Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 890
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Само тестването в четвъртък ме притеснява вече, в понеделник - ОК, не са били контактни 48 часа да речем, но в четвъртък...нали в сряда са били заедно...ако специално не отпадне това изискване за 48 часа имаме проблем и често карантиниране на здрави деца, някои от тях със сертификат...Да се карантинират само положителните, а тези със зелен сертификат изобщо да не се тестват. Щото вчера в метрото ако е имало положителен да не би да карантинираме цялото метро...или в НАП например...а като ходих в поликлиниката и престоях в чакалнята 3 часа заедно с един куп кашлящи, може би да карантинираме всеки дръзнал да влезе в поликлиниката...

# 466
  • Варна
Е как няма да карантинират тези със сертификат като доказано също боледуват и пренасят? Някой ден, когато достигнем достатъчно ваксинално покритие може би, но сега е абсурдно. Сравненията с метрото и поликлиниката са некоректни, няма как физически да си издириш всички хора, с които си се разминал. Но близките, с които контактуваш часове наред всеки ден са ясни и доста по-рискови от случайния човек в метрото, когото си доближил за 5 минути.

# 467
Е, добре де, а като не се тества и излезе положително дете, няма ли пак да ви карантинират здравото дете?
Или се надявате да не тестват положителните деца официално и останалите да не попадат в карантина? Така ще си въртим заразата до безкрай.

Маги, не съм убедена, че никъде не тестват ваксинирани. Намирам за логично да не го правят, ако има голям процент ваксинирани. Ако са малък процент,вероятността да се разболеят се увеличава. И ако ще тестват ваксинираните деца, следва да тестват и ваксинираните учители и да кажат правим така 2-3 месеца, в които имате време да се ваксинирате (за учителите говоря) и след това ваксинираните не ги тестваме, а неваксинираните се тестват сами.
В този батак в момента трябва да тестват всички наред.
И преди някой да спомене магазините-там все пак човек прекарва по-малко време.
Остават зазведенията, които са по-зле и от училищата. Реално в момента трябва да ги затворят, но няма да стане.

# 468
Аз съм за тестване на всички и със, и без сертификат. Първо, все още са единици - има няма в клас по 1-2. Второ, макар и крайно рядко, ваксинираните се заразяват и пренасят. Трето, и без това е разделено обществото диаметрално - нека няма разделение поне сред децата, да им го спестим.

# 469
Само тестването в четвъртък ме притеснява вече, в понеделник - ОК, не са били контактни 48 часа да речем, но в четвъртък...нали в сряда са били заедно...ако специално не отпадне това изискване за 48 часа имаме проблем и често карантиниране на здрави деца, някои от тях със сертификат...Да се карантинират само положителните, а тези със зелен сертификат изобщо да не се тестват. Щото вчера в метрото ако е имало положителен да не би да карантинираме цялото метро...или в НАП например...а като ходих в поликлиниката и престоях в чакалнята 3 часа заедно с един куп кашлящи, може би да карантинираме всеки дръзнал да влезе в поликлиниката...

Ми то нали това е идеята, да се спре разпространението, ако има положително дете, иначе за какво да ги тестват изобщо?

# 470
  • Варна
Е, добре де, а като не се тества и излезе положително дете, няма ли пак да ви карантинират здравото дете?
Или се надявате да не тестват положителните деца официално и останалите да не попадат в карантина? Така ще си въртим заразата до безкрай.
Аз останах точно с това впечатление. Щели да излизат положителни деца и да карантинират класа постоянно. Ми то точно щото "не излизат" тези болните сме на тоя хал...

# 471
  • Бургас
Да тестват всички наред - със сертификат или не. Около мен доста ваксинирани се разболяха напоследък. Верно, че някои го изкараха леко, ама си походиха доволно на работа и по заведения докато се усетят, че не е обикновена настинка.

# 472
  • София
И тогава не стига че ще сме на ДО, ама ще сме и карантинирани, щото някой не ще да се ваксинира, че даже и навън да не излизаме, каква е ползата от файдата на тези тестове...Пак ще спомена - ваксинирани сме, а детето - сертифицирано, повече ще ме карантинират на кукуво лято...

# 473
То проблемът е, че ваксинираните не го чувстват за справедливо, особено тези с ваксинирани деца, но какво да се прави. За съжаление тези, които не са боледували, се разболяват въпреки ваксината, а някои и предават. Така че ако искаме да ходят на училище и ако тестовете са със слюнка, не виждам нещо толкова фатално да се самотестват всички.
Лорелай, ще го направят сигурно така, че да карантинират само положителното дете. Въпреки че не знам дали поне и съседчето по чин не трябва.

# 474
  • София
За пореден път сътвориха каша с това, че не са направили симулация на сценариите. Това е управленска немощ. Хората са го измислили, достатъчно е нашите да препишат, дори не е нужно да мислят!

# 475
  • Варна
Пак ще спомена - ваксинирани сме, а детето - сертифицирано, повече ще ме карантинират на кукуво лято...
Ами такъв е законът за момента. Какво значи "на куково лято"? И аз съм преболедувала, с една доза ваксина, която според всички изследвания ми дава ПОНЕ същия имунитет като на неболедували с две дози. Да, ама в България не ми го признават. И какво да направя, стачка? Тъпо е някак. Всеки се смята за онеправдан, да, ама сме общество и трябва да се съобразяваме. И мъжът ми е ваксиниран с две дози, демек сертифициран. Ако не дай Боже някой от нас се разболее ще се карантинираме, няма да правим напук, щото видиш ли сме сертифицирани. Не става всеки да рита и да прави каквото му е кеф в разрез с правилата. На това ли учите децата си? То се и вижда, всеки врещи за правата си, но някак му убягва, че има и задължения.

# 476
В Германия (вече не помня в коя провинция), ако лъсне положително дете, карантинират само съседите по чин - това за гимназисти. Което пак не е гаранция, понеже те се мешат и по лавки, коридори, тоалетни...

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 15:35 от BoeL

# 477
  • София
В Германия (вече не помня в коя провинция), ако лъсне положително дете, карантинират само съседите по чин - това за гимназисти. Което пак не е гаранция, понеже те се мешат и по лафки, коридори, тоалетни...
Имам приятелка в градче близо до Хамбург, там е точно така още от миналата година мисля.

# 478
И тогава не стига че ще сме на ДО, ама ще сме и карантинирани, щото някой не ще да се ваксинира, че даже и навън да не излизаме, каква е ползата от файдата на тези тестове...Пак ще спомена - ваксинирани сме, а детето - сертифицирано, повече ще ме карантинират на кукуво лято...

Пак може да сме положителни,  гаранция няма, нищо че сме ваксинирани.

# 479
  • София
Ако тестът ще е пропуск за някъде следва да се тестват всички - доказано е, че ваксинираните боледуват, това, че ще го прекарат по-леко влияе на картинката в болниците (евентуално), но не и на епидемологичната такава...
А иначе при нас "зелени" не тестват. В момента с вътрешна заповед ходим на работа или здрави или зелени (здравите доказваме за собствена сметка). Чакам моментът при този режим следващите болни...

Общи условия

Активация на акаунт