Рак на белия дроб - тема 8

• 43 513
  • 752
  •   2
Отговори
# 525
  • Пловдив
8 мг сутрин от 2 ри,сега сигурно ще й го намалят.

Минала е Кръстева,казала е ,че нещата в белия дроб са нормални ,нищо притеснително  кой знае какво,но трябва да се види ямр и тогава да кажат как ще продължи лечението...То какво друго лечение на мозъка,може би добавяне на ХТ!?
Няма цитостатична химия, която да преминава в достатъчна концетрация кръвно-мозъчната бариера,за да се повлият там лезиите. Това за стотен път сигурно го коментираме. Afatinib-a би трябвало да ги държи под контрол. Друго лечение, по-спешност метастазектомия ,ако основното заболяване е контролирано,  и неврохирург се съгласи да операрира при удобна локация.  Или ако се е възстановила някаква доза(в зависимост от изминалото време) + остатъчните ,още една ЛТ.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 14:23 от whitefang

# 526
Фани, надявам се ямр да е с добри резултати и да няма нужда от смяна на лечението. Тя как се чувства?
Разбрах, че д-р Влайкова ще обсъжда лъчето на оперираното място. А също и че блокчето е пратено за ИХХ в Плевен.
Чудя се дали да звъня на гръдния хирург и да го попитам защо не се направи ПЕТ сега, а е казал1 по-нататък. 
Какво трябва да очакваме от лъчето, има ли силно изразени странични реакции, болки? Някъде бях прочела, че бял дроб може да се облъчва веднъж, как да го разбирам това?

# 527
Добре се чувства, благодаря ♥️

Whitefang , извинявам се,знам,че 100 пъти сме го обсъждали ,но нещо и аз се обърках.Колко г.д беше максималната доза за метастаза (знам,че не навсякъде беше една и съща) и колко време трябва да е отминало от последното облъчване ,за да има "възстановяване на доза и да се добави към останалата?

Аз подозирам,че и при превода от мама има разминаване и от там и аз се обърках,но този път ходи с мъжа ми и не успях лично да чуя какво казват.Благодаря предварително ♥️

# 528
  • Пловдив
Фани, надявам се ямр да е с добри резултати и да няма нужда от смяна на лечението. Тя как се чувства?
Разбрах, че д-р Влайкова ще обсъжда лъчето на оперираното място. А също и че блокчето е пратено за ИХХ в Плевен.
Чудя се дали да звъня на гръдния хирург и да го попитам защо не се направи ПЕТ сега, а е казал1 по-нататък. 
Какво трябва да очакваме от лъчето, има ли силно изразени странични реакции, болки? Някъде бях прочела, че бял дроб може да се облъчва веднъж, как да го разбирам това?
Ако не може PET сега ,поне направете CAT с контраст на цялото тяло,да се види какво е положението в  коремни органи и да е завършено стадирането. Ако се облъчва ,след това известно време на може да се прави PET,и може би е добре да се случи преди лъчетерапията.Говорете с гръдния хирург.
Белия дроб  няма да го облъчват.Поне не сега преди да е започнало системното лечение.
Вижте какво ще предложи Влайкова, дали с КиберНож-а, SBRT или имат нова машина за VMAT, с нея. Но е хубаво
да се  консултирате с други лъчетерапевти , Николай Недев в Сити Клиник в СОфия и един препоръчан от Хоуп
лъчетарапевт от Онкологията в Дървеница - Димчо Георгиев . Те какви фракциониране и обща доза ще предложат.Влайкова обича малко да пришпорва нещата.
Плоскоклетъчните са по-слабо радиочувствителни от аденокарциномите ,а от дребноклетъчния съсвсем, и трябва да е по-вискока дозата,коко точно лъчетерапевтите са наясно.

Фани ,изчакайте ЯМР. При майка ти по-скоро общата доза за мозъка е достиганата. Възстановяването се пориема   10% за година. Но зависи от конкретния лъчетерапевтичен план
как минават изоденсните криви и каква доза получват критичните структури. Само лъчетерапевт ,
на база плана на предходните ЛТ може да прецени/изчисли ,след колко време,какво и скаква доза ще може евентуално да се облъчва пак.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 16:09 от whitefang

# 529
Благодаря whitefang, незаменими насоки получвам.Чакам утре или други ден да им дадът изследванията и ще се видя с Димчо Георгиев за мнение. А сега преди да е излязла ИХХ може ли да запазя час при Тимчева ? Или трябва да изчакам онкокомисия и ИХХ?Тя в коя Сердика дава консултации, в Овча купел или?
Пак да попитам за странични ефекти и болки от лъчето? Извинявайте за многото въпроси.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 19:49 от Believe's

# 530
На нас също ни казаха ПЕТ скенер 3 месеца след ЛЛ.

# 531
Тимчева е в базата на центъра, ул. Дамян Груев 6.
И ние правихме пет скенер на 3 месец след лъчетерапия (стереотактична радиохирургия), но заради неотшумял лъчев пневмонит от облъчването, резултатите бяха измамно добри. Истинските се видяха на 6 месец.

# 532
С Тимчева може и онлайн консултация да направите през приложението HEALEE.
 Заплаща се 80лв и запазвате час. Всички документи се качват на приложението, и докато дойде време за консултацията тя се запознава с цялата документация! Обяснява бавно, разбираемо, изчерпателно....абе страхотна жена и професионалист!
Успех

# 533
  • Пловдив
Благодаря whitefang, незаменими насоки получвам.Чакам утре или други ден да им дадът изследванията и ще се видя с Димчо Георгиев за мнение. А сега преди да е излязла ИХХ може ли да запазя час при Тимчева ? Или трябва да изчакам онкокомисия и ИХХ?Тя в коя Сердика дава консултации, в Овча купел или?
Пак да попитам за странични ефекти и болки от лъчето? Извинявайте за многото въпроси.
По-принцип няма болка от ЛТ , след SRS/SBRT. Но зависи дали ще се появи се отток около облъчвания обем,а ако има
и преди облъчването дали е контролиран(с кортикостероиди и осматичен диуретик-манитол). Желателно е в момента на  облъчването да НЯМА отток ,за да се сведе до минимум засягането на здрава тъкан.Странични ефекти :ранни лъчеви реакции : Отток-локален ,временно опадане на косата в зоната на облъчване , сърбеж по скалпа пак там,неврологични в зависимост от облъчваната зона и наличието на пост-лъчев отток-вторични. Късни(3-9 месеца), лека болка 
в черепа/скалпа на мястото на облъчване , пак огнищни неврологични ,ако има засягане на здрава тъкан ,и/или неотшумял отток.
По време на самото облъчване обикновенно няма никакви реакции.Но все пак е радиация и са възможни остри алергични реакции.Кортикостероидите ,непосредствено преди процедурата помагат да се избегнат.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 10:59 от whitefang

# 534
Днес го изписват от Св. Георги и до сега са му слагали Дексаметазон и Манитол, най-вероятно и за орален прием ще му изпишат. Предупредила съм, ако не е споменато изрично да попитат, защото след първото изписван не бяха дали за вкъщи и тогава се влоши от рязкото спиране, на системи предния ден а после нищо за домашно лечение.
Говорих с гръдния и той ми каза, че пет скенер задължително, но след лъчето. Аз ще видя за кога ще му назначат облъчването и ако ги изпратят да си ходят,  направо тук в София при Димчо Георгиев ще направим всичко и лъче и пет. Те живеят в провинцията. Следобяд ще знам какво е казала Влайкова.
Междувременно съм подала заявка за консултация с Дудов и опитвам да запиша за Тимчева. Незнам и за кога да запиша като ми позвънят, дали има смисъл да взема първият час или да запиша за след около 2 седм.когато излезе ИХХ...

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 11:56 от Believe's

# 535

Мили хора, моля ви помогнете ни! Преди няколко дни,след направен скенер, откриха на татко, образование на десния бял дроб с размер 22/16мм, уголемени лимфни възли и лезии в черен дроб. Съмняват се за злокачествен карцином. Успяхме да запазим час за ПЕТ скенер в Бургас (ние сме от Варна) и час за биопсия. Изчетох темите на зад, но честно казано, нищо не разбрах. В пълен шок сме и в главата ни е каша. Моля ви помогнете ми! Какво следва от тук нататък? Може ли да ме насочите към добър специалист (където и да е той), предполагам гръден хирург, онколог? Просто не знам от къде да започна. Не съм медицинско лице и идея си нямам какво точно изследвания трябва да се правят, към какъв специалист да се обърнем? Какво да правим? Моля ви! Татко е само на 63г. Благодаря ви!

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 23:23 от still_hope

# 536
Ние направихме следното :
- Скенер ;
- Торакален хирург, който видя резултатите, след което записахме час за биопсия ;
- Според локацията на находката се определя как да се вземе биопсия - бронхоскопия, или с роботизирана апаратура (като в нашият случай) ;
- Резултатите от биопсията излизат за 10-12 дни ;
- С тях отивате при онколог (ние отидохме при светилото Дудов, който преглежда в Сити клиник София) ;
След това се назначават допълнителни изследвания, план за лечение и прочее.
Сега сте в шок, но след като се поуспокоите седнете пак да прочетете темите.
На мен много ми помогнаха мненията и насоките на Хоуп и Уайтфанг, за което безкрайно им благодаря !

# 537
Благодаря много за бързият отговор! За момента успяхме да запишем час за ПЕТ скенер ( но ми обясниха, че понеже метастазите в черния дроб са много малки, можело и да не 'светнат'), също можете ли да ми препоръчате специалист, който да разчете резултатите от ПЕТ скенера? Моля ви помагайте ми с имена на добри специалисти. Имаме час и за биопсия (каква точно, не ни казаха), в Св. Марина Варна. Искам да попитам, имам ли право да си взема пробите от биопсията и да ги изпратя в друга лаборатория за второ мнение, и ако Да, съответно в коя е най добре? Има ли наистина добра лаборатория във Варна? Мога ли да ги изпратя в лаборатория в София, Коя? Има ли допълнителни неща, които е хубаво да се изследват, които не се покриват по ЗК?
Успяхме да се консултираме и с гръден хирург, той каза, че образованието е на място, което може да се оперира, но го притесняват лимфните възли. Молбата ми е, моля ви препоръчайте ми наистина добър гръден хирург (предполагам в София), който може да направи такава операция.
Другото, което ме притеснява е онко комисията, онколозите във Варна, до колкото разбрах, не са най добрият избор, НО не обичат да се съобразяват със становища от частни консултантити (като д-р Дудов) мисълта ми е, може ли да се назначи онко комисия директно във София, и направо там да се проведе лечение. Моля ви насочвайте ме към конкретни специалисти. Сама съм с две малки деца в нас и ми едски трудно да чета и търся информация, а нямаме време! Наистина правя каквото мога, но и в главата ми е каша! Моля ви помогнете ми, на вас разчитам! Благодаря ви много!

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 09:23 от still_hope

# 538
still_hope,спокойно, тръгнали сте с правилните стъпки. Най-важното е да се направи биопсия, за да се уточни видът и генетичният профил на тумора. Ако във Варна успеят с биопсията, може би няма нужда засега да пътувате. Хубаво е да направите и пет скенер на този етап, както и ЯМР на главата, за да се изключат разсейки там. Когато се вземе проба с биопсията, е важно да се направи имунохистохимия - изследват се PDL-1, BRAF, ALK, EFGR, ROS-1. Останалите ще ме допълнят ако пропускам някой показател. Това ще покаже дали е подходящо да се приложи таргетна или имунотерапия. Има доста варианти за лечение на карцином на бял дроб, таргетни и имунотерапии, въведени през последните няколко години, като постоянно се работи върху нови. Така че има надежда за добро повлияване. В старите теми ще видите, че тук има няколко случая на напреднал стадий тумор, който се повлиява много добре и се стига до частичен или пълен отговор към лечението и дълготрайни ремисии. Важно е да убедите баща си да лекува и да вярва, че може да бъде излекуван.

Когато са готови с биопсията си поискайте блокчето. Силно препоръчително е да го изпратите на още едно място за същите изследвания. Аз имам опит с д-р Бачурска в София (препоръча ни я проф. Тимчева) и Трансхеликс.

При уточнена диагноза и профил на тумора, онкологична комисия решава какво е най-доброто лечение. Можете да направите консултация с няколко онколога и да изберете къде да се лекува баща Ви. С всички документи там могат да назначат лечение. Освен Дудов, проф. Тимчева е много добър онколог. С нея може да направите и онлайн консултация в Healee когато имате готова биопсия. Тя самата ни препоръча много онколог във Варна - д-р  Николай Цонев в Св. Марина. Ние избрахме баща ми да се лекува в София, но според нея Цонев също е много грамотен онколог.

За консултация с гръден хирург най-положителният опит в темата е с доц. Минчев в Токуда. При него може да направите консултация с или без баща ти, както предпочитате, трябва да носите дисковете от скенерите с вас. При него се отива сутрин рано, най-добре преди 8 ч. - в Гръдна хирургия на Токуда, на първия етаж, и се чака,  няма записване на час. Той може да каже дали пациентът е подходящ за операция или не.

Успех ви желая и питайте за каквото се сетите - за щастие тук има страхотни хора с много богат опит, които много ни помагат Simple Smile

# 539
Аз чакам мама да влезне с епикриза и имаме консултация с лъчетерапията.Рсзбрах само,че има нова лезия в мозъка,засега това е.

Корекция номер 1:Няма нова лезия ,има нарастване на една стара почти двойно... Доколкото разбирам останалите 5 са се намалии.Сега обаче Лъчетерапевтс иска той да види двата ямр и да видим какво ще правим.Не разбирам защо само една толкова бързо е нараснала...

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 11:37 от Fani0101

Общи условия

Активация на акаунт