Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 923
  • 733
  •   1
Отговори
# 210
Така е Simple Smile

Аз ако бях на мястото на хората в Габрово, дето гонят хиляда, не бих го правила на въпрос дали е 700, или 750, дано скоро да ги снижат, че лошо.

# 211
В заповедта се определя праг, над който задължително се преустановяват присъствените учебни занятия. На местно ниво не би трябвало да има проблем да си взимат решения за ДО и под този праг.

# 212
  • София
По принцип може:
Закон за здавето, Чл. 63.(7) Временни противоепидемични мерки по ал. 4 може да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция съгласувано с главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място.
Така и беше до момента - беше оставено на местните РЗИ да решават на местно ниво. Но към момента няма надлежна заповед, поне не и публикувана в сайта, където досега се публикуваха такива заповеди.

# 213
https://www.bghelsinki.org/bg/news/20211020-covid-measures?fbcli … Nj54FDmsRDcOBv918
Предложение за локдаун 2 седмици, след което да пуснат децата. Честно казано, ми се струва по-разумно.
Иначе ще стоим във високо плато заради наглостта на кръчмарите.

# 214
Те пак са го направили по общини, но без местните РЗИ-та да решават.
Общините в Заповедта(в сайта на МОН, гледам) са ги групирали по признак: брой случаи на 100хил. база.
И всеки да си следи, кога неговата община влиза/излиза от категорията в Заповедта.

При >750/100хил. -всички в такава община са онлайн
При 500-750/100хил. -всички в такава община са на седмична ротация
При 250-500/100хил. -в седмична ротация са само училищата в такава община, които имат над определен % отсъстващи/карантинирани.

# 215
Дъщеря ми е в НУ. От петък са ротация 3-4 клас ДО до 28ми, след това са 1-2 клас ДО за седмица.
На баткото в гимназията ще им кажат в петък какво ще се случва..
Явно по училища са решили директорите да действат в Пловдив.

# 216
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не искам да ви обезсърчавам, но смятам, че децата на хората, които не виждат проблема - а те не са малко, ще се събират напук с благословията и насърчението на родителите си и всъщност ефектът от всичко ще е минимален.
Просто всеки си се спасява сам и това е.

# 217
Моята сега излиза на пицария с класа - хич и не помислих да я спра. Вероятно ще се събират и по къщите да учат. Ми трета ненормална учебна година, и аз се чудя как издържат

# 218
  • София
С целия клас няма как да се събират, нито с цялата столова, примерно.

Мхм, сигурно детето ти е по-малко...

# 219
  • София
Моето дете е в карантина до петък. Само чака да може да излиза и подозирам, че няма да му видя очите, но няма и да го търся. Освен това е под 18, та никой не му е забранил да ходи на пицария...

# 220
  • София
Нашите са втора смяна и излизането през седмицата е трудно, но не пропускат петък и събота. Още не се беше прибрал днес и ми писа, че са се разбрали в петък да ходят да играят билярд. Ходят в една игрална зала с доста маси, с джаги, с дартс..  Разделят се на няколко отбора, играят едни срещу други, обикалят всички игри. Заплаща се на час за маса/джага, на една маса играят няколко човека, та и почти без пари изкарват. 😁

# 221
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами това имам предвид.
Упражнението ДО стана излишно,
всяко упражнение в България е излишно и не може да се проконтролира ефекта му, тъй като липсва контрол върху изпълнението му.
Затова казвам - всеки си се оправя сам.
Аз се опитах, Командоршата ми отказва, щото ме видяла с детето в мол. То беше пред мол, де... ама тя е сигурна, че щом сме пред, значи и вътре сме били. Били сме, ама не тогава. Ми сори, моловете ми са по-безопасни от училищата ви Grinning

ПП Иситната е, че отбягваме такива места,
рядко ходя с някое от децата.
Голямо молене беше за Фънтопия, някак устисках. И не ми е приятно, че трябва да го правя.

Компенсираме с фънтопии на открито:

Скрит текст:
Изкачване на Копитото в памет на Боян Петров, 9.10.2021

# 222
  • София
От лични мои наблюдения, смятам, че при големите гимназисти опазването помежду им е по-лесно. Разбира се, зависи от децата, но големите не си опитват сандвичите, не си бъркат в пакетите чипс и не пият от едно шише. Това на прима виста... Ако има заразено дете в стаята и не се проветрява, вероятно и други могат да се заразят, но вероятността това да стане от физически контакт е далече по-малка.
Пак казвам, това наблюдавам около себе си, лично мнение.

# 223
  • София
При големите това,,което си изредила го няма, но при моя имаше пиене от една бутилка ЙЕгермайстер. 🤣 Макар че това е толкова гадни,че направо те изцерява.

# 224
  • София
Без двуседмично тестване няма да може да се учи присъствено, това мога да кажа от почти два месеца опит тази учебна година и гледайки практиките в други страни. От 1-ви септември, заради боледуване, лична карантина и случай в класа синът ми е отсъствал 104 часа. Например. В класът му в общи линии така се разви присъственото и за останалите, а са големи 14-15 годишни. И е есен, дори не искам да си представя зимата какво присъствено би имало, макар изобщо да няма такива изгледи.

Общи условия

Активация на акаунт