Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 20

• 40 095
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
Гледам,че има хора с Миеле та да питам... купих Miele TSF 643 W. Имам два въпроса:
1. На каква програма пускате смесени перални - тениски,кърпи,дънки,бельо примерно ?
2. Коя програма не мачка дрехите?

Засега не на целвам програма,която да изсуши от първия път цяла пералня и винаги дрехите са намачкани. Аз ли не правя нещо неправилно вече се чудя. Ако трябва само да спазвам типът дреха и материя спрямо програмата то трябва да стоя на пералнята и сушилнята по цял ден и да пера по малко.. :/
Да не би да си изпуснал/а едно Р накрая на името на модела? Ако да, значи и аз имам такава.
Имаш специална програма за Дънки - страхотно се справя с тях.
Памучни суша на Памук
И както petiaivanov ти е обяснила да делиш материите.
Винаги добавям и “Шонен” - имаш описание в упътването за тази функция.
Настрой си сушене според твърдостта на водата, в която е прано прането - също оказва влияние върху крайния резултат.
Още нещо да помогна?

# 526
Гледам,че има хора с Миеле та да питам... купих Miele TSF 643 W. Имам два въпроса:
1. На каква програма пускате смесени перални - тениски,кърпи,дънки,бельо примерно ?

Засега не на целвам програма,която да изсуши от първия път цяла пералня и винаги дрехите са намачкани. Аз ли не правя нещо неправилно вече се чудя. Ако трябва само да спазвам типът дреха и материя спрямо програмата то трябва да стоя на пералнята и сушилнята по цял ден и да пера по малко.. :/
Да не би да си изпуснал/а едно Р накрая на името на модела? Ако да, значи и аз имам такава.
Имаш специална програма за Дънки - страхотно се справя с тях.
Памучни суша на Памук
И както petiaivanov ти е обяснила да делиш материите.
Винаги добавям и “Шонен” - имаш описание в упътването за тази функция.
Настрой си сушене според твърдостта на водата, в която е прано прането - също оказва влияние върху крайния резултат.
Още нещо да помогна?

Точно така, забравил съм последната буква! Твърдостта на водата как да я комбинирам с програмите и силата на сушене ? Живея в София, кв. Витоша Simple Smile водата е доста мека. Тениски с якички примерно с какви други дрехи е добре да се  сушат и на коя програма ? Изпрах ги само с други тениски на програма за памук и излязоха като след пералня - намачкни.

# 527
Всичко суша на Памук, максимално сухи, и schonen+ включено винаги. Нямам поражения и намачквания. Разбира се разделям хавлии, чаршафи, а анцузи, дънки и блузи - заедно.
Тениски и ризи не суша, само ако са домашни, за да си спестя гладенето им.

# 528
  • София
Моят съпруг пуска всичко това на програмата за памук. Разбира се, по-добре е нещата да се делят, но...
Факт е, че всичко се изсушава без проблем.

Според мен, мачкането не е от програмата, а от нещо друго. За да не се мачкат дрехите, може да направите следното:

1. Слагайте омекотител в пералнята. Дрехи, изпрани без омекотител, са по-склонни към намачкване при сушенето. Има противници на омекотителите, но те обикновено ползват други способи за предпазване на прането от намачкване. Из форума е писано по тази тема.
2. Не препълвайте сушилнята. Ако прането ви е много, пуснете го в сушилнята на два пъти - тъкмо ще можете да го сортирате по вид. Или пък пускайте по-често пералнята, с по-малко пране.
3. Когато прехвърляте дрехите от пералнята в сушилнята, отделяйте ги една от друга, за да не са много оплетени.
4. Извадете дрехите от сушилнята след като програмата приключи, а не на другия ден Simple Smile Ако нямате тази възможност, ползвайте опцията против намачкване (не знам как точно се казва, на немски е Knitterschutz). С нея, след като програмата приключи, сушилнята от време на време развърта дрехите, за да не изсъхват в едно положение.
5. Не на последно място, сортирайте прането по вид, както вече ви посъветваха. Няма да стоите цял ден до пералнята, просто ще я пускате малко по-често.

# 529

Твърдостта на водата как да я комбинирам с програмите и силата на сушене ? Живея в София, кв. Витоша Simple Smile водата е доста мека. Тениски с якички примерно с какви други дрехи е добре да се  сушат и на коя програма ? Изпрах ги само с други тениски на програма за памук и излязоха като след пералня - намачкни.
Променете настройките за електропроводимост както ви е посъветвала Djordja. Софийската вода предполага настройка различна от фабричната/виж упътване на miele/

Сортирайте си прането и съблюдавайте знака на етикета за сушене.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 23:58 от niljaniljo

# 530
Здравейте, знам, че много пъти е коментирано "между коя от двете марки да се спра", но колкото повече чета из форума, толкова повече се колебая. Моля ви, каква марка пералня и сушилня да избера - AEG или Miele (Miele на цена до 1800лв)? Чета много похвали за AEG също, а и някак си 1800лв за пералня и още толкова за сушилня ми е много. За Miele добрите отзиви са за по-старите им модели, които са закупени втора употреба, а не ми се иска да купувам втора ръка. Относно сушилнята най-много ме притеснява дали ще изсушава дрехите напълно, дали ще ги свива и за колко време може да ги изсуши напълно. Има сушилни, които сушат по 3-4 часа, но за мен това не е нормално.

# 531
И докато сме на тема Миеле, на коя точно програма и с какви настройки пускате чаршафите?

# 532
Скрит текст:

Твърдостта на водата как да я комбинирам с програмите и силата на сушене ? Живея в София, кв. Витоша Simple Smile водата е доста мека. Тениски с якички примерно с какви други дрехи е добре да се  сушат и на коя програма ? Изпрах ги само с други тениски на програма за памук и излязоха като след пералня - намачкни.
[/spoier]
Променете настройките за електропроводимост както ви е посъветвала Djordja. Софийската вода предполага настройка различна от фабричната/виж упътване на miele/

Сортирайте си прането и съблюдавайте знака на етикета за сушене.
Само да допълня, че пак на сайта на Софийска вода (стария сайт, на новия нещо не я откривам) имаше схема на града за това от къде идва водата по квартали и схема на главните водопроводи. Доколкото си спомням, от поне десетина години, водата в  целия град е еднаква (вече няма квартали, захранвани изцяло от Рилския водопровод-смесва се водата) с изключение на Бояна и (мисля) част от Драгалевци, за които не съм сигурна от къде точно им идва водата.
На тази карта са изобразени всички точки, от които се вземат проби и са приложени доклади:
https://www.sofiyskavoda.bg/water-quality-map

Това, например, е докладът за Драгалевци, от който се виждат всички параметри на водата в района:
https://www.sofiyskavoda.bg/waterquality/12
pH - 7.1        Допустима стойност: 6,50 - 9,50
Електропроводимост µS/cm 30,3      Допустима стойност:2000,0

Това е доклад за Бояна за месец октомври. Вижда се, че нещата са по-различни:
https://www.sofiyskavoda.bg/modules/reports/October%202021/kv_Bo … 6_October2021.pdf
pH - 6,92        Допустима стойност: 6,50 - 9,50
Електропроводимост µS/cm 23,3      Допустима стойност:2000,0

https://www.sofiyskavoda.bg/modules/reports/October%202021/kv_Bo … 6_October2021.pdf

Оборище:
https://www.sofiyskavoda.bg/modules/reports/October%202021/r-n_O … 6_October2021.pdf
pH - 7.39        Допустима стойност: 6,50 - 9,50
Електропроводимост µS/cm 106.3      Допустима стойност:2000,0

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 09:16 от petiaivanov

# 533
picklenose, преди да настроя за твърдостта на водата и при мен излизаха понамачкани. Вкъщи сме с мека вода, а в упътването си пише, че ако не са правилни настройките, резултатът няма да се хареса на потребителя. Упътването имаш ли го? Аз си го изтеглих от интернет, понеже сушилнята ми дойде с диск, с който не съм се занимавала, а упътването ми беше на немски.
Ризи и блузи е добре да сушиш на програма Ризи (Oberhemdem).
Изпращам ти и упътването, откъдето ще разбереш освен всичко друго, и ка да си настроиш за твърдостта на водата:
http://95.169.193.164/pub/media/TSF643.pdf
И винаги добавям Шонен.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 12:38 от Djordja

# 534
И докато сме на тема Миеле, на коя точно програма и с какви настройки пускате чаршафите?
sisku, чаршафи ви е събирателно понятие. Водете се от материята, т. е. дали е памук, бархет,лен,  сатен-памучен, копринен или синтетичен или комбинация м/у тях и %'ти примес, както и от килограмите.
Програма за спални комплекти ви идеална за сушене на памук или памук с малък % примеси. При нея имате максимално допустими кг. и опцията щадене/schonen е неизбираема.
При повече кг. и /или др. материи и комбинации, използвайте памук с настройки - напълно сухо/остатъчна влажност 0%/ или  сухо за шкаф/ прибиране / остатъчна влажност около 0 %/Таблицата е поствана от мен по-назад в темите.
С тази програма е активна и опция щадене/ за материи изискващи и обозначени за сушене при по-ниски Т/
Обърнете внимание и на многослоен текстил при пликове, калъфки и на чаршафи с ластик.
При сатен вижте знака. Може да използвате и програма pflegeleicht/лесна поддръжка като съблюдавате килограмите.
Ако сушилнята ви има програма DryCare 40 или Automatik+ вижте предназначението им и максимални кг.
Успех!
Djordja, твърдостта на водата е важна за перални и миални, където за корекции на твърда вода се добавят препарати за омекотяване. При сушилните, фактор е проводимостта като остойностено число. При по-високият клас, данните се прехвърлят автоматично, което говори че корекцията на твърдостта на водата при пране, предхожда сушенето.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 11:34 от niljaniljo

# 535
niljaniljo, при мен пералнята и сушилнята не кореспондират помежду си, а и на пералнята няма опция за настройка за твърдост на водата. Но факт, резултатът е наличен при съответната настройка при сушилнята.
Или не мога да те разбера какво искаш да кажеш?

# 536
niljaniljo, при мен пералнята и сушилнята не кореспондират помежду си, а и на пералнята няма опция за настройка за твърдост на водата. Но факт, резултатът е наличен при съответната настройка при сушилнята.
Djordja,  настройки за твърдост на вода няма нито при miele, нито при др. марки ПМ. Има скала на твърдост на вода по регион и географско положение, който предполага корекции с омекотяващи препарати и корекции при перилен препарат.
При СМ твърдостта не е от значение,  а проводимостта./Прочететете си инструкцията, за да отсеете разликите в термините/При висок клас уреди от една и съща марка, пренос на данни е автоматичен/miele, bosch и др. /.
Омекотяването на водата в райони с висока твърдост е силно препоръчително за елиминирането на наслагвания от котлен камък и правилно дозиране на перилен препарат.
Z. B.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 13:40 от niljaniljo

# 537
  • гр. София
Другите марки имат ли такава настройка?

# 538
Djordja,  настройки за твърдост на вода няма нито при miele, нито при др. марки ПМ. Има скала на твърдост на вода по регион и географско положение, който предполага корекции с омекотяващи препарати и корекции при перилен препарат.
При СМ твърдостта не е от значение,  а проводимостта./Прочететете си инструкцията, за да отсеете разликите в термините/При висок клас уреди от една и съща марка, пренос на данни е автоматичен/miele, bosch и др. /.
Омекотяването на водата в райони с висока твърдост е силно препоръчително за елиминирането на наслагвания от котлен камък и правилно дозиране на перилен препарат.
Z. B.
Значи говорим едно и също, но ти си по-обстоятелствен/а. Понятни са ми нещата, които казваш, но опитвам да се изразявам по-простичко, затова и приложих упътването, за да може потребителят да прочете, разбере и прецени какво да прави.

# 539
Z. B.
Значи говорим едно и също, но ти си по-обстоятелствен/а. Понятни са ми нещата, които казваш, но опитвам да се изразявам по-простичко, затова и приложих упътването, за да може потребителят да прочете, разбере и прецени какво да прави.
Djordja в случаят няма "простичко" и сложно изразяване. Има грешно и вярно откъм терминология.

Общи условия

Активация на акаунт