Рак на белия дроб - тема 8

• 44 342
  • 752
  •   2
Отговори
# 255
За съжаление, най-вероятно се касае за белодробен карцином с първична формация в десния бял дроб и вторични лезии в левия, лимфни възли и прешлени.

Вземете диска от това изследване и директно отивайте в Токуда (София) при доц. Цветан Минчев (обадете се преди това да питате в кои дни точно приемаше). Трябва да се направи бронхоскопия или VATS за взимане на материал и последващо хистологично изследване в кратък времеви порядък.

Знам колко са страшни тези първи дни (най-вече неизвестното). Ако имате въпроси - пишете, вървяли сме ги тези първи стъпки почти всички пишещи в темата.

Успех!

# 256
Много благодаря за бързия отговор. Незнам къде се намирам. Това е изследване на баба ми. Жената ходи всяка година профилактично и изведнъж това.. Оперирана е преди 15г от туморно образувание на гърдата/премахната е/.
Лезии, т.е метастази ли? Много се тревожа, незнам какво става. От КОЦ Шумен са казали, че никой няма да я оперира заради разсейките, които са казали, че са по костите

# 257
Благодаря ви,хора!, сегс ми казаха ,получил е инфаркт.Дсно е било бързо ,цели 8 години изкара след много тежък инсулт...едвам го вдигнахме на крака ,но стресът и депресията си оказват влияние...Какво ли не се случвало с тези моите родители-наводнявания сериозни, родителите им също починаха млади ,преди 10 години докато спяха къщата се запали ,но мама се е събудила и скочили от прозорците,после инсулта,ограбвания ,мама и накрая.... благодаря ви,че изслушайте мъката ми...

Лезии са метастази,да ,потърсете още едно две мнения след като излезнат резултатите .

# 258
Много благодаря за бързия отговор. Незнам къде се намирам. Това е изследване на баба ми. Жената ходи всяка година профилактично и изведнъж това.. Оперирана е преди 15г от туморно образувание на гърдата/премахната е/.
Лезии, т.е метастази ли? Много се тревожа, незнам какво става. От КОЦ Шумен са казали, че никой няма да я оперира заради разсейките, които са казали, че са по костите

Вторичните лезии/образувания са метастази от основния (първичния) тумор.

Принципно, не е невъзможно да е метастатичен РМЖ (въпреки че са минали 15 години от операцията). В изключително редки случаи се случват подобни много късни рецидиви. Предвид описаното в скенера и разпространението, обаче, е по-вероятно това да е новообразувание на бял дроб.

Белодробните карциноми в IV стадий НЕ се лекуват с операция. Лекуват се системно с химиотерапия, имунотерапия и/или таргетна терапия. Използва се и лъчетерапия с палиативна цел или с цел фокална консолидация след системно лечение (ако състоянието позволява/предполага това). В редки случаи се правят операции на метастази, когато причиняват болка, засягат центрове в ЦНС, пречат на определен рефлекс (гълтателен, например). Но бял дроб няма как да се оперира предвид скенера.

Това не бива да Ви отчайва или разочарова. Операцията не е вся и всьо в лечението на онкологични заболявания, особено когато са системни (с метастази).

Не искам да Ви обърквам излишно. За да не се лутате - следващото нещо, което трябва да направите, е биопсия. Биопсия на бял дроб не е лесна работа. За да не се налагат втори, трети и прочие опити, Ви препоръчвам да отидете при доц. Цветан Минчев в Токуда. Не е нужно баба Ви да идва с Вас - трябва Ви само диска от скенера.

# 259
Fani, след толкова перипетии и нещастия, е време слънцето да изгрее и на вашата улица!

Баща ми също почина от инфаркт - през ноември 2004 г., беше с две години по-голям от твоя. Мъката е голяма, но от днешната ми гледна точка - по-добре инсулт/инфаркт, отколкото години мъки с рака.
Много ми е минорно тия дни - в понеделник погребение на млад човек (Ковид), днес разбрах, че бивша колежка малко над 50 е починала от рак. Мисля си колко често казваме - борим се с рака и това е станало обичаен израз. И че това, което правим е наистина борба - ежедневна и изтощителна...

Днес пак ходих по лекари да събирам документи. Добре, че съм хоум офис и началството не ме вижда как употребих два часа работно време да търча от единия край на София до другия. Извадихме късмет (един човек си отменил часа малко преди аз да се появя на рецепцията) и пет скенерът ще е след две седмици, а не в началото на декември както очаквах от информацията, която ми дадоха по телефона.

# 260
  • София
Здравейте,не е по темата,но минавам да изкажа мъката си...животът е толкова непредсказуем...вчера почина тати...от всичко покрай мама ,направо ни дойде като гръм,мама се е върнала от работа и го открила на масата отишъл си на 56 години, най-вероятно пак инсулт...., докато обядва .... толкова се боях какво ще стане ,ако той остане без нея,а какво стана....мама е като камък,няма такава жена,снощи даже се качи у нас на 5 етаж... Благодаря,че Ви има ,бъдете здрави 😔

Фани, моите съболенования.
Много неща е преживяло твоето семейство.
Дано се държи майка ти и ти разбира се.
Наистина единствената утеха е, че не се е мъчил.

# 261
  • София
Fani, моите съболезнования! Ох, колко страдания сте преживели вашето семейство! Дано сте изплатили досега този данък и от тук нататък положителни емоции ви се полагат!
Desito, за доц. Минчев и аз гласувам. Само, че предвид разстоянието и че  влизате в надпревара с времето, да не се разкарвате пак... моят съвет е и бабата да заведете при доцента направо. Доколкото разбирам, той винаги иска да види и пациента в какво състояние е, преди да насрочи час за манипулация. Прегледът е 100 лв, няма часове, отивате най-рано да сте първи в 7-7.30 ч сутринта и към 8.30-9 ч почва да приема по ред на пристигналите, има организация. Обадете се само да видите дали всички дни приема. Успокойте се, ние ще ви подкрепяме тук, успокойте и бабата. А на каква възраст е дамата? Има ли някакви болки, симптоми?
Току що ми попадна реклама по тв Nova news, събота 11 ч, предаване Пулс, тема - Ракът на белия дроб вече не е присъда (или нещо подобно), гостува д-р Койнов.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 21:45 от galita

# 262
  • Пловдив
emma1_
Изискването да е боледувал скоро е защото Т-лимфоцитите имат също висока метабилитна активност и където е /било скоро възпалението също ще светне на ПЕТ.  Антибиотици -някои, например от групата на пеницилина потискат Т-лимфоцитната активност и имат същото значение като кортикостероидите за резултата от ПЕТ скенера . Не е желателно употребата им седмица преди изследването.

Десито92 Подкрепям написаното от Хоуп,
Само, че според мен ако не е правена химиотерапия преди 15 години и рецидив не е изключен, особено ако не са правени скенери а само мамография през тези години.

Редактирам: че съм изпуснал едно НЕ : Изискването да НЕ е боледувал скоро е защото Т-лимфоцитите имат също висока метабилитна активност

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 19:15 от whitefang

# 263
Благодаря ви, много за насоките и отговорите!

Galita, баба онзи ден имаше рожден ден и стана на 76г. Като симптоми само лека кашлица, която се проявява от време на време. Не е казвала да има болки.

Whitefang, не й е правена химиотерапия след операцията.
Много ли зле изглеждат нещата? Нищо не разбирам. Искам да се хвана за нещо. Баба ме е отгледала за мен тя е втора майка. Нямам сили, а как да й вдъхна кураж на нея. Все още не сме й казали за разсейките - тя ще се срине съвсем психически. Сега е срината без да е потвърдена диагнозата от бронхоскопия, а иначе незная..незная
Много се страхувам.

# 264
Бих искала да попитам, дали някой е запознат с лекарството Rozlytrek? Прилага се в Италия и има информация на страницата на ЕМА. Приложимо е при мутация ROS, доста е скъпо и все още е във фаза на клинични проучвания в ЕС. Моля да споделите ако някой има повече информация, може да е от полза.

# 265
Entrectinib е относително ново лекарство и не мисля, че се реимбурсира от НЗОК в България. Вероятноста някой четящ/пишещ да го ползва е малка. Използва се за НДБК с мутации в ROS1, но и за тумори с nTRK мутации. За ROS1 има доста други лекарства/опции. За nTRK мисля, че са само ентректиниб и ларотректиниб.

В случая на Вашия близък откриха ROS1 мутация ли?

# 266
Не, не става въпрос за баща ми, но отново за близък човек. Опериран е преди три години, но след прекаран Ковид тръгнаха разсейки. Опитват с химио и Кейтруда да стопират процеса, но за съжаление PDL експресията е по-малка от 1, тоест почти няма шанс. От Италия имат информация от лекар, че това лекарство вече се прилага и дава добри резултати. Ще правят генетично изследване специално за ROS , но цената на лекарството е ужасяваща. В БГ все още не е дори на фаза проучване. Реших да попитам, ако някой случайно има информация. Моите близки са много упорити и четящи хора, всичко проверяват като вариант. Благодаря за бързото включване☺️

# 267
  • Пловдив
А за други мутации правени ли са изследвания? Първоначално , на сегашните разсейки? След операцията друго лечение имало ли е?

# 268
galita, whitefang, аз съм пръскала инхалатор с кортикостероид направо преди да влезна на петскенер, за да мога да лежа и да не кашлям. Аз съм астматик и на редовната им употреба. Никога не мога да се откажа от тях, за да направя петскенер. Просто се задушавам...Аз първата дата за петскенера отложих, но за втората пак бях в същото състояние...А направлението за него може да изтече...Та не знам.., да не съм объркала лекарите...А какво значи ще светне ПЕТ? Тоест ще изглежда като възпаление, метастазите ли? Интересно, че никой за кортикостероиди не ме е предупредил...

# 269
След операцията имаше химиотерапия и повече от две години беше ок. Сега за съжаление има разсейки в панкреаса и мозъка. Взета е проба от образованието на панкреаса и със сигурност е разсейка. Предприеха лечение с карботакс и Кейтруда, но се притесняват, че болестта прогресира. За разсейките в мозъка е направена радиохирургия. Търсят вариант за продължаване на лечението, тк е почти сигурно, че при него Кейтрудата няма да даде резултат. Благодаря Ви

Общи условия

Активация на акаунт