Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 862
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
В Германия (вече не помня в коя провинция), ако лъсне положително дете, карантинират само съседите по чин - това за гимназисти. Което пак не е гаранция, понеже те се мешат и по лафки, коридори, тоалетни...

Аз отдавна пиша, че трябва да се облекчат административно тези карантини. Да се скъсят като дни за болни и контактни и да се намали броят карантинирани в училище. Дали ще е по чин, дали при контакт с маски, не знам, все едно, да препишат някое решение, бездруго само това могат.
Но нещо трябва да се направи. Иначе с това масово тестване, пак ще стоят по половин училище в карантина. Но щом казвате, че това щяло да реши проблема и ще е песен и рози, безопасна среда - добре....Rolling Eyes

Освен това някой запита ли се, дали тази т.нар. кризисна мярка ще отпадне, ако заразените спаднат до поносими нива? Или се готвят да ни я наложат трайно? Защото се обзалагам, че точно така ще стане, даже в един момент ще ни накарат да плащаме за тестове. А децата по правило трябва да ходят на училище безусловно.

Щом децата и учителите ще се тестват, т.е. ще ходят на училище доказано здрави, тогава трябва да отпаднат и маските в училищата. Според мен е логично и справедливо.

# 481
  • Варна
Естествено, че е редно да останат тестовете, аз лично се надявам да е така! В чужбина все още тестват, въпреки че изобщо не са в криза, нали така? Защо пак половинчато, защо трябва да се въведе нещо хубаво и да се отмени? Като паднат бройките ще изчезне вирусът ли? Нали идеята е да не се стига до това положение, да му се не види??? Вие за болните и починалите мислите ли изобщо, нали целта е да намалим смъртните случаи, а не когато пак стигнат до небето да почнем да се тестваме с цел да не ни затворят?

# 482
Масовото тестване да си остане, казваш.
И докога? Така ще си живеем вече? Хайде не.
Затова и, както казах, няма да дам съгласие за моето дете и ще си останем на ДО. За голямото ще решавам когато стигнат до тях, надявам се да няма нужда и да спадне вълната.

# 483
  • Бургас
Спокойно, и да има масово тестване няма да е вечно. Нали струва пари все пак.

# 484
Аз не разбирам защо има изобщо коментар дали да се тестват учителите.  Естествено, че е хубаво да се тестват.  Особено ако им се предоставят безплатни тестове, които могат да си правят на работното място. 

П.П. Ваксиниран учител съм и пак  с огромно удоволствие бих се тествала, сега така или иначе го правя, но за своя сметка.

# 485
  • София
Като гледам идеята е да се тестват в клас, което е меко казано малоумно, защото при един позитивен всички, които преди да влязат в клас не са били контактни вече са и отиват в карантина. В настоящата обстановка вероятно почти всички ще са винаги в карантина. Това си струваше да се направи в началото на учебната година и при затегнати общи мерки. Сега вече е такъв мазаляк, че това за мен е популистки акт и нищо повече. А, и спестяване на пари, защото малките ученици вкъщи означава компенсации за родителите, защото тези деца не могат да стоят сами вкъщи.

# 486
  • София
Бояна, хубаво би било да се тества не в клас точно за да се избегне контакт с евентуално положително дете, ама на нашите умници-политици, едва сега им стопли реотана за тестване, ще отнеме време да се организират и да проумеят това онова. Къде бяха от януари до сега, че тепърва тестове да се поръчва, тепърва да се види как ще потръгне? Чакаха мнението на родителите, ами няма как 90% съгласни почти по никой въпрос, не конкретно по този.
Аз съм ЗА тестване, бих предпочела да се раздават тестове и децата сутрин вкъщи да си ги правят/снимат и ако са добре да отиват на училище, но ще съм съгласна и в училище да се тестват, ако това е условието.

# 487
  • София
Ако тестването е условие за достъп до присъствено обучение, категорично съм "ЗА". Нямам претенции на всяка цена за вида на теста, макар че имам предпочитания за неинвазивен такъв.
Изкривената форма на ДО, която масово се практикуваше до момента - при ДО се проподава новия материал и се отделя малко време за затвърждаването му, а при ПО се юрват всички да правят тестове, контролни и изпитвания, не води до нищо полезно. Просто отбиване на номера. Това ще доведе до нещо такова:
Скрит текст:

# 488
  • Бургас
Аз съм ЗА тестване, бих предпочела да се раздават тестове и децата сутрин вкъщи да си ги правят/снимат и ако са добре да отиват на училище, но ще съм съгласна и в училище да се тестват, ако това е условието.

Хах, за да може същите родители, дето си пускат болни децата и крият, че са болни за да няма карантина, да не им направят нарочно тестовете както трябва, за всеки случай да не излезе положително детенце.

# 489
Само тестването в четвъртък ме притеснява вече, в понеделник - ОК, не са били контактни 48 часа да речем, но в четвъртък...нали в сряда са били заедно...ако специално не отпадне това изискване за 48 часа имаме проблем и често карантиниране на здрави деца, някои от тях със сертификат...Да се карантинират само положителните, а тези със зелен сертификат изобщо да не се тестват. Щото вчера в метрото ако е имало положителен да не би да карантинираме цялото метро...или в НАП например...а като ходих в поликлиниката и престоях в чакалнята 3 часа заедно с един куп кашлящи, може би да карантинираме всеки дръзнал да влезе в поликлиниката...

Що да не се тестват ваксинираните... Защото не пренасят зараза ли?!?! Защото не се разболяват и не умират и те ли?!?!? Защо да не се тестват тези, които са със сертификат за преболадуване?!?! Нима няма случаи на пренасяне и по-рядко на разболяване?!?!
Аман от простотии.

# 490
  • Deutschland/HE
В Германия, провинция Хесен карантинират само съседите по чин, но след потвърждаване с ПСР на положителния бърз тест.
Децата от днес са на училище, след две седмици ваканция, сега са с маски в часовете и ги тестват 3 пъти седмично, ако всичко е наред след две седмици ще отпаднат маските в стаята и на двора, а тестването ще е само два пъти.
В нашата гимназия няма т.нар. лавка, преди това имаше нещо подобно , но 90% от децата са свикнали да си носят закуска и се яде на двора по време на двете големи междучасия (само при силен дъжд не се излиза на двора за 20минути след втория и четвъртия час).  Дворът е разделен на части и всеки випуск си има своя част, с идеята да не се смесват и използват различни входове/изходи.

# 491
Аз съм за тестване на всички и със, и без сертификат. Първо, все още са единици - има няма в клас по 1-2. Второ, макар и крайно рядко, ваксинираните се заразяват и пренасят. Трето, и без това е разделено обществото диаметрално - нека няма разделение поне сред децата, да им го спестим.

въобще не е рядко това ваксинираните да пренасят и да боледуват, просто при нас са малко и не са извадка. Вижте Израел, Щатите, Великобритания - в момента там боледуват ваксинирани. Така че е пълна глупост да се тестват едни, а други не - всеки е потенциален преносител

# 492
  • София
Някъде прочетох коментар, че "след всяко тестване ще се  карантинира класът и така до безкрай".
При всяка епидемия трябва да се следи разпространението и да се изолират положителните случаи. Това е единственият начин да намалим бройката на новозаразените. Това е и смисълът на тестването, включително и при учениците. Щом излезе някой положителен - следва карантина за контактните лица. Може би е добра идея да се определи кои точно ще се водят контактни. Аз лично нямам против и целият клас да е. Все пак ако ни затворят с пълен локдаун ще е още по-рестриктивно.

# 493
Тук чета, че ще има изключение от тестването два пъти седмично: за ваксинираните или преболедували деца.
Ако правилно разбирам. Разбира се, ако се приеме тестване.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/obratno-v-klas-ako-roditelite-se … no-na-decata.html

# 494
  • Deutschland/HE
Да, на много места ваксинираните не ги тестват, но това е ако с аминали 14дни от втората доза.

Общи условия

Активация на акаунт