С какво се отоплявате през зимата?

• 17 891
  • 267
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Имали сме същия проблем само, че не е бил определено заради това, някой във входа е решил да си спре парното цял ден. Парното беше на 5, плащахме високи сметки и си умирахме от студ. Наематели сме както и половината ни блок така, че докато се съберат всички собственици да го обсъдят и решат тя зимата си мина. Както и да е подменяха доста неща както и тръби и в край на сметка се реши проблема за следващата зима. Нямам какво да ти обеснявам повече. Както казах аз не съм специалист, но явно целият ви вход си има проблем.
Отоплявали сме се и на ток и на парно.Определено ако всичко е наред ще предпочета парното не само заради топлината, но и заради сметките. Тази година ще видим обаче какво ще стане със сметките и при двата вида отопление.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 15:14 от I.R.

# 106
Малките сметки за парно май само в София ги има Simple Smile! Скоро видях едни познати и се разприказвахме за високите цени на парно, ток и газ, и как всички стоки много са поскъпнали. Та те споделиха, че миналата зима са плащали 550лв на месец за тристаен апартамент, и им е било студено. Казах им, че са луди да дават толкова пари и да мръзнат Simple Smile.

# 107
За София не знам, аз съм на Дунава. Откакто се преместих на ТЕЦ се родих.

# 108
Индивидуално е, ние откакто се отказахме от парно се родихме- плащаме много по ниски сметки за ток и ни е топло навсякъде. Реално плащаме за нашата консумация, а не и сметките на крадящи съседи.

# 109
Индивидуално е, да. Пета зима ще съм на парно и съм много доволна до тук. Две години след мен колежка също реши да смени квартала и от ток да мине на парно. Аз съм в хубав квартал, панел, 56кв.м и повече от 200лв преди три години не съм плащала. Тя купи 50кв.м гарсониера на центъра в стара тухла, обаче на по-скъпия ТЕЦ и с комшии, които са се отказали от ТЕЦ (възрастни хора) или празни апартаменти и първата зима беше стигнала 400лв, докато същата зима моят максимум беше 160лв. На втората година изключи радиаторите и купи климатик. По думите й миналата година плащала по 90лв ток.

# 110
  • София
Индивидуално е доста. Нашите все още плащат по 400лв. сметки за отопление на ток и пак си мръзнат. Предполагам, че ако всичко е ок по инсталации на парното ще се плащат нормални сметки и ще се отоплявате безпроблемно цяла зима и бонуса е топлата вода.

# 111
  • Велики Преслав
Ама казвате го така, сякаш като сте на топлофикация, водата ви излиза безплатна. Много лошо подвеждане. Мене за 4 члена водата ми излиза на месец 15 лв.

# 112
  • София
Изобщо не съм казвала това! Казвам, че едно време като съм се топлила на ток, топла вода имахме само от бойлера и то за къпане( и ако не го включиш топла вода нямаш т.е. един вид се съобразяваш) . В кухнята си бяхме със студената вода. В последствие се купи малко бойлерче за там. Нямам предвид, че нещо ми е безплатно!

# 113
  • Велики Преслав
Не помня къде, го обсъдъждахме, но при добре изчислена инсталация, водата стига за всичко.

# 114
Ама казвате го така, сякаш като сте на топлофикация, водата ви излиза безплатна. Много лошо подвеждане. Мене за 4 члена водата ми излиза на месец 15 лв.
Плащанията към Топлофикация включва и топлата вода - за подгряване. Обикновено имаме 3 кубика топла вода на месец.
На ток, двойна изолация, среден етаж, ПВЦ дограма и Ка стъкла, две стаи и кухня. Бойлер на ток, два конвекторни радиатора в двете стаи, единият френски, другият Елдом и двата с терморегулатор, готварска печка, пералня 2-3 пъти седмично, телевизор 1 брой. Температура в стаите 21-22°. Сметки за 2016-2017 - 320-360лв/ месец.
ТЕЦ+ топла вода, три радиатора чугунени по 10 ребра, 50кв.м, без изолация, среден, висок (7/8) етаж, ПВЦ дограма.
2017-2018 - не повече от 172лв
2018-2019 - не повече от 206 лв (в един от месеците)
2019-2020 - не повече от 165лв
2020-2021 - не повече от 132лв
Тези сметки включват и топлата вода естествено.
За ток от 2017-2021 не повече от 40лв, повечето сметки (98%) до 30лв. Готвим на ток, пералня средно по една на ден.
При изравнителните сметки на края на сезона се оказва, че топлофикация има да ми връща по 7-17лв.

# 115
  • Велики Преслав
Сравнението на конвектор с топлофикация е неуместно!

# 116
Офф, малко не е по темата, ама ние сме трима и само топлата вода към 6-7 кубика ще ни е към 100лв( вярно е , че с парното имаш постоянно и неограничено количество топла вода), ама бойлера ни е винаги включен. От където и да го смятам, с ток плащаме поне на половина по малко отколкото с парно.

# 117
  • София
Т.е имате и парно+топла вода и бойлер или сравнявате сметките между двете?

# 118
В предишното жилище бяхме на парно+топла вода( кубика тогава беше 10-12лв- преди 6 години). Сега сме в друго и няма ТЕЦ, сравнявам двете. На места плащат и х 15-17лв/кубик топла вода.

# 119
В Русе кубик топла вода с отстъпката за лоялни клиенти е 12лв. До сезон 2017-2018 имаше и програма лоялен клиент за парното, за тези, които плащат редовно. За моето жилище беше максимум 120лв, ако надхвърля цената горницата идва безплатно. До тази цена се плаща на база потребление. За съжаление я премахнаха.

Общи условия

Активация на акаунт