Дразнеща свекърва

• 23 416
  • 573
  •   1
Отговори
# 360
Аз нали съм дърта вече, та гледам на оплакванията от свекървите малко от друга гледна точка. Може на някой да му е интересно. Та като цяло според мен младото поколение е адски смотано в областта на "въртокъщенето". Ми хич не ги бива дом да поддържат и много глупости правят. Съдя пряко от дъщеря си, а и от връстници нейни и разговори с набори мои. Масово са мърляви, неподредени, не знаят кое как се прави... Та добре, че няма да ставам свекърва, защото ако ми дойдеше някоя снаха като щерката трябваше да ходя на лекар да ми зашие устата. Или да не им се мяркам изобщо. Или с други думи, много често свекървите има за какво да дават съвети, но те по правило се приемат на нож и се превръщат в голяма обида и голямо намесване. Тук идва втората точка от моите наблюдения - пак младите някак ги няма в социалните контакти. Не умеят да се спогаждат, да преценяват кога да правят компромис и кога не, някак настроени са за отбрана и нападение, вместо за мирно съвместно съществуване... Та като се съберат тези два фактора ми е ясно къде е причината за конфликтите, но не и за това чия е вината Wink То ясно, че има свекърви цербери, ама па баш всички да са такива ме съмнява Wink Иначе да се оплаква човек и да се изкарва жертва е най-лесно. И да обвинява другия. Но лесното не носи дивиденти и то се вижда - все разводи, отчуждение и караници.
Но тук не е съд и кой е виновен няма значение, важното е да се намери решение на проблема и според мен те са две:
- избирайте с главите, не с онази работа. Ако сте лудо влюбени консумирайте си любовта, днес никой не пречи на това, не е като по мое време или по време на бабите ви. Ама като приритате да се жените, особено и деца да раждате, първо мислете, проучете нравите и манталитета на кандидатсъпруга и фамилията му, поговорете с него открито как ще живеете, колко деца и кога планирате, как ще финансирате семейството, а бременността и децата, къде ще живеете и прочее важни неща. Говорете си, а не чакайте някой да се сети какво ви е на вас, защото няма да стане. И се женете ако всички отговори ви удовлетворяват.
- живейте отделно. А след това първо изчакайте да се види как върви и после раждайте. И ако имате съмнения, че нещата не вървят, никога не забременявайте. Не знам кой е пуснал тази лъжа, че децата оправят семейство, което не мели заедно. Нищо подобно, само усложняват нещата. А да, и никога не си занемарявайте кариерата заради милото и негови идеи, защото свободна жена е само финансово независимата жена.

# 361
... Тук идва втората точка от моите наблюдения - пак младите някак ги няма в социалните контакти. Не умеят да се спогаждат, да преценяват кога да правят компромис и кога не, някак настроени са за отбрана и нападение, вместо за мирно съвместно съществуване...
....Говорете си, а не чакайте някой да се сети какво ви е на вас, защото няма да стане. ....
Много точно казано! Само че доста често и по-вехтите ги няма в социалните контакти и тогава вече става тя, каквато става.
Нали уж казват, че по-мъдрият остсъпва. Е, понякога никой не е мъдър, всеки тегли чергата (мъжа, децата) към себе си...

# 362
  • София
Ч.С., перфектно представяне на вековния конфликт "снаха - свекърва". Направо се изкушавам да дам линк към него в темата "С какво ви дразнят свекървите - №....". Представям си реакцията на тамошния цербер-защитник на снахите....
Имам само едно възражение или по-точно уточнение -
Скрит текст:
събереш ли се някого, особено с раждане на деца и битови трудности, е добре да има и поне някаква любов, а не само хладно пресмятане кой ни устройва. И без това хората се събират и решават за деца на относително късна възраст, обикновено след някое и друго разочарование, когато вече нервите им са позагрубели и пеперудите не се появяват току-така.
Но все пак е важно да има и нещо ирационално, иначе започваш да мразиш или поне презираш отсрещната страна, дори да е перфектна. Ей така, просто те дразни.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 13:20 от Cuckoo

# 363
  • София
Принципно "къщовъртенето" (или как беше кръстено?) е лична работа на семейството. Доста е нахално външни хора да се бъркат. Не че при нас роднини не са се опитвали, но си останаха с опита. Второто, с което не съм съгласна, е за мърлявщината на младото поколение. Със сигурност има такива, но и при старото поколение съм виждала пълни мърльовци - голям мъж, а се лигави като малко дете.
За другото съм съгласна.

# 364
събереш ли се някого, особено с раждане на деца и битови трудности, е добре да има и поне някаква любов, а не само хладно пресмятане кой ни устройва. И без това хората се събират и решават за деца на относително късна възраст, обикновено след някое и друго разочарование, когато вече нервите им са позагрубели и пеперудите не се появяват току-така.
Но все пак е важно да има и нещо ирационално, иначе започваш да мразиш или поне презираш отсрещната страна, дори да е перфектна. Ей така, просто те дразни.

Ма аз това никога не съм го отричала и го изпуснах като нещо самоподразбиращо се. Тезата ми е, че тази любов е НУ, но не е НДУ за брак. Тоест любовта е основата, а бракът е постройката над нея. То се вижда, че основа може да съществува и сама за себе си, но втори етаж без основа не може. И затова казах, че ако има любов - любете се на воля колкото искате. Но решите ли да градите втори етаж, вече мислете дали не е по-добре да си останете само с основа, или да се търси друга основа за градежа. Или накратко - писах само за втора серия от поученията, а първа серия я оставих, защото реших, че вече е позната Simple Smile
Иначе има и успешни и щастливи бракове без любов, но и там надстройката не се рее във въздуха, а просто основата е заменена с друго - oбщи интереси, уважение и разбирателство и прочее.

П.П. Не се бях усетила, че има две теми. Мислех, че е една... Ако не те мързи, клонирай ми писанията Grinning

# 365
  • София
А, и моята дъщеря е разхвърляна, отчасти защото правех грешката да не я включвам в домашната работа - така де, ние млади родители, къщата не е голяма, няма тя да замества баща си, каквито намеци имаше.
Та после, когато одъртяхме, трябваше изрично да й поставям като задача. Иначе не се дърпаше, случвало се е сама да изчисти цялото жилище. Сега да си научи своите уроци и настъпи своите мотики.

# 366
Ние с моята свекърва сме си разменили ролите според поста. Свекърва ми е откровено мърлява, до няма на къде. Ама то мие чиниите и после остава остатъците в мивката, трохите на масата стоят с дни, никога не съм я видяла да чисти баня и тоалетна, сами може да си представите за каква гнусотия иде реч. От друга страна аз съм перфекционистка и голям естет, прекалявам с чистенето и обичам всичко да ми е под конец, другата крайност съм. Готвенето ми стана нещо като хоби и се усъвършенствам всеки ден с различни специалитети, даже смятам да запиша сладкарски курс за професионалисти. Ще дам пример и за готвенето, ако аз готвя, когато сме заедно всички ядат, ако та сготви всеки опитва и се мръщи. Просто не й се отдава, защото не обича подправки, скарана е с тях и манджите й са безвкусни. В заключение, добре, че не живеем заедно. 😀 Не смятах да бъда толкова детайлна, но виждам, че ЧС вече няколко пъти обобщава за младото поколение и съди спрямо дъщеря си.

# 367
  • София
Ааа, то пази Боже да ми дойде такава снаха, защото аз никога НЕ съм била перфекционистка.
Само за трохите не ми говори, че наскоро с ММ се разправяхме за едни трохи и изобщо на тема показна vs реална чистота.

# 368
Ама кой каквото иска да си прави в къщата. Както иска така да живее моята свекърва. Повдигнах темата, защото се каза, че като цяло младите били мързеливи и мърляви едва ли не и видиш ли как ще издържа, ако някоя такава ми дойде. Ама тя няма да дойде в твоята къща най-вероятно, а ти в чужда къща нямаш думата. Просто много ме дразни такова масово поставяне под общ знаменател. Като цяло като съм в нейния дом се съобразявам с нейните правила и нейния начин на живот, съответно тя също, за такива неща проблеми нямаме, нашите проблеми са коренно различни. Нито аз имам проблем как живее тя, нито обратното, само дадох пример.

# 369
Не смятах да бъда толкова детайлна, но виждам, че ЧС вече няколко пъти обобщава за младото поколение и съди спрямо дъщеря си.

По нея, ама не само и единствено по нея все пак Simple Smile

# 370
  • София
Коя как я е научила майка й.
Зълва ми само подскача и прибира чинии от масата, не може да седне спокойно. Това е видяла - как жената не сяда и принася или започва да мие чинии още докато гостите са там

# 371
Има разлика между това да си прислужница и това да си перфекционист. Наравно с ММ вършим домакинската работа и го научих да я прави точно както на мен ми харесва, защото е нямало кой да му покаже. Simple Smile

# 372
Истеричките са такива, гонят някъв болен перфекционизъм и непрекъснато се сравняват с другите жени. И ако оная е "мърла" (по нечии субективни критерии), значи ние сме много готини. Ама, ако не е......тогава две перфектни на едно място, ох майко !
Добре, че има и мацки, дето се наслаждават на живота и едни трохи не може да им скапе рахатя, че и да вгорчат деня на всички около тях. Ай мерси от такваз чистота. Невротична.

# 373
Айде сега и истеричка станах, казах защо съм дала примера със себе си. Кой както иска да чисти, моя коментар е в отговор на друг. 😀

# 374
  • София
Има разлика между това да си прислужница и това да си перфекционист. Наравно с ММ вършим домакинската работа и го научих да я прави точно както на мен ми харесва, защото е нямало кой да му покаже. Simple Smile
Би било абсурдно родители, които не са си научили собственото дете на хигиена, да държат сметка на чуждото. Но имат право да бъдат каквито искат в семейството си, стига да не се бъркат в твоето.

Общи условия

Активация на акаунт