С какво се отоплявате през зимата?

• 17 893
  • 267
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ясно стана, че инвестицията в пелетна система в българските условия е ПЪЛНА НАБУТВАЦИЯ. Голямото количество НАКАЧВАЧИ по веригата създават измамно усешане, че има конкуренция, което би следвало да се отразява на цените, но реално - такава няма, защото производителите купуват суровина от КАРТЕЛ. Малкото производители, които са прикрепили накаква линия към съществуващо производсто, а на мебели, я на нещо друго, при което се използва дървесина въобще не окават влияние на пазара, защото и те могат да купят дървен материал само от КАРТЕЛА. Кажете ми от колко хора в България мога да купя дървесина в големи мащаби? Броят се, айде не на едната ръка, ама на двете. Хората от бранша ще ви ги назоват поменно по области - кой къде коли и беси. И тия хора не се наговарят!?! Неее, няма такова нещо! Този ужас със спекулацията на цените вече ще ни го спретват всяка година, дори и през лятото. В топлите месеци цени под 600 лв няма да видите! Схемата е, че вече сте се набутали за котли и горелки, и няма да имате смелост да премините на друг вид отопление. Но дали? Не се лъжете повече да инвестирате в пелетни системи, защото единственото сигурно нещо е, че цените на дървесината ще растат постоянно, а както се видя в България няма и не може да се поддържа здравословна конкуренция на този пазар, така че да има някакво примливо равновесие. Помислете, ако за сезон ви трябват 6 - 7 тона, и за тях плащате 6000 - 7000 лв, с транспорт, разтоварване, натоварване, че аз за 3 хил. вкъщи ще поддържам 30 градуса през целия сезон на ток. С пелетите приключих, обявил съм оборудването: котел, горелка, разширителни съдове за продажба. Горчиво съжалявам, че не послушах хората, които ме предупреждаваха да не инсталирам пелетна система, всичко, което казваха излезна истина. Първо, че цената на пелетите ще расте главоломно, второ, че това гориво не може да гарантира едно и също качество при никакви положения. Ето защо сте ми много смешни като вземете да се питате - тия добри ли са, онези добри ли са. При пелета качеството може да варира от доставка на доставка по хиляди причини - нов материал, различен технологичен процес, съхранение, какво остава от сезон до сезон. Всеки производител ти навира в очите документ за качество, но както се разбра - те се издават от Кака Кинка от фирма "Ич ми нее" ООД на база каква проба ти си им занесъл. Да тръгна ли да ви разправям колко предложения съм имал от рода на: "Приятел, кажи какво количество ти трябва - ще ти напечатам на торбите каквото поискаш". А, не е ли добре? Ходи си купи с чисто сърце "качествени". Ти да видиш - ей така става работите. Да паднеш от смях в сълзи. При тока - колкото и да го вдигат - това засяга ЦЯЛОТО население на държавата, и господата внимават да не влиза много навътре, че като заболи е опасно за полтиката, докато при пелетите - вие го видяхте - хайдушката и през дрехите във въздуха.

# 121
  • Велики Преслав
Ами излиза пак, че отоплението на ток е най-евтино.
Аз също имам парна инсталация на село, комбинирана, която  грее на дърва, въглища и пелети. Ако го горя на пилети ми излиза през всички дупки. Тона тук вече 600 лв и то за средно качество. Е да, ама аз харча там по 1 тон и нещо на месец. За това там съм на климатици, а когато се налага да отоплявам, странични неща, паля дърва. И то не защото климатиците спират, а защото приложението е друго.

# 122
Без да се правя на разбирач, но няма ли значение и КПД? Като пример - съвременните камини и печки, не могат да стъпят и на малкото пръстче на старите пернишки печки, които топлят много ефективно. В къщата, с такава пернишка №3, се отопляват 3 без проблем 3 стаи, с височина на стените над 3 метра. За цяла зима сме поръчвали по около 5-6 кубика дърва и винаги са оставали.
 А за старите камини, джамали ли се казваха, направо няма какво да говорим, отоплявали са няколко помещения с тях. За съжаление почти никой не разбира от конструкциите на такива.
Сещам се и за ракетните печки, които имат малко по-различен принцип и много високо КПД. Такива има не само малки от консерви, а и големи, за отопление на дом. При добра конструкция, при тях изгарянето е пълно и няма пушек. Голям съм им фен, ама май си трябва отделна тема. Simple Smile

ПС А пелетите въобще не са евтино гориво.

# 123
  • Велики Преслав
Ама това не е печка ами 50 киловатов котел. Който освен стаите грее и много още неща, но за съжаление мече от дъжд на вятър. Ама те печки визирам Пернишките имат КПД 68%. Това е ниско. Този котел има повече.

# 124
Днешните камини имат също отдаваща мощност,в кв мисля ги опоменаваха.Нашата е доста "мощна" по тези критерии.Стопля без проблем помещение от +35 квадрата,отварям и към коридора,който също е с голяма площ.Е,лапа дървата като ламя,но едното за сметка на другото.
По главният въпрос-климатик, конвектор и в междинния сезон втори климатик.Миналата зима бяхме с два конвектора, сметките за ток бяха 300+,отделно 7-8 кубика дърва.Къща.От личните ми наблюдения,ако климатиците са хубави е най-икономично, чисто и лесно.

# 125
  • Пловдив
Аз вече писах, но пак ще напиша. Парно на електрически котел, в стенния гардероб, който струваше 1000лв. Ето сметките ни за ток за последен трети етаж на къща, с един апартамент на етаж, с дограма и външна изолация. Т.е., без съседи,които да ни греят. 94кв.м., три спални, всекидневна, баня, тоалетна и коридор-топли. Токът включва и бойлер, и всички домакински уреди:
Ноември 2020г /изразходван ток Октомври 2020г./-70лв
Декември 2020г/изразходван ток Ноември/-215лв
Януари 2021г /изразходван Декември 2020г./-230лв
Февруари 2021г. /изразходван Януари 2021г/ -292лв
Март 2021г. /изразходван Февруари 2021г./-202лв
Април 2021г/изразходван Март2021/-222лв
Май 2021г/изразходван Април2021/-110лв
Плюс комфорта на парното, а не вятър в къщи, със студени стени.

# 126
От няколко познати семейства знам, че парно на ток е едно от най скъпото отопление. Едните бяха в мезонет и казаха, че сметките им за ток стигат до 500-600лв, другите в къща и с парно и подово на ток са плащали по 700-800лв, което за мен е безумно скъпо.

# 127
  • Велики Преслав
Ами то практически, няма по-неефективно нещо от това парно. Всички уреди с нагреватели консумират и отдават 1към 1. Дали ще е с конвектори или парно, все тая. Реотан срещу бързовар.

# 128
  • Пловдив
Аз не знам от някой, който ми е казал нещо, а знам какво отоплявам, колко ми е топло и колко плащам. С климатици не ми беше така. Това е моето мнение. Ползвала съм и климатици за същия този апартамент и разликата ми беше огромна. Пак казвам, на мен! А не семейство, което ми каза... Щом сте си доволни с климатиците, бъдете си доволни, ползвайте си ги със здраве! Аз не бях доволна. Сега съм.

# 129
ilik123, може ли линк към котлето?

# 130
  • Велики Преслав
Между другото, Висман пуснаха много хубав котел, с много добро управление. Топа на топа.
Diorela, ако сте с подово препоръчвам термопомпа.

# 131
  • Пловдив
А, вижте, така нищо не ме чопли в коментара ви. За отопление с уред с принудителна конвекция е хубаво да има изолация. Вие до колкото разбрах нямате. Не е правилно да коментирате студени стени.
Писала съм, сменена дограма и дебела външна изолация.
Diorela, котлето е Ecotermal. С датчик следи температурата в стаите и включва на нужната степен, за да поддържа зададената температура, с опция за занижаване през нощта.

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 21:16 от ilik123

# 132
  • Велики Преслав
Аз със парно без вътрешна стените пак си бяха студени!

# 133
А, вижте, така нищо не ме чопли в коментара ви. За отопление с уред с принудителна конвекция е хубаво да има изолация. Вие до колкото разбрах нямате. Не е правилно да коментирате студени стени.
Diorela, котлето е Ecotermal. С датчик следи температурата в стаите и включва на нужната степен, за да поддържа зададената температура, с опция за занижаване през нощта.
А колко kW e котела и каква квадратура и кубатура отоплявате с него ?

# 134
  • Пловдив
А колко kW e котела и каква квадратура и кубатура отоплявате с него ?
Утре ще Ви отговоря, трябва да питам съпруга си. /за информация на V.Vasilev- мъжът ми е елетротехник, инженер и над 20г работи в Топлофикация. Та все си мисля, че ще избере най-удачния вариант на отопление, въз основа на знания и опит, а не защото някой му казал нещо... За огромно съжаление не живеем в топлофициран квартал. И локално парно с електрическо котле, беше неговия избор. Аз съм доволна от комфорта и сметките Wink /

Общи условия

Активация на акаунт