С какво се отоплявате през зимата?

• 17 897
  • 267
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Основно сме на ТЕЦ, но за преходните сезони сложихме електрическо котле, свързано пак към радиаторите. И ние сме много доволни, особено аз че не се мотаят отоплителни уреди и кабелите им, но за основно отопление не знам как ще е като сметки, не ни се е налагало цял месец да сме само с него.
За мен ТЕЦ-а е най-добрия вариант, но задължително с хоризонтална инсталация, другият вариант не.

# 136
  • Пловдив
А, вижте, така нищо не ме чопли в коментара ви. За отопление с уред с принудителна конвекция е хубаво да има изолация. Вие до колкото разбрах нямате. Не е правилно да коментирате студени стени.
Писала съм, сменена дограма и дебела външна изолация.
Diorela, котлето е Ecotermal. С датчик следи температурата в стаите и включва на нужната степен, за да поддържа зададената температура, с опция за занижаване през нощта.
А колко kW e котела и каква квадратура и кубатура отоплявате с него ?
Здравейте! Котелът е с максимална мощност- 8 KW, като на максимална включва само в най-студените зимни нощи. Тази сутрин, когато навън беше 5 градуса, работеше на 1 kW.  Квадратурата на апартамента ни е 96кв.м, но трябва да извадя терасата, да речем 6-7кв.м, т.е. 89-90кв.м. отомляема площ. Стените са стандартни 2,80, но е поставена изолация на окачен таван, т.е. минус 10-20см.
Със сигурност, без изолация и сменена дограма, ще е трудно да стопли на тези цени, за които говоря. Но това важи за всякакъв тип отопление. В едната, западна стая, която е най-студена в дома ни, освен дебелата външна изолация има и вътрешна такава.

# 137
  • Велики Преслав
А, каква е макс температура, защото тази мощност е много слаба.

# 138
  • Пловдив
Виждам,че се сравняват сметки  предимно на апартаменти,но там дали апартаментът е вътрешен ,на вътрешен етаж,с отопляващи се съседи,са едни от най-важните фактори ,свързан с цената.
Имаме 3 апартамента
-среден, нова тухла на среден етаж,65 м2 без общите площи.Външната стена е източна  и всички съседи се отопляват.Без климатик,температурата е в диапазона 19-20°,съответно сметките са много ниски.
-външен на среден етаж ,ЕПК,90м2.Вътрешна изолация на външните стени.Апартаментът се отоплява с два климатика.Не знам какви са сметките,защото е под наем,но в годината,в която живяхме там,бе студено.
-външен  панел,на първи етаж над мазета,с неотопляеми съседи,с 5 см външна изолация,80м2.С нищо не може да се стопли.В комунистическите години беше парник на централно парно,когато се подаваше читава температура  по тръбите и всички се отопляваха.Преди 5 г.се плащаха огромни сметки на топлофикация,а бе супер студено.Радиаторите не бяха достатъчно топли.Писаха се жалби,но нищо не се промени.Взе се дружно решение  от обитателите на  блока да се спре парното и да се ползва само топла вода.Сега е с 3 конвектора.Миналата година ,сметките бяха по 300лв и беше студено.
А,цената на кубик вода миналата година достигна 40лв..Ами не е нормално,за 3 м3 ,да платите 120лв.Как се образува различна цена всеки месец,попитахме  EVN.Отговориха,че ценообразуването било фирмена тайна.
В момента апартаментът не се ползва,иначе веднага бих му монтирала бойлер.

В момента сме в къща,от 250м2 жилищна площ,без да включвам  тераси,веранда и гаражи.Височина на стаите от 280см до 340 см,отворено стълбище към втори етаж.Къщата е проектирана като нискоенергийна ,с два канални климатика с обща максимална мощност 10кw.
Още не отопляваме.Сутрин ,при 5°външна(вчера 4.5°,днес 5.5°),вътре бе 23°.Ако има слънце,температурата вътре е в диапазон 26-28°,независимо от външната.Всички интериорни врати се държат отворени.Тоест,вложените мерки в проектиране и изолация, водят  до ниски сметки,независимо от вида на  отоплението.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 10:00 от nelina_london

# 139
  • Пловдив
А, каква е макс температура, защото тази мощност е много слаба.
Както вече писах, котлето е Ecotermal. На сайта може да се видят модели и характеристики. Отворих няколко варианта, защото не знам нашият кой е точно и данните все са:
Стайна температура- 5-30градуса
Температура на топлоносителя- 30-90градуса
Скрит текст:

# 140
  • Велики Преслав
Аз питам вие на колко го държите. 10 киловата за тази площ са малко.

# 141
  • Пловдив
Аз питам вие на колко го държите. 10 киловата за тази площ са малко.
През деня 21, през нощта 19 градуса.
Не са малко, пресметнати са и си вършат чудесно работата, заедно с дограмата и изолацията на стени и тавани!
И не е нужно радиаторита да парят, за да се достигат тези стайни температури. Обикновено на пипане са леко топли.

# 142
Това с поддържаната Т беше много добре да го споменете.Явно и затова са поносими сметките ви за ток.На мен и семейството ми определено би ни било студено,при средна Т от 20°, следователно,ако заложим на подобно отопление, бихме плащали космически за нас сметки.Благодаря за споделеното!

# 143
ilik, поддържате ниски температури, на мен лично на 21градуса ми е студено. И пак не ви се връзват сметките 10часа да работи х 10кв това са 100 киловата х 0,22лв е 22лв/ден х 30дни е 660лв. И това е само за парното, отделно всички други уреди.

# 144
  • Пловдив
Nat,Ilik писа,че в момента котлето работи на 1кw мощност.Разбира се,че зимата ще е по-голяма,но ако отдолу и отстрани апартаментът се отоплява,а пък те са си изолирани таваните,явно има нужда от малка отоплителна мощност и от там и идват сметките.
Съгласна съм с Vasilev, че КПДто му е единица и това няма как да се промени,но потребителката е вложила малко средства  в оборудване и е доволна от месечните и сметки.
Била съм на топлофикация,на Централна газ,на ел.конвектори, у свекърва ми сме на камина на пелети,а сега в къщата сме  на климатик.Всичко топли,а това че с климатик не усеща силната топлина като от камина или радиатор е вече въпрос на комфорт.
Тухлата се загрява от въздуха,не от уреда,но предполагам ,че някои "усещат"стените по-топли,защото радиаторите са под прозореца и донякъде компенсират неговите загуби или усещането ,че от там  лъха студ.А и с радиатор стаята може да си загрее по-бързо от климатик,защото отдаващата му температура е по-висока.
Лично аз,предпочитам климатик,защото не издържам в една малка стая да застана до радиатора и да зачервя бузи ,а на 5 м.от него температурата да е различна Simple Smile .Това е лично,субективно мнение.
Всъщност се допълвам ,че водното подово е от най-комфортните ,за мен,но инертност му ни спря да си инсталираме в къщата.

# 145
Нелина, с 1 kW няма как да затопли всички тези помещения, каквато и изолация да има. Не се заяждам, но не е коректно да се подвеждат потребителите. Има хора които не разбират и ще си кажат еее колко евтино излиза на парно на ток. И после ще се чудят как да си плащат сметките.

# 146
  • Пловдив
Според мен,домът и е още топъл.През деня е 17-18 ° и ако я топлят отстрани и отдолу ,може би успява.Уф . аз съм доверчиво същество и все вярвам на хората,докато не се уверя лично , че е лъжа.
Казвам го,защото ,чух как човекът,който ни монтира дограмата, разказваше на приятел,че сме много заблудени да вярваме,че ще  стоплим
тази квадратура с 2 климатика,при това 18ка и 24ка.Е,оказва се ,че и над 50% от времето няма и да работят.Затова съм склонна да вярвам,щом не към била у съфорумката.

# 147
  • Пловдив
ilik, поддържате ниски температури, на мен лично на 21градуса ми е студено. И пак не ви се връзват сметките 10часа да работи х 10кв това са 100 киловата х 0,22лв е 22лв/ден х 30дни е 660лв. И това е само за парното, отделно всички други уреди.
Да, някой хора обичат да стоят на много топло. На нас така ни е добре.
21градуса, когато сме в къщи и 19градуса, през нощта и когато ни няма-на работа/училище.
Писах, че 8 kW е максималната мощност на котлето ни. "Колегата" го "превърна" на 10 kW. На максимална мощност включва само в най-големите студове и то не постоянно. Това е система, която следи зададената стайна температура, чрез датчици и включва котела на нужната мощност, за да я поддържа. Не работи на максимум постоянно. И радиаторите /както вече писах/ обикновено са леко топли.
Тази сутрин навън беше 5 градуса, той работеше на 1 kW. В стенния гардероб е котлето ни и често поглеждам на каква мощност е в момента.
12часах1kWх0,23155лв /дневна тарифа/=2.7786лв
12часах1kWx0.13158лв /нощна тарифа/=1.57896лв
за денонощие:4,35756лв
х30 дни=130,73лв
А то ще е доста по-малко този месец, защото тези дни през деня е топло и цял ден котелът изключва изцяло и работи само вечер и през нощта.
Няма да ви лъжа за сметките! Изкарах какво сме плащали всеки месец миналата зима от електронното банкиране.
Всъщност се уморих да убеждавам аудиторията, че това са реалните ни сметки. И ми е комфортно и приятно този вид отопление.
Който иска да вярва. Който не иска-нека не вярва Simple Smile
Живи и здрави!

# 148
  • Пловдив
Сега се върнах и прочетох,че сте последен етаж на къща,а аз мислех,че сте в апартамент.На мен 300лв зимни сметки ми се струват нормални,обаче по последните ви изчисления,за да дойде сметката вярна,декември месец трябва котлето да върви постоянно на мощност не по-висока от 2 kw.Ако се включи на 4 кw,трябва да почива 50%от времето,а на 8 kw,трябва да работи макс 6 часа в денонощие.
Понеже съм фен на изолацията,бихте ли споделила вида и дебелината на изолацията,както и спецификациите на дограмата?

# 149
  • Велики Преслав
Нелина, аз съм с вътрешна гипсокартон и вата а отвън 10 см стериопор. А ако мисля право, мисля че котела на ilik не изключва, а си контролира мощността.

Общи условия

Активация на акаунт