Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

 • 4 754
 • 178
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 7 429
Тези задачи са объркващи за доста деца май. Хрумва ми идея - обръщате задача, но момичета, винаги онагледявайте с нещо, ако ще бонбони да са.
3=2+?
Слагате три бонбона/ топчета/ колички пред детето , отделяте двата и то нагледно вижда останалият един бонбон. Трябва първо да запомнят, че 2+1 и 1+2 са равни на 3.
Като почнат с по-големите числа вече има повече комбинации, например 7= на:
6+1, 1+6, 2+5, 5+2, 3+4, 4+3, 7+0, 0+7. Ако не е усвоило първо тези комбинации детето няма как да се досети за липсващото число. По сегашната система бутат всичко в един урок, а това обърква децата. Синът ми смята от шест годишен на ум двуцифрени, че и трицифрени, но на тези задачи и той трудно се досеща.

# 61
 • Мнения: 220
Имам притеснение относно закуската в 8:30 🤨
Първолака сподели, че не им позволяват да се хранят в стаите, а стола пускат само на обяд...
Господина (при нас е мъж) ги вади в двора на училището за да се нахранят 😧 (в този студ?)
Притеснена съм... Как така, айде сега още времето не е чаааак толкова студено, но след месец, два?  При вас така ли е?  🤔

Много добре даже. Децата разливат и цапат докато се хранят, а на чиновете са тетрадките. По повод, че 10-15мин ще са навън... Къде е притеснението? Нали и Вие си извеждате децата и зимата? Слагат якета и шапки и готово. Дори първата седмица да има хремави деца, втората ще се калят, но това е мое мнение. Синът ми тренира футбол. В снеговете и студовете тренират навън, просто по-добре облечени.

# 62
 • Бургас
 • Мнения: 646
Е как в студа навън?! Едно е да излязат за 15 - 30 минути да тичат, да вървят за каляване, а съвсем друго е да се хранят навън. Ако аз трябва да се храня на студено вън на пейката ли, права ли, хич няма да ми е до ядене. И без това в тая възраст доста от децата все още са злояди! Закуска, обяд, вечеря трябва да са в комфортна обстановка. Да седнат в столова и да обядват. А не да "сгънат" нещо набързо. Затова моят син става достатъчно рано, за да закуси спокойно в къщи. Като гледам колко народ си пускат децата на училище незакусили, се чудя имат ли представа колко важна е закуската у дома за учебния процес на детето. Като ги слушам как се смеят на собствените си деца "нямала търпение да дойде голямото междучасие, щото коремът и́ стържел от глад". И това дете яде нещо на крак набързо, защото ей сега ще почне часа. А колко може да внимава в час като е гладно - не знам.
Та аз лично бих говорила с класния ръководител и независимо от отговора, след това бих говорила и с директора. Бих помолила практиката с храненето навън да бъде прекратена.

# 63
 • Мнения: 7 429
Моят син започва в 8,20 ( от втория час на големите) и голямото междучасие им е съответно в 8,50. Няма как да закуси вкъщи и да яде след по-малко от час в училище. Не ги извеждат навън, а се хранят на чиновете в класната стая. Извън стаята ги пускат само до тоалетна и по физическо при хубаво време на двора. Учителката от занималнята също ги извежда на обед навън да потичат на въздух, след това пишат и след 16 часа отново ги извежда. Разбира се днес както вали няма да излязат. За съжаление нямат помещение за столова, кетъринга им се раздава в стаята.

# 64
 • Мнения: 4 984
Тези задачи са объркващи за доста деца май.

Днес се изнервих да обяснявам тези задачи, защото в петък пак това правих. Бърка се и ме гледа с празен поглед. Иначе няма проблем ако я питам 2+1 , 3-2, 3-1 и т.н. Питах дали случайно госпожата не ги е разяснила, но казва не...явно трябва просто да свикнат.

# 65
 • София
 • Мнения: 7 828
Онзи ден моето също се затрудни с тези задачи, та и аз обяснявах с пръсти, с химикалки, с играчки. Сеща се за верния отговор, но не мисля, че схваща логиката на задачата.
Имаше и 2+1 празен квадрат 2 и това също го затрудни, не схваща какво искат от него. С обяснения позна...ама си беше точно познаване, без схвашане на идеята.

При нас драматично се развиха нещата.
Той беше сополив, вчера и кашляне. Голяма мъка ми е идеята да седи вкъщи и да пишем материала, ама викам-не може да ходи в това състояние. Същевременно майка на момиченце от класа(седи пред него) пише и казва, че детето споделило, че прозорците стоят отворени и е студено в стаята, някои деца стоят с якета. Има заповед от директора да се проветрява в междучасията.
Но явно учителите изпитват страх и държат отворени 1-2 прозореца. Като кихне някой и се отварял още един(?!) .
Моят младеж е недосетлив, срамежлив...студува, ама няма да стане да си облече яке. Питах го-да ,студено му било. И не ми казал.
Отвори се дискусия и други родители споделиха, че децата от 2 седмици са все болни, на едно му се схванало врата и имало болки.
Аз много се ядосах, детето ми студува и не посмяло на мен да сподели, камо ли там ще си каже, че му е студено.
Никога не съм мрънкала за течение, моите деца боледуват нормално и не се впрягам за тези неща(аз съм зиморничава, но винаги съм се старала да не обременявам тях с това), но сега яко ме хвана нервата и мъжът ми ми изтърпя змиите и гущерите, които бълвах.
Майката с мониченцето по-късно сподели, че са направили тест за корона и е положителен. Ние вкъщи също направихме от тези в носа и беше отрицателен. Та днес сутринта бързо се уведомяваха учителки, директорът писа, ходихме да вземем учебниците и сега до 19 са онлайн.
Ама онлайн-вижте тази картинка, вижте този светофар-хайде за домашно 4 страници...т. е. Родителят учителства.
Напрегна ме и класната сутринта- една родителка е счела за нужно да разкаже какво сме писали(съвсем нормални неща в чата)и ми се жалва колко била обидена. Казах и, че аз съм родител и детето ми е стояло на студено безмислено, докато трябва да мисли и пише и няма как да съм спокойна. Показва ми колко 5см го отваря.

Та след карантината, ако се продължава тази практика, ще обърна внинание и на директора. Не може да ми развива локуми колко незнамкаквоси било училището, а децата да студуват с якета в клас, като нас едно време през 90-те.
И е очевидно, че отварянето не е предотвратило разпространението на корона вирус.

# 66
 • Мнения: 274
Ние сме също болни, за втори път за няма и месец от както са тръгнали.. пак зачервено гърло и кашлица. Не сме правили тест за корона, ходихме до личния, изписа само сироп и за гърло хомеопатия. Та от вторник не е на училище.
 Не смея да се похваля, но наред си отваря тетрадки и учебници и казва какво е трябвало да вземат, гледа, пише, прави почивка и продължава. Тук, там ги претупва нещата, но съм много доволна. Миналия месец като беше болен.. то реване, тръшкане, 3часа, 3 реда беше написал.. та грозни или не сега, доволна съм откъм ченгели и букви. Миналата седмица нищо не донесе, каза че всичко там си е написал и няма за вкъщи. Вчера като ходих да взема тетрадки и учебници, на вратата ме чакаше, грабна ги и тръгна да пише.. та ако така я кара през седмицата, нищо няма да го напрягам допълнително в къщи да пише. Правя забележка, че не се е старал и после го похвалвам, че всичко си е написал.
И при нас, прозорците стояли отворени..  не знам колко и кога, но го питам, всяка сутрин, дали да сложим горнище или елече, дали му е добре.. че и той е от срамежливите и няма да си каже, нито якето ще сложи, ако другите деца са по блузи .
За яденето ни е голям зор .... Не знам как ще я караме... Закуската, която дават, не му харесва, на обяд на стола, казва че пробва, ама било гадно... Не иска да му слагам обяд, не яде сандвичи,ю.. Миналата седмица изкара на грозде и на баба му мъфините... Ама изял два мини мъфини и 10 зрънца грозде... Сутрин му правя закуска вкъщи, ама няколко хапки и до там.  Вечер е като вълк, яде каквото види.. Та с яденето не знам как ще я караме..  
За извънкласните дейности, ходи два пъти в седмицата на народни танци, но като гледам вече на пролет ще са танците. Скоро май ще ги затворят...
Днес имахме оннлайн  родителска среща в Teams. Там ще ни е онлайн обучението, ако се наложи... Не изглежда сложно.. дано не ни се налага де..
Мили мами и татковци, пожелавам си, децата ни да са здрави и да си ходят на училище! И покрай тях и ние да сме живи и здрави, че..

# 67
 • Мнения: 938
Нашата класна вчера ни уведоми, че на училищния съвет са решили при 20% отсъстващи да минават на ДО. Което ще е 10 дни или повече (докато отсъстващите станат по-малко). Не ни даде подробности как точно ще протича ДО.

# 68
 • Мнения: 24
Истина ли е, че наредбата за уседналост при кандидастване за първи клас била променена и било по- важно адрес на месторабота или нещо подобно?

# 69
 • Мнения: 1 117
Истина ли е, че наредбата за уседналост при кандидастване за първи клас била променена и било по- важно адрес на месторабота или нещо подобно?

Уточнете за кой град е въпросът.
За Пловдив тази година беше адрес в района на училището основното. Месторабота изобщо не дава предимство.

# 70
 • Sofia
 • Мнения: 973
При нас умората започва яко са си казва думата. Заспива като отрязан вечер. Сутрин започва да мрънка повече - не че не иска на училище, а че му се спи още.
Отделно има забележки, че не внимава час, че е отвеян и в свой си свят. Това много ме напрегна. Ще работя с негов урху концентрация и говорене. В понеделник е на логопед към училището.

# 71
 • Мнения: 7 429
Моят пък онази сутрин ми благодари като събудих кака му, че съм го събудила, за да си гледа детското. За сега вечер заспива в обичайното си време.
Обаче тази седмица много ме ядоса - във вторник изпадна в истерия, че не иска на китара повече. Наложи се да отменя часа в последните пет минути буквално. Днес се опита да ми извърти същия номер за солфежа и пианото, ама не успя.
Утре е на състезанието на СБНУ "Аз рисувам".
Има ли и други деца, които ще участват? Успех.

# 72
 • Мнения: 938
При нас умората започва яко са си казва думата. Заспива като отрязан вечер. Сутрин започва да мрънка повече - не че не иска на училище, а че му се спи още.
Отделно има забележки, че не внимава час, че е отвеян и в свой си свят. Това много ме напрегна. Ще работя с негов урху концентрация и говорене. В понеделник е на логопед към училището.
Все едно аз съм го писала. При нас работата с логопед в училище ще започне най-рано януари (зависи от графика, може и въобще да не се доредим). Моля, споделете повече подробности, като започнат.

# 73
 • Мнения: 698
А нашия клас е в карантина от днес. Вчера в 16ч се обадили от РЗИ на класната, че има дете с положителен тест. Цяла седмица ще учат он-лайн. И то само по математика и български език,  защото останалите ни учебници са в училище.

# 74
 • Мнения: 1 117
А нашия клас е в карантина от днес. Вчера в 16ч се обадили от РЗИ на класната, че има дете с положителен тест. Цяла седмица ще учат он-лайн. И то само по математика и български език,  защото останалите ни учебници са в училище.

Само детето е под карантина, не и вие. И ако са много наложително другите учебници може да отидете да ги вземете.
Днес съм дала почивка. Спаха и двамата до 12,30. Успяхме малко да се разходим до Гребната база. После ще готвим и пооправим из къщи.

Общи условия

Активация на акаунт