Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 988
  • 787
  •   1
Отговори
# 555
Кой квартал в София е елитен и какво означава елитен? 🤣 Аз не виждам разлика между панелките на Люлин и Дружба и тези около южния парк и тези в старата част на Лозенец.  Липсата на всякаква инфраструктура  в Манастирски ливади или липсата на транспорт и разбити улици до бившите вилни зони Бояна и Драгалевци? 🤣  Толкова беден и комплексиран народ..роб на клишета и стереотипи.

ПП: Единствения случай,  когато са ме нападали в София е от преди две години: мъж от ромски произход, в квартал Лозенец,до Маринела.

# 556
"Княжево" е бил аристократичният квартал преди 44-а година и до днес се мъчи с променлив успех да поддържа тази слава...

"Квартал в който полицията не смее да припари..." е такова безумно клише,тоест лъжа,че не си струва да се опровергава. И то май беше наложено от американските филми...

# 557
Люлин не е нито добър, нито лош квартал, просто е безличен, като повечето. Но за опасен - тотални глупости.  Дори доста скучен бих казал.  Но кашата която се случва около бул. България и кварталите там, както и в кв.Витоша, Младост 4 и другите любими дестинации на новодошлите Софиянци - такъв кошмар не бих си причинил.   Единствено около мол Парадайз, бих казал, че не е зле, предвид това, че има много нови кооперации, метрo и достъп до планината. Но и там хаоса със строителството е страшен, до преди няколко години кв. Хладилника беше последна дупка на кавала.. Днес и там стана елитен.   Моя позната плати 90 000 евро за две малки стаички НА ЗЕЛЕНО! Все още е само ливада... За мен това е тотална лудост което се случва в София... Аз реших проблема си с голяма къща в покрайнините на града.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 17:31 от Anders

# 558
За мен елитен квартал би следвало да е този, в който живеят предимно аристократи или високообразовани хора, също и богаташи. В момента смятам, че във всички квартали е буламач. Дори в бившите елитни квартали живеят наследници, на които културата и образованието никакви ги няма, а пък нивото на повечето богаташи у нас се знае какво е (въпреки че има и интелигентни хора, възпитани, с успешен бизнес и добри възможности). Така че аз не деля кварталите на елитни/неелитни, а на уредени/неуредени.

# 559
За мен елитен квартал би следвало да е този, в който живеят предимно аристократи или високообразовани хора, също и богаташи. В момента смятам, че във всички квартали е буламач. Дори в бившите елитни квартали живеят наследници, на които културата и образованието никакви ги няма, а пък нивото на повечето богаташи у нас се знае какво е (въпреки че има и интелигентни хора, възпитани, с успешен бизнес и добри възможности). Така че аз не деля кварталите на елитни/неелитни, а на уредени/неуредени.
Че какво им е на наследниците? Ще дам пример с центъра. На живеещите там наследници родителите са учители, инженери, лекари, адвокати и т.н. Самите наследници са учили в добри училища и почти сигурно всички са продължили да учат и след завършването на средното си образование.  Такава компактна среда на хора с възпитани родители и знаещи колко е важно образованието като цяло е голям плюс.

# 560
Ами не всички са така. И аз имам познати, образовани хора, пък децата им пълни лекета. Отделно като добавим, че и много жилища се дават под наем, става мешавица. Може би процентно има разлики между кварталите като съотношение свестни хора/селяни (по манталитет), но лично за мен по този критерии не може да се определи който и да е квартал като елитен.

# 561
Абе хора, какви аристократи и образовани хора... Нека погледнем реалността, живеем в България. Масово образовани хора и наследници тънат в мизерия в центъра, докато мутри и политици се крият в скъпите си имения в покрайнините на София. Средната класа в момента, могат да се нарекат програмистите, които изплащат скъпи апартаменти в горе споменатите от мен райони.

# 562
Абе хора, какви аристократи и образовани хора... Нека погледнем реалността, живеем в България. Масово образовани хора и наследници тънат в мизерия в центъра, докато мутри и политици се крият в скъпите си имения в покрайнините на София. Средната класа в момента, могат да се нарекат програмистите, които изплащат скъпи апартаменти в горе споменатите от мен райони.

Не може да се обобщава така. Аз произхождам от образовано семейство, и затова даже в ранните седемдесет на миналия век са ме водили на уроци по английски, стимулирали/натискали/окуражавали са ме да чета, да вляза в добро училище, да следвам... И сега поради това не тъна в мизерия. Половинката, приятелите ни, съучениците ни са на  същото положение. Изобщо не си представям, че масово образованите семейства са си запуснали децата, даже и посред соца.

# 563
Елитен район бих казал, че е само хубавата част на центъра около Народното събрание, ул. Шишман, Ул. Гурко, Малките пет кьошета....

# 564
Обаче истината е само една: важно е ща за човек си и какво си постигнал, не къде живееш Hug

За мен е от изключителна важност къде точно живея. За другите, обаче, нямам претенции - както им харесва.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 23:05 от Гърне без похлупак

# 565
Мъфин, ти си в нереален свят донякъде или идеализиран. Това донякъде беше в соца, но пак с връзки се уреждаше човек или пари, при това нямаше толкова избор на частни училища и затова се бутаха всички в уж по-по..централните. Отделно имаше и отчуждаване на имоти и строеж, като странно някъде ги заселваха старите собственици на терена, но други успяваха да се преборят за дял в строежа и апартамент. В Иван Вазов, който май се води престижен по критерии, мога книга да изпиша и дам точни сведения може би за половината квартал живущи отпреди 10 години. Нито всички са висшисти, нито децата им са толкова умни, нито пък са им чисти и подредени жилищата дори и входовете. Да не говорим за майстори, които съм викала и са били със сервизи в квартала и обикаляли не един и два апартамента пък какви неща са споделяли, но и лично съм виждала, живяла и гледала в отсрещните блокове, ходела на гости на съученици там и т.н. Не всички са така разбира се, но...в по-голямата си част може би. Да, с позиция родителите са били някъде си, но... това какво ме грее примерно, като съседка, освен един вирнат нос да гледам. Там да се разбереш или разчиташ на нещо...забрави. Децата им...ми платиха и учат в чужбина-прав си за това, ама времената сега са други. Повечето от старите собственици си продадоха жилищата там дори, купиха нови някъде си или разделиха парите на наследници. Хубав и тих квартал уж, но..който е живял там..ще знае, това не е само в нашата кооперация . И пак пиша, далеч не всички са в университети със знания и по заслуги, а дори и не желаят да учат, но..Това обаче е за всички. Познавам момиче от провинцията , майката в Испания, момичето дори не можеше да пише, абсолютно никакъв умствен потенциал, добро иначе същество беше-свитичко, разбрано, но до 2 години в София и край. Познай къде влезе )) С уж взет изпит, дори личен свидетел бях на разговор по телефона с ...професора. Че тя една задача не можеше да реши , но стана студентка и дори завърши НБУ. Нищо не е такова , каквото беше. Имаш ли пари си елитен, децата ти са такива, имота ти и т.н. За обществото де и който се вълнува от показност.
В Люлин не знам хората, но не бих живяла и там. Просто не е моето място, не заради отдалеченост, хора и т.н. Някак усещане нямам там за дом. Бих предпочела Надежда (там съм живяла за малко) в първите части, но и там е станало...То няма квартал нормален за мен, може би Яворов, но там нито съм живяла, нито ще мога да си купя имот. Лозенец абсурд също, само в ниската част, около Спартак, но и там е наблъскано, няма улици, ама хайде компромис ще направя. Хиподрума и Бели брези началото само бих могла да одобря и ми харесва, Стрелбище до парка (но и там с транспорта е проблем). Сухата река, като бюджетен квартал ми хареса-широки улици, парк, много магазини един до друг, близо до центъра, ама..там продадоха мои познати супер апартаменче си направиха, заради градинка пред блока им и няма спокойствие денем и нощем от писъци на тийнове безпризорни и изпуснати отвсякъде за съжаление и сега...са в изчакване под наем и направо са разбити хората. Та много е важна средата за мен и спокойствието. Другото ...всички плюсове са добре дошли , но основното няма ли го..

# 566
Сухата река не е за пример за живеене, заради шума на самолетите там, някой трудно ще свикне

# 567
Мен самолетите не ме впечатляваха изобщо. То и в центъра се чуват, като минават. Ми, ако си на булевард пък съвсем шум ще има. Налагаше ми се да ходя доста пъти до Сухата река, та добре познавам квартала (поне едната част, не целия) Ми харесва ми наистина и всичко си има, простор също се усеща, уреден, хубави улици и широки, метрото сега е близо, 2 Били, 1 фантастико занм, ТМ, пазар, всичко просто има на една ръка е дет се вика. Но...цигани не видях, ама това което преживях в това семейство за два часа...направо ме потресе. На другите обаче не им правело впечатление казаха, а това е ...все едно циганска сватба от тийнове с телефони пуснати на макс, уредби на раменете, друсаха кючеци, пушеха, виене, на пейките се натискаха и пищяха, бе чудо беше и това продължавало и по малките часове казаха, а те с бебенце. Дори вече пияни, надрусани и това малки деца бяха, а наоколо блокове , градинката в центъра им се падаше и никой не се впечатлява уж. Беше ужасно, аз имам един кошмар от преживяното у тях. Но има поне 4-5 блока около тази градинка и това да купиш там жилище е ...а е точно срещу парка , толкова е хубаво мястото, района , но...какъв самолет, то ние не се чувахме, телевизор пуснат...дете плаче, нищо не може да ги заглуши. Попаднеш ли на такова място и купиш ли там...тези хора изгоряха, много, много им се обърна живота за съжаление, съсипаха се.

# 568
Да, образовани и възпитани родители не са гаранция за качествено поколение, Дарвин и Айнщайн. И аз мога да дам няколко кофти примера в това отношение. Факт е и че и в старите уредени квартали народонаселението се е сменило (продадени апартаменти, построени нови кооперации), не е толкова хомогенно като преди и е само с идея  повече преобладаващо изискващи родители от крайните панелни комплекси. Но въпреки това, и аз не можах да усетя Люлин и Обеля като мои квартали - напрягаха ме, не се чувствах на мястото си, за разлика от центъра.
А това, което Фанфанито описа за Сухата река, може да се приложи и към много други по--непрестижни квартали.
Но човек не знае къде ще се почувства на мястото си, струва си да се поразходиш, ако ще купуваш и да не разчиташ на чужди мнения и стереотипи.
Ето, около Спартак беше дадено за пример за (бивш) елитен квартал - аз никога не съм го харесвала, дори и по времето на соц-а. Но долни Лозенец - около и над Журналист, там да, там съм се чувствала добре.

# 569
  • София
Аз не мога да повярвам, че възрастни хора не са успели да се справят с някакви келеши. Ще им викам полиция на лягане и ставане.

Общи условия

Активация на акаунт