Рак на белия дроб - тема 8

• 43 503
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Изглежда много страшно ,но според мен трябва да се овладеят нещата,слушайте съветите на  Норе4с,не могат ли терапиите да се намалят /преустановят до решаване на проблема?Мама също , когато й беше най-зле почти не можеше да стане,посивя й кожата ,много се задъхваше ,но тогава беше от обезводняване.Също й давах ORS на ХИп ,той е за бебета,но с подходящата доза хидратира чудесно ,о и сега се сетих ,на мама й бяха изписали едни прахчета с бананови люспи,уж действали страхотно,но тя ги отказа,че й били скъпи (мисля ,че беше около 5 лв бройката,пие се по макс 6 пъти на ден,),в Хасково не ги намерих ,но не се и наложи,но ако проблемът е друг,който Хоуп обяснява ,не зная дали ще подействат при вас  казва се Банитрол плюс

# 616
Fani, благодаря. Изглежда страшно, да. Загуби сили и не знам как да му помогна. Днес се карахме, че трябва да яде, а като яде отива почти веднага в тоалетната, едвам събира сили да се оправи и се започва отначало. Става затворен, омагьосан кръг. Ще пробвам утре да се добера първо до Щерев, а след това и до Кацаров. Татко не може да стигне до болница, ще трябва само по документи и мои разкази

# 617
У сестра ми всички са с гърло,кашлица, Отпадналост и главоболие.На сестра ми приятеля пък му отекло цялото лице,отишъл на лекар според него било грип,който върлувал,изписал аспирин ,авитрон и за смучене,в тези първите две има ли нещо по-особено или няма проблем мама да ги пие? Благодаря предварително

# 618
Фани аз с аспирин и авирон минах ковида за 3 дни. Във авирон няма менделеевата таблица и мисля, че е безобиден, макар че за грип и ковид е супер . Само че е най-ефикасен е при съвсем начални симптоми. Но и сега да го почнат мисля че ще има полза. Тестове правиха ли, има и за грип?
Лилибет, заради разстройството ли неможе да стигне до болницата? Аз мисля, че там със някакви системи по-бързо ще могат да овладеят нещата. Хидрасек спомага да няма загуба на соли и да не се обезводни,има лек стягащ ефект но чак да спре диария едва ли. Не се настройвай за толкова влошено състояние. Той спазва ли диета без млечни и захари? Оризова вода има силно стягащо действие.

# 619
Благодаря на всички, които се отзоваха. Бях при Щерев и той счита, че ще се стабилизира, увеличи Дексаметазона ( както Норе посочи, че се прави). Пази диета, ще видим, дано се преодолее и това състояние. Благодаря още веднъж за помощта.

Авирон Рапид е много добро за грипни състояния, вкъщи го ползваме често. И при Ковид го пихме. Трябва да се вземе веднага след първите симптоми или поне до 48часа. Има добър ефект, без да се натоварва организма.

# 620
  • Пловдив
Believe's
Ако не е тайна, къде е правен ПЕТ?
Стана ми интерсно къде  отчитат  метаболитна активност  на над 2мм нодули, освен евентуално
в онкологията  в Дървеница.
Иначе , резултатът е добър, няма  други метастази екстракраниално.

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 13:03 от whitefang

# 621
Не е тайна, щом го разпознавам Simple Smile.
В Дървеница е. Бях на консултация при д-р Николова, която го е разписала.

# 622
Уайт очаквах да се включиш, даже и за ЯМР да кажеш какво мислиш, но изтрих старите снимки. Както каза Зиги, в Дървеница са правени.
Сега Георгиев назначи само 1 радиохирургия на мястото на операцията. И февруари 4 на белия дроб. Питах го ама как до тогава без лечение, той каза че първо да се направи облъчването и после терапията. Аз съм притеснена толкова време без лечение. Чудя се дали да не ида при Петрова, че имаше скорошни часове за нея или да изчакам Дудов на 10.01?

# 623
Lilybet, според Щерев и гастроентеролога не е ли добре да му се вливат системи? Може да намерите някой да му ги слага и вкъщи. На нас ни го беше препоръчал онкологът миналата година, когато между вливанията баща ми беше зле и не се хранеше. Гледайте да приема редовно течности. С тях има ли проблем? Айрян със сол и компоти?

# 624
Айран и компот не са препоръчителни  заради лактозата и захарта. Общо взето при продължително разстройство, за да няма обезводняване трябва да се приема нещо от рода на хидратин алфа, хидрасек и подобни. И определено мисля, че системите ще имат по-бърз ефект.
П.П аз ли нещо не разбирам, но тази хистология е... не виждам нищо подробно описано. Само че няма мутации. Да чакам ли още неща?

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 22:31 от Believe's

# 625
Ако се спазва диета за диария ,айрян,компот -не.Млечните се въвеждат най-накрая.Без мазнини.Общо взето ориз,картофи,сухари ,солети и т.н .Печена ябълка без кора(плодовете без обелки и кори),помня ,че моето дете като изкара салмонела ,много трудно беше захранването след това ,поне месец...

# 626
Привет на всички списващи тук! От началото на тази година, успоредно с диагностицирането (аденокарцином) на съпруга ми, задочно Ви следя. При него бе извършена лобектомия на горен и среден лоб на бял дроб, а след това назначена химиотерапия, 4 курса с цисплатин и винорелбин, във връзка с находки в 3/27 лимфни възела. След първите две вливки се продължи с прилагане само на винорелбин. След приключването бе насочен евентуално за мнение за лъчетерапия. Предвид хроничните му здравословни проблеми се направиха два петскенера в разстояние на два месеца. На втория петскенер от 19.11.
2021 г. се визуализираха суспектни лимфни възли, освен в областта торакс и бял дроб и в глава и шия. Последва биопсия и хистологично се потвърди, че се касае за метастатичен процес. Междувременно направихме PD-L1, ALK и EGFR. Първите две бяха негативни, а при EGFR се откри L861Q мутация. Не съм сигурна дали  има някой с подобен случай, но сме в чуденка (поради интерпретацията на болницата, видно от резултата), дали и какво решение ще се вземе по отношение на бъдеща терапия предвид финансирането от НЗОК. Имаме и решението на Онкокомисията.
Предварително благодаря за отделеното време и внимание и  желая на всички сили и кураж до ремисия, а на близките здраве и никога да не губим посоката, за да я показваме на минаващите през това изпитание❣

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 11:01 от DimS

# 627
Ние май сме с Ковид ,у нас сме с температура,болки в тялото и главата, дразнене в гърлото и лека кашлица.Моят тест е положителен,на моя мъж отрицателен,но той е със симптоми от днес направо 38.6,аз 37 ,2 ,но се чувствам все едно е 40. 😄Мама се пооправят у тях,при нея остана лека умора ,парене в очите и болки в мускулите,ще се следим.

Празниците идват и искам на всички да пожелая само здраве!!!Надявам се всички да са добре 🤗

# 628
Fani, вземете мерки веднага! Heart
Надявам се да го изкарате всички леко! Hug

# 629
Fani0101, бързо оздравяване! Щом вече се оправяте, всичко ще е наред. Проверете как е коагулацията (особено при мама) - пускат се д-димер, протромбиново време, aPTT и фибриноген. Ако са завишени - може да попие антиагрегант (като аспирин протект) или антикоагулант известно време, по преценка на лекар.

DimS, мутациите в EGFR exxon 21 L861Q са така наречените редки мутации в EGFR. За тях се знае по-малко отколкото за честите EGFR мутации, защото се срещат в едва ~15% от всички EGFR мутирали НДБК. Някои тирозин киназни инхибитори, обаче, влияят и на L861Q. За афатиниб (второ поколение TKI), например, има натрупани данни, че оказва положителен ефект. Не знам дали НЗОК би покрила лечението. Може да питате дали евентуално има някакво проучване, за което човекът би бил добър кандидат. Дори да е в друга болница.

Общи условия

Активация на акаунт