Рак на белия дроб - тема 8

• 44 361
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
pkrasskmira, чудесна новина,  дано това да е трайно и да си живее спокойно човекът!

И на нас Тимчева ни каза, че при бял дроб няма практика да се спира имунотерапията. Явно обаче не навсякъде е така - на Hope ба му и други техни близки, лекувани в чужбина, са със спряна терапия.

При баща ми последната имунотерапия беше през август и оттогава не е имало вливания заради тежката кожна реакция.
Правихме нов скенер миналата седмица. Не да описани разсейките в надбъбреците като размери, но пише, че нямат динамика спрямо пет скенера през август. За дроба пише, че нодул, който е бил 9 мм през август сега е 13 мм. В пет скенера няма описан точен размер на такъв нодул, така че не знам доколко това е точно. Сега отново се колебаем дали да с предприема лъчетерапия за разсейките или все още не.

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 20:09 от Bojuri

# 166
Нека ти снима писмения отказ, за да видим на кои законови разпоредни е основан и има ли основание за обжалване.
Може д аима отговор на лечението, но то продължава и е малко странно да не му го продължат, особено като има странични ефекти и не се чувства напълно добре.

# 167
pkrassimira, честито за страхотния резултат! Все така да е твоят татко. Simple Smile

За минаването от 3 на 6 седмици - мисля, че може да се направи във всеки един момент след приключване на комбинираното ХТ и ИТ. Дозата на 6 седмици е двойна, тоест не е някаква поддържаща доза, ами толкова ефективна колкото и тази на 3 седмици. Обсъдете с лекуващия онколог, че имате подобно желание. Особено в тези времена (ковид) е разбираемо, че искате да намалите ходенето по болници без компромиси с лечението.

Баща ми изкара 9 вливки на 3 седмици и после още 6 на 6 седмици. След това му спряха терапията. В България мисля, че не се спира. На нас онкологът в началото ни каза, че Кейтруда ще се влива поне 2 години. След втората година при стабилни скенери/пълен отговор я спират. Ако има рецидив - връщат я обратно. В изключително редки случаи я спират по-рано - при бърз пълен отговор. Татко влезе в ремисия след седмото вливане (4 ХТ и ИТ, и 3 само ИТ). След още 9 месеца Кейтруда му прекратиха лечението - тоест общо 14 месеца е третиран.

Според мен отказа на ТЕЛК е поредната свинщина. Той може да е в ремисия, но е след неврохирургична операция и е на активно лечение. Whitefang познава техните правила и процедури доста по-добре от мен, но аз бих обжалвал пред НЕЛК. Изчакай го да се включи.

# 168
  • София
Благодаря на всички за включването. Честно казано не очаквах да има толкова бързо, толкова добри резултати.
ПЕТ скенера беше 1,5 мес след 6та комбинирана вливка - циспластин + пеметрексет + кейтруда.

Това, което ме притеснява с доживотните вливки, е че кейтрудата влияе на щитовидната жлеза (поддтиска действието й) и Тимчева каза да му следим показателите. Освен това, както и Hope4C беше обърнал внимание, в БГ дозата е еднаква за всички, а баща ми е само 65 кг.

Иначе за ТЕЛКА, майка ми беше толкова бясна снощи, че никаква полезна информация не ми даде.
Като имам повече яснота пак ще пиша.

# 169
Страхотни новини !!!Може ли да попитам метастазите в мозъка облъчвайте ли ги и по колко сесии

# 170
  • Пловдив
pkrassimira
Браво,много добри резултати.
Към написаното от Хоуп ще добавя :
Щом сте направили само 6 вливки ИТ и то с ХТ ,ще трябва да правите още поне 4 месеца ИТ ,особено след като ХТ е била с платина ,за да се потвърди ремисията само на ИТ ,Някъде се прилага до 1 година общо на ИТ ,дори и при по-ранна ремисия.
Ако е след едната година ремисията - до 2 години ИТ. Ако след спирането има прогресия ,може да се направи за една година или 17 терапии. Аз за пръв път чувам в БГ да не се спира след 2-те (+още 1 евентуално) ИТ ,и да се прави доживотно.Определено сега е прекалено рано да се спира.
За периода мисля в БГ не се прилага схемата на 6 седмици / на мг на килограм. А и според мен може да му понася по-трудно двойната доза.Освен Пандемията има ли нещо друго да ви притеснява в ходенето на всеки 3 седмици на вливки? Само на ИТ ще са само по един ден и може да не лежи 3 дни(хоспитализиран) а да е по Амбулаторна процедура.
Влошаването на слуха освен от ХТ ,може също да е следстие на операцията ,както и радиохирургията. Подуването на краката и лицето също може да е от РХ.
Болничния ТЕЛК ли го издава или ЛКК?
Не съм много сигурен,трябва да проверя,но мисля ,че за болничните могат да откажат да продължение ,дори и да е спазено ограничението за бгой дни за годината общо,за 2 поредни години общо , и да дадат преписание ,да се яви за освидетелстване за трайно намалена работоспособност и определяне на % и степен на увреда и ТНР.
Зиги няма такова понятие болничен за ТЕЛК или за временно намалена работоспособност. Временно намалената работоспособност може да я определи еднолично лекар(ЛЛ примерно) ,ако е продължение ЛКК . Има ограничние от 40 дни за годината еднолични и 180 от ЛКК и еднолично общо за такива болнични. Продължаването над този брой се прави след яваване на ТЕЛК,те играят ролята на ЛКК тогава.И могат да го продължават болничния 2 пъти,след което трябва да определят "трайно намалена" работоспособност -със или без право работа ,противоказания за извършваната работа и т.н.    и срок(за онкологичните обикновено е 1 година първия път).  
А доколкото си спомням Красимира беше питала и искат баща и да се пенсионира и тогава да му определят %ТНР , което ще се случи в края на ноември (ако стажа и доказването му е безпроблемено).

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 15:24 от whitefang

# 171
White,
Знам, просто не съм се изразила ясно.

# 172
  • София
Страхотни новини !!!Може ли да попитам метастазите в мозъка облъчвайте ли ги и по колко сесии

Фани, татко имаше 2 мети в мозъка - едната я оперираха, другата беше недостъпна за операция.
На мястото на операцията правихме 3 дни лъчение, на втората - 1 път -  много силна (мисля че му казват радио хирургия). Правихме я в Иван Рилски, в София. На ПЕТ скенера пишеше, че мястото на операцията е чисто, както и мястото на разсейката.

whitefang,

Не ме притеснява дори пандемията, а пътуването и пред вид това, че идва зима (те пътуват с майка от Пловдив с кола). От друга страна не се бях замисляла, че може двойната доза може да я понася по-тежко.
Иначе Тимчева обясни че имуното не се натрупва и че при агресивен тип рак като аденокарцином се продължава по-дълго.

Поддуването на краката, ръцете и лицето започна да отшумява бавно след спирането на платината и застудяването на времето. За слуха го споменах, за да се има предвид от някой друг. А и РХ беше 2-3 месеца преди да започне да са поддува.

Ох за болничния - не съм много на ясно с термините, които използваш. Той има 180 дни и после се яви на телк, за да му позволят да вземе още 60 дни, които му ги издават от болницата, където се лекува. И сега подадохме още веднъж да ги удължат, докато дойде време да се пенсионира. Със сигурност има писмен отказ, като ми го изпратят, ще се консултирам пак с вас. То така или иначе не е фатално, тъй като той работи за себе си, но не е коректно.

И след съвет с вас, точно това мислех - първо да се пенсионира и тогава да му определят %ТНР.

Много благодаря на всички, които толкова бързо и адекватно се включват. Аз понякога ме е страх да споделям, за да не объркам някой. Често се водя от препоръките отправени към някой друг и сте ми много полезни.

# 173
Whitefang, мисля, че на Божури таткото беше на Кейтруда по схемата на 6 седмици, но не помня дали беше на фиксирана доза от 400мг или на 4мг/кг. Вторият режим не знам дали е одобрен от НЗОК.

Красимира, имам един въпрос. При твоя татко лъчелечението преди ХТ и ИТ ли беше и, ако да, колко време преди това?

Питам, защото онкологът на баща ми сподели (преди време), че в случаите на пълна ремисия забелязва определена тенденция. Голяма част от пациентите му в тази хипотеза са с облъчени метастази в ЦНС с IMRT или SBRT непосредствено преди началото на системното лечение. Според него е възможно да има връзка, защото облъчването на ЦНС е в по-малко фракации и с по-големи дози. Когато Ту клетките загиват поради облъчването, Т клетките биват изложени на безброй парчета с информация от тумора. С леко медикаментозно побутване (ИТ) е възможно същите Т клетки да идентифицират допълнителни протеини (извън тесния обхват на чекпойнт инхибиторите), което да води до резултати като при нашите родители. Simple Smile

# 174
Здравейте. Майка ми /на 88 г, паркинсоничка/постъпи в болница с плеврален излив, който мислехме, че е вследствие на падане и престояване с часове обърната на една страна. Изтеглиха  й около 3л течност, но след контролния рентген бе  насочена към скенер. Установи се 8мм образувание на левия дроб. Заради общото й състояние биопсия не е правена и лечение не е предприето. Очаква се изливът да се повтори.

Проблемът е, че вече 10ина дни тя е силно отпаднала /буквално вече не може и да седи - припада/, дреме непрекъснато, яде зорлем по малко  пасирана храна /има позиви за повръщане/ и медицинска течна храна. Благодарение на последната не пада под 1200 кал/ден. Единственото, което иска е газирано -вода или кола. Знам, че това дразни стомаха, но й давам. Същевременно има силно разстройство.
Чудя се дали това е вследствие на рака или  триседмичният прием на антибиотици /първоначално диагнозата беше пневмония/ е причина за стомашните проблеми  и оттам - на общата крайна слабост.

# 175
Не мисля, че е възможно 8мм формация да причини подобни системни оплаквания. Предвид трите антибиотика и силната диария е доста по-вероятно да е с инфекция C.Difficile, която може да обясни повечето от изброените неразположения.

За да потвърдите това, трябва да вземете проба от фецес (изпражнение) и да я дадете за лабораторно изследване на C.Difficile и свързани токсини (към 20лв е). Ако резултатът е положителен - директно на гастроентеролог, защото има изключително специфично лечение (ванкомицин) по схема.

С пробиотици и разни друго добавки този проблем НЕ се оправя.

Относно другото питане - тези 8мм може да не са с онкологичен характер. Скоро е била с пневмония. Възможно е да има бенигнени нодули. Трябва или да се биопсира, или да се проследи отново с КТ след 2-3 месеца, или да се направи ПЕТ скенер. На тази възраст за подобна формация, ако случайно се окаже злокачествена, може да обсъдите варианта за радиохирургия като единствено лечение.

Успех.

# 176
Благодаря! Даваш ми неочаквана насока - ще пусна изследването.

# 177
  • Пловдив
Красимира, лъчеви реакции може да има и 9 даже 12 месец.ЯМР на главен мозък правихте ли заедно ПЕТ, преди, след?
За един месец може да си пуспе 20 дни отпуск и след това да се пенсионира за ОСВ, пък след това да се освидетелства.Един месец без обезще те ние за временно намалена работоспособност от НОИ предполагам няма да е проблем.

# 178
Да, баща ми беше на 6 седмици Кейтруда, по 400 мг. Това беше схемата след като спряха химиотерапията (4 цикъла химио + имуно на 3 седмици). Той също е 60+ килограма и смята, че дерматологичната токсичност може би е свързана и с по-голямата доза при вливките на 6 седмици. Щитовидните хормони също са му разбутани, но не много и според онколозите и ендокринолозите не се налага към момета да приема лекарства за това.

Обсъдихме дозите на Кейтруда с лекарите. Според лекуващия онколог в Надежда дозата си е 200/400 мг и това е. Тимчева също каза, че това е стандартният протокол, но при така проявени странични ефекти може да се мисли за по-ниски дози при евентуално подновяване на имунотерапията. Така че не е невъзможно вероятно и в България да се прилага протоколът за 2 мг/кг тегло. pkrassimira, може да го обсъдите с лекуващия лекар. От друга страна, обаче, онкологът, с когото се консултираме в клиниката в Мадрид (където прилагат схемата с доза според теглото), изрази мнение, че страничните ефекти не са заради дозата и че с малката доза вероятно са щели също да се проявят.

# 179
Здравейте на всички.
Минавам да споделя как върви при нас.
Татко за сега няма странични ефекти от Осимертиниб и дано така да остане.
Единствено има възпаление на клепачите- долни и горни. Майка ми му капе капки, но не се повлиява.
Е съща така лесничко се уморява. Доктора все повтаря за разходки, но ако направи 2000 крачки , после 2-3 дни си почива.
Но като цяло е добре и няма вече болки от дясно от дясно.
djoleva моите съболезнования....

Общи условия

Активация на акаунт