Рак на белия дроб - тема 8

• 43 517
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
Хоуп,записвам , благодаря,те от два дни са на аспирин и авитрон,интересното е ,че май тя ни зарази,ако не е Ковид то с грипа.♥️

# 631
Фани щом теста ти е положителен, значи няма съмнение. Ние у дома пиехме и вит.Д, селен също всички мои познати са пили, но аз бях само на Авирон, аспирин и пробиотик. Както каза Хоуп, преди антикуагуланти трябва да се видят показателите, но в Бг не съм чула да го правят за съжаление. Аз знам че имам завишен Д димер от предишно изследване и за това започнах да го пия. Но по- правилно е да се видят показателите наистина. Също друго което правех е, да не бързам да сваля темп. Когато скачаше над 38,5° тогава взимах мерки за нея.

# 632
  • Пловдив
Believe's
Резултата от ЯМР го прочетох отгоре отгоре Има постоперативен кистом ,  както и предполагах, но се споменаваше нещо и за малкия мозък. Ако не те притеснява пусни го на лични да го погледна пак.
Колкото до резултата от генетичните , както по-рано писах , при плоскоклетъчния белодробен карцином няма таргетируеми мутации, единствено можеше да е положителен PD-L1, но уви при баща ви е негативен.Ако искате пуснете на второ място хистология и ИХХ маркери да потвърдят или отхвърлят плоскоклетъчен.

Фани , бързо оздравяване на теб и хората около теб.Дано го изкарате леко.

Редакция:
DimS,
освен afatinib на редките мутации действа с различен успех и Osimertinib, като специално за тази мутация има най-Добър отговор от редките , и е по-добър от този при afatinib.Има една жена , която първоначално( първа линия) беше на Osimertinib , не са и прилагани първо  EGFR TKI от първо поколе ние,  но не знам дали не е била с T790M. Iventant. Ако ще се търсят клинични проучвания , в които да участва , ако не могат да му ги изписват по касата, да го имате и него в предвид. Освен това е и одобрен от FDA   и за редките EGFR мутации.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 00:11 от whitefang

# 633
Уайт, аз със сигурност ще ги пусна на още едно място. Просто за ПД-Л1 видях че го е правила Поповска, а тук чета че тя няма грешки, но аз за всеки случай ще го направя. Видях че не е определена диференция. Абе общо взето... Досега качените ИХХ са доста по-подробни, а при нас само празни полета.

# 634
Не бих проверявал PDL1 (или хистология) на проф. Поповска. Ако има разлика с някое от следващите хистологични изследвания - по-вероятно е другите/следващите патолози да бъркат. Другият патолог, който е близо до нея като качество на работата, е проф. Христова, но се съмнявам да се разминат в мненията.

Принципно е трудно да объркаш аденокарцином с плоскоклетъчен такъв. На микроскоп аденото има един характерен низ от топченца тип перлена огърлица. Плоскоклетъчният прилича на съвкупност от хексагони. Да беше някой аматьор, да сбърка, но точно проф. Поповска ми е показвала и обяснявала тези неща. Поне аз ѝ имам пълно доверие.

# 635
Хоуп знам и аз ги гледах на снимки, че се различават доста. Диференция защо се прави, при него не е определена. Искам и К 67 да пусна. Ако мога да улесня онколога с нещо бих го направила. Вие какво мислите за мнението на Георгиев, февруари да се направи радиохирургия на дроба и после лечение. Аз все още немога да се добера до Тимчева. Но пък имам час за Дудов, и ако не ще видя и Петрова.

# 636
Hope4C, благодаря❣ Вчера пуснахме NGS изследване в Трансхеликс. По мнението и на Д-р Петров, на първа линия трябва да се използва Афатиниб, но дали ще бъде одобрено лечение с него при така стеклите се обстоятелства е въпрос. Радикалната интервенция и първата част от химиотерапията бяха проведени в Германия (ала поради срив в показателите прибегнахме до инвалидна количка, на връщане от там), а тук, в Пловдив, бе преразгледана схемата и се сведе до щадящо прилагане само на цитостатик. Мнението там, още в началото бе, за прилагане на химия+лъче, но откриха латентна микотична бактерия, заради която се въздържаха на онзи етап от лъче, за да не я "събудят" и предписаха рифампицин, етамбутол и кларитромицин, които и до днес приема. На задочна онкокомисия там, след изпратения пет скенер са решили за уместно да прилагат с куративна цел карбоплатин и паклитаксел в съчетание с лъчетерапия и ако не сработи едва тогава да се прави генетичен панел. Това решение, ни се стори странно и останахме да правим биопсия и генетичен панел тук. Все още сме в ситуация, в която не знаем, какво и кое би било по-добре.
Whitefang, благодаря и за твоето мнение❣ Много са ми ценни и на двама Ви с Hope4C мненията, просто сте уникални❣ От все сърце ти пожелавам борбата да се увенчае с ремисия, не, а да забравиш, че си минал през това нелеко изпитание, но да продължаваш с ценните съвети тук❣🍀

Fani0101, в тричленното ни семейство ваксиниран и до днес, няма. Междувременно, съпруга ми прекара Ковид месец и половина преди да се открие аденокарцинома. Поради поддържане на субфебрилна температура, самосиндикално реших на четвъртия ден да започна да давам Азитрокс, въпреки сериозната антикоагулантна терапия (1 т. Клопидогрел 75 мг
 и 1 т. Ксарелто 15 мг. дневно). Риска бе непремерен, защото в следващите 12-24 часа прокърви и въпреки, /че не без помощ/ овладяхме положението, отидохме на лекар. Последва прилагането на кортикостероид и редица други добавки, но лекаря, каза, че в нещастието от прилаганата принципно терапия има щастие, защото е на антикоагулантна терапия. Десет месеца след него и дъщеря ни (17 г.) доказано преболедува Ковид, при нея бе като същински грип, но съответно и със загуба на обоняние. Респективно, антикоагулантите се оказва, имат специално място.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 00:45 от DimS

# 637
  • Пловдив
Предполагам идеята му е опит за абскопален ефект при ХТ след ЛТ.
На мен лично обаче лъче(SBRT)  на белия дроб чак февруари ми се вижда късно. Може би трябва с онколог да се обсъди дали да не започнете системното лечение
още след ЛТ на оперативното поле в мозъка.Може да има абскопален ефект и след това лъче, особено ако към ХТ има и   ИТ  (по-чест е при нея)

# 638
Здравейте ,след двете неуспешни бронхоскопии на свекърва ми се наложи отворена биопсия.След като излязоха резултатите от нея отидохме при д-р.Койнов за консултация .Направихме и ИХХ и след нея свекърва ми започна лечение .
Мина първата вливка ,като се наложи и преливане на кръв заради нисък хемоглобин.Така и не отидохме за консултация при друг онколог ,защото искаше да започне лечението си веднага .Ще съм ви много благодарна ако погледнете епикризата и резултатите и да кажете какво мислите.[/img][/img][/img]

# 639
Люси, Койнов е добър онколог, а второ мнение може да потърсите винаги, нищо че е започнала терапия. Хемоглобина й падна след вливката ли, тя беше ли отслабнала преди това, нормално ли се хранеше? За съжаление немога да помогна с мнение,но вярвам че правите правилните стъпки.
Виждам изследванията на твоята свекърва и са доста по-подробни от на татко.
При него не е изследвано ALK, ROS 1, няма диференция. И незнам дали при неговия вид не се правят или просто така са решили. Все се притеснявам че пропускам нещо важно.
Уайт как си ?
Фани вие, майка ти?
Здраве на всички желая ❤

# 640
Хемоглобина беше паднал преди вливките .Отслабна доста и не се хранеше както обикновенно,тъй като и се гадеше .Сега я болят ставите ,най-вече глезените ,предполагам е от започналото лечение .

# 641
  • Пловдив
Люси, Койнов е добър онколог, а второ мнение може да потърсите винаги, нищо че е започнала терапия. Хемоглобина й падна след вливката ли, тя беше ли отслабнала преди това, нормално ли се хранеше? За съжаление немога да помогна с мнение,но вярвам че правите правилните стъпки.
Виждам изследванията на твоята свекърва и са доста по-подробни от на татко.
При него не е изследвано ALK, ROS 1, няма диференция. И незнам дали при неговия вид не се правят или просто така са решили. Все се притеснявам че пропускам нещо важно.
Уайт как си ?
Фани вие, майка ти?
Здраве на всички желая ❤
Благодаря ,че питаш, горе-долу добре .
При баща ти не са правени ALK/ROS1 ,защото плоскоклетъчния белодробен карцином ,няма таргетируеми м утации.Даже се чудя защо е правено и EGFR. Диференциация освен за определяне на хистологичния грейдинг
и евентуална прогоноза , също не вуждам особен смисъл да се определя - определя се при хистологията с гледане под микроскоп.Нa решението на онко-комисията от "Св.Георги" освен TNM стадия има ли грейдинг(G)?

# 642
Май.по-добре, благодаря,тя още поотхрачва и малко я болят мускулите,но каза,че днес вече доста повече енергия има,била е на работа до обяд,донесе ни храна.Ние ти добре,ту не.Пуснах една прахосмукачка и чашка днес и цялата се изпотих 😄.Иначе днес сме на доктор,че и малкия се разкашля .

# 643
Уайт, ти си толкова смел и силен мъж, нито веднъж не прочетох да се оплакваш, нито да мрънкаш. Наистина ти се възхищавам и лично мен ( а предполагам и всички други на които си помогнал със знания) ме интересува как върви при теб. Бих се радвала редом със съветите да казваш как я караш и ти самия! От сърце се моля да оздравееш и да се радваш на живота !

# 644
  • Пловдив
В Предишната тема, първия пост на 40-та стр. ,ми е разчитането на последния
скенер(единствен ПЕТ досега) от проф-Пиперкова (ПЕТ е правен в Токуда защото ми дадоха най-ранна дата , а имаше съмнения за прогресия , което може би е било имуномедииран пневмонит,защото не съм боледувал преди това),а и образния диагностицик в  КОЦ-а ме пита дали е облъчван БД(вероятно съмнения за пневмони-лъчев,но не   си направил труда да измерва разликата в усилването с контраст,направо написал -"комплексна лезия - Прогресия")
https://www.bg-mamma.com/?topic=1329089.585

Разчитането в Токуда:

Имам ЯМР на ГМ от 27 Август(3 месеца) и в края на Ноември(6 месеца след РХ) ,но не са ми под ръка . Там имам две лезии ,на  които е правена РХ с КиберНож Декември 2018 ,но не е била достатъчна дозата за радикално лечение и рецидивираха - едната 2019 лятото и и е правена втора РХ
септември-октомври ,другата между февруари и август 2020.Тази година Май месец правиха пак РХ и на двете  ,но с много ниска доза на тази ,на която и е 3-та РХ(2х5 Gy). И при 2-те има някакъв ефект ,но при тази с 3-те облъчвания е слаб.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 09:40 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт