Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - тема13

• 61 517
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
Апартамент за 100000 евро в центъра на Варна ми носи годишен доход от 7200 евро. Земя исках в Плевенско да купя, голямо парче - 2500 лв за декар - 80 лв рента. Ами както и да го смятам - не ми излизат сметките. Може би единствено, че цената на земята се вдига по-бързо от цената на жилищата…Който е купувал на 200-300 лв за декар е доволен, но на сегашните цени, особено в Добруджа, благодаря!

# 676
  • Варна
....
Аз ако нямам сигурен доход бих предпочел да си взема апартамент ново строителство под наем и да съм му първи наемател. Влизаш на чисто, всичко ти е ново, живота е прекрасен с две думи. Спокойно може да се договори дългосрочен договор с наем от 300-400лв за двустаен. Дори и да забавиш наем-два, едва ли ще те изгонят от апартамента. ....

300 лв ? Това е някакъв пълен абсурд. Двустайните чисто нови, където влизаш първи наемател и можеш да живееш прекрасно, започват от 500 лв нагоре, дори и по кварталите.
Отделно с два наема закъснение не знам кой ще те търпи. Моите наематели имат 10 дни толеранс.
Да, имаше известен спад април месец 2020та, но цените много бързо се възстановиха и особено сега с тази бежанска вълна не знам какъв спад в наемите очаквате.

# 677
  • До морето
Апартамент за 100000 евро в центъра на Варна ми носи годишен доход от 7200 евро. Земя исках в Плевенско да купя, голямо парче - 2500 лв за декар - 80 лв рента. Ами както и да го смятам - не ми излизат сметките. Може би единствено, че цената на земята се вдига по-бързо от цената на жилищата…Който е купувал на 200-300 лв за декар е доволен, но на сегашните цени, особено в Добруджа, благодаря!

Аз затова казах, че Добруджа въобще не е оферта в момента. Но има землища, в които цените тепърва почват да се качват.

Плюсът на земеделската земя е, че нямаш данъци, нямаш разходи, нямаш главоболия. Ако човек си сметне правилно нещата, това си е добра инвестиция. Освен това земя можеш да купуваш и на парче, постоянно. Днес два декара, утре пет, другият месец 50. Трупаш.

Както казах, винаги има някой, който продава.

# 678
  • Варна
Най-крупния рентиер в област Варна дава рента от 45лв. Не я е повишавал от над 10г. При опитите за промяна,  се подиграва на собствениците, да си преместят земята в Балчик. Друг е въпроса, за тяхното по примирено овчедушие. Рентиерството е подходящо за пенсионери. При динамиката на пазара и инфлационните повишения на златото не е добра опция.

# 679
  • Deutschland/HE
За земята е важно да имаш читав арендатор, а това лесно може да се провери. Договорите за аренда  се вписват и може да видиш фирмата, да видиш в търговския регистър, да разпиташ познати. Договорите за наем на земя (срокът е 1-2години не се вписват и там е по-рисково).
В провадийския регион има фирми арендатори от много години, дават си редовно рентата (по банков път) и цените на земята са по-ниски от тези в Добруджа.
Свекърва ми има земя в Добруджа, дала я е на кооперацията в тяхното село, там има и много голям арендатор и има сериозна конкуренция за рентите, тя чрез познати непрекъснато купува малки парцели в семлището на селото и съседните две-три. Инвестира си  част от рентата в нова земя. Тя не живее в селото вече, но чрез бивши съседи, познати, роднини си намира оферти, от тук излезли 4-5декара, от там пак 2-3дка и всяка година увеличава.

# 680
  • Варна
Когато арендатора не повишава рентата, инфлацията я стопява.

# 681
  • гр. Варна
някой може ли да изтълкува, какво точно изменение разрешава следното (цитат от двата документа споменати по-горе):
"...Дава положително становище за разрешаване изработване на изменение на ПУП-ПРЗ за
УПИ II-208 'за жил. стр. и търговия', УПИ IV-208 'за озеленяване' ..." 

Изработва се нов ПУП-ПРЗ , схема, където е означено кое къде да бъде. За гореспоменатите все още не е наличен.
https://agup.varna.bg/index.php/registers/zapovedi-na-vav-vrazka … pup-prz-za-2022-g
Техниката им е на лизинг, имущество нямат, продукцията си я обират и продават веднага. Вземи си парите за рентата, ако можеш...
ЧСИ>изпълнително дело> запор на сметки. На никой арендатор няма да му допадне, понеже няма да може да си усвои сумите от продажбите. Нали не мислите, че всички продажби са в кеш?

# 682

300 лв ? Това е някакъв пълен абсурд. Двустайните чисто нови, където влизаш първи наемател и можеш да живееш прекрасно, започват от 500 лв нагоре, дори и по кварталите.
Отделно с два наема закъснение не знам кой ще те търпи. Моите наематели имат 10 дни толеранс.
Да, имаше известен спад април месец 2020та, но цените много бързо се възстановиха и особено сега с тази бежанска вълна не знам какъв спад в наемите очаквате.
Имам познат с няколко апартамента около моловете и са с наеми по 350лв,имам още реални примери за тристайни на 400-500.
Та не ми беше целта да коментирам цената. Друго имах в предвид ама карай.
Диди,а ти с тоя толеранс 10 дена си много лоша. Хич няма да искам да си играя с теб... Grinning

Животът под наем е кеф и удоволствие, въпросът е какво се случва, ако останеш без работа и пари, с които да го плащаш? А оставането без работа и пари, видяхме в последните две години, никак не е трудно. Днес си ок, утре си на пътя.
Като си под наем и нямаш пари нищо не губиш,връщаш се на изходна точка за рестарт примерно. Вместо ако имаш кредит за апартамент и ако вече нямаш работа и пари пак си на пътя. Само че си се набутваш малко повече. Щото банката не отпуска кредит без самоучастие. Тия пари ги губиш. Отделно първите години плащаш основно лихви. И там пари на вятъра. Накрая ЧСИ ще продаде апартамента на ниска цена и ще дължиш още пари по кредита. Т.е. като ти вземе банката всичко има вероятност още дълги години да си и длъжник. Значи очертава се освен наема, който ще плащаш ако живееш някъде и да обслужващ кредит от, който нищо не си видял и помирисал.... Хммм т.е. обратното де, само си видял и помирисал хахахахаха
И за рентите да спомена, сключвам 10г  договор и на 8мата година арендатора ме кани да преподпиша за още 10г.като ми плаща една година бонус за новия договор. Така, че не всички са лоши като кака ти Диди Wink

# 683
  • Варна
Новият договор със същата рента ли е?

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 23:13 от Viviana91

# 684
Договора не е с фиксирана рента,обвързана е с добива, преди две години когато нищо не даде реколта рентата беше 30-40лв за декар. Тази година мина 100.

# 685
  • Варна

Имам познат с няколко апартамента около моловете и са с наеми по 350лв,имам още реални примери за тристайни на 400-500.
Та не ми беше целта да коментирам цената. Друго имах в предвид ама карай.
Диди,а ти с тоя толеранс 10 дена си много лоша. Хич няма да искам да си играя с теб... Grinning

Ти можеш да имаш какъвто си искаш познат, но единичен случай не прази пазара. Освен това ти самият изтъкна, че говориш за чисто нови двустайни апартаменти за първи наематели за 300 - 400 лв. Апартаментите на познатият ти не вярвам, че са такива. За тристайни няма нужда да даваш реални примери, аз самата отдавам такъв на 450, също близо до моловете, но не е чисто нов, за какъвто стана дума по-рано.

Дали съм лоша според теб... не ме вълнува. Важното е наемателите какво мислят, а те на всяко число сами ми звънят и ме подсещат за наема и често ме черпят с дребни неща като отида. Така че не мисля, че съм лоша за когото го касае.

И моля ти се не превръщай темата в За или Против живеенето под наем. Има достатъчно такива. Аз се изхабих да обяснявам едно и също нещо сто пъти. Който разбрал, разбрал.

# 686
Договора не е с фиксирана рента,обвързана е с добива, преди две години когато нищо не даде реколта рентата беше 30-40лв за декар. Тази година мина 100.
Точно така е, потвърждавам, първоначално сключвахме договор всеки две години. После изведнъж казаха за 10 години и ако не се съгласиш нямало да ти обработват земята. Което е глупост щото парчето ми е в средата на огромни поле. Така че сключихме договор  за  10  години, с рента съобразена с реколтата. Поминалата година (2020) рентата беше най-ниска от всичко получавано до сега. Тази година (2021)  е най-висока получавана до сега  и най - рано платена - още ноември.

# 687
Здравейте.
Интересувах се от покупка на гараж в Ренесанс, но за да ми намалят цената с 1000 евро, колкото е комисионната на Home2U искат на предварителния договор повечето пари на ръка. Притеснявам се, някой има ли опит, как се гарантира такава сделка не по банка.

# 688
Обикновено описват цялата платена сума в отделен договор.

# 689
Най-после: зелена зона за цяла Чайка (и не само):
https://novavarna.net/2022/03/17/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba% … 0%b0%d0%ba%d0%b2/

Общи условия

Активация на акаунт