Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Самостоятелно отглеждане на дете на 7 години

 • 1 709
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте група,
Трудно ми е да навлизам в подробности , но с две думи се налага да започна да се грижа за моята племенница ,която е на 7 години поради работата на сестра ми , която е в чужбина и пожелах да и помогна , но проблемът е ,че нямам свои деца аз съм на 24 г и съм  я взимал само няколко пъти за по 1/2 седмици и честно да си призная не разбирам много от деца . Тя е много готина ,забавна и умна ,но след като съм поел отговорност искам да се докажа и да не ставам за смях . С две думи имам няколко въпроса тя е момиче , но е мъжкарана и обича много футбол и волейбол ,играе с момчетата от улицата и обича всякакви неща ,който са по присъщи за момчета на нейната възраст та трябва ли това да ме притеснява или да я насърчавам и да я запиша в някоя малка лига или нещо такова защото и се отдава спортът ? Едно от мойте задължения е да я пращам на училище в приличен и спретнат вид затова и пера  дрехите редовно ,трябва ли обаче да са отделно от мойте или мога да ги слагам едновременно ? Не съм гледал много деца и не ми се е налагало но тя се държи с мен по скоро като с приятел или като със някой нейн връстник носи някой от мойте тениски разказва ми вицове ( понякога нецензурни) ,показва ми някакви клипчета от TikTok и YouTube иска да играем заедно на всякви игри ( Електронни) въпреки че например е време да си ляга т.е не ме приема като родител , аз знам че не съм ѝ родител но се налага да поема тези функции за напред и тя го знае много добре защото няма кой друг да ги поеме та въпросът ми е как да я накарам да ме уважава и да се държи с мен не , като с приятел а като с човек който иска да я научи на някакви неща и да я възпитава ? И последно иска ми се понякога да я гушна и да ѝ кажа че е важна за мен така както е важна и за моята сестра (нейната майка ) , но не мога да намеря подходящи думи или момент в който да се опитам да и го кажа защото в повечето случаи и е смешно ,забавно и не мога да бъда сериозен , когато знам , че няма да разбере какво ѝ казвам ! Е ако имате съвети пишете ще съм ви благодарен . (А и за да не питате
сестра ми е разведена и баща ѝ не част от нейното отглеждане затова е при мен а не при него .)

# 1
 • Мнения: 7 629
1. Така,относно прането не виждам проблем да се пускат смесено дрехите, не е бебе.
2. Относно останалото. Моите деца са със собствени устройства, имат детски профили в Гугъл, нямат достъп до ютуб и подобни. Родителският контрол през приложението фемили линк позволява да се настрои телефонът така, че дете на 7 да не вижда в Гугъл плей игри и приложения за 12-годишни. Включила съм и ограничение в ползването на телефона - 3 часа на ден. Най-късно в 21 часа телефонът се заключва (настройка), независимо дали са използвали цялото им разрешено време и могат да го включат отново след 7 часа.
3. Важно е да определите режим, който да се спазва. Дете на 7 години е в първи клас. Много е важно да си създаде навици за учене. Ако е на занималня следите дали всичко е приключено там или има за записване у дома. Обикновено в занималните пестят време и не карат всяко дете да чете, оставят това упражнение за вкъщи. Ако детето не може все още да чете, ще трябва да отделяте време на буквара всяка вечер и да се упражнява.
4. Може да я запишете на спорт по неин избор. Все пак аз не бих записала момиче на щанги, бокс или борба. На футбол, баскетбол или волейбол - да.
5. Няма да Ви приеме без съпротива като родител/ обгрижващ възрастен, но трябва да излезете от образа на готиния вуйчо и да разбере, че Вие носите отговорност за нея сега и съответно определяне правилата.
6. Нека има някакво дребно задължение/ отговорност у дома - да се оправя стаята, да сервира масата.
7. Ще се сблъскате с болестите.и травмите. Децата боледуват, някои повече, други по-малко. Вземете писмени указания от сестра си относно здраве, лекари, лекарства. Информирайте се има ли алергии към лекарства, какво й се дава за температура, от каква температура започват да й се дават лекарства и подобни.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 166
Виж темата "Отглеждане на дете на 4 г.", според която вуйчо на почти същата възраст се грижи за дъщерята на сестра си.
Същите въпроси и притеснения ги има и там, а са дадени добри съвети, които просто трябва да се адаптират за малко по-голямо дете.
Това, че сестрата е разведена, не ограничава правото на бащата да взима решения за детето.
Баба няма ли в картинката?

# 3
 • Мнения: 5 047
Тя те възприема като приятел, а не като родител/настойник. С гушкането, направо не знам какво да ви отговоря. От една страна всяко дете иска да бъде гушнато и да се чувства обичано, още повече, че е израстла без баща. Но от друга, тя е на 7 г, и може да се получи нещо изкривено с това гушкане. Най-добре се посъветвайте с психолог как ще и се отрази това.

# 4
 • Мнения: 919
Не мисля, че темата е сериозна...Изключено е просто 24годишен  да се грижи за момиче на 7г или по-малко. Дано не е някоя откачалка този.
И аз си спомням за вуйчото, който искаше да се грижи за племенницата си.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 21:23 от Lilka N.

# 5
 • Мнения: 17 220
Профилът е деактивиране вече. Не знам другата тема, но нищо чудно да е един и същ.

# 6
 • Мнения: 919
Някой ненормалник е, дано да не пострада детето...

# 7
 • Мнения: 7 629
Понякога обстоятелствата го налагат. Човекът пише, че явно няма кой друг да го направи. Тогава изходът е един - детето да бъде поето от социалните. Да не би да е по-добрият вариант? Майката заминала на работа в чужбина, но бащата явно или е нанякъде и не се интересува или не се интересува, но и не подписва да си изтегли детето при нея. Не от хубаво хората заминават на гурбет и оставят децата си на роднините тук. Човекът написа, че бащата не участва в живота на детето и не би поел отговорност за него. Явно нямат родители (баба, дядо). Тогава?

# 8
 • Мнения: 919
При жива и здрава майка не разбирам защо детето е оставено на грижите на нищо неразбиращ млад мъж.И защо той търси информация от форум, а не от родната майка?
Пак казвам, че на мен не ми звучи нормално тази тема, но дори да е реален проблема, то пак не смятам, че обстоятелствата налагат подобно решение.

# 9
 • Мнения: 7 629
За някои хора е трудно да намерят работа, с която да се издържат тук. Разведена майка, означава, че за да излезе навън да работи с детето трябва да има разрешение от бащата, а той може също да е в чужбина и да не поддържа контакт с тях (има такива случаи) или умишлено да не дава съгласие. Зависи и какво работи като емигрант, т.е може работното време да не позволява грижи за детето. Та става така, че ако седи тук мизерстват, а ако излезе навън някой трябва да гледа детето. Далеч съм от мисълта, че майката го е направила, защото не се интересува и тя от детето си. Житейските съдби и ситуации са много различни. Очевидно вуйчото също поема отговорност, поради липса на друг вариант, защото социалните са последен вариант.

Общи условия

Активация на акаунт