За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 160
  • 772
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 1 309
Благодаря, ccvet. Как е вкуса след това?Изненада ме, мислех си, че сурова няма да е ок след това. Искам я за ядене така на кочан, като варената сега през лятото, не за салати и ястия.

# 286
  • Мнения: 23 890
Няма равно на прясното ,но е почти  такава, и  много по-добре от варена.

# 287
  • Мнения: 5 423
В нас се харесва , има разлика във вкуса, но като се има в предвид, че ядеш нещо извън сезон разликата е пренебрежимо малка. Оронените зрънца ползвам за ориз по китайски или добавка в разни супички.

# 288
  • Мнения: 2 386
Царевица замразявам с шумата.Изчиствам малко от външните листа и свилата.Увивам хубаво всеки кочан с фолио за свежо съхранение или слагам по 2-3 в плик с цип.Зимата вадя, обелвам и варя.Като пресни са си.

# 289
  • Мнения: 1 931
Ако не сте против мв фурна, така, с шумата 2 кочана се сваряват за 8-9 минути на макс.мощност. Може би, от замразено състояние, ще им трябва двойно време, но е много лесно.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 16:44 от milanda

# 290
  • Мнения: 5 539
Здравейте, как консервирате патладжаните?

Също ми трябва и рецепта за чорбаджийски чушки? Преди две години правих по тази рецепта https://youtu.be/GwT3VG_2wqY само дето аз ги пуках и бяха доста мазни, което не ми допадна.
Същата година правих и едни рибки бяха вкусни, но не помня какво им слагах освен оцет до ръбчето на бурканчетата.Това го казвам щото мисля така да направя и чорбаджийските,но колко сол да сложа на компотен буркан, захар да сложа ли? С вода да ги допълня ли?Колко да варя?За буркан тип Омния същите пропорции ли се спазват?

# 291
  • Мнения: 1 679
Няколко страници по-назад сме коментирали патладжаните.Аз си събирам за сега рецепти за чушлета(люти),тъй като искам да си направя.Това съм си запазила:

ПУКАНИ ЧУШЛЕТА
За един буркан 0,8л.
1с.л равна сол
1с.л с връх захар
1с.л олио
80мл. оцет
5-6 зърна ч.пипер( аз сложих бял)
3-4 скилид. чесън
щипка магданоз
Всичко това се слага в бурканите,
 пълнят се с опукани топли чушлета и се доливат до горе с гореща вода.
Затварят се и се обръщат с капачката на долу до като изстинат.

ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
1 кг рибки опукани. Слагам ги в пликче и като поизстинат ги цепвам на две с ножа.
5-6 моркова, нарендани на едрото ренде
2 глави чесън (нарязани на филийки)
1 връзка копър и 1 връзка магданоз (наситнени)
Обърквам всичко, без чушките. И натъпквам!!! в бурканчетата едно, две, три чушлета => подправки.... Стават около 12 бр от бебешко пюре от тази доза
Отгоре заливам с врялата марината, приготвена от :
2 1/2 ч.ч. вода
2 ч.ч. оцет
10 супени лъжици олио
2 пълнички с.л. сол
4 супени лъжици кафява!захар! (задължително според мен, от там идва един специфичен аромат) .
След като залея с марината, обръщам бурканчетата. След няколко дни са готови за хапване.

ХРУПКАВИ КИСЕЛИ ЧУШЛЕТА

В буркан от 680г. наливам оцет до горният край на шарката на дъното, слагам 1 с.л. сол и 1ч.л. захар.След което редя плътно измитите и почистени от дръжките чушлета.Допълвам с вода и затварям плътно.След месец са готови за консумация.Стоят хрупкави и не омекват.

ЧУШЛЕТА

Измивам добре чушлетата , подсушавам ги максимално добре след което дупча всяка по няколко пъти с нож . Пържа ги в зехтин  след което към останалия зехтин добавям оцет или балсамико , сол , копър и чесън нарязан на шайбички . Омесвам добре заливката и започвам да редя в бурканчета ред чушки малко от соса и така до запълването на буркана . Запечатвам веднага и обръщам буркана . Изчаквам да изстинат добре и прибирам в хладилника .

ЧУШЛЕТА
 1 ч.л.сол
 1 ч.л.захар
Тези подправки се слагат предварително в буркана.
Чушлетата ги изпичам леко на котлона и веднага докато са горещи ги редя в буркана , докато той се напълни.Доливам оцет / без вода! / слагам капачките и обръщам буркана обратно , на следващия ден пак ги обръщам и така докато не видя , че са се стопили захарта и солта.След около 1седмица са готови за консумация.Мисля , че много ще ги харесате Simple Smile.Тази рецепта е подходяща за чушки от рода на рибките , т.е. да са по месести , иначе в буркана ще останат само семки и люспи....Може и от тези кръгличките.

ЧУШЛЕТА
- ползвам малки бурканчета(обикновено за сладко)
- на дъното на бурканчето слагам-   
          -няколко скилидки чесън
          - две, три парченца лук
          - ЦЕЛИНА
          - синап- на върха на малка лъжичка
          - сол- 1ч.л.
          -захар- 1ч.л. с куп
          - оцет- около един пръст- на око
   
   Редя чушлетата като кисели краставички- плътно.  Заливам с вряла вода и обръщам бурканчето да се стерилизира от горещото. Може да се сложи и по един аспирин в бурканчето.
   Стават много хрупкави.

ЧУШЛЕТА

Изрязвам им дръжките с ножица.В сух тиган на газовия котлон пускам по една шепа чушки и с разтръскване ги опуквам от всички страни,не си играя да ги обръщам една по една.В това време са ми готови бурканите - сухи-слагам на компотен буркан 1с.л.захар и 1ч.л.сол.Отгоре сипвам пуканите чушлета,ръся скилидки чесън и листа целина и с лъжица(понеже са горещи) притъпквам,да се напълни хубаво.Заливам само с оцет,не влиза много,ако са добре натъпкани,запечатвам и обръщам буркана.Завивам докато изстинат.И така следващите чушки и следващия буркан,докато свършат.

# 292
  • Мнения: 9 485
Маринования ми патладжан https://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html?m=0
Чушлета_люти, чорбаджийски, рибки https://pep-4o.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html?m=0 в суров вид, хрупкави
Пукани печени мариновани https://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html?m=1
https://pep-4o.blogspot.com/2015/08/blog-post_17.html?m=1 пукани в сладко-кисел сос
На първа страница от темата в първия пост има много рецепти събрани от досегашните теми

# 293
  • Мнения: 5 423
Морковелка  как обичате да консумирате патладжаните - за мен това е основен критерий.
Ние избягваме пържене и за това вариантите ми са без този начин на приготвяне. Основно печем, мелим , осоляваме на вкус патладжаните и стерилизираме 10-15 мин бурканчета, това ми е като заготовка защото времето ми е кът.  Зимата ползвам по няколко начина:
1.  Смесвам с чесън, майонеза и магданоз .
2. Смилам червени печени чушки , добавям чесън ,  магданоз, олио , оцет.
3. Приготвям си лютеница - останалите продукти са консервирани в друг вид "заготовка".
Освен всичко това приготвям туршия като мариновам патладжан и червени чушки на малки парченца- не съм в нас, но съм писала тук рецептата, но тя става по- мазно пикантна , че е с чесън и не знам дали ще ти допадне.

# 294
  • Мнения: 7 856
Не е съвсем по темата, но аз основно замразявам патладжан. С печен патладжан става много приятна разядка - печен патладжан, цедено кисело мляко, заквасена сметана, твърдосварени яйца (нарязани на много ситно или пасирани), горчица, зехтин, копър, чесън и сол. Добре е да стои в хладилника поне няколко часа, за да се смесят вкусовете.

# 295
  • Мнения: 1 822
В къщи много обичаме варена царевица и сме пробвал всякакви варианти за замразяване. Най-хубава(като прясна) става замразена с шумата. Без шумата става малко по-суха и след сваряване няма чак такъв вкус на млечна царевица. Варена става, но си е различна на вкус и малко по кашкава, не така хрупкава.

# 296
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Момичета, а как се консервира царевица в буркани? С вода и сол? Пропорция, време на стерилизиране?

# 297
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
.........................................

Също ми трябва и рецепта за чорбаджийски чушки? Преди две години правих по тази рецепта https://youtu.be/GwT3VG_2wqY само дето аз ги пуках и бяха доста мазни, което не ми допадна.
Същата година правих и едни рибки бяха вкусни, но не помня какво им слагах освен оцет до ръбчето на бурканчетата.Това го казвам щото мисля така да направя и чорбаджийските,но колко сол да сложа на компотен буркан, захар да сложа ли? С вода да ги допълня ли?Колко да варя?За буркан тип Омния същите пропорции ли се спазват?

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post_23.html

# 298
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
Страхотно изглеждат! Ако не намеря синапено семе, проблем ли ще е?

# 299
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Страхотно изглеждат! Ако не намеря синапено семе, проблем ли ще е?

Благодаря!
Аспиринът и синапеното семе се слагат за дълготрайност. Няма да е голям проблем ако не сложите синапено семе.

Общи условия

Активация на акаунт