Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 565
  • 733
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Просто някой трябва да поеме отговорност, да вземе адекватни решения и да ги приложи. Не да пита кой е съгласен. Всеки иска да има всичко, в момента това не е възможно и някои неудобства трябва да се търпят. Просто трябва да се въведе ред. Демокрацията се крепи на стабилни институции, не е като ТВ шоу, в което всеки гласува за всяко нещо. Хората изобщо не могат да имат мнение по тези въпроси в момента. Все едно да питате дете какво иска да яде и да го оставите да яде само шоколад. Отговорните и компетентните решават, останалите изпълняват и толкова. Друг метод на управление на държава няма.

# 121
  • София
Това с психологическата травма от тестване в училище до голяма степен зависи от атмосферата в семейството, какво чува и вижда детето. Моето знае че при симптоми всеки от нас в къщи се тества, мен работодателя ми плаща ПСР, затова директно си правя ако се чудя нещо.
За Ученика, той също е тестван неведнъж в къщи от мен с тест от аптеката и знае, че ако е положителен трябва да се отиде в лаборатория за да се потвърди. Детето ми приема ситуацията без никаква емоция, трябва да се тества - ще се тества, трябва да е с маска - ще е с маска. Чува като коментираме с мъжа ми, колко важна е личната отговорност и как всеки от нас тествайки се, го прави и за да не заразява околните. Цялият ми род, освен децата под и около 12 годишна възраст са ваксинирани, синът ми знае че като му дойде времето и той ще се ваксинира. Самия той иска да ходи на училище присъствено и ако това значи да си направи тест в училище - ще го направи. Не мисля, че ще се травмира или увреди по никакъв начин, НО това е моето дете и се старая да го водя в определена посока.
Крайно време е всеки да осъзнае, че на първо място е личната отговорност/безотговорност и изхода към по спокойно и безКовидно бъдеще зависи от личните ни действия. Независимо с или без ДО, ПО или какво то и друго да е. И докато моето мнение се споделя от 5 от 25 родителя в нашия клас, друг изход освен ДО /тестове "не щем"/ не виждам.

# 122
  • Бургас
Сега стана много модерно родители да оправдават ирационалните си решения с възможна лична травма на детето. Само да кажа, че има много хора, при които самото ходене на училище им е причинило психична травма, но това не се падлага под въпрос, задължително е, ходи се и точка, нали? Това с травмата от Манту е лично преживяване, има и други гледни точки. Ние пък се сравнявахме на кой му е отрицателна и положителните бяха много разочаровани, защото няма да изклинчат от даскало до края на деня, детска му работа. Имахме и деца, които имаха фобия от инжекции и всяка ваксинация минаваше с истерия, но не може да го оставиш без задължителна ваксина само защото убождането може да му причини травма. Мисълта ми е, че ВСИЧКО може да причини психически трвами на едно дете, в зависимост от интерпретацията.

# 123
  • Варна
Не разбирам какво ви пречи на вас -разумните да си леете разума от къщи и да си стоят децата ви в ДО? Не може да искаш моето дете да следва твоят разум и да обиждаш наред...
Ами не искам детето ми да е ДО, при положение, че МОЖЕ с подходящите разумни и адекватни мерки да учи присъствено!!! Що за простотия, това да го кажеш миналата година, когато нямаше ваксини и щадящи тестове как да е, но сега, при наличието на толкова възможности за превенция?? Цял свят го е измислил как децата да учат присъствено и безопасно, господи, само Ганьо продължава да нехае, да рови главата в пясъка и да отрича всичко. Ми не, писна ми заради глупостта на другите да търпя ограничения, защото пандемията засяга всички ни! Все ми е тая за твоето дете, честно, но искам моето да живее нормално, а не напук на всички европейски и световни практики да пращат НЕГО вкъщи! Щото навсякъде по света такива като теб и твоето дете си седят вкъщи, а не другите! Не е въпросът само в присъственото, ами ето болниците отново спират плановия прием, отново навсякъде е хаос, отново ограничения, защо?

# 124
аз от всичкото, което чета по-нагоре, виждам всякакви вариации на претенции и никой не казва аз пък съм съгласен - каквото и да въведат, ще се съобразя. Всеки иска на него да му е най-удобно. Което всъщност е в основата на липсата на мерки - то правителството и парламентът на практика са се пръкнали от нас...

# 125
  • Варна
Напротив, доста хора точно това казваме. Искаме адекватни мерки, адекватно отсяване и възможно най-безопасно пребиваване на децата в училище! Да, ще се съглася с всякакви мерки, но с мерки, а не с липсата им. За мен настоящото положение е абсолютно нелогично, ненормално, неморално, престъпно! И да, през септември твърдяха, че при над 500 на 100000 затварят училищата, сега вдигнаха на 750 като при това директорите щели да решават сами? Моля? WTF? Те епидемиолози ли са, кви са? Тотално бягство от отговорност и пълна анархия.

# 126
  • София
В училищата и на двете ми деца се носят маски - безапелационно. Детето ми кара втора карантина (нормално, щом имат болен съученик) и в къщи се спазват от всички, всички мерки.
И да попитам тези, които се сравняват с останалия свят по нормалния живот - защо в Австрия и Великобритания може да с тест в къщи, а тук трябва някаква сърдите лелка да го провежда в училище???  
Това, че не желая всеки да ми тества детето не означава, че го пращам болно на училище, никога не тествам и така нататък. А с тези, които отричат психологическата травма - няма да споря, то и миналата година тук всички пискаха за ДО, пък сега половината си пращат децата не заради училището, ами за да са с други деца - що така бе, нали нищо не се случва като си стоят в къщи???  
От февруари в градината не е имало случай на  ковид - дали дете, дали персонал... не е имало, градината е ведомствена, голяма част от родителите работим заедно - ако имаше дори скрити случаи все някой, който не иска и не може да скрие щеше да се появи... Как тези деца досега 10 месеца ходят на градина, а сега ще ги тестваме по два пъти в седмицата... що за дивотия...

# 127
По повод ''разумното'' преценяване от родител, че детето има леко неразположение и не е необходимо да посети лекар, а стига да се обади по телефона за бележка ...
Много деца само с лека хрема в продължение на ден-два или само с лек гърлобол или само с леко главоболие, които отминават напълно за два най-много три дни дават положителен резултат за covid, но вместо да останат у дома хукват сред  другите да го разнасят неизчакали дори 10 дни.''Дреболия'' добре известна и на лекари, и на лаборатории, и на родители. За това и цифрите са такива, каквито са.
Само ''здравния'' ни министър някак си много  упорито успява остава неинформиран.

# 128
Напротив, доста хора точно това казваме. Искаме адекватни мерки, адекватно отсяване и възможно най-безопасно пребиваване на децата в училище! Да, ще се съглася с всякакви мерки, но с мерки, а не с липсата им. За мен настоящото положение е абсолютно нелогично, ненормално, неморално, престъпно! И да, през септември твърдяха, че при над 500 на 100000 затварят училищата, сега вдигнаха на 750 като при това директорите щели да решават сами? Моля? WTF? Те епидемиолози ли са, кви са? Тотално бягство от отговорност и пълна анархия.

да, вие искате отсяване, ама друг не иска. Нито за тестване, нито за ваксиниране, нито за карантиниране има единомислие и естеството на управляващите ни просто подкрепя това.

# 129
Мисля, че скоро нашите управници ще узреят (надявам се) и тук ще се смени мантрата:
"Който го е страх, да си остави детето на ДО." с "Който не иска ваксина/тест, да си остави детето на ДО."
Така работеха/работят училищата по света, но при нас малко бавно се случват нещата.

Ако не при тая, при следващата вълна ще стане. Може и още при тая, ако се проточи няколко месеца като в Русия.

# 130
Мисля, че скоро нашите управници ще узреят (надявам се) и тук ще се смени мантрата:
"Който го е страх, да си остави детето на ДО." с "Който не иска ваксина/тест, да си остави детето на ДО."
Така работеха/работят училищата по света, но при нас малко бавно се случват нещата.

Ей това чакам аз, ама няма да стане. Който се тества, на училище, който не иска, учи от къщи.
Имам писмо в Школо с резултатите от анкетата за тестването. 77% от родителите са против. А управляващите искаха да има 90,% съгласни. Да се смееш ли, да плачеш ли.

# 131
  • София

Ей това чакам аз, ама няма да стане. Който се тества, на училище, който не иска, учи от къщи.
Имам писмо в Школо с резултатите от анкетата за тестването. 77% от родителите са против. А управляващите искаха да има 90,% съгласни. Да се смееш ли, да плачеш ли.
Безсмислено е да се правят анкети. Или се въвеждат мерки или не. Това с анкетите е бягство от отговорност и нищо повече.

# 132
  • Варна
Много ми е интересно някъде по света правиха ли анкети, преди да въведат регулярното тестване в училищата. Също въведоха ли безплатни и задължителни тестове за влизане в кръчма преди да въведат същите тестове и при същите условия в училищата. Срамна история.

# 133

И да попитам тези, които се сравняват с останалия свят по нормалния живот - защо в Австрия и Великобритания може да с тест в къщи, а тук трябва някаква сърдите лелка да го провежда в училище???  

Няма как сърдита лелка да провежда теста в училище, защото при 500деца, ще ги тестват по цял ден. Децата ще се тестват самостоятелно.
А на горния въпрос, ако изобщо има такава практика в тези страни, отговорът е поради същата причина, поради която в Австрия и ОК ваксинираните са над 60%, а тук са едва 20%, носят/носеха чинно маски, когато беше задължително, а тук това не се прави, никой не пита родителите съгласни ли са да тестват децата им за училище, а направо им съобщиха, че ако не искат да се тестват, могат да си ги обучават вкъщи.  И не на последно място за колко лекари сте чули там, които да издават фалшиви сертификати за ваксини?

# 134
  • Варна
Латвия въвежда локдаун за 4 седмици, понеже здравната система е пред срив заради ниското ниво на ваксинация (54!!! %). Ако някой още е е схванал какво ни чака тук с мизерните 20% просто... не знам. Положението зазлява с часове, да почакаме до 15 часа видим какво са измислили умниците за нас...

Общи условия

Активация на акаунт