Косопад - 21

• 51 474
  • 766
  •   1
Отговори
# 75
Момичетата, които ползвате Миноксидила.. моят е също от Галия с едно пипе. Как го прилагате? Масажирате  ли скалпа след това или само с пипето. Аз правех второто, за да не се абсорбира от пръстите. Има противоречиви мнения. И по 1мл ли слагате?
Аз масажирам, за да го разнеса на по-голяма повърхност. Сега като свърши мисля да си взема пяната, за да видя как ще ми е по-лесно да го нанасям. Иначе слагам около 4-5мл.Аз имам дифузно изтъняване по целия скалп и няма как да сложа само една пипета на цялата глава...

# 76
Здравейте, мога ли да използвам haitian black castor oil за смесване с масло от розмарин?
Купувам си готово олио, но ми се вижда доста скъпо да давам 20 долара на 2 седмици, само 16мл е сместа. Искам сама да си приготвя същата смес, гледам съставките са 3, горните 2 които споменах и peppermint oil. Чудя се в какво съотношение да ги използвам.
Glossychery aз живея в Белгия и тук едно голямо шише  ЯЧРМ  е 9 евро в африканските магазини. Виждала съм и в нета. Ти къде се намираш?
В щатите, и тук виждам онлайн по 10 долара 118мл плюс да купя едно малко от розмарин за  9 долара- 30мл. Ясно че като сама си ги смесвам и са по- големи ще ме карат значително повече, ама пък в какво отношение, как какво...
Това, което си купувах се води олио против косопад и ми действа много добре, ама скъпо бре Grinning Видях съставките на гърба- haitian black castor oil, peppermint oil, rosemary oil, да някакви органични ама едва ли не мога да си набъркам и аз едно.

# 77
Пинки, може да не ти хареса какво ще напиша, но ако си на 22 години е добре да се опиташ да откриеш причината. Много си млада.

В никакъв случай, аз пропуснах да отбележа за причината и коментара ти е много уместен.
Преди човек да започне каквито и да е действия трябва да знае срещу какво се изправя или поне да има някакви насоки, а това се случва с много изследвания. Независимо от възрастта, косопада е един от първите сигнали, че нещо не е наред в тялото ни.
Когато стане дума за косопад винаги съветвам  да се потърси причината, преди всичко останало.

kris1126 През тези две години използвах почти всичко на пазара, което е за косопад и растежи и се подложих на какви ли не изследвания. Аз уча медицина, а работата ми  в момента е свързана с дерматолози и като цяло достъпът до лекари и изследвания е сравнително лесен.
Консултирала съм се с много лекари и съм си изследвала наистина всичко, но еднозначен отговор на какво се дължи този хроничен косопад не получих. Както от близките така и от лекарите, на които съм попадала до сега проблема се неглежира и ме изпращат с думите, че като всеки учещ медицина си измисляш болести.
Изследванията ми показват, че вит. Д и феритин са по- близо до долната граница и на няколко пъти прогестерон не беше в норма. Освен това последната година поради чувствителен стомах бях и до някъде на много  стриктна диета и загубих много тегло. Да не забравям и факта че съм страшно емоционална личност. Всичко се преживява и премисля и общо взето силния стрес си ми е другар.
След всичко нямам точен отговор каква е причината, вярвам, че нещата в моя случай са комплексни.
Ти какви изследвания си правила ? Подозираш ли нещо ?

driada Трудно е да се абстрахираш, но не и невъзможно. Повтаряй си, че вървиш по правилния път. Прочети за ползите от масажите и всеки път си ги напомняй. Упоритостта е много важна.
По-притеснителен е факта, че имаш сърбеж, това наистина не е добре и според мен първата ти стъпка трябва да бъде да откриеш от какво идва и да се пребориш с него.

Pinki, не подозирам нищо към момента освен стрес и евентуално, понеже често страдах от вагинални гъбични инфекции, четох, че някои от тези лекарства могат да причинят косопад, но знам ли, не съм ги пила чак толкова често. Откъм щитовидна жлеза и хормони май съм окей, аз си ходя на профилактични прегледи за това, тъй като майка ми е оперирана от щитовидна, но засега всичко ми е в норма. Четох, че и поликистозни яйчници могат да са причина за косопад, но аз и такъв проблем нямам. Генетично също не мисля, че съм предразположена.

Иначе си направих стандартни изследвания - ПКК, TSH, FT3, FT4, пуснах си и вит. Д, желязо и феритин (на своя глава) и всичко е в норма, според референтните граници, не съм ги носила все още на лекар да ги разчете. Феритина може би ми е нисък - 6.36 ng/ml при граници: Ж до 45–(4,0-104), желязото ми е - 16.33   umol/l при граници: 8.00 - 26.00, а магнезия е малко нисък: 0.79 mmol/l при граници:    0.80 - 1.00.

В момента пия магне В6, фолиева киселина, вит. Ц и Д.

# 78
Здравейте! Сигурна съм, че някъде беше коментирано какво е препоръчително да се изследва при съмнение за андрогенен косопад, но не успях да намеря, имам записано в телефона следното: хормони на щитовидната жлеза, пролактин, тестостерон, DHEA, прогестерон, свободен тестостерон, андростендион и DHT. Пропускам ли нещо и греша ли в някое от нещата? Не искам да се занимавам за пореден път с лекари, след като през септември бях на поредния дерматолог, който констатира, че растат косми, но много тънки и много бързо падат. В същото време отхвърля напълно андрогенния косопад на база на стари (и доста неподробни според мен) изследвания в тази насока и на база какво вижда. Представете си разочарованието ми, когато на тръгване ми изписа шампоан на Ревалид, а аз за близо вече 10 години не съм пила и не съм се мазала само с кал от пътя Blush Казах й, че това продължава с години, изследвала съм другите хормони, винамини, железен панел и вече загубих бройката на всички други неща, нищо не се променя, всичко се влошава. В началото на линията на косата имам вече плешиво петно, а тя въпреки това ми отказа да ми назначи тези изследвания за АА.

П.С аз психически вече го карам на някаво доизживяване. Толкова зле ми влияе положението, че имам чувството, че полудявам. Вече като видя поредните косми по дрехи, възглавници и т.н отивам и започвам да си дърпам и скубя косата в изблик на ярост, което осъзнавам, че вече граничи с някаква фобия и психични състояния.  Винаги съм била обсебена от това да изглеждам безупречно и максимално добре, а в момента съм решила, че ще опитам последно, и след това ако пак нищо не се промени, махам косата ако ще света да се обърне. Вече не издържам. В момента нямам коса, а 1 пръст косми, които се крепят на не знам каква сила. То в такъв случай по-добре да сложа една качествена перука и да не ставам през нощта и да тичам в банята да проверявам дали не ми се е появило плешиво петно. Та косата може и да не си оправя, ама очевидно ще се запозная с някой психолог покрай нея.

# 79
Ние с теб плаваме в една лодка.
За съжаление и аз съм изследвала всичко в течение на годините, и всичко е в норма, дори тестостерона и андростендиона са ми на долна граница. Но това няма значение. При андрогенна алопеция има значение как твоите космени фоликули реагират на ДХТ-то и как го преобразуват в някакви други съставки. Имаше статии в интернет по темата, може да погледнеш. Т.е. дори да изследваш и този хормон да е в норма - пак да същата диагноза. Андрогенната алопеция си има своите прояви и добър дерматолог би трябвало да може да ги види с обикновена лупа дори - разширяващ се път по короната, оредяване, изтъняване, новите косъмчета растат по-тънки и вяли, не израстват наравно с другата коса, остават по-малки, тънки и рехави, падат по-рано. По този повод, понеже косата оредява, скалпът става по-мазен и чак лъщи. Това е така, защото все повече космени фоликули загиват и мастните жлези, които произвеждат, вече нямат фоликули около тях да хранят и поемат, и всичко отива на повърхността. Съответно колкото е по-рехава и рядка косата - имаш чувството, че толкова повече се омазнява и трябва са я миеш.
Моят съвет е да смениш дерматолога.

# 80
  • София
По темата за миноксидила и моя опит в частната лондонска клиника за косопад ''Белгравия''.

От дълги години живея в Лондон, а преди 3 години - половината ми коса опада изведнъж и така и не с върна.
Реших да се пробвам в една частна клиника там - ''Белгравия''. Изключително известно лечебно заведение за косопад.
Лечението не е евтино, но е уж ефикасно.

Педписват 4% миноксидил разтвор и ти дават уж качествени шампоани и балсами. Миноксидила се нанася два пъти дневно - сутрин и вечер по определни количества. На всеки три месеца се ходи на преглед и на процедура ( нанасят маска ала бала) Прегледа и процедурата са по желание и влизат в пакета.
След година и половина, близо две лечение спрях.
Ето и моят опит:

Да нансям този разтвор всеки ден си беше досандо и изнервящо.
Скалпа ми се цапаше доста по бързо и след два-три дни не изглеждаше добре.
Порасна ми малко бебешка коса, но резултатът нямаше нищо нищо общо със снимките им в сайта, на които хората имаха забележителен разтеж на косата дори след по-малко от година.

А ето и уловката, която повечето от вас вероятно знаят.
Спреш ли миноксидила, израсналата коса опада. Точка.
При мен не беше много, но все пак нарая се оказа, че цялата мъка и 700+ паунда годишно бяха за нищо.
Отделно при бременост и кърмене трябва да се спре, както и ако се опитваш да забременееш.

Лично аз никога не бих се върнала към миноксидила, но това е лично решение базирано на личен опит.
Дано написаното е да било полезно на някого.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 09:34 от Halliwell

# 81
Записвам се и аз в новата тема, за която благодаря, защото от няколко месеца имам страхотен косопад Sad При мен помагаше шампоана на Дюкре, като приемах и Геритамин със него. Обаче от май месец/тогава пих антибиотик за зъб/ имам невероятен косопад и не знам дали е от антибиотика или от ниското ниво на желязо, с което се боря от 10 години и повече. Вече изпитвам ужас да се реша и къпя, защото падат шепи Sad

# 82
Наскоро открих страницата на тази дама: https://www.instagram.com/afsennah/, която очевидно има невероятна коса (ген, предполагам) и се опитва да си продава уж специализираните масла, но пък има и много маски, съвети и трикове, както и обяснения за косата и скалпа. Аз си поръчах нейния дермаролер и ще започвам скоро, много се надявам да не ми скубе и къса косата, ще докладвам.

# 83
marissa, много добре ти е обяснила положението the doors.
Когато бях на преглед при трихолог, той ми обясни(писала съм в темата), че единствено дихидротестостерона има значение за АА. Но, по време на изследването може и да си е съвсем в норми. Обаче след 3-5- 10 дни ако го изследваш може да видиш, че е извън референтните граници. В общи линии, дали човек ще има АА зависи от гените- родители, баби, дядовци.
Препоръча шампоан Низорал, който неутрализира андрогените и има действие като миноксидил, но няма как всеки ден да си миеш главата с него, че да задържиш положението. За по- добро положение- и дума да не става, сега се борим да запазим остатъка.
И още нещо- миноксидил се слага ежедневно и при присадена коса, та наистина почне ли се терапия с него- не се спира.
Обаче много ми е странно с тоя миноксидил 4% как не е имало и израстване на повече окосмение извън зоната на скалпа. Чудно ми е и защо няма ефект. Най- вероятно този косопад не е за лечение с миноксидил.

# 84
Мен от Низорал страшно ме сърби скалпа. Не мога да си обясня защо , уж трябва точно обратното- да спира сърбеж. Аз от днес отново почвам с ОК, които спрях преди месец. Не мога да издържа този косопад. Ще продължавам да се тровя, пък дано го спрат.

# 85
Може низорала да ти го изсушава повече, отколкото е необходимо и затова да има сърбеж. Какъв ти е скалпа по-скоро - по-мазен или сух? Ако е сух - от това ще да е.

Относно миноксидила - изчела съм де що намеря информация, клинични данни, лични истории на хора... Факт е, че има около 20% от потребителите му, които не се повлияват. Просто не им действа. За съжаление никой не знае дали точно аз ще съм от тези 20% или не, само с опит. И да, това е терапия до живот. Или до когато не ви дреме дали ще ви пада косата. Трябва да се спре преди опити за забременяване, много е важно това. За себе си съм решила в момента да не го ползвам, тъй като мъжът ми се опитва да ме навие за второ дете. В даден момент 100% ще мина към това лечение и само се надявам, че ще има какво да се "спаси" (тъй като загиването на космените фоликули в някакъв момент е перманентно, няма връщане назад). Иначе не ми се вижда голяма работа да нанасям нещо 1-2 пъти дневно, в крайна сметка се превръща в чат от рутината на човек (да си почистиш лицето, да си измиеш зъбите - едва ли ще отнема повече от 5 минути) (нали, в крайна сметка предпочитам да отделям 10-15мин на ден в рутината си в банята, и да имам коса...)

# 86
Имате ли опит с плазмотерапия на скалп?

# 87
Може низорала да ти го изсушава повече, отколкото е необходимо и затова да има сърбеж. Какъв ти е скалпа по-скоро - по-мазен или сух? Ако е сух - от това ще да е.

Относно миноксидила - изчела съм де що намеря информация, клинични данни, лични истории на хора... Факт е, че има около 20% от потребителите му, които не се повлияват. Просто не им действа. За съжаление никой не знае дали точно аз ще съм от тези 20% или не, само с опит. И да, това е терапия до живот. Или до когато не ви дреме дали ще ви пада косата. Трябва да се спре преди опити за забременяване, много е важно това. За себе си съм решила в момента да не го ползвам, тъй като мъжът ми се опитва да ме навие за второ дете. В даден момент 100% ще мина към това лечение и само се надявам, че ще има какво да се "спаси" (тъй като загиването на космените фоликули в някакъв момент е перманентно, няма връщане назад). Иначе не ми се вижда голяма работа да нанасям нещо 1-2 пъти дневно, в крайна сметка се превръща в чат от рутината на човек (да си почистиш лицето, да си измиеш зъбите - едва ли ще отнема повече от 5 минути) (нали, в крайна сметка предпочитам да отделям 10-15мин на ден в рутината си в банята, и да имам коса...)

А относно окосмяването по лицето от този продукт какво смятате? Дали има решение на този проблем който може би ще се появи?

# 88
  • София
Момичета…DHT не е причина за косопада.Той се повишава заради възпалението по време на косопад, защото неговото действие е противовъзпалително.Легендата за чувствителността на космените фоликули към този или онзи андроген е само една легенда, на която обаче се крепи огромна и изключително печаливша индустрия.
Андрогените не водят до косопад, системното възпаление в организма води до косопад.
Андрогените са анаболни хормони, те водят до растеж.Демонизирането и опитите за подтискането им води до задънена улица.
Миноксидила действа на 60% от ползващите го, и това си го пише в учебниците по трихология от време оно.

Някой беше писал за Финастерид..той е с действие подобно на Прогестерон, но с много сериозни и неприятни странични реакции, и не особено задоволителни резултати.

Феритин, желязо..губене на време…освен ако няма доказана анемия.
Аз имах косопад и с Феритин 70!
По-важното е да разберете защо Феритина ви е нисък при добри нива на желязото, каква е причината…а причината
доста често е хипофункция на ЩЗ.

Аз в края на месеца ще направя 1год без косопад…и почти 2год откакто не се мажа с нищо.

# 89
  • Бургас
S.Magnifica , а как обясняваш косопада при мъжете ? И при тях ли е възпаление  и не е андрогенен косопад ?

Общи условия

Активация на акаунт