става това със забраната на мазнини изцяло? Че и за жена в детеродна възраст, ако не се лъжа? Нали ако има нещо останало да й е наред по хормоните, ще се бъгне и то? Grinning

Интересно ми е с какво тогава се очаква да регулираш КЗ и инсулин, ако не с хранителен режим?
Виж, дали да е баш кето, там вече не знам колко е нужно чак толкова строго, доста от нас се подобриха и без да гонят кетоза.
Ама 60% въглехидрати и без мазнини звучи като старата школа дето маргарина и олиото считаха за полезни а маслото за вредно... В тая категория слагам и съветите да се яде по амнайсет пъти на ден "за да не пада кръвната захар" и считането на фаст от има-няма там 15-20 часа за вреден. Тия съвети да се дъвче сутрин овес като кон че е здравословен и да се избягват мазнини и месо се въртят с десетилетия, само дето не виждам за този период народът да е станал по-здрав, а тенденцията си е точно обратната.

Общи условия

Активация на акаунт