Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 416
  • 737
  •   2
Отговори
# 180
Скрит текст:
За 2 часа КЗ трябва да се е върнала до стойността на гладно, горе-долу. 😉
Ето скрийншот от въпросната статия, хубаво е да не се вадят от контекста някои неща. При това, става въпрос за ОГГТ (натоварване със 75 гр глюкоза) което е повече глюкоза, отколкото при обичайно хранене (особено такова което уж е с намалени, поне донякъде, вгх):

Да дам отчет за експеримента ми от онзи ден. Реших, че така и така съм имала нарушения в Италия и може би е подходящо време за експеримент, нали...понеже съм свикнала с въглехидратите 😅 Но се оказа, че има значение и от какъв източник идват въглехидратите. Аз нямам база за сравнение с ОГГТ, защото никога не съм правила. Обаче след парче пица (купена) с минимално количество кетчуп отгоре- 1 час по-късно КЗ 10,1. 🙄🙄🙄 2 часа след пицата- КЗ 5,1. 😉 Втрещих се от стойност 10,1...не знам какво слагат в тази пица, но в Италия ядох повече количество пица от пицария и КЗ не достигна повече от 6,5-7 (а ядох и друго освен пицата).
На следващия ден след мини дюнер- засища повече от пицата- 1 час по-късно КЗ беше 8,3 или 8,4. Очаквах стойност от 7-8, честно казано. 2 часа след хранене- КЗ пак беше 5,1. 😉
Та така. Дюнер не бях яла от повече от 2 години, може би дори 3. Нито дюнер, нито пица смятам да ям в близко бъдеще. Не и купени такива и тъпкани...кой знае с какво...
Миоки, и аз почти се обзалагам за стойност около 8 на първи час...
Tays, ако апаратът ти е Байер, дава допълнително време да добавиш кръв...30 секунди май беше...не съм сигурна. Но е много хубава функция това. Другият ми глюкомер няма тази функция.
Snow, ще погледна линка, че малката скоро опита дюнер за първи път (почти на 10 г е и я заведоха да опита, че съучениците и' всеки ден се хвалят колко дюнери ядат, а тя не знаеше какво е това). Ще гледам режимни рецепти, че я предупредих, че скоро няма да яде пак дюнер- освен направен вкъщи. Обясних за хигиената, за рова, че картофите се първата в мазнина която се сменя рядко и т. н.

Ами не знам, но в същата статия, малко по-надолу има тази табличка:
СТОЙНОСТИ НА КРЪВНАТА ЗАХАР ПРЕДИ И СЛЕД ХРАНЕНЕ
Група                     Кръвна захар преди хранене (“на гладно”)        Кръвна захар след хранене (2ч. след храненето)
Здрави лица                                           3.8 – 6.0 mmol/l                                                      < 7.8 mmol/l
Целеви стойности при диабетици   3.9 – 7.2 mmol/l                                                      < 8 mmol/l

Аз обикновено чета всичко и виждам, че съгласно табличката моята кръвна захар 6.4 е в норма 2 часа след хранене. Ето я пак статията https://drkehayov.com/diabet/kravna-zahar-normalna-visoka-hranene-diabet

# 181
Чудесно, перфектно здрава си, честито, продължавай се така - пий си хапчето и си яж локумките, а след няколко години, кажи как се справяш.

# 182
Чудесно, перфектно здрава си, честито, продължавай се така - пий си хапчето и си яж локумките, а след няколко години, кажи как се справяш.

Но аз не пия хапче, в това ми е проблема, вече писах назад, че спрях Глюкофажа преди 10 дена, а пиех 750.
При натоварването с глюкоза преди 2 години, всичко ми беше наред. Само отвреме-навреме сутрешните захари са ми над 6. През останалото време всичко си ми е в норма.

# 183
И инсулина? При тая захар, съмнявам се.

# 184
И инсулина? При тая захар, съмнявам се.

И инсулина ми беше ок. Аз за това съм в чуденка. Според докторката ми, не пия достатъчно течности, което не е лъжа. Все си напомням да пия повече вода, ама...

# 185
Ми пий. Чудя се какво правиш в темата след като се смяташ за здрава честно.

# 186
Laсhesis, преди 2 години си правила ОГГТ с 3 измервания на инсулин и на 60-та минута е бил под 25? Или е имало някакви референтни на лабораторията примерно от порядъка на 100-250 за първи час? Т. е. как реши, че всичко ти е наред тогава?

# 187
Естествено, че нито кз и е наред, нито инсулина.
Оставете я да си живее със статийките, които и изнасят.

# 188
  • Paris, France
Долче, а тези 75 гр глюкоза дали мога да ги заменя с 300 гр тиква 🤪

Не, не може. Ако можеше, в лабораторията щяха да ни дават тиква, ябълки или даже повечко обикновена захар, която е 50% глюкоза. Причината е, че стомасите на човечето хора се празнят в сходен момент след изпиване на дадено количество течност, но това не се получава когато се яде твърда храна. Протеини, фибри забавят опразването на стомаха и няма как да разберем кога и как се усвоява глюкозата. Фруктозата също качва инсулин и КЗ. Ако искаш тиква, яж тиква, ама без да се оправдаваш с ОГТТ-та 🤩.

За сутрешната ти КЗ - по принцип капилярната (от пръста) е винаги малко по-висока от венозната. Пусках линк, не ми се търси сега, но е с около 0.5 до 0.8 ммол/л чо-висока. Не ти е много лоша КЗ като за след сливи на кето. Важно е да си размърдаш ръцете и да ги изплакнеш с топла вода ако са студени, защото липсата на бързо кръвообращение дава по-висока КЗ.

За сливите - давай адреса да идвам с точилката да ти оправя кръвообращението! Честно. В момента си дълго време на режим и ИР ти е много по-висока отколкото преди режима. Като не ядеш ВХ това няма значение, но ако хапнеш и не идеш да ги гориш директно - лошо, по-лоши от преди режима. Това много хора не го осъзнават. Подобрените ОГТТ-та след кетогенна режими идват от сваленото тегло и това, че в кръвта циркулират по-малко мазнини, отколкото преди отслабването. Ако няма отслабване, подобрение при ОГТТ няма. Ниско ВХ режим е добър за държане на КЗ ниска, но само ако няма прегрешения.

Докато КЗ е висока, имаш кила за сваляне е супер важно да не ядеш ВХ или да го ядеш преди бързо ходене и не повече от 40-50 грама. Изяждаш ги и тръгваш, така че да си леко задъхана. Ходиш до нормална КЗ + още 30 минути. Ходиш и 30 минути преди лягане. Това, обаче не го препоръчвам преди махане на излишните коремни мазнини. Причината е, че ще ти трябва много ходене. Същото е при дефицит на витамини и магнезий.

Приоритет ти е храненето в момента до достигане на КЗ под 5 във всеки един момент, включая сутрин.

dolce miele, ще ти се карам и на тебе с дюнерите и пиците. Намерила си какво да ядеш! И при тебе някой трябва да намине с точилката. В Италия пиците са с много тънка кора, с грис, от дурум брашно с повече протеин и зехтин, а в България са като кексове дебели и с олио. Обръщат ми се червата като те чета за дюнера. Да знаеш, че всяко такова прегрешение те връща с месеци назад, а имаш кила, но и КЗ да поправяш. Кротвай се вече и спирай с глупавите експерименти.

# 189
Ха ха, Невена, мерси за точилката! 😅 Пицата в Италия си беше с нормална дебелина, не много тънка, тукашната беше по-тънка, но идея си нямам с колко мая и боклуци в тестото...🤔 Иначе да, италианската пица имаше отгоре моцарела, зехтин, прошуто, рукола, листа броколи (половината ми гарнитури там бях листа от броколи с лют пипер, те са горчивички, но това ми харесва). Дюнерът беше по-приемлив на вкус, да ти кажа, с най-малкия възможен се наядох (а гледах на малки деца какви огромни им купуваха и се чудех тези деца как успяват да ги изядат+ напитки). 🤔
Абе, няма да съм им клиент пак. 😃

# 190
Бас ловя, че пиците в България са по-добри от хляба тук. Не само че е бъкан със соя, ами и е сладък като кифла. Само мармалада фабрично липсва.

# 191
E, то сигурно зависи и откъде в България се купува пица 🙂
Да, сладкият хляб и за мен винаги е бил по-близо до кифлите...

# 192
  • Paris, France
Яденето на много мазнина повишава риска от рак на дебелото черво, а яденето на фибри го намалява.
Това не е вярно. Справка книгата Fiber menace. Там много подробно и добре е описан вероятния механизъм, по който се получават раковите образувания в дебелото черво, а също и всякакви фисури, хемороиди и там други заболявания.

Самият автор на Fiber menace признава, че микробиомът на всеки човек е различен и че всеки човек има някаква нужда от фибри, но тя е индивидуална. Той приема хуск. Неговата теза е, че за да се достигнат дневните препоръчителни нужди от фибри трябва да се изядат поне 10 плода като ябълки, круши и мандарини, които съдържат почти 150 грама захар, която ни трови. В това е прав. Не е прав, че фибри не могат да се консумират без да се изяде огромно количество ВХ. Ям много на брой, сурови, зелени чушки, магданоз, целина, по някой морков и домат, доста листа. Те също съдържат фибри и не ми вдигат КЗ. Много диабетици установяват по-ниска КЗ след включване на сурови зеленчуци. Преди време savina_33 се беше оплакала от висока КЗ след спорт и установи по-ниска след зеленчук, отколкото след мазно. В 8 тема някъде го написа.

При ИР и обезитет има проблем и с грелин и лептин. Фиброзните зеленчуци помагат стомахът да се раздуе и въздействат положително на хормона грелин. Особено е важно за мъже. С времето нивата на лептин и грелин намаляват и съответно намалява и глада за сладко, глада по принцип.

Твърденията му за производство на метилен алкохол може и да са верни за някои хора, но някои диабетици си произвеждат собствен алкохол в черва и пикочен мехур без да консумират фибри. При наличие на специфични гъби и бактерии неяденето на фибри няма да спре производството на алкохол. Спират се ВХ и се пият лекарства за да изтрепят произвеждащите алкохол патогени. Auto-brewery syndrom се нарича - собствено производство на алкохол.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020718/

Хемороидите не мисля, че имат изобщо някаква връзка с консумация на фибри. Това са разширени вени и проблемът е в гладните мускули на тези кръвоносни съдове. Над 50г съм, 2 бременности и раждания, имам ужасни разширени вени по краката (които се появиха с ИР, 10 години след бременностите), ям доста фибри от малка и нямам хемороиди.

Хубава е книгата на автора, би помогнала на много хора с проблеми в червата, но доста познати с болни черва се влошиха без фибри, а други се подобриха. За мене е индивидуално.

Ето интервю с автора, Константин Манастирски, успял да излекува затлъстяване, диабет 2, раздразнени черва. Специалист по хранене е по професия. Той е писал и в коментарите. Интересно е и препоръчвам четивото, а всеки можа да си пригоди системата:

https://bengreenfieldfitness.com/article/nutrition-articles/is-fiber-bad-for-you/

Предишното ми джипи също беше на мнение, че допълнителни фибри като овесени и житни трици, пектин и подобни са не само излишни, ами направо вредни и ми каза да ги спра. ММ яде всяка сутрин кисело мляко с овесени трици, по препоръка на джипито си, с цел по-добре холестерол уж. Неговият никога не е бил висок, обаче, нито преди, нито след добрите, а яде и много бял ориз, хляб, кроасани и подобни.

Миоки, много обичах хляб като дете, но съм живяла в държави с хубав хляб. В Англия спрях да ям хляб още след година. Там хубав хляб има само във френските хлебарници и в Harrods.

# 193
  • в сърцата на децата <3
Добре де, Невена, а аз как да постъпя според теб (някакъв съвет ако имаш, да не прозвучи сякаш ти държа тон 😂) - от листа ме боли корема, подувам се ужасно и ми се обажда колита. Зелевите не са опция за всеки ден, защото задържам течности от тях, иначе обичам и тях, и листни зеленчуци. Зимата домати и краставици не ям, ясно е защо. Наблягам на ферментирали зеленчуци като моркови, земна ябълка, карфиол (по малко и не всеки ден), зелени домати. Дива ферментация, от едновремешната домашна "проста" туршия в бидон (добре, че живеем на село и има къде да си правя). Но това изобщо не може дори да се доближи до количествата, за които говориш.

# 194
Здравейте, отчитам се с 4 см минус от талията. Имам още мазнинки там, та ще продължавам с калорийния дефицит докато стане 60 см. Нещо пак започнах да се изморявам, та ще се наложи ново ходене до лаборатория, имам и направление за ендокринолог за да проследя щитовидната, ще изчакам прегледа да даде насоки за изследвания.

За фибрите. Има едни ширатаки нудли, които са с фибри,но пък за мен имат вкус на гума, въпреки че ги готвих с друго (поемали вкуса на всичко) имам останали във форма на ориз, ще ги мушна в някоя манджа и няма да купивам повече. Зелени салати ям по 200 гр. около три пъти седмично, зелени чушки и тиквички сурови основно. Градински краставици много изядох последния месец, карфиол, патладжан и гъби. Май само това са ми зеленчуците като видове.
Много се радвам, че намерих до нас рибарски магазин, в който продават печени рибки на скара, та ако искам fast food, трябва да походя само 100 метра.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 08:43 от Alcarin

Общи условия

Активация на акаунт