Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

• 29 633
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив/София
Привет, моята прави грешки при диктовка, мислех че е нормално, но с една майка си говорихме, каза че нейния в петък не е имал нито една грешка, а моята дъщеря имаше 4-5. Мисля да упражняваме диктовки по-често, че това й куца явно...
Сега за края на срока ще им подарявате ли нещо?
Е стига де, какво е това очакване дете в първи клас да няма никакви грешки? Че те възрастни хора правят елементарни грешки. Нашите тъкмо са научили що е то дума, изречение, главна буква… Аз не очаквам преди втори клас автоматизация в тези неща. А правиписни грешки и след това нагоре в класовете.
При нас диктовките са веднъж седмично, и думи, и текст. Гледам някои момиченца пишат равно и четливо, при нас е джаста праста, ама го приемам… И аз пиша грозно и бързо. Има си грешки, има деца почти без, но не мисля, че е норма.

# 586
Благодаря ви момичета, че има с кой да правя база за сравнение. И аз мислех, че е нормално да има грешки, гледам госпожата все 6-ици й пише в тетрадката, ама тази майка ме срази, как нямал нейния нито една грешка… Иначе и ние й казваме като има запетая и удивителни, за точките май се сеща сама. Нашите правят много диктовки, направо се учудвам. За четенето посричва трудните думи, но доста добре се справя като цяло.
Ами значи няма да я натискаме много, да не стане обратен ефект Simple Smile

# 587
  • Пловдив
Рано е да знаят правописа на всички думи. Аз при моята забелязвам, че не знае как се пишат някои думи, когато понякога вечер с баща и играят на бесеница или на казване на думи, започващи с последната буква на казаната от другия дума. Но те още не са виждали някои думи изобщо написани.

# 588
  • Sofia
Вечерите главно математика упражняваме, за 15-20 минути. С писането е 50-50. Когато иска, пише равно и подредено, когато не - редовете бягат… Диктовки правят всвки петък - кратки текстове. Прави поне по 6-7 грешки. Не броя, в началото цели думи пропускаше. Уикендът прави поправки. Препинателните знаци ги диктувам.
Започвам да свиквам с мисълта, че ще си изкласим заедно следващите няколко класа - ще трябва да се помага, насочва, упражнява. Материалът ли е много, на него ли му трябва време да подреди нещата - не знам.

# 589
  • Точно където трябва
Ох, на мен ми е трудно да свикна с мисълта, че тя просто нещо не го знае. Особено пък ако вече съм го казвала. Примерно, че след по- и най- се слага тире. Забравя го. Не го е и учила.  Но аз съм го казвала вече доста пъти и " кактаканегознаеш" Но като я попитам " след ПО какво трябва да сложиш" , се сеща. Повече ме дразни, че няма интерес, ей така, да и е любопитно. Като поискам нещо да и обясня и да иска, да слуша с интерес. А не " ооо, може ли вече да приключваме" И да ми донесе от 9 дерета вода, защо нещо си не трябва да го прави.

# 590
При нас диктовките са добре,всеки ден правят по две,една в клас и една на занималня.Започват с букви,срички,думи,изречения и завършват с кратък текст.Прави по няколко грешки,изяжда буквички,но това е нормално,дори по някога е без грешка,има "браво" или "отлично" ,но краснописа е чудо.Като се старае може да пише красиво и без да излиза от редовете,но много рядко го прави.Все бърза.През почивните дни пише някои буквички по два реда да се упражнява за краснопис,е ок са,ама на диктовка пак ги пише,както си иска. С цифрите е същата работа.Имаше забележка дори да ги изписва правилно,много са му грознички,и то пак защото бърза.Въпреки това аз съм доволна,че се справя.В състезанието "Математика без граници" почти целия клас ще участва.Питам го дали госпожата ги подготвя с някакви по-специфични задачи,казва ми "да" .Така като ви чета май трябва да отворя да разгледам от какъв тип са ,че той ми е доста разсеян и не знам дали е разбрал правилно или у дома трябва да се подготвят.
Четенето е ок,но пусти книжки у дома хич не иска да чете.Подариха му доста по празниците,а и от преди това има,не мога да го накарам да седне.Ако започне пък е за много кратко,защото ми е много нетърпелив и бързо му омръзва.Абе въобще с това пазене от Ковид в пандемията се побърква,не може да ходи на тренировка,у дома вади топки да рита,някакво чудо е 🙉🙉🙉.
Толкова вече са си станали близки в класа децата,че дори чувам за гаджета се говори.Госпожата ги скастрила,че няма гаджета има само приятели,ама пусти хормони кой я слуша 🙂Разказва ми кой кого харесвал,кой с кой скъсал и разни такива...

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 23:28 от believe_

# 591
Моето първолаче е от типа, който се тръшка за грешки и се разстройва от оценки по-ниски от 6. Но си имам и шестокласник от противоположния тип. Прави грешки и не му пука. Даже винаги има оправдание за това. И двата типа поведение ме ядосват. В чудо се виждам как да се оправям с тях.

# 592
Моето след контролната по МАТ се прибра и се кахъреше, че ще има 5-ца. Аз му казах да не бърза с изводите, че може и да е 4-ка...той много се разтрои и каза, че ако е 4-ка ще плаче ;Д
Поговорихме, че не трябва да се плаче за оценки, а да се старае и да бъде разумен. В крайна сметка има 6-ца :Д
Само една грешка.

# 593
Момичета, има ли мама с по-голямо дете с изявен афинитет към математиката, която да ми препоръча подходящ сборник/ помагало за първокласника? Детето от две години смята наум двуцифрени и трицифрени, включително с преминаване и заемане и сега си умира от скука с "бебешките" задачи в клас.

# 594
За първи клас Сборника на Евелина Динева (изд. Калоянов) - задачите са една идея по-трудни от училищни и има и доста текстови. Не са състезателна математика. За състезателна математика Сборник за бързоуспяващи за 1ви клас (не помня издателството). Повечето сборници за състезателна математика започват от 2ри клас, т.к. там са текстовите задачи и в това е чарът на математиката. Пъстра математика (на Булвест е май за избираемите часове) също не е лоша, както и Мечо и Медунка, но са на ниво училищна математика за следобедните часове.

# 595
Мама Ру, после ще потърся в библиотеката на каката един конкретен сборник... С едно морско конче беше...
Но трябва да чете детето✌️
Не че момата имаше изявени способности или интерес... Но аз обичам математиката и дори в началото на втори клас имаше какво да се решава от там
Дописвам:
AsitaNew е дала инфото✌️Евелина Динева е сборника, има и за следващите класове, изд. Калоянов
Нашите за ИУЧ математика ползват "Мат и Ема"

# 596
О, чете той.
Трябва да говоря и с учителката му да му предложи тя по-трудните задачи, че на мен за всичко ми казва "не".

# 597
  • Sofia
Пожелавам здрава и щура ваканция за децата и семействата ви! Аз нямах времето да го запиша на нещо спортно през ваканцията и ще наблегнем на разходки, малко преговор и нищоправене Simple Smile

# 598
Здравейте, още е раничко за този въпрос, но времето лети Simple Smile За мамите от София, имате ли препоръка за някоя лятна занималня, целодневна и със спорт. Има доста предложения, но е добре да прочета и вашите препоръки, ако има такива.

# 599
Моите деца получиха предложение з гостуване при леля в София. Поне няма да седят сами затворени в къщи. Баткото излиза и сам, ама не смея да позволя на малката да излезе с него без мен. Просто тя понякога не го слуша, той е разсеян и може да я загуби. 😁
Даже ще пратя учебниците да пишат домашните там.

Общи условия

Активация на акаунт