За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 112
  • 772
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
аз ги слагам във фризера.
предполагам, че се кипват като за капачка - до 5 мин след завиране, но не съм пробвала.

# 166
  • Мнения: 784
Аз правя нарязано прясно зеле в буркани само със сол, варя 40мин. Замразявам зелка, след няколко дни  размразявам, "вадя" листа от нея за сарми и също ги заварявам 20 мин.

# 167
  • Мнения: 8 494
Може ли в буркани да се затварят листа кисело зеле нарязани на големина за сарми и колко време се варят евентуално?
Аз ги слагам в кутии от сладолед и във фризера.
Накълцано кисело зеле слагам в буркани като тъпча хубаво. Заварявам за капачката - 5 минути. Би трябвало и с листата да е така.

# 168
  • Мнения: 784
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/09/blog-post_11.html


Давам линк откъдето съм почерпила инфо.

# 169
  • Мнения: 4 702
С като го вадите от фризера зелето/листата, не са ли ви едни лигави, разкапващи се…

# 170
  • Мнения: 784
Не. В турски форум съм го видяла.

# 171
  • Мнения: 5 423
Аз от години само в камерата слагам и листа от кисело зеле за сърми и печени чушки - просто и с двете имам неприятни ситуации при консервиране в буркани.

# 172
  • Мнения: 4 702
Аз питам, защото и аз слагах и после не ми харесват като ги размразя
А за чушки - разбира се Simple Smile и ние сме така от години

# 173
  • Мнения: 5 423
Аз ги оставям много добре да се изцедят от саламурата и ги редя в торбички като гледам максимално и без въздух да останат.  На мен от буркан ми мирише много неприятно киселото зеле.
Обаче родителите  ми   в края на сезона приготвят промишлени количества сарми с ориз и кайма , пълнят буркани и варят, след това им е много удобно и за неочаквани гости , и когато не им се готви.

# 174
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
смито и разкапано става прясното зеле, киселото не мърда.

# 175
  • Мнения: 784
смито и разкапано става прясното зеле, киселото не мърда.


АЗ не обичам кисело зеле и затова затварям прясно. Това е от години .Не ми се е случвало да не е добро, възможно да има сортове, които не са подходящи и да се смила.

# 176
  • Мнения: 23 890
След като прясно зеле се запазва  и без консерванти, нарязано ,притиснато, то пуска сокче, със сол, не виждам за какво са 30 минути варене.
Не се нуждае от толкова.В краткосрочен план е , плътното затваряне на капака , леко се газира, надува го, но пази. За дълго запазване е достатъчно за капачка,като краставички, те не омекват, не се развалят.
Всъщност на прясно зеле освен сол  и оцет съм слагала, за салати е, но може и да се готви. За готвене прясно има целогодишно, та само втасало правя малко, като остане.

# 177
  • Мнения: 784
След като прясно зеле се запазва  и без консерванти, нарязано ,притиснато, то пуска сокче, със сол, не виждам за какво са 30 минути варене.
Не се нуждае от толкова.В краткосрочен план е , плътното затваряне на капака , леко се газира, надува го, но пази. За дълго запазване е достатъчно за капачка,като краставички, те не омекват, не се развалят.
Всъщност на прясно зеле освен сол  и оцет съм слагала, за салати е, но може и да се готви. За готвене прясно има целогодишно, та само втасало правя малко, като остане.

Всички зеленчуци вече са целогодишни. Но не ми е хрумвало да затварям зеле с оцет за салата. При наличие на туршии...

# 178
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Може ли в буркани да се затварят листа кисело зеле нарязани на големина за сарми и колко време се варят евентуално?

15 мин. Само листата, без сок. Плътно наредени.

# 179
  • Мнения: 23 890

Всички зеленчуци вече са целогодишни. Но не ми е хрумвало да затварям зеле с оцет за салата. При наличие на туршии...

Така де, туршията си е салата, не основно. Малко оцет, , салатата нали има малко, за вкус.  Слагах, когато имаше домашно, да не хвърлям. Сега не.Въобще декар и половина полезна площ за зеленчуци, всичко имаше в излишък.

Общи условия

Активация на акаунт