Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

• 36 044
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, доста четох в темата и не мога да си отговоря на въпроса дали проблема при моя младеж е къса юздичка или другаде ( воден е на гастроентеролог). Не наддава достатъчно. Роден е 4500, но с много тежко и усложнено раждане. Кърмене на поискване, но първия месец спеше много от травмата. Сега е на 50 дни. Моля за мнение дали да посетя и хирург/стоматолог.

# 646
В тази връзка исках да попитам и аз при вече отбили майки, дали се е променил съня на бебето? За мен никога нощното хранене не е било тежест, събужда се, цоква и веднага заспива, проблеми не сме имали. От известно време обаче спря да се пробужда, а това попринцип ставаше най-редовно поне по 2 пъти на нощ. Знам, че това не е константно състояние, но сега продължава по-дълго, дори изби зъб без да разберем, за което съм много благодарна.
Бях писала наскоро, че съм бременна (в 4ти месец вече) и кърмата май съвсем спря, но си цоква сутрин и вечер, обаче наистина май нищо не преглъща, просто така се приспиваме.
Дали дългото, непробудно спане се дължи на това, че почти вече не кърмя? На 10 месеца е, освен това наскоро сменихме жилището и очаквах, че ще се адаптира по-трудно към промените, но си спи мега спокойно (пу-пу Grinning )
Другият ми въпрос е, как плавно да премина към друг начин на приспиване? За мен е адски странно и винаги съм се радвала че не заспива на ръце и сега не знам какво да правя Rolling Eyes
Последните няколко пъти се ядосва и разплаква като засуче, явно няма почти нищо вече и аз си плача няколко вечери, защото ми е много мъчно, че ще приключим скоро с кърменето, не исках да се случва така, обаче не знам дали би могло да продължи…
АГ ми каза, че кърменето ще изтощи много организма ми сега, а и предвид краткия период между двете бременности, обаче аз се чувствам добре за момента, също така няколко пъти ми казва, че мога да получа болки и кървене, но да чукам на дърво, болки не съм имала до сега, а с първата бременност бях нон стоп с контракции. Така или иначе кърменията в момента са не повече от 2-3 за денонощие.
И при мен е същото със заспиването, но аз не съм бременна само… Чудя се от сега, понеже добавям други асоциациии за сън, но нищо не го успокоява както гърдата.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 12:56 от Анонимен

# 647
Проба-грешка. Голямото дете никога не е използвало сукането като ритуал за сън. Хранех я, после в кошарата, люлеех кошарата и пеех и тя заспиваше. Сега с второто (почти на 7м) отчитам като огромна моя грешка, че къде от мързел, къде от умора позволих да спи на нашето легло и от там създадох тази зависимост. Трябваше след 3ти месец да спра да я взимам при мен. Сега ще се мъча да коригирам това. Нямам против до 2-3 ставания, ама в момента е някакъв ад и имам нужда от внасяне на ред в кърменето, все пак вече не е новородено и добре приема и захранването. Вчера например повърна от преяждане и тогава заспа, защото при всяко стряскане, търси гърда, за да заспи😔
Това са си мои равносметки някакви, просто в момента наистина нощите са ужасни, а аз съм недоспала и схваната цялата, защото това сукалче рита, скача, мята ръце, крака и аз буквално "спя" на ръба на леглото и денем съм парцал. Не ангажирам и не искам да влизам в спорове. Знам, че много родители спят с години с децата си, но просто не е моето и ще се мъча да приуча на нов начин. 🙄

# 648
При температура и препълнени, запушени гърди студен или топъл компрес? Бебето е на 10 дни и постоянно го слага на гърда, но приятелката Ми прекали с цеденето и това е резултата.

# 649
Здравейте, доста четох в темата и не мога да си отговоря на въпроса дали проблема при моя младеж е къса юздичка или другаде ( воден е на гастроентеролог). Не наддава достатъчно. Роден е 4500, но с много тежко и усложнено раждане. Кърмене на поискване, но първия месец спеше много от травмата. Сега е на 50 дни. Моля за мнение дали да посетя и хирург/стоматолог.
Горна юзда не се коригира на този етап и е малко вероятно да резултира в проблем с наддаването. Разкажете малко повече. Или ако не искате да споделите тук, може на лс или директно да се обадите на консултант. Травматичното раждане е по-вероятна причина. Но трябва да се обсъдят всички детайли, така без конкретна информация няма как. Но разбирам защо тук не е мястото, спокойно може да се обадите или да пишете лс или да пишете на  НАПК по мейл.

# 650
Проба-грешка. Голямото дете никога не е използвало сукането като ритуал за сън. Хранех я, после в кошарата, люлеех кошарата и пеех и тя заспиваше. Сега с второто (почти на 7м) отчитам като огромна моя грешка, че къде от мързел, къде от умора позволих да спи на нашето легло и от там създадох тази зависимост. Трябваше след 3ти месец да спра да я взимам при мен. Сега ще се мъча да коригирам това. Нямам против до 2-3 ставания, ама в момента е някакъв ад и имам нужда от внасяне на ред в кърменето, все пак вече не е новородено и добре приема и захранването. Вчера например повърна от преяждане и тогава заспа, защото при всяко стряскане, търси гърда, за да заспи😔
Това са си мои равносметки някакви, просто в момента наистина нощите са ужасни, а аз съм недоспала и схваната цялата, защото това сукалче рита, скача, мята ръце, крака и аз буквално "спя" на ръба на леглото и денем съм парцал. Не ангажирам и не искам да влизам в спорове. Знам, че много родители спят с години с децата си, но просто не е моето и ще се мъча да приуча на нов начин. 🙄

И при нас се случи така, свикна да спи при нас на спалнята, съответно заспива само така и на гърдата, обаче от скоро започнах да я местя в кошарата и вече почти не протестира… ами да ви кажа олекна ми, то постоянно треперехме с таткото, защото тя е голяма, върти се, изправя се и постоянно се движих с бейбифона навсякъде буквално Grinning
Кърменето за приспиване и спането заедно е много удобно и лесно, обаче с времето бебето си създава много силна асоциация за сън по този начин и при нас се е случвало да ми се налага да отсъствам за приспиването и са били големи истерии…
Сега с второто най-вероятно ще имам друг подход, но да видим…

# 651
Моля да не разводняваме темата, приспиването и асоциациите за сън не са по тематиката с кърменето.

# 652
Тъй!

За спомащото отхрачване - изобщо не ми е била целта да търся самолечение, еле пй да си назначавам такова във форум. Съжалявам, ако така е прозвучало.

Иначе!
Мога ли да замразя кърма, която вече е била в хладилник 1-2 дни и знам, че няма да се ползва?

# 653
Тъй като и на мен много ми намаля кърмата по време на цикъл (НО като свърши - се възстанови всичко), бях чела какво може да се прави в такива ситуации.

В сайта на Хедра пише :
"При някои майки вземането на добавка от калций и магнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенето може да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така и болезнените спазми през първите няколко дни на кървенето."

Не знам, дали в твоето положение обаче би помогнало, тъй като не намалява само когато е дошъл цикъла... 😐😐😐

Здравейте, дали имате и други съвети при намаляване на кърмата около цикъл? Усещам леки крампи в корема и на ехограф се видя, че е възможно да ми дойде цикълът скоро, а едва преди 40 дни родих. Относно изследвания на хормони или нещо подобно е рано, лекарят ми каза да изчакам цикълът да дойде няколко пъти, за да се нормализира всичко.

# 654
Тъй като и на мен много ми намаля кърмата по време на цикъл (НО като свърши - се възстанови всичко), бях чела какво може да се прави в такива ситуации.

В сайта на Хедра пише :
"При някои майки вземането на добавка от калций и магнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенето може да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така и болезнените спазми през първите няколко дни на кървенето."

Не знам, дали в твоето положение обаче би помогнало, тъй като не намалява само когато е дошъл цикъла... 😐😐😐

Здравейте, дали имате и други съвети при намаляване на кърмата около цикъл? Усещам леки крампи в корема и на ехограф се видя, че е възможно да ми дойде цикълът скоро, а едва преди 40 дни родих. Относно изследвания на хормони или нещо подобно е рано, лекарят ми каза да изчакам цикълът да дойде няколко пъти, за да се нормализира всичко.

А,не - Аз изобщо даже нямам съвети, а прочетох в сайта на Хедра препоръки...

По-добре се свържете с консултант по кърмене .. Аз ще пробвам с витамините този месец и да видим, дали ще има ефект...

# 655
Бебо пи стоплена (в купа с топла вода, ако има значение) кърма от хладилник, от шише. Останаха му 30тина мл, а вече и тях трудно събирам и ми е жал да ги изхвърля. Недоизпитото в шишето може да постои на стайна температура само още малко време, защото от слюнката по биберона са проникнали бактерии в млякото, което е добра среда за множенето им - нали?

Мисля, че не се връща в хладилник и претопля неизпитото, а се изхвърля - но дали може да изчака една дрямка време, например?

# 656
Може ли по време на кърмене да пия биозин мама?

# 657
Привет, Трансметил няма проблем да се пие по време на кърмене, нали? Има ли някоя друга мама с холестаза на бременността, която трябва да пие Трансметил и след раждането?

# 658
Може ли по време на кърмене да пия биозин мама?
Може.
Привет, Трансметил няма проблем да се пие по време на кърмене, нали? Има ли някоя друга мама с холестаза на бременността, която трябва да пие Трансметил и след раждането?
Може, съвместим е.

Бебо пи стоплена (в купа с топла вода, ако има значение) кърма от хладилник, от шише. Останаха му 30тина мл, а вече и тях трудно събирам и ми е жал да ги изхвърля. Недоизпитото в шишето може да постои на стайна температура само още малко време, защото от слюнката по биберона са проникнали бактерии в млякото, което е добра среда за множенето им - нали?

Мисля, че не се връща в хладилник и претопля неизпитото, а се изхвърля - но дали може да изчака една дрямка време, например?
Да, не може да се върне в хладилник или да се претопля, но може да изчака до следващото хранене (ако е супер горещ летен ден няма да е много удачно, но сега няма проблем)
за справка
https://missby.wordpress.com/2008/01/08/store-milk/
Мога ли да замразя кърма, която вече е била в хладилник 1-2 дни и знам, че няма да се ползва?
Да разбирам, прибрана е в хладилника отзад на студено и не е ползвана? Ако това е случая, може Simple Smile

# 659
Здравейте, моля за съвет.
Синът ми е на 3.5 месеца (реална възраст, роден е по-рано, ако това има значение). Изключително кърмен, тежи 5,150 гр. и се храни на около 2 - 2.5 часа.
От 6-7 дни му стана нещо и не да суче като хората, нито от гърда нито от шише. Като го сложа на лявата гърда суче 1-2 минути и започва да реве, да се мята и да мрънка, сменям с дясна, там се застоява една идея повече (4-5-6 мин) и пак започва да реве и да се дърпа.. и това на почти всяко хранене. Пробвах да цедя и да давам от шише - същата работа, само че там виждам колко изяжда (около 70-80 мл). Скок в растежа ли е, кърмаческата стачка ли е?
А не е като да нямам кърма, защото като се откачи сам са ми пълни гърдите.
Идеи за подобряване на ситуацията?

Общи условия

Активация на акаунт