Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

• 29 635
  • 726
  •   1
Отговори
# 555
Стана ми любопитно какво представляват задачите. Бих ги показала на моя първокласник. На уроци не ходи, но изведнъж започна да пресмята като навърши 6 и бързо стигна до заемане, преминаване и то до трицифрени числа на ум. Чете четирицифрени без проблем също така. Има някаква вътрешна интуиция, дори не се замисля над задачите в учебника. Това, което за кака му беше непостижимо трудно, за него е от пръв поглед.

# 556
И аз проявявам интерес към тези задачи. С радост бих ги показала на моя сладкиш, да видим дали би се справил.

# 557
Аз намерих едни от 2017г и ми се сториха фасулски. Може би само една да има нужда да му се покаже как да разсъждава. След обед мисля да му ги покажа да видим как ще се справи.

# 558
Математика Без Граници са трудни, но с решаване, почват да ги схващат. Моята щерка изкара златен медал на миналото състезание, после участва е едно на ИзиМат, но там ме ядосаха. 27/30 точки изкара и нямаше дори една грамота, за медал било само 30, 29 и 28 т., а таксата беше 15лв. Сега пак участва в Математика Без Граници и ще видим какво е направила. Като цяло има много мерак за състезания и не я спирам. Логически са и добре развиват мисленето.
Пише що годе добре, има грешки тук там на диктовки, ама гледам все 6-ици вади, явно добре се справя ... Чете доста по-добре, но според мен трябва да чете идеално вече, но дори не са взели всички букви, така че, явно много искам Simple Smile

# 559
  • Точно където трябва
Намерих някакви за първи клас. Ами те са с две неизвестни... Дали е нормално да я занимавам още сега с това. Не съм разглеждала учебника до края, но не вярвам още в първи клас да учат с 2 неизвестни.

# 560
  • София
Понаучил се е моят да пише, но е много бавен. Минали са две страници и започват диктовка другите, той още пише първия ред на първата страница. Диктовките му са празни по тази причина, защото си довършвал буквите. Опитах се да му обясня, че като започнат диктовка-оставя каквото пише и слуша и записва. Защото нея няма как да я направим вкъщи, госпожите измислят текст или се ръководят от методичната книжа за учителя...вика ми "Добре", ама колко е добре 🤣
Онзи ден ходих за тестването, класната каза, че него и другарчето(писах назад, че е дете на наши познати, таткоро сподели, че и то не пише, не могат да го накарат вкъщи) ги е преместила назад за наказание, че не пишат 🙄 Леко се озадачих, по наше време ни местеха напред, за да ни виждат.
Сега, разбирам, че разсейването трябва да се пребори някак, но според мен главно им е трудно и не смогват...да те накажат, че ти е трудно. Не ми е ок.
Учителката е една подскачаща, пренавита, пуска неприятни реплики на децата под формата на шега. Но гледах онзи ден как срязва децата за няма нищо и много мъчно ми стана. Че трябва да " обръгнат", че не са бебета вече да ги отглеждар учителките-така е...ама все пак достойноство имат тези деца.
Питаше ги за полезни и вредни храни и всяко дете трябваше да каже някаква храна. Едно, което съм забелязала, че го насолва редовно, каза "сандвич"... Присмя му се и го прекъсна преди да обясни защо казва сандвич. Детето гледаше много особено и го видях как се сниши на стола.
От една страна не е толкова лоша, съдейства за някакви неща, но е много непремерена и нетактична с децата.

Иначв, моето ходи на СИП Забавна математика. Там нямат домашни, още в клас ги решават(поне моето всичко написва там) и са интересни, забавни задачките. С разни животни, оцветяване...по-ми харесват от в учебника.
Тая слаба надежда, че ще му върви поне математикага. Макар, че тя на почти всички върви 1 и втори клас. После идват дробите и рязко спира да върви на доста деца 🤣 Мен тогава ме изгубиха.
Все по-добър става и на шах. Иска да ходи на футбол, но се застъпват. Та малко съм раздвоена-хем искам да тича и играе(не го бива особено във футбола, но му е забавно), хем виждам, че шахът му се отдава и искам да развива това.

# 561
По някаква случайност се озовах в темата Simple Smile
http://klasirane.com/MBG.asp
Това е сайт с всички математически състезания и изминалите години.
Разделени са по класове.
Обикновено в 1 клас задачите са просто логически, но проблема е четенето с разбиране на условията им.
След това се появява и допълнителната математика, която стандартно не се учи в училище. Появяват се типове задачи като Рачешки, Кръгове на Ойлер и т.н.

# 562
  • Варна
https://www.bg-mamma.com/?topic=1338517.570
 Ето ви и темата тук. Въпросите и информацията са много интересни, пише се за много турнири, включително и за така нареченото "състезание" Математика без граници.

# 563
  • Sofia
Моето момче започва да вдява математиката, но зад това стои огромен труд от негова страна. Моите нерви ще ги прескоча. Надобрява и по писане. Прави грешки тип пропуск на букви/срички, но като ви чета по-горе явно е в реда на нещата. Имат задача от класната всеки ден да ни четата на глас от книжка. Трудно му е, но за седмица има голям напредък.
Относно състезанията, аз засега няма да го пускам. Предполагам, че ще се демотивира при неуспех, а не искам да се случва, точно виждам напредък. Виждам, че задачите са по-специфични, а не знам дали бих имала време да се занимавам да ги научи.

# 564
  • Точно където трябва
Мен задачите ми се струват доста трудни. Трябва доста допълнителна работа или е за наистина надарени деца. Поне изхождайки от моето дете, което не смятам за тъпо. Смята си по материала, но те са взели смятане едва до 10. Мин година ходеше на Смарти и проблем не е имала. Т.е. каквото и се обясни го схваща и прилага. Но в тези задачи има и много логика и мисля да я провам за допълнителна работа, но не и на всяка цена да ги знае.

# 565
Мен задачите ми се струват доста трудни. Трябва доста допълнителна работа или е за наистина надарени деца. Поне изхождайки от моето дете, което не смятам за тъпо. Смята си по материала, но те са взели смятане едва до 10. Мин година ходеше на Смарти и проблем не е имала. Т.е. каквото и се обясни го схваща и прилага. Но в тези задачи има и много логика и мисля да я провам за допълнителна работа, но не и на всяка цена да ги знае.

Споделям твоите възгледи.

# 566

Как до 10? Моят първокласник смята вече от типа 19-5=14, 15+4=19..

Днес смятаха с преминаване. 9+4=13...

# 567
  • Пловдив/София
Аз да питам какво значи с преминаване? Моят както беше много добър, наум смяташе до 10 още миналата година, но вече до 20 му се опира- мисли ги, понякога бърка с една цифра, ако избърза.
Писането е зле, ако сравнявам с момиченцата- техните букви като мъниста равни и красиви, на моя син летят навсякъде и някои трудно се разчитст. Но на диктовките се справя с малко грешки.
Най-добре е с четенето- твърди, че е от най-добрите в класа, другите деца били бавни. Някои думи срича още, но лесните ги чете цели и ако не го мързи- чете си текстове (ни почти винаги го мързи :Д). Не го насилвам, защото има обратен ефект- най-му се чете, ако кажа, че няма време, ако го помоля не ще.

# 568
  • Върху лъчите на Слънцето.
Как сте с писането? Моята се оказа, че е последната в класа, която още пише цифрите обратно (огледално), а понякога обръща и реда на цифрите в двуцифрените числа. Иначе смята с тях, няма проблем със смятането, поне не са казали. Вашите свикнаха ли? Simple Smile
Здравейте!
Мисля, че е добре да направите консултация със специалист, може би логопед. Разбира се, може и да е въпрос на свикване или израстване, но има вероятност да има някакво по-специфично затруднение.

# 569
  • Точно където трябва

Как до 10? Моят първокласник смята вече от типа 19-5=14, 15+4=19..

Днес смятаха с преминаване. 9+4=13...
Ами следя всеки ден какво взимат. До Коледа ги взеха и след това до 20, но само ги сравняват, подреждат... Тя казва, че не смятат. Беше си забравила тази седмица учебниците там, та не съм проверявала. Но в дневника пише, че учат що е отсечка. Тя и тези ги смята, но защото ги знае, а не защото са ги учили. Но нека видя и учебниците тази седмица. Blush

Общи условия

Активация на акаунт