Рак на белия дроб - тема 8

• 43 543
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Мда. Объркали са го и забавили с това облъчване,освен ,ако не е било крайно наложително с палиетивна цел . Ама то се прави ,когато няма ,повече възможности ,а не в началото.

# 361
  • София
Ами аз тогава преди да почне лечението ходих при проф. Дудов, и той потвърди, че е правилен така порядъка. Иначе 200 лв и при него консултацията... само даде съвет да направим ЯМР на главата да не би да има там нещо, че от там се почва ЛТ, но нямаше и те си действаха по план.
Според мен това облъчване го правеха заради силната болка, която имаше баща ми тогава. Все се чудеха лекарите защо и как така го боли толкова.

# 362
Не мисля, че е грешно това облъчване. Да, секвенцията е странна, но предвид че човекът се е оплаквал от силна болка, нормално е да облъчат палиативно. Освен това сте попаднали на свестен радиационен онколог - д-р Димчо Георгиев. Препоръчвал съм го и тук в темата. Силно се съмнявам и той, и Дудов и Първанова да не знаят кое кога се прави при НДБК и никой да не забележи, че ЛТ е преди системното лечение.

Говорих с баща ми - каза, че не помни точно къде са били маркерите по кожата при облъчването на прешлените, но че ускорителят се е въртял около него (и над, и под). Тоест може да са го маркирали правилно, особено предвид че не може да стои легнал по корем.

Не си мислете, че в България консултациите тип второ мнение са проформа. Ако някой види нещо грешно, ще го каже. Много от лекарите от различните болници не са в топли отношения. Мисля, че при kalina имаше 2 различни мнения каква трябва да бъде първата линия, преди да се спрат на Тагрисо след трето мнение.

Успех с ЛТ на прешлена и задължително да пие Деган. Това беше единствената стъпка в лечението на баща ми, при която му се гадеше (минава бързо). Също да си следва схемата на дексаметазон и да се обезболява стабилно (в първите дни след ЛТ болката ще се увеличи; след около седмица ще започне да се подобрява).

# 363
Hope4C

" Мисля, че при kalina имаше 2 различни мнения каква трябва да бъде първата линия, преди да се спрат на Тагрисо след трето мнение"

Да - така беше. Дудов искаше да започне с ХТ и старо поколение - Гефинитиб, вместо Тагрисо. Тимчева и Койнов единодушно прескочиха ХТ и стартираха с Тагрисо.

# 364
  • Пловдив
За ЛТ ще му назначат нова схема на терапия с кортикостероиди. А дори може и те да му слагат интрамускулно  Но сега не са от полза. Да му назначат схема с НСПВС за преди ЛТ против болката.
И продължавам да смятам ,че костна сцинтиграфия преди евентуално облъчване е уместна,за уточняване на евентуални костни лезии от метастатичен процес и изключване от облъчването на
тагива от дегенеративен характер,в предвид че 3 месеца след облъчването (освен ако е SRS или SBRT ) няма да e информатично нуклерното изследване в облъчваната зона.
Даже подозирам ,че това в Th11 не е от метастаза ,или пък ако е било се повлияла от системното лечение ,в противен сл. за повече от половин годинина щеше да  е солидно разрушен прешлена.А той там болки няма.
Не е уточнонено и от какво е болката в кръста ,а на образните изследвания на костен прозорец там няма морфогични промени отбелязани(CT и рентген). Th11 не е чак толкова ниско.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 10:01 от whitefang

# 365
Чисти скенери при татко днес (6 месеца след последния ПЕТ). Дано така да продължи. 🙏🏻

През май писах, че имаше изненада - новопоявила се лезия в слезката, 12мм. Това наложи ПЕТ след КТ, за да се уточни какво е. За последните 6 месеца е нарастнала с 3мм (малко) - продължават да смятат, че не е онко.

Пожелавам хубави резултати и добри новини на всички в темата!

# 366
Браво ,Норе,все така да е баща ти ♥️

# 367
Hope4C, браво за хубавия резултат. Така давате надежда на всеки, който е болен, че има лек, има благоприятен изход от заболяването.

# 368
Hope4C, прекрасна новина! Все такива скенери да имате!
И дано да "повлечете крак" за всички ни!

# 369
Чудесни новини Hope4C.Бъдете живи и здрави и ти и баща ти и благодаря за споделеноя опит и надежда.

# 370
Hope,
Чудесни новини! Все такива да са! Heart
Whitefang,
И от теб се надявам на добри новини, когато правиш нови изследвания! Heart

# 371
  • София
Браво за хубавите резултати на баща ти, HOPE. Все така добре да е!
И да повлече крак. zigizagi очакваме скоро и ти да се похвалиш с хубави новини за майка ти. Възхищавам се на куража и борбеността ти.

Моите пък не са особено положителни.
Аз си мислех, че като махнем платината и баща ми остане само на имуно терапия (кейтруда) въобще няма да усеща вливките. Но този път е много много зле. Спи по 18-20 часа на денонощие, много е уморен, няма никакъв апетит и е отслабнал с 2-3 кг, ужасно му е студено, около 10дни след вливката беше поддут - ръцете, лицето, сега отоците са му спаднали малко.

От неделя поддържа температура 37,5, само веднъж е имал 38,5. Майка му е направила антигенен тест и е отрицателен, а и той е ваксиниран. Свързала се и с личния лекар и заради Т са започнали антибиотик за 5 дни. Днес е третия ден от антибиотика и е съвсем малко по-добре от вчера.

Майка е чела в листовката на Кейтруда, че при толкова тежко понасяне на вливките е препоръчително да се направи почивка от 12 седмици. Вие какво мислите.

# 372
Hope4C  Господ здраве да дава на баща Ви и още десетки години чисти скенери, и Вие да сте спокоен и да му се радвате! Дай Боже!

# 373
Благодаря Ви за добрите думи. Стискам палци да сме “повлекли крак”. 🙂

pkrassimira, ако се стигне до почивка между вливанията, не се притеснявайте излишно. Баща ми направи почивка от 11 седмици между 8 и 9то вливане заради пандемията - не можехме да пътуваме до болницата. Всичко беше наред въпреки паузата.

Според мен, ако това е имунна реакция, няма да му мине от антибиотици. Оправя се с кортикостероиди и/или почивка от терапията. Бих направил ПСР за изключване на ковид (не бих имал доверие на домашен БАТ предвид симптомите). Отокът на крайниците и умората са възможни странични ефекти от Кейтруда. Но температурата до 38.5 може да е признак и на инфекция.

Защо не пуснете ПКК (да видите неутрофили/лимфоцити), СУЕ, CRP и феритин? Принципно, при съмнения за бактериална инфекция, прокалцитонин е показателен. Мисля, че не се влияе от имунни реакции (тип пневмонит в резултат на Кейтруда). Със сигурност НЕ се влияе от вирусни инфекции.

# 374
  • София
Благодаря Ви за добрите думи. Стискам палци да сме “повлекли крак”. 🙂

pkrassimira, ако се стигне до почивка между вливанията, не се притеснявайте излишно. Баща ми направи почивка от 11 седмици между 8 и 9то вливане заради пандемията - не можехме да пътуваме до болницата. Всичко беше наред въпреки паузата.

Според мен, ако това е имунна реакция, няма да му мине от антибиотици. Оправя се с кортикостероиди и/или почивка от терапията. Бих направил ПСР за изключване на ковид (не бих имал доверие на домашен БАТ предвид симптомите). Отокът на крайниците и умората са възможни странични ефекти от Кейтруда. Но температурата до 38.5 може да е признак и на инфекция.

Защо не пуснете ПКК (да видите неутрофили/лимфоцити), СУЕ, CRP и феритин? Принципно, при съмнения за бактериална инфекция, прокалцитонин е показателен. Мисля, че не се влияе от имунни реакции (тип пневмонит в резултат на Кейтруда). Със сигурност НЕ се влияе от вирусни инфекции.

Мен не ме притеснява по-дълга почивка, а дали онколозите ще се съгласят да му я дадат.
Ние като правихме ПЕТ скенера и нарочно се замотахме, за да му дадем малко почивка и онкологът като видя че има 2 месеца от последната вливка и се възмути защо сме се моткали толкова с резултатите от ПЕТ.

Майка е мед сестра в болница и му е взела антигенен тест, с коите се тества при тях. Ще говоря с нея да му пусне и ПКК.

Общи условия

Активация на акаунт