За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 025
  • 772
  •   1
Отговори
# 690
Недоволна,така приготвените чушки с оцет не са ли мариновани?
Как успява да протече млечно - киселата ферментация?

# 691
Оцетът е много малко, изобщо не са мариновани, а си ферментират нормално. Проверено от мнооого години - още от татово време. Предполагам, че дори допринася за ферментацията по някакъв начин. Важното е, че е безотказна, ако е свестен оцета. С менте отива на боклука - изпитано за съжаление.
Отделя си и газове, може леко да помътнее на дъното (от ферментацията).
Капачките - или на винт, или пластмасови за Омнията, за да може евентуално при ферментацията да няма прекалено налягане и може да протече малко.

# 692
Благодаря

# 693
Фортуна, чудих се на айвара, гледам по горе, тази гръцка салата на него ми прилича 🤔
В никой случай. Днес си отворих едно бурканче. О супер есенно ми беше! Колко зиренце изяде!!!
Айварът, поне в Сърбия, е като лютеница но без домати. Хич не ми е вкусен.

# 694
На,камбите,не може ли без аспирин?

# 695
Може,затваряш бурканите и ги стерилизираш 10 минути. Ако питаш за печените на фурна

# 696
Имате ли опит със стерилизиране на тиквички за готвене? В рецепта от "готвач" е дадено (освен подправки) 1 к.л. сол, 1 к.л. захар и 1 сл.л. оцет, затваряне и варене 10 мин. Дали се долива вода или се разчита на сок, пуснат от тиквичките?

# 697

Шарлот,предполагам,че това търсиш

# 698
  • Русе

# 699
В мен е грешката - не за туршия, а за готвене искам да ползвам тиквичките - мусака, супа, с ориз...

# 700
  • Русе
Скрит текст:
В мен е грешката - не за туршия, а за готвене искам да ползвам тиквичките - мусака, супа, с ориз...
Скрит текст:

Виж този начин за запазване и консумация.

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/08/blog-post_7.html

# 701
Шарлот,друг вариант е да бланшираш в подсолена вода нарязаните тиквички,нареждаш в буркани и заливаш с  гореща вода и кафена лъжичка сол. Затваряш и стерилизираш 10 минути.
На принципа на зеления фасул. Вкуса е неутрален и подхожда за всички изброени ястия.

# 702
Много ви благодаря!

# 703
Шарлот,друг вариант е да бланшираш в подсолена вода нарязаните тиквички,нареждаш в буркани и заливаш с  гореща вода и кафена лъжичка сол. Затваряш и стерилизираш 10 минути.
На принципа на зеления фасул. Вкуса е неутрален и подхожда за всички изброени ястия.

Интересно, ще пробвам и аз.

# 704
Аз само ги нарязвам с размера, който ми трябва, пълня ги в пликчета, в разфасовка за едно готвене и ги слагам във фризера. Като ще ги готвя НЕ ги размразявам, а директно ги вадя и ги слагам в ястието. Ако обаче се налага да стерлизираш, то може по този начин:  В буркан от компот се слага по 1 чаена лъжичка сол, тиквичките/около 1 средно голяма тиквичка или 1 и 1/2 от по-малките за един напълнен хубаво до ръба на буркан/ без да се белят, а може и обелени, нарязани на малки парченца/на кубчета или на полумесеци/. Леко се притискат. По желание се слага стрък пресен копър, но аз ги харесвам без него. Бурканите се заливат до горе в гореща вода бавно и малко по малкш, за да не се пукне буркана. Затварят се с капачки също топли и се слагат да се варя. Бурканите се редят върху съд на дъното покрит с кърпа. Заливат се с гореща вода, така че да се покрият капачките. Когато водата заври на балончета се варят 10 минути и се дърпат от огъня. Изваждат се от водата и се захлупват с капачките надолу. На другият ден се изправят и се нареждат на тъмно и хладно място

Общи условия

Активация на акаунт