ДЕВЕТИ клас 2021/2022 - В училище или под карантина не скучае деветокласната дружина

• 42 834
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
  • софия
В момента има пресконференция на двамата министри. Ще се правят 2 пъти седмично тестове - понеделник и четвъртък. Тестовете ще са със слюнка - плюват в контейнерче и слагат реактив.
Дано, дано, дано!
Не я хванах от началото и не знам от кога ще се случва, но дано е скоро. Трябва да купят тестовете след ОП, която ще обявят.
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=notif&v=28419589727 … otif_t=live_video

# 271
  • София
Колко и дали ще е изобщо зависи първо от родителите - дали ще дадат съгласие за тестване.
В момента само са написали предложение за отпускане на пари за закупуване на самите тестове. То трябва да се гласува на Министерски съвет, след това да се обяви обществена поръчка за тестовете, след това да се вземе съгласие от родителите и след това евентуално да се тестват децата.

# 272
  • софия
Според мен не следва да се питат родителите. Който не е съгласен, има избор детето му да остане ОЕСР.
Така, както не се пита за зелените сертификати за вход. Всеки преценява какво до къде иска.
Продължавам да не съм ваксинирана, но не съм против мерките. В извънредна ситуация се предприемат мерки, с които не всеки трябва да е съгласен.

# 273
  • София
Според мен не следва да се питат родителите. Който не е съгласен, има избор детето му да остане ОЕСР.

Нямам представа как ще подходят.

# 274
Ще искат съгласие, но министърът каза, че отказалите тестове, ще се наложи да преминат в ОРЕС. Предвижда се и зелен сертификат за учителите. Ако нямат такъв като ваксинирани или преболедували, тест два пъти седмично.

# 275
  • софия
Ще искат съгласие, но министърът каза, че отказалите тестове, ще се наложи да преминат в ОРЕС. Предвижда се и зелен сертификат за учителите. Ако нямат такъв като ваксинирани или преболедували, тест два пъти седмично.
Напълно съм съгласна и се надявам по-бързо да се организира този подход.
Заседание на МС има в сряда. Дано се организират до тогава с необходимите нормативни промени.

# 276
Само аз ли разбрах, че това е пилотно при малките ученици и ако там сработи (без да има ясни срокове кога ще се определи дали е работещо), тогава ще върнат и големите в училище?
Така като гледам до НГ няма да стане.. Пак ще го отнесат големите, защото спря да се коментира и връщането им в клас при спадане на случаите

# 277
Връщането в клас при спадане на случаите си е заложено в заповедта и би трябвало да се случи, независимо коментира ли се или не.
При под 500/100 000 всички би следвало да се върнат в клас безусловно.
Ако не решат да го променят междувременно.

Пилотно ще стоя и наблюдавам колко учители и ученици ще останат присъствено при тези условия с тестове за малките и сертификати за учителите.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 11:15 от Анонимен

# 278
  • София
Което за София няма да стане скоро, защото вече сме над 1000 болни на 100 000 население.

# 279
  • София
Най-накрая светлина в тунела.
Не виждам какво би ги притеснявало родителите подобен тест със слюнка.
Дано бързо го предвижат това решение.

# 280
  • София
И аз разбрах, че говорят за 1-4 клас . Другите все още дори не ги обсъждат.

# 281
  • софия
Написах още в началото, че гледам пресконференцията отнякъде, не отначало. Да, за 1-4 клас е (сега слушам новините), но силно се надявам след това да се приложи и за по-големите.

# 282
И аз се замислих, че не чух нищо за университетите, а то даже за големите ученици не важало. Все пак някакви нормални мерки се въвеждат, макар к много много късно и не точно идеално ...не знам.

# 283
И аз разбрах, че говорят за 1-4 клас . Другите все още дори не ги обсъждат.
Може би са взели като начало по-малко количесгво.

# 284
  • гр.София
Аз се чудя колко ще мине време докато се натуткат и проходят мерките при малките,че да стигне и до големите. Да не им се досвидят пари за тестове.
Имаме обявена онлайн родителска за сряда, от 19.30 .Пък аз към този час почти съм заспала Smiley

Общи условия

Активация на акаунт