Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

• 29 634
  • 726
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
С преминаване значи преминаване през 10. Т.е. 9+2 се смята 9+1 (10)+1=11, т.е разбиват едното събираемо, така че да стане 10+ остатък.
О, отсечки, чертане на фигури, в класа ги карат да се упражняват и вкъщи, като им пишем точки и те да ги свързват с чертане, за да се получи фигурата.
Много ги карат и да преписват текстове. Доволна съм, защото хем чете, хем пише и си самодиктува.

# 571
И при нас са до отсечка по математика. По български език имаме вече обратна връзка от госпожата, че девойчето не е добре с писането и най- вече говорим за краснопис. То не е триене нон стоп, то не са издължени букви, особено "г", " и" са покъртителни. А в комбинация са дълги като народна песен... Има деца вече в класа, при което и момченца, които пишат с химикалка. При нея изгледи скоро няма 😀

# 572
  • Пловдив
Щерката преди час ме попита същото - какво значело смятане с преминаване. Аз само мигах. Реших, че е пропуснала продължението на изречението, но не.
От интернет оставам с впечатление, че това е, когато от едноцифрени числа минаваш към двуцифрен сбор (конкретно до 20 с преминаване, иначе за по-големи числа - към повечецифрен от събираемите). Някой друг ако знае, да каже.

-----
Моето дете се справя добре в училище - чете добре, пише, няма проблеми със смятането, особени затруднения няма, да чукна на дърво, нужда от допълнителни занимания дотук няма. Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 яну 2022, 23:05 от Магдена

# 573
Малко по-нагоре Супрема го обясни.
9+4, 7+8 са задачи с преминаване над 10.
Вчера решаваха точно 9+4 - моят директно изстреля отговора.  Та той даде отговора, а госпожата взе да обяснява как да разложат 4 на събираеми, т.е механизма на решаване.

# 574
  • Пловдив
Да, видях после. Правилно съм разбрала от примерите, които намерих - събираш две едноцифрени числа, за да получиш двуцифрено (е, ако сборът е точно 10, не знам дали го броят за преминаване).

# 575
  • София
Не съм забелязала да смятат с преминаване, но може и аз да бъркам Laughing По математика често е написал в училище и хич не се и занимавам да гледам, поне това ми е спасението..защото пишем по 10 страници по писане в събота.
Той пък е започнал много да разтяга буквите, едни огромни ги прави, разчекнати.
Не спазва малките редове и уж не държа на краснопис, ама понякога пък прекалява с липсата на старание, та влизаме в спор и трия.
Аз самата винаги съм писала грозно, баща ми ме караше цели тетрадки да преписвам. Всичко ми беше надраскано, нарисувано(без учебниците, тях никога не драсках) и накрая се примири, каза ми поне да е на последните страници.. Че аз рисувах по редове, по полето отстрани. Винаги съм била страшно разхвърляна, хаотична...за сметка на грозния ми личен почерк, можех да фалшифицирам почерци и подписи на учители и директори 🤣 Бях спецът по фалшификация в гимназията...що дневници и бележници съм подправяла. Баща ми вдигна ръце в един момент, но той самия ме учеше 7-8 годишна да се подписвам по различен начин, да пиша с различен почерк.
Моето, за щастие, не е взело този талант 🤣 Но по същия начин не му дреме за нищо, драска, трие, къса, маже, огъва...вече разбирам родителите ми защо са се нервирали Laughing 
Иначе се справя с четенето, макар да не е гладко още, позапъва се, но виждам, че вече я има автоматизацията, разпознава някои думи, не се зачита в тях, направо му минава погледът.
Изпратиха ни съобщение за кенгуру състезанията, много се чудя, но му куца все още разбирането. Ако някой седне да му обясни условието ще реши задачата, но сам понякога не се сеща какво точно се иска.

# 576
Привет и от мен.
Моята изкара една седмица в къщи с бронхит. Правих и тестове за Ковид, но бяха отрицателни. Карах я да чете от буквара, да пише каквото са взели през деня в училище. Пуска и клипчета на уроците в "Уча се" и я карах да решава тестовете към урока. По математика ѝ бяха по лесни и приятни. По български понеже я карах да си чете условията ме бойкотираше повече. Но се справя. Понеже и класната беше под карантина до вторник като контактна, от сряда вече пускаше лаптопа и тя се включваше в час за българския и математиката.
Наблюденията ми са, че математиката за сега ѝ харесва. Работи бързо и разбира. Не пише красиво цифрите. 😁
По български - пише добре, обикновено грешките са от изпуснати букви заради разсейване. Трудно я карам да препише нещо допълнително или да направим диктовка. За четенето - напредва, но ако не следя текста си и аз се опитва да "чете" наизуст, което веднага хващам и карам да повтаря.
Надявам се да няма много болни.

# 577
  • София
Привет и от мен. Класът на моето дете беше в карантина една седмица и учиха онлайн. Много ми беше забавно да го гледам как се напъва да вдига ръка и даже се качва на стола и се натъжава, ако госпожата не го вдигне. Не знам от къде се е извъдил такъв натегач. Друго, което ми прави впечатление е, че дори и да направи една грешка и започва един рев и тръшкане и се приема като фатално. А класната като я слушам, не мисля, че тя им създава някакъв стрес като правят грешки. Та сега трябва да му повтарям, че няма проблем да греши, така се учи и тн. Дано не стане някакъв перфекционист.

Записали сме го на занимателна.математика в училище и там като гледам решават задачи като за състезание, но сме не иска да решава от тях и не мога да разбера къде и дали среща затруднения. Имах амбиции да го пускам на математически състезания, но нашето ичилище нищо не организира и аз се замотах. Сега гледам, че се коментира математика без граници и сега съм седнала да проверя как може да участва.

Пожелавам на всички да сте здрави. Дано избутаме и тази седмица без болести. Много се изкушавам да го оставя и тази седмица вкъщи, но той иска да ходи, та дано се опази.

# 578
BellaMoma, радвайте се, че детето ви не търпи да има грешки. Моят веднага се отказва, като изобщо не му пука и това ме побърква. Не знам как да събудя поне малко желание да се упражнява по математика, защото въпреки, че с материала в учебника се справя, не са му много ясни нещата. Пробвали сме с обещания и подкупи, пробвали сме и с наказания тип ограничаване на телефон (най-лошото му) - е не става и не става.

# 579
Привет, моята прави грешки при диктовка, мислех че е нормално, но с една майка си говорихме, каза че нейния в петък не е имал нито една грешка, а моята дъщеря имаше 4-5. Мисля да упражняваме диктовки по-често, че това й куца явно...
Сега за края на срока ще им подарявате ли нещо?

# 580
Защо да подарявам нещо за края на срока?

# 581
  • Точно където трябва
Хич не е приятно да не търпят грешки. Моята полудява. Почва тръшкате, рев, идва и да скъса страницата. Но госпожата не и е виновна, от малка е такава. За нещо дребно и незначително изпада в истерия. Иначе греши. Но вчера трябваше да пише диктовка. Аз не знам трябва ли да знае кога се слага двуеточие, нов ред с тире за пряка реч или трябва да иказвам аз. За запетайките - също.

# 582
  • София
Нито една крайност не е добра. И аз бих се побърквала, ако на детето не му пукаше. Най-вероятно и при двата сценарияе трябва време на децата да проумеят къде е баланса, а на нас здрави нерви. Аз се радвам, че той е отговорен и това доста намаля времето, което аз трябва да му отделям за учене, но от друга страна този стремеж към перфекционизъм и истерия за малки грешки са нездравословни и се притеснявам да не би ние като родители да му го вменяваме несъзнателно.

Относно диктовките, в нашия клас май не правят много, за 3 или 4 диктовки съм разбрала, но нямам идея колко грешки са в рамките на нормалното. Вече виждам грешки с а, ъ, о,у, но предполагам е нормално. Вкъщи не мога да го накарам да прави доктовка, но бих му диктувала запетайки, двуеточие, а ще оставя той да прецени нещата, които вече са усвоили като къде са главни букви, край на изречението, пренасяне...

# 583
  • Пловдив
И аз не знам кои грешки са нормални. Може би при познатите думи само, тези, които са били срещани в уроците. И за препинателните знаци не знам. Моята не ги бръсне много за слива знаците, но аз и за себе си помня, че когато бях малка (вероятно не още ученичка, аз се научих по-рано да чета), също не им обръщах внимание.
Скрит текст:
В една книжка от моите детски години имаше едно стихотворение:
...всичките от първа чета,
чета "Спя и ям".

Помня ясно, че тогава имах лека чуденка за точното име на четата и бях стигнала до извода, че дали тя се казва "Спя и ям", или "ЧетА, спя и ям", се разбира само по ритъма на стихотворението.

Ние не сме правили диктовки вкъщи, теоретично си разсъждавам засега. Grinning

# 584
Почти всяка вечер правим диктовки, докато се мотая с вечерята за 20-30мин. Детето само иска. Казва, че в училище им диктуват само отделни думи, а аз диктувам свързан текст. Правописни грешки прави на думи, които не се сеща как се проверяват. Обясняваме се как се прави проверка и уж го е схванала, но не й се получава всеки път. Също не търпи критика, не се тръшка за забележки , но винаги се оправдава. Другият момент е, че бърза да свърши първа и не си проверява работата, това също постоянно го повтаряме, особено по математика.

Общи условия

Активация на акаунт