От кога трябва да давам витамин Д?

• 8 372
  • 122
  •   1
Отговори
# 60
# 61
Всички доктори ми казаха да давам след навършени 21 дена !

# 62
започнах да го давам след 21-я ден - всяка сутрин на гладно по  2 капки

# 63
Моето дете е родено през декември, но лекарят ми каза да не давам Вигантол. Ранното затваряне на фонтанелата не е някакво постижение и повод за радост.
Между другото, в доста страни не се дава изобщо вит. Д освен при сериозен проблем. Ако има някоя майка от U.K. тя ще каже сигурно.

Последна редакция: пт, 29 дек 2006, 22:38 от basilisk

# 64
  • София
спед първата консултация - значи при нас около 40-тия ден

# 65
Моето дете е родено през декември, но лекарят ми каза да не давам Вигантол. Ранното затваряне на фонтанелата не е някакво постижение и повод за радост.
Между другото, в доста страни не се дава изобщо вит. Д освен при сериозен проблем. Ако има някоя майка от U.K. тя ще каже сигурно.
Много интересно. Тъкмо се чудех дали да почвам. Има ли някакви противопоказания даването? Първия път давах и флуор, ама сега ще го пропусна. Дали пък не е същото и с вигантола? Ако е обсъждано това, ще се радвам на линк.

Иначе неотдавна дочух как педката пита една майка по колко капки дава на бебето (май за флуора ставаше дума), че я питали други майки, да знаела какво да им каже.  Rolling Eyes

Така че - питайте педиатъра си, той най-добре знае!

# 66
  • София
От 20тия ден даваме Вигантол по 1 капка. Количеството зависело от степента на затваряне на фонтанелата.

# 67
Eмем, виж тук:
http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-d.html
Общо взето ако детето ти не е негърче и ти не ходиш със забулено лице (щото и ти му даваш вит. Д с кърмата, така че и от твоя статус зависи), и ако не живеете близо до полярната окръжност, са достатъчни два часа седмично на открито, при положение че е открито само лицето на детето.
При това не е задължително да сте навън всеки ден, защото вит. Д се складира в организма.
Оптималният вариант за получаване на вит. Д не е през храносмилателния тракт, а от кожата чрез излагането й на слънце, защото по този начин се избягва опасността от натрупване на токсични количества.
Иначе в Норвегия например, където в една сериозна част от страната зимно време въобще не съмва, препоръчват да се дава вит. Д, само че във вид на рибено масло (cod liver oil), а не от синтетичен произход. Не знам дали такъв вариант има на разположение и тук, но според мен няма и нужда да се тревожи човек толкова. При изключително кърмените до 6 месеца бебета никое изследване не открива случаи на рахит, според статията, която цитирам от kellymom.com

# 68
... Ранното затваряне на фонтанелата не е някакво постижение и повод за радост.
Между другото, в доста страни не се дава изобщо вит. Д освен при сериозен проблем...

Общо взето ... са достатъчни два часа седмично на открито, при положение че е открито само лицето на детето...

Много точно казано. Даже мисля, че въз основа на същата статия реших, че малката ще е без вигантол. Тя е ноемврийско бебе, не е имала и намек за рахит (даже обратно - при всеки преглед ми повтаряха колко хубави и били ръбовете на фонтанелата) за разлика от брат си. Той беше на вигантол, лятно бебе е, стоял по цял ден на открито само по боди и въпреки това по едно време ми казваха, че има признаци на рахит. Дали е било вярно не знам, явно е обаче, че усвояването на този витамин е нещо съвсем индивидуално и не е редно да се дава повсеместно.

# 69
  • Бургас
От 20я ден по 2 капки.

# 70
От около 20-ия ден по 1-2 капки  Peace

# 71
Аз не съм давала витамин Д. Детето ми е на 20 месеца и нямаше никакви проблеми със затварянето на фонтанелата. Не мога да си обясня защо масово се дава Вигантол в България. Даже педиатърката на синът ми в България ме предупреди да не слушам майките по парковете.
17.1 минути на ден за нашата раса са достатъчни, като както по-горе basilisk е обяснила витамин Д се складира и няколко часа на слънце са достатъчни за няколко месеца напред.

# 72
Basilisk И Maria.St, Много благодаря!

# 73
От 21 ден , Вигантол по 2 капки
Консултрирай се най - добре с педиатъра  Peace

# 74
21 ден по 2 капки до 1г. а лятото съм си давала пак, не всички  майки дават

Общи условия

Активация на акаунт